Покажи Участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.

Публикации - Stunned

Страници: [1] 2 3
1

Благодаря на Велимира !
(от нея получих и допълнителна информация на лично съобщение....  :clap:)

Все пак ще съм благодарен и на други мнения по въпроса.

Четох допълнително, и ако правилно разбирам Phosphatidylcholine се използва от тялото в последствие за образуване на Choline, т.е. вероятно си отговарям на един от въпросите дали двете неща са еднозначни.

Но ми излезе въпрос за евентуалните ползи за черния дроб от Лецитина (Lecithin) ? Доколкото четох, в него се съдържа именно нужния Phosphatidylcholine. Не успях обаче да се ориентирам, дали е еднакво добре да се взема "широкия/по-големия" продукт Lecithin или да се търси чистия Phosphatidylcholine (дали под формата на Есенциале форте или друг продукт).
 :book_read:

Всички мнения ще са ми полезни, за което благодаря предварително !

2

Здравейте,

Изписаха ми Essentiale Forte (ЕСЕНЦИАЛЕ ФОРТЕ), което за мен доби така или иначе голяма популярност в България последните години.

Лично аз малко съм предубеден към неща, които се рекламират твърде натрапчиво, но от друга страна на много места четох отзиви, че продукта наистина помага.

Както и да е.
Едно от нещата, които ми направи впечатление, е че в рекламата го рекламират като "лекарство, а не хранителна добавка".

Понеже ми стана интересно, се поразрових да видя какво съдържа и има ли еквиваленти (така например, както всички тук знаете, "Карсил" не е единствения вариянт за бял трън, въпреки че май и той се беше наложил като нарицателно за него).

Като гледам основната съставка се води Essential Phospholipids (EPL) от соя, като тия фосфолипиди изглеждат явно се предлагат и от други компании (но не под името "Есенциале").  :book_read:

Реално пък излиза, че активната съставка си е просто хранителна добавка - тия фосдолипиди пък изглежда представляват Phosphatidylcholine, който пък изглежда го има в много добавки предлагани в продукти в чужбина (а и у нас).

Искам да попитам - някой ползвал ли е такива алтернативи на "Есенциале Форте" и ако да - какво му е мнението?

Защото гледам масово в алтернативните продукти, активното вещество (фосфатидил-холин) е повече - обикновено около 420 mg на таблетка (спрямо 300 mg при Есенциале), а и като цена идват по-евтини.

В някаква степен се чудя дали и все пак продукти създадени и лицензирани в САЩ например, няма да са и по-качествени от нещата които са в България (това Есенциале ми се струва не е много разпространено на Запад, май попаднах на него повече в държави от Източна Европа).

И ако някой е запознат, дали този Phosphatidylcholine, е равнозначен на краткото Choline, под което име са много от продуктите ?

Благодаря предварително на всички !


3
Благодаря Силвана !

Казано честно, наистина не мога да се успокоя.... не знам може би защото още първия гастроентеролог на който ходих ме наплаши много, а и след това като изчетох доста неща... :(
Просто искам да разбера има ли причина (заболяване), което да причинава това и евентуално да предприема мерки...


Както и да е. Понеже така или иначе съм притеснен, реших да повторя и разширя изследванията в друга лаборатория (различна от тази в което правих първите 2 теста на HbsAg, евентуално да елиминирам вероятността от проблем с лабораторията).

Признавам си, че част от изследванията ги пуснах без да съм добре запознат с това какво точно изследват, като дори и след като сега чета анализи за тях, пак не мога да се ориентирам.

Така че ще помоля за някакво тълкувание.

