Покажи Участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.

Теми - Радослав Русинов

Страници: 1 ... 29 30 [31]
451
Касата затегна финансовата примка на болниците
от Нели ЧОЛАШКА
31 юли 2006, 18:14

Лекарският съюз и здравната каса подписаха в понеделник анекс към националния рамков договор за тази година, но се разбраха само за новия списък с лекарства, които институцията плаща. Двете страни обаче не постигнаха съгласие за цените на клиничните пътеки в болниците.

От юли касата едностранно реши да намали парите, които дава за лечението на някои болести. Лекарският съюз обяви, че това е незаконно, и призова директорите на болниците да не фактурират по новите цени. На болниците ще се плаща по намалените цени, каза председателят на управителния съвет на здравната каса д-р Емил Райнов. Здравният министър Радослав Гайдарски, който също сложи подписа си под анекса, обяви, че подкрепя решението на здравната каса, защото целяло да се дисциплинират болниците при харченето на пари. Не може един месец лечението на хората да струва 75 млн. лв., а когато затегнем контрола, сумата да пада на 45 млн. лв., заяви той. Гайдарски обяви, че здравното министерство не може да даде и стотинка на болниците при възприетата система на единно финансиране.

В променения лекарствен списък, който ще влезе в сила от септември, има 154 нови лекарства, но 197 отпадат. Скъпоструващите програми за лечение като тази за хепатит С не са спирани, но кандидатите масово не отговарят на критериите за достъп, обяви Гайдарски.

Поне 4 хил. души са болни от най-опасния хепатит, без да знаят
Никой не уведомява заразените кръводарители

от Лили ГРАНИЦКА
26 юли 2006, 19:44

Над 4 хил. българи са болни от особено опасния хепатит В или С, без да знаят за това, и освен че не се лекуват, може да заразят и други. Това съобщи д-р Станимир Хасърджиев, секретар на Националното сдружение за борба с хепатита "Хепасист". Техният брой в действителност е значително по-голям, защото това са данни само от тези, които са дарили кръв, и така е установено, че са носители на болестта, уточни той.

От над 153 хил. кръводарители за миналата година над 3 хил. са били болни от хепатит В и С, каза д-р Милка Кирова, началник-отдел в Националния център по хематология и трансфузиология. По Закона за кръвта, кръводаряването и кръвопреливането центровете не са длъжни да уведомят дарителите, че са носители на вируса. С приета преди две години наредба и друга от тази година центровете по хематология и трансфузиология са били задължени да изпращат информация за болния до местното ХЕИ и до личния му лекар, който пък трябва да го издири и уведоми, обясни д-р Кирова. Тя посочи, че нямат обратна връзка дали до кръводарителите достига информацията, че са засегнати от вируса, който може да е и смъртоносен.

Единственият сигурен начин болните да разберат, че са носители на вируса, е, ако дарят кръв отново или се поинтересуват за резултатите, каза д-р Кирова. Според д-р Хасърджиев статистиката показва, че само 1% от кръводарителите питат за това.

Дори пациентите да разберат, че са болни, няма гаранция, че ще получат лечение. От общо 4480 заразени само 200 са получили достъп до програмите за лечение на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), каза д-р Хасърджиев. По думите му от март НЗОК е спряла да приема документи за хора с хроничен хепатит и 154-ма, някои които боледуват повече от година, чакат да започне лечението им. То е много скъпо, като в зависимост от продължителността може да достигне десетки хиляди левове, казаха лекари.

Ако е допусната човешка грешка при заразяването с хепатит А на населението на Своге, ще бъде потърсена най-строга отговорност, закани се министърът на регионалното развитие Асен Гагаузов. Досега около 115 души се заразиха вследствие на замърсяване на питейната вода с фекалии заради ремонт на водопроводната мрежа.

Болни от хепатит не знаят за болестта си
Смъртоносно бездушие
26 юли 2006, 19:21
Над 4000 българи носят вируса на хепатит В или С, без да знаят за това. Техният брой вероятно е значително по-голям, защото това са данни само за тези, които са дарили кръв. Когато тези вируси, и по-специално на хепатит С, предизвикат заболяване, то е трудно откриваемо, защото дълго време няма външни симптоми. Обикновено човекът не подозира, че е носител на коварния вирус, който се предава основно чрез кръвта. Заразяванията стават при операции или при зъболекаря от недобре стерилизирани уреди, както и при преливане на неизследвана кръв. Наркоманите също са чести носители на хепатит С заради многократно използваните игли. Лечението е трудно, сложно и скъпо и ако не започне навреме, усложненията може да доведат до фатален край, чиято алтернатива е още по-скъпото присаждане на черен дроб. Колко от тези 4000 българи могат да си го позволят? За капак и здравната каса е спряла приема на документи за хроничен хепатит, защото още оптимизирала програмите за скъпоструващото лечение...

