Покажи Участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.

Публикации - hristo_gb

Страници: [1] 2 3
1
Когато разбрах за хепатита точно преди 1 година рязко спрях много вредни храни, от типа банички, кифлички, бял хляб и прочие и започнах да хапвам само ориз (но бял), картофи, варено цвекло, бяло месо от пиле и прочие, повече зеленчуци - лято беше тогава и 1 месец след това на първите изследвания бях стеатоза нула. Постепенно обаче свалих доста килограми, точно защото се чудех какво да ям и макар и да бях все гладен гледах да не се тъпча. Когато започнах хапчетата адски ми се увеличи апетита и започнах да хапвам доста повече, но пак избягвах повечето вредни храни, с изключение че май взех да прекалявам с пилешкото бяло месо, ориза и картофите, което леко ми върна килограмите, но искам да отбележа че съм в нормите на индекса за телесна маса. Но понеже имах умора често, вместо да се движа за да я намаля, аз гледах да си лежа и досега почти не се движех съществено, уж за да не си натоварвам дроба. Та предполагам наистина от това е, този уикенд като разбрах добрата новина се пораздвижих и определено ми стана доста по-свежо :)
П.п.Благодаря за статията, и аз бях чел за такива неща, добре че сте я написали - определено има нещо такова, много ми се увеличи апетита поне, килата не чак толкова, но защото се държа някак да не се тъпча много, а и като цяло май съм с бърз метаболизъм и трудно качвам, а и пуша пък не близвам и алкохол, което пак си е фактор май...
Между другото заради все още леко завишения АЛАТ (макар и в нормите), все още не съм отхвърлил вероятността за това https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30246766/

2
Току що разбрах, че все пак съм излекуван, PCR-a от Токуда e oтрицателен. :)
Много ми олекна, макар и да не се чувствам идеално на моменти и леко да си прецаках очите, но ако ми остане време по-натам ще напиша в подробности цялата ми история, защото мисля да започна да търся и лекувам другите си проблеми.
Между другото пръстите на лявата ръка, които бяха перманентно изтръпнали след биопсията вече дават признаци на подобрение - така че може и да е било нерв, който както знаем се възстановява бавно, но трябва да имаме търпение за всичко.
На самите изследвания в Токуда имах чернодробни ензими в норма, ехографски бях нормален според д-р Коемджиев, който ме прегледа много подробно, но на фиброскана бях свалил само до 6,8кПА от 7,2 и имах наченки на омазняване - стеатоза 1, а преди нямах. Може би цигарите и не особено полезното ми хранене не бяха дали възможност на дроба да се възстанови по-бързо. Ще се ходи пак след година, дотогава явно трябва да започна да се движа повече и да се храня по-добре и по-здравословно и богато на антиоксиданти (пресни зеленчуци и прочие) ;) Наблягах само на картофи с ориз, за да не дразня с нищо излишно като подправки и мазно, но всеки ден ядях и много протеини - мляко, кашкавал, яйца и пилешко филе. А да не пропусна - лимфоцитите ми като % пак си бяха нагоре, но д-р Балабанска ме увери, че са по-важни абсолютните стойности, които бяха в норма. За сметка на това желязото ми си стои около горна граница и може и от там да имам леките проблеми.

Благодаря на всички за подкрепата и специално на Силвана Лесидренска.
Дай Боже повече излекувани и скорошно откриване на лек и за хеп.Б.