РЕЗУЛТАТИ:
1.)  HbsAg                                            0.48 S/CO    (Референтни стойности:   < 1.0 /-/ отр.;      > 1.0 /+/ пол.)   
2.)  anti-HBs                                        253.2 IU/L   (Референтни стойности:   <10.0 /-/отр.;      >10.0 /+/пол.)   
3.)  Anti HBc /хеп.B коров антиген/ 0.01 COI       (Референтни стойности:   >1.0 /-/ отр.;       < 1.0 /+/ пол.)   
4.)  Anti HBc-IgM                                0.13 COI       (Референтни стойности:   <1.0 /-/отр.;        > 1.0 /+/пол.)   
5.)  HbeAg (хепатит B антиген Е)      0.12 COI      (Референтни стойности:   <1.0 /-/отр.;        > 1.0 /+/ пол.)   
6.)  Anti HBe                                        0.65 COI      (Референтни стойности:   >1.0 /-/отр.;        < 1.0 /+/ пол.)   

Нещата, които не разбирам и ме озадачават са следните.

1.) В тази лаборатория явно HbsAg излиза не само със заключение "positive" or "negative", но и със стойностни единици (в предните изследвания нямаше такива).
Този резултат 0,48 е на практика по средата между 0 и референтната сотйност от 1.... може ли да се тълкува като че "хепатита не е 100 % изчистен" и/или че "съм малко болен от Хепатит В", доколкото резултата не е близо до нулата ?

В хипотезата за излекуван успешно хепатит Б, трябва ли резултата да 0? И респеткивно като не е, да има опасни остатъци ?

2.) Резултата за anti-HBs от 253 мисля че е добър, но защо се различава от резултата от предната лаборатория (тогава беше 303). Това дали е от разликата в лабораторните начини на изследвания на двете места или може да има процес на намаление на антителата и да има риск да вляза отново в опасната зона на незащитеност (ако примерно спада продължи и сляза под 10 единици).

3.) Резултата по т.4 на Anti HBc-IgM излиза "отрицателен" - това притеснително ли е ? (доколкото разбрах като цяло е добре антителата да са с положителни резултати ?) Т.е. означава ли, че въпреки достатъчните антитела на anti-HBs, все пак имам някаква липсваща защита ? (по линия на недостатъчен ядрен антиген)?

4.) Резултата по т.4 на Anti HBe излиза също "отрицателен" - това притеснително ли е ? (сходно на предния въпрос - доколкото антителата неса с положителни). Т.е. означава ли, че въпреки достатъчните антитела на anti-HBs, все пак имам някаква липсваща защита (по линия на недостатъчен "е" антиген)?

Доколкото прочетох (тук: http://www.hepactive.org/content/faq/How_to_Interpret_hepatitis_b_antibody):
" "е" антителата на хепатит B, обикновено се задържат за една или повече години, след отминаването на острата инфекция. Сероконверсията или производството на "е" антитела, е една от целите при лечението на хепатит В. След като започнат да се произвеждат "е" антитела, обикновено количеството на HBV е по-малко, и съответно увреждането на черния дроб намалява.

След като явно нямам достатъчно Anti HBe, може ли да се тълкува че и в контекста на горното, реално HBV не е малко.... ?

Съжалавам, че Ви зарихах с поредната порция въпроси, но наистина ще съм благодарен на някакво тълкувание на тези хепатитни тестове, за да се ориентирам накъде да концентрирам вниманието и усилията си ?

4
Наистина нямам идея какво става... :(

1.) 6 дни след предните изследвания си пуснах нови контролни (казано честно не очаквах промяна, тъй като на практика не съм променял хранителни навици), като стойностите излязоха:
АСАТ:     30 (предходни 40)
АЛАТ:     56 (предходни 65)

Т.е. символично намаление, но и без промени в хранителния прием.

2.) Реших да направя целенасочено ограничение на някой храни/напитки, които четох, че може да повлияват зле на чернодробната функция, като за първи път (поне за последните 20 години от живота ми) спрях едновременно консумацията за 7 дни на:
* алкохол (цялостоно спиране, дори без грам бира...);
* кафе (нито чай);
* захар, шоколад и всякакво сладко (не съм консумирал дори плодове за да елиминирам напълно приема на всякакъв вид захар, вкл. фруктоза)

Останалото хранене беше нормално, като не съм прекалявам с храната (без да съм се опитвал и да правя диета), като за периода дори свалих около 2 кг.