Необяснимо е как здравни работници могат да си позволят небрежността да не уведомяват хората, за които е установено, че са носители на опасен хепатитен вирус. Невероятна е и практическата липса на задължението да го правят. По закон центровете по хематология и трансфузиология не са длъжни да съобщават на кръводарителите каквото и да било. Едва преди две години с наредба бяха задължени да подават информация до местното ХЕИ, а отскоро и до личния лекар, който пък трябва да издири болния и да го уведоми. Усложнена бюрократична система, която очевидно не действа, щом се оказва, че няколко хиляди души не са получили информация за състоянието, в което се намират.

Една трета от хората на хемодиализа имат хепатит
от Мария Чипилева
29 август 2005, 16:17

Напоследък се увеличават пациентите на хемодиализа, които се заразяват с хепатит В и С, предупреди Петър Ананиев, председател на Фондацията на пациентите с бъбречна недостатъчност и хемодиализираните. Според него причината е в недостатъчно добрата хигиена. Заради това той е разпратил писма до всички 63 хемодиализни центъра в страната с молба да се спазват стриктно изискванията, които са заложени в медицинския стандарт. Според тях носителите на хепатит трябва да се лекуват на отделни апарати, а след всяка процедура техниката трябва да се дезинфекцира.

Вярно е, че има подобна тенденция на увеличение, но причините са съвсем други, коментира доц. Валентин Мушеков, национален консултант по хемодиализа. Според него нарастването се дължи на разширяването на изследванията, както и на удължаването на живота при тези хора заради напредването на медицината, а не на лоша хигиена. "Невъзможно е апаратите да не се дезинфекцират.

Те са програмирани да се почистват след всеки пациент, иначе няма да тръгнат", обясни той. Освен това заразата не може да се предаде чрез машините, тъй като частите, които са в досег с кръвта на хората, са за еднократна употреба и директно се изхвърлят.

Точният прираст на заразените с хепатит В и С сред хемодиализираните не се знае, защото отскоро се правят подобни проучвания. През 2004 г. от всички 2423-ма болни на диализа носители на двата вируса са 34%, или 804 души, каза доц. Мушеков.

Повечето от тези хора - 551, са заразени с хепатит С, а 253 - с хепатит В. За малцина от тях обаче това има фатални последици, обикновено нашите пациенти си отиват от сърдечно-съдови заболявания, поясни доц. Мушеков.

Основната причина за появата на хепатит е големият брой на интервенциите при хемодиализата, като заразата обикновено се предава чрез ръцете на медицинския персонал. За да живеят болните, кръвта им трябва да се прочиства през апаратите три пъти седмично, или около 150 за една година. Следователно медиците трябва да прободат ръцете им с игли от 600 до 1000 пъти. При толкова много манипулации е възможно да стане заразяване, дори сестрата да сменя ръкавиците си постоянно и да спазва изрядна хигиена, поясни доц. Мушеков.

За да се сведе рискът до минимум, трябва периодично да се правят изследвания на пациентите. Освен това трябва да се слагат ваксини както на хората на диализа, така и на медиците, които също са застрашени от хепатит. Тези правила са част и от медицинския стандарт, но те не се спазват съвсем точно от някои лекари.

Проблем е и финансирането - по 60 лв. получават болниците за тази дейност от Министерството на здравеопазването, често обаче тези пари не стигат до центровете, а се пренасочват към други отделения, твърдят и медиците и пациентите. Заради липсата на средства не са подменяни и апаратите за хемодиализа, въпреки че това трябва да става на всеки 4-5 години. Друг голям проблем за болните е, че някои медици използват остаряло лечение. Според изискванията диализа трябва да се прави само с разтвори на бикарбонатна основа. В доста центрове обаче се ползват ацетатни разтвори, чието въздействие върху състоянието на пациентите не е толкова добро.