3
Моята история / Re: Хепатит Б
« -: Юни 28, 2020, 13:49:42 »
Поздравления.
Това с гъбите при баща ви ми стана много интересно. Чувал съм за тези специално, не помня какво, но първоначално докато четях си помислих, че все пак може да са токсични, а и гъбите по принцип са тежка храна и би трябвало да затормозяват и черния дроб. Което като резултати сякаш е видимо. Но пък излиза, че е станало нещо много интересно, а именно възможно ли е да са предизвикали нещо като остър хепатит, което пък обикновено вдига шанса да се постигне самоизлекуване? Или поне аз така го разбирам. Имал ли е други повишени стойности например билирубин или друго?
Казвам го в смисъл такъв, че хем звучи добре като краен резултат, хем донякъде ми се струва опасно, макар че баща ви се е чувствал добре. Излиза, че ако наистина постигне изчистване, това ще е нов метод за лечение на хроничен хепатит Б :)

4
И аз мисля така, предпочитам сега като е по-спокойно. Само не знам с какво трябва да се оборудвам освен маска, дезинфектант за ръце? Ръкавици? Очила? Изискват ли се? :)

5
Благодаря Силвана, исках да чуя точно това :) Предполагам лабораториите са по-заети, но когато ида и когато излезе резултата, ще пиша, пък каквото такова :)

6
Здравейте отново :)
С прибежки и припълзявания успях да изкарам 3 месеца след приключване на лечението, като наближава моментът в който трябва да явя за установяване на ефективността му, а именно дали ще съм постигнал SVR12 :)
Така и не успях да се явя на предните - точно в края на лечението (за които ми казахте и тук, че не са толкова важни) - коронавирусната ситуация ме сгащи точно когато щях да ходя.

Освен че аз самия искам вече да знам дали е успешно, също така доколкото знам съм и длъжен да го направя това изследване, защото в протоколите, които подавах към касата имаше и една декларация, която подписвам и тя беше именно за това - че ще се явявам на всички необходими изследвания.
Това, което ме опасява е следното:

- Дали ще ме приемат в Токуда и дали ще е безопасно да ходя там? Аз съм в Габрово и спазвам все още доколкото мога някои мерки за Ковид19, особено тези за дистанция. А гледам и случаите тези дни пак са нагоре...

- Ако дори и да искам да ида, ми кажат примерно, че не могат да ме приемат на момента, какво ще се случи, ако се окаже, че не съм успял да се излекувам?
Знам че вече се осигурява Восеви от касата, който се прилага за точно такива случаи - на неуспешно лечение с ДААС.
Да, но ако не се явя на трите месеца, може ли да ме отрежат занапред от касата, ако евентуално се развият така нещата - т.е. неуспешно лечение и неявяване на контролен преглед на точно три месеца след приключване на лечението?

Иначе май разбрах още някои неща за моя случай, вкл. и това, че явно съм от хората със по-силен имунитет и всички възможни последствия от това - автоимунни усложнения, поради постоянната засилена активност на имунния отговор и борба на тялото ми с вируса, което между другото обяснява както множеството ми екстрахепатални прояви (в момента имам още няколко такива остатъчни усложнения), така и сравнително ниския вирусен товар, който толкова ме беше учудил в началото (на фона на симптоматиката си). С една дума, не само вируса ме дълбае, даже той по-малко, колкото самият ми имунен отговор, който също може да причини доста поражения на цялата система.
Междувременно си пуснах едни общи кръвни изследвания, но без PCR (май нещо нямам вяра на местния клон на Рамуса и дали ги пращат като хората в София), като вече Алата също ми беше влязъл в нормата, а Асат и ГГТ вече бяха минимални, което е доста добре. Единствения проблем са ми отново нивата на лимфоцитите - още по-нагоре, за сметка на неутрофилите - надолу, но това явно ще иска допълнителни изследвания, защото от както се помня съм с такива отклонения.