Резултатите:
АСАТ:     45 (предходни 30)
АЛАТ:     64 (предходни 56)

Т.е рязкото ограничаване на горепосочение храни/напитки, не само не свали ензимите, а дори ги увеличи....  :angry3:

В каква насока да търся проблемите ? :(

5
Диагностика / Re: Неуточнена диагноза
« -: Януари 18, 2017, 08:56:37 »
Привет,

извинявам се, че се включвам с питане, вместо с отговори, но ми стана интересно - това омазняване (мисля че това беше "Стеатоза"), свързано ли е с "Увеличение на черния дроб" или двете неща не е необходмо да вървят заедно ?


6


Днес си пуснах нови изследвания на АСАТ/АЛАТ, точно 1 месец след предните, за да проверя как се движат нещата.... и същите се увеличават...

АСАТ:     40 (преди месец беше 25)
АЛАТ:     65 (преди месец беше 45)

Резултатите от хепатитните изследвания бяха (уж) добри.... но ето че ензимите пак нарастват....  :shocked1:

За бога - какво става ? :angry3:

7

Без да искам да досаждам, но ако може поне да споделите мнение по последния въпрос (ако другите са твърде сложни или ангажиращи):

3.) След като съм бил болен, водя ли се напълно излекуван в момента ? (в частност предвид антителата)
     Визирам все пак едно мнение от единия гастронтеролог, който ме напалаши че нямало пълно излекуване.... :(
     И най-вече - мога ли да заразя някого... т.е. носител ли съм, без да съм болен ?

8
При остра фаза чернодробните ензими са обикновено "много" три-, даже може да са и четири цифрени стойности. В тези случаи и билирубинът е завишен. При стойности на билирубина около и над 35 (границата в повечето лаборатории е до 21) вече се наблюдава и иктер (пожълтяване на лигавиците, даже и на кожата).

Изкарал си го хепатита, имунната ти система се е справила, т.е. инфекцията не е хронифицирала, даже имаш и антитела. Това е супер, радвай се на живота.
На другите ти въпроси не се наемам да отговоря. Нямам тези познания!
Весели празници от мен! :)

Благодаря Ани !

Благодаря и за ценните ти съвети и напътствия до момента (в голяма степен всичко, което ми каза (както и другите потребители) се оказа точно и много полезно ! ).

И аз ти пожелавам много весели моменти при предстоящите празници !


============
А ако все пак някой може да изкаже мнение по другите ми въпроси, определено ще бъда задължен !

9
Не че искам да те разколебая за добавките, но все пак ...
http://www.dailymail.co.uk/health/article-3274185/Dietary-supplements-send-tens-thousands-ER-year-suffering-heart-complications-chest-pain.html

Аз никога не съм им бил фен, така че едва ли ще ме разколебаеш повече отколкото се чувствам разколебан в момента (само да уточня, че въпросното Витанго, което пък вероятно може да е създало проблема ми с ензимите, ми бе официално предписано от 2-ма лекари от различни специалности - кардиолог и невролог.... т.е. искам да кажа, че не е да съм си избрал да зобам нещо просто ей така).... Както и да е - в момента не ми е до тези добавки, предвид стреса, който преживях и в някаква степен все още преживявам с тези чернодробни отклонения.... ще ги мисля нататък....

Питах те за билирубинът, по-скоро за потвърждение на това, че отхвърлих възможност за остър хепатит В, който да си карал по време на периода с по-високите ензими. А и Алата ти не е бил толкова страшно завишен.

Т.е при хепатит, билурубина следва да е над референтните стойности и след като не е, може да се счете, че хепатита не бил развит в момента, правилно ли те разбрах ?

=================
Иначе днес запознах проф.Кръстев с резултатите, като коментара му бе, че съм излекуван и че антителата са достатъчни за да съм защитен в бъдеще (при над 100 единици е било добре, а при мен са 300...).

В някаква степен се поуспокоих, но не ми отдели много време за да мога да го питам някои други неще, които ме вълнуват....

Така че ще се обърна отново към Вас.... :)

1.) както вече питах по-горе - дали този "Изопринозин" се ползва при чернодробни проблеми ? Четох че има доста противопоказания (включително че вдига кръвното, а аз имам известни проблеми с него) и се чудя как да подходя с него, имайки предвид че в описанието му не виждам точна индикация за приложение при хепатит и/или чернодробно подпомагане.... :(

2.) Какъв според вас е приблизителния срок за самостоятелно (без лечение) излекуване от хепатит В ?
     (наясно съм, че едва ли може да се каже нещо конкретно, и че зависи от имунитета на човека и т.н..... но все пак - "от"- "до"... примерно м/у 1 месец и 3 месеца, или 2 седмици до 1 месец... или... )
     Искам все пак да пречупя последната си 1 година и през едно евентуално изкарване на този хепатит (както споменах имах известни проблеми в началото/средата на годината и се чудя дали не може да са били свързани с хепатита.... въпреки че съм по-склонен да си мисля, че след като съм го изкарал, по-скоро е било в миналото).

3.) След като съм бил болен, водя ли се напълно излекуван в момента ? (в частност предвид антителата)
     Визирам все пак едно мнение от единия гастронтеролог, който ме напалаши че нямало пълно излекуване.... :(
     И най-вече - мога ли да заразя някого... т.е. носител ли съм, без да съм болен ?

Благодаря отново !


10
Мисля, че това важи с пълна сила и за добавките:
http://www.hepactive.org/content/articles/acute_hepatitis_caused_by_energy_drinks

Мерси Силвана !

Определено ме замисляш... казано честно винаги съм си имал едно наум за разните добавки, но....

Ще има да се чудя и как да процедирам нататък - в смисъл, тази година ми се отвориха някои здравословни проблеми, на този етап с неуточнена причина (общото мнение на лекарите респективно се ограничава със стрес....), като мислех да пробвам с някакви добавки. Избягвам да пия типичните (химически) лекарства и в някаква степен бях решил да пробвам с добавки (ОМЕГА-3, витамини, магнезий и от сорта), въпреки че и от тях съм странял до момента, но....сега съвсем ще има да се чудя.... :(

11
Спорт, добавки, антибиотици.....? Нещо необичайно, което да си правил в този период?

Да, Допел Херца и Лив са ти помогнали за снижаване на ензимите :)

Антибиотици - не;
Активен спорт - по-скоро не; (последните 9 месеца реално съм спрял спортната си активност - до Март спортувах по-активно);
Добавки - и ние стигнахме до подозрение, че може да е от добавка.... точно в този период (по-точно Юли-Октомври), пих "Витанго"

Да не давам линк, за да не го счете някой за реклама, но представлява хранителната добавка, която се съдържа вътре е Сух екстракт от Златен корен, коренище с корени (Rhodiolae rosea L.)

След споменатите проблеми с АЛАТ/АСАТ целенасочено търсих много в интернет за нея и точно за възможни влияния на черен дроб и/или конкретно на въпросните ензини, но наистина не намерих никакви индикации за такива.... естествено не може да се изключи и да е точно от нея, през вторите 2 седмици когато почнах да пия двете въпросни добавки за черния дроб прекратих "Витанго"-то....

12
Здрасти,
За мен проблемът ти с хепатит В е решен в твоя полза. Количеството антитела са абсолютно достатъчни за да те предпазват в бъдеще от вируса на хепатит В.
Според мен не може да се прецени кога си се заразил от количеството на антителата. И не мисля, че сегашните ти повишени трансаминази са в следствие на остър хепатит. (Припомни ми моля те когато бяха високи колко са били и колко е бил билирубинът?)

Аника, благодаря отново за включването !