Наскоро ми се обади и жлъчката (горе долу тогава си пуснах и изследванията), засега успешно я успокоих със зехтин и лимон - всяка сутрин по една супена лъжица зехтин с няколко капчици лимон.
Като цяло поне се чувствам една идея по-спокоен и повече с акъла си (имам си и спадове като сънливост, уморяемост и т.н., но май стават все по-редки), макар и да е възможно да не си личи на първи поглед от горните ми въпроси :)

7
Използвал съм ефективно лекарства с изтекъл срок преди години, например аналгин, а рекордът ми е с един Ваготил, който ползвах за афти в устата, ефективен беше до 2018г, когато свърши, а срокът му беше изтекъл през 2001г.  :laugh:
Вярно, че съм габровец, но не намерих по-ефективно средство и си го ползвах до края, жалко че вече не го продават. Та ако няма друг, който да сподели информация точно за Тенофовир-а, бих дал съвет да не се притесняваш за ефективността, според мен по-важно за самото лекарство е подходящото му съхраняване - сухо, тъмно и не горещо, каквото обикновено напътствие се дава за съхранение. Намерих и статия подкрепяща горното, но на английски: https://www.reuters.com/article/us-health-medications-expiration/expired-drugs-may-remain-effective-safe-to-use-in-a-pinch-idUSKCN1Q92EL - с една дума, срокът на годност е застраховка за компанията производител, в който е 100% е сигурна за ефективността му и предвид това е логично да предположим, че ще дадат по-кратък срок от реално ефективния, защото самото лекарство не може да спре да действа в точно определен момент. Разбира се, това не важи за някои специфични средства, като пробиотици с живи бактерии и т.н., но те са друга бира.
Успех желая!

8
Общи теми / Re: Инфо за пътеки
« -: Май 26, 2020, 11:43:37 »
Здравей, има пътека, но тя май е само при доказана активна инфекция с хепатит С. След излекуване не знам докога е приложима, най-добре да се консултирате с гастроентеролог или личен лекар, ако е запознат.
За ВМА не знам нищо, но знам със сигурност, че еластография (фиброскан) има и в Токуда и в св. Иван Рилски при проф. Антонов, а предполагам и на други места вече. Цената последно беше 150 лв.
Доколкото съм запознат, методът успешно замества биопсията, освен това има и кръвни показатели, които се пресмятат и дават някаква представа за състоянието на черния дроб. Например това - АСАТ към тромбоцити: https://www.hepatitisc.uw.edu/page/clinical-calculators/apri

Може би на първо време е най-добре да си пуснете една пълна кръвна картина, заедно с чернодробни показатели и ако има някакво отклонение, тогава да проверите за горепосочените неща. Разбира се фиброскана дава по-точна представа, а и показва омазняване и т.н., така че трябва да си прецените.
Очевидно е само това, че няма смисъл да правите изследване за антитела (anti-HCV), защото те си остават и след излекуване, макар и да не помагат с нищо при нова инфекция.

9
Има 2 статии на български език, които касаят чернодробните заболявания при коронавируса. Ако може да се даде някакво успокоение, то е че лекарства за хепатит Ц помагат за лечение на covid-19, но са във фаза на допълнителни проучвания.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/32119961

При лекарствата за хепатит Б, наистина нямам представа дали това дава предимство.

Статиите на български са тези:
https://covidresource-bg.org/%d0%b7%d0%bd%d0%b0%d1%87%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-covid-19-%d0%b8%d0%bd%d1%84%d0%b5%d0%ba%d1%86%d0%b8%d1%8f%d1%82%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%b8-%d0%bf%d0%b0%d1%86%d0%b8%d0%b5%d0%bd%d1%82%d0%b8/

https://covidresource-bg.org/%d1%83%d0%b2%d1%80%d0%b5%d0%b6%d0%b4%d0%b0%d0%bd%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d1%87%d0%b5%d1%80%d0%bd%d0%b8%d1%8f-%d0%b4%d1%80%d0%be%d0%b1-%d0%bf%d1%80%d0%b8-covid-19/

Нещата не са съвсем успокоителни, но ако ползваме всички възможни предпазни средства и внимаваме с дезинфекцията с препарати, които могат да бъдат токсични при вдишване, мисля че няма какво да се притесняваме.

10
А, аз по-скоро защото знам че май е задължително, даже към протокола съм подписал декларация, че ще ходя на задължителните изследвания. Иначе ми е ясно, че важното е по-късно. Но на фона на всичко това, моето са бели кахъри. Форс мажор.