Високите ензими (АЛАТ (~140) и АСАТ (~60)) ги установих при профилактични изследвания в края на Октомври'2016.
Относно билурибина, сега проверих и ако това е показателя от същите изследвания:  Общ билирубин/Bilirubin total е бил 14,7 umol/l (при референтни стойности 0-21)

В тази връзка - след като ме питаш, явно този билурибин е важен показател ? Какво индикира. Питам защото се оказва, че тази година имам ~10 различни изследвания (назначени от личен лекар, мои си, профилактични и след това назначавани от гастроентеролозите) и го откривам само в едно единствено - въпросното профилактично от края на Октомври'2016.

Визирам изследване на същия като "Биохимия".... иначе го имам навсякъде като изследване на урината, но там е даден само като "Negative", а предполагам ме питаш само за кръвното му изследване ?

Мисълта ми е - ако е важен показател и индикира нещо, да си проверявам и него следващите месеци (взел съм си решение да си пускам АЛАТ/АСАТ за да видя дали няма някакви промени).

======
Иначе като хронология на ензимите:
1.) месец Май'2016: АЛАТ (~30);  АСАТ (~25); ГГТ (~18);
2.) профилактичното изследване от края на Октомври'2016 - споменатите АЛАТ (~140) и АСАТ (~60); ГГТ не е правено тогава;
3.) точно 30 дни след проблемното изследване:  АЛАТ (~40);  АСАТ (~25); ГГТ (~17);
4.) от тази седмица (около 50 дни след проблемните): АЛАТ (~45);  АСАТ (~25); ГГТ (~23);

През 30-те дни в който спаднаха ензимите:
- първите 2 седмици реално не съм правил нищо, докато установя какво става;
- вторите 2 седмици - приложих малка диета + пих Dopple Herz Хепабаланс + някаква индийска добавка за черен дроб "LIV52"

Вероятно е спомогнало за спада на ензимите, въпреки че реално не съм пил някакви лекарства (въпреки че ми бяха препоръчали да пия "Трансметил" не съм го вземал....)

Естествено, ключовия въпрос е какви са били ензимите в периода Май-Октомври.... :(

13
Здравейте отново,


Не знам дали не досадих с многото си въпроси - може би прекалявам, след като не провокирам отговори.... дано не е така....

Но ще споделя резултатите от новите изследвания:

* HBsAg (повторено изследване):                                                                              Negative
* anti-HBsAg (досега не съм го правил, т.е. първо изследване):                              Positive - 303.11   (референтна стойност: до 10mIU/ml)

Бих бил благодарен за някаква насочваща информация (а иначе ще трябва да чета по-задълбочено в последствие, но все пак за предварително ориентиране...):

1.) Доколкото разбрах anti-HBsAg "Positive" е индикация за наличие на антитела срещу хепатит В, но дали означава сигурна изградена защита (100 %) с/у този хепатит, или е просто е "по-малко вероятно" да се разболее човек отново ?

2.) Стойността на количественото изражение от изследването, как се преценява ? В смисъл колкото по-високо е количеството на антителата - толкова по-голяма (по-сигурна) е защитата с/у хепатита ли ?

Ако е така как излгеждат този мой резултат (в моя случай 303,1 ) ?

3.) Тези антитела дали се предполага че ще са устойчиви / налични за цял живот.... или може да изчезнат във времето и отново да се появи уязвимост ?

4.) Дали има начин да се разбере приблизително кога съм изкарал хепатита ? Естествено не говоря за някаква точност, но поне ако мога да установя дали е било последните месеци (предвид тези по-високи нива на АСАТ/АЛАТ от които тръгнах за изследванията) или пък да е било някъде напред в годините и антителата да са остатък оттогава ?

В смисъл, доколкото четох - бързия ръст и спад на АСАТ/АЛАТ може да не е бил от текущо изкаран хепатит, а от друга причина....
Естествено, основното допускане вероятно следва да бъде, че хепатита съм го изкарал сега....

Все пак дали има начин (някакви изследвания), които могат да индикират кога е изкаран хепатита ? Самото количество антитела например ? или нещо друго ?


Благодаря отново предварително и още веднъж - ако наистина съм досадил - извинявам се отново...


P.S. В допълнение: АСАТ (25), АЛАТ (45), ГГТ (23)... АЛАТ отново излиза над референтните стойности, което ме озадачава и притеснява.... :(

14

Привет отново,

да споделя с две думи ефекта от прегледа.

Ако трябва да съм откровен - получих повече информация спрямо това което получих на местно ниво, но по-малко от това което вече научих тук от форума... :(

В крайна сметка препоръката е да изследвам "anti HbsAg", което вече бях посъветван тук.... не се получи дискусия (всички доктори се дразнят, като им кажат "четох, че...") и не стигнахме до това трябва ли да си изследвам "HBV-DNA" и за хепатит Е...

Диагноза: "Вероятно е налице протрахиран хепатит В"
(така е дефинирана с "вероятно")

Прегледа на черния дроб не разбрах какво точно показа, при мануалния (опипване) ми казаха леко увеличен, но при ехографа ми казаха че по-скоро бил в норма.
Изписано е:  Черен дроб - 128 мм, хомогенна структура   (за останалите органи (жлъчен мехур, холедох, панкреас, бъбреци) по-скоро пише неувеличен... не знам тук след като има данни дали означава проблем)...

Препоръчаха ми да пия "Изопринозин".... снощи погледнах малко в интернет, мисля че е някакво по-общо лечение за вируси и имуностимулатор, а нетолкова насочено към черен дроб.... Повечето коментари бяха че се изписва масово от всякакви лекари за всякакви заболявания, но имаше и индикации че на запад не е прието добре лекарството....

Не знам, надявам се да споделите дали е обичайно да се предписва този Изопринозин при наличие или след изкаран хепатит ?

=========================
И още нещо интересно - направиха ми ехограф на щитовидната жлеза....

Ще съм благодарен да споделите има ли някаква връзка изследването й със заболяванията на черния дроб ?

Направи ми впечатление още като се записвах по телефона, че сестрата ми издекламираха ценоразписа, освен прегледа, че ако се наложи ехограф на черен дроб, струва "Х" лева, ехограф на щит.жлеза -....., зачудих се защо ми го казва, но реших че понеже не знае за какъв преглед съм.....

В крайна сметка ми направиха всички неща по ценоразписа... някак си останах с впечатление, че така и така съм там, могат да ми "продадат" и този преглед....

Поне от достата неща, които изчетох до момента не попаднах на връзка между щит.жлеза и черен дроб.... има ли някаква, която съм пропуснал ?
15
Ако идваш в София, ПСР-ът го пусни в Иван Рилски.
Не знам от коя лаборатория са ти казали 80 лева и какво точно предлагат. Ти казваш, че теста не е кръвен?! Говориш за тампон, вероятно със слюнка? Не знам! Ако ще си даваш парите, направи си кръвен тест. Такива правят във всички болници, специализирани за лечение на вирусни хепатити. Има списък във форума. Можеш да го потърсиш, ако искаш.
В крайна сметка ти си решаваш кои изследвания да повториш, правиш и при кого да отидеш, на кого да се довериш!
Успех и пиши след прегледа!

Благодаря Ани !

Вероятно наистина е въпрос на грешка - мисля че споменаха точно някакъв тампон.... и аз се зачудих защо се излиза от кръвната проба.... а другите 3 изследвания, за които попитах си бяха отново хепатитини - "анти-Б маркера, и изслдванияета за "Е"..... т.е. беше ясно че питам за по-задълбочени изследвания свързани с хепатит....

не знам дали има някакви изобщо изследвания за хепатит на база тампон, поне за мен всички трябва да са кръвни.... с какво се объркаха не знам.....  :angry3:

Благодаря отново. Иначе определено ще пиша след като се видя с проф.Кръстев.

Страници: [1] 2 3

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007