11
Аз тъкмо приключих с моите лекарства за хеп.ц. Отказаха ми да ходя за изследванията на края на лечението (Токуда). Нямам идея дали ще рефлектира някак върху нещо, нямам идея и дали съм излекуван и кога ще разбера. Но е разбираемо - всякакви профилактични и прочие са забранени в момента заради извънредното положение.

Между другото четох, че китайците имали положителен резултат при лечение на корона вирус с набор от лекарства за хеп.Ц. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0024320520302253
Но предвид достъпността им, надали е кой знае колко успокояващо.

12
Наката, много е кофти това със семейството или близките, които от незнание започват да те избягват. Хубаво е да им обясниш, ако не на всички, то поне на жена си, че хепатит Б се хваща и при зъболекар например. Поради моя проблем, когато разбрах за хепатита (само че аз съм с Ц и пак не знам откога ми е) имах проблем и със зъбите (може и да имаше връзка даже).
Е, разбира се, като започнах да търся зъболекар, казвах предварително че съм с Хеп.Ц и дали това е проблем за тях.
Повечето реагираха с неразбиране и директно ми отказваха. Това, че може да имат и други заразени пациенти, които самите не подозират за това, явно не ги притесняваше толкова, защото после разбрах за няколко случая на остър хеп.Б при зъболекари в моя град, който не е особено голям и се разбират лесно тези неща, които са се заразили от пациенти. Познай за каква хигиена става дума, още повече, че има много такива, които обслужват много голям брой пациенти на ден и нямат време да си стерилизират добре инструментите след всеки.
Това е до болка позната тема... предполагам и за теб и не е много успокоително, но може да поговориш за тези неща.
Хубавото в случая е, че като започнеш да търсиш зъболекар и той ти откаже заради хепатита, така си вадиш изводи, кой спазва хигиена и кой не особено, доколко са запознати с възможните последици и може да предпазиш и близките си от посещение при тях, защото... ами има и други бацили, които не са приятни, хеп.Б засега не се лекува, но може да се живее без проблем с него. Пък и не се знае утре дали няма да открият лечение, както стана при хеп.Ц.
 Успех!

13
Интересно ми е какво става с разните изследвания, ако се окаже че и в България има корона?
Добре ще е и да споделяме какво може да се пие превантивно, когато ни се налага посещение във ВМА например, където явно ще става изолацията на болни. Какви витамини и прочие за подсилване на имунитета могат да пият болни от хеп.Б или Ц, както и при такива, които са на лечение.
Не искам да подсилвам паниката, но току-що разбрах по неофициален източник, че имало 2-ма пациенти със съмнение за коронавирус в Токуда. Това разбира се, може и да са слухове за момента, но не пречи да се подготвим предварително и за такова развитие.

14
Само ако може да допълня, че ако не намирате търговското име на препарата, то търсите по активното му вещество. В Тамифлу това е оseltamivir и затова Силвана е дала това. Активното вещество го пише под името обикновено или в листовката. Причината е, че често едно и също вещество се продава под различни имена на различните места по света.

15
Чудех се как ми влияе това което ям и се захванах отново да проучвам възможните взаимодействия на различните храни и лекарството. Едно от нещата, които ми се сториха важни, е че чесънът е противопоказен - води се индуктор на CYP3a4, макар и по-слаб от жълтия кантарион, затова е добре да се използва с внимание или най-добре да не се ползва изобщо, заради възможността на индукторите на cyp3a4 да намалят ефективността на новите лекарства срещу хепЦ. Същото важи и за гинко билоба. Според едно изследване, което намерих се твърди, че чесънът не взаимодейства, но на доста места, включително и тук си пише да се внимава:
https://hivclinic.ca/wp-content/plugins/php/app3.php?r=109&c=garlic


Страници: [1] 2 3

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007