Единствената причина за това е криворазбраното чувство за пестене от някои колеги, каза доц. Мушеков. Сред местата, където безнаказано продължава да се прави ацетатна диализа, са Перник, Кюстендил, Дупница, Враца, Видин и Добрич, каза и Ананиев.

Той помоли, ако някой може, да подари на фондацията факс и ксерокс.

Вирусолози ще обсъждат бума на хепатити
28 септември 2004, 20:36
Появата на тревожен брой случаи на хепатитно болни ще обсъди и анализира в четвъртък на годишната си среща Консултативният съвет по хепатология. Един от важните за българското общество въпроси е създаването на пациентска организация на страдащите от хепатит В и С, коментира проф. Константин Чернев. Начините за създаването на асоциация на страдащите от хепатити ще бъдат обсъдени от "светилата" на българската вирусология. За боледуващите от хепатит С, който се очертава като световен проблем, вече има специализиран сайт на адрес www.Hep-links.com

ЕС пуска лекарство срещу хепатит С
23 юни 2002, 13:40
Европейската агенция за оценка и сертификация на лекарствата е одобрила новия медикамент "Pegasys" на швейцарския фармацевтичен концерн "Hoffmann-La Roche" за лечение на хепатит С.

Това съобщиха от представителството на концерна в България.

Медикамент "Pegasys" (peginterferon alfa 2-a 40KD) е вече регистриран в Европейския съюз и предстои да бъде разрешен за употреба и в страните от Централна и Източна Европа, включително и в България.

От първото му одобрение в Швейцария през август 2001 г. до сега "Pegasys" е регистриран в 24 страни.

Решението на Европейската лекарствена агенция е основано на отличните резултати, които медикаментът е показал при лечението на включени в предварителните проучвания над 20 000 пациенти в целия свят, посочиха от "Hoffmann-La Roche".

Въз основа на резултатите от клиничните проучвания на 12 юни тази година препаратът "Pegasys" е включен в Консенсуса на Националния осигурителен институт на САЩ, определящ правилата за добра клинична практика при всяко заболяване. Те се приемат като референтни в целия свят.

С новия лекарствен продукт могат да се лекуват пациенти с хроничен хепатит С, включително и тези с начален стадий на цироза. Данните от приключилите клинични изпитвания са показали, че "Pegasys" премахва вируса на хепатит С при двойно повече пациенти, отколкото досега използваните лекарства. Като основно качество на новия медикамент европейската агенция е подчертала високата му ефективност дори и при така наречените "трудни за лечение" форми на хепатит С.

Хепатит С е инфекция, която се предава по кръвен път. Носители на вируса са около 3 процента от населението на планетата, или около 170 милиона души.

В Европа от това заболяване страдат над 5 милиона души. Предполага се, че броят им в страните от Източна Европа е по-голям.

Хепатит С е най-честотата причина за развитие на чернодробна цироза и на рак на черния дроб. Заразяването може да стане при кръвопреливане, стоматологични и хирургични манипулации, както и при инжектиране на наркотици с общи игли.

Заболяването протича без симптоми, но накрая при повечето болни завършва с чернодробна цироза и рак на черния дроб.

Около 30 хил. са зависимите от наркотици в столицата
от Вангелина Михайлова
14 ноември 2001, 17:02

Зависимите от упойващи в столицата са около 30 000, съобщи вчера директорът на Националния център по наркомании на съвместен семинар с охранителна фирма "Егида". Само 1025 зависими от наркотични вещества са постъпили миналата година за лечение в здравното заведение, а на метадонова програма в момента са около 250 души. По данни на центъра средната възраст на пристрастените мъже е 20-22 години, а на жените около 20 г. Три четвърти от наркоманите са мъже, а половината от всички зависими нямат завършено средно образование. В момента около 12.5 на сто от българите редовно употребяват наркотици, като тази стойност е равна на средноевропейската. Според Василев в цялата страна зависимите са около 50 хил.

Според статистиката на центъра тенденцията е към намаляване на средната възраст за първо приемане на наркотици, като, ако през 1995 г. тя е била 25 г., тази година вече е 18 години. Най-масово използваният наркотик е марихуаната, като той започва да се приема на 10-12 годишна възраст. Данните сочат, че 30% от учениците в 8-9 клас пушат канабис, а за горните класове процентът е значително по-висок. "През последните години у нас силно започват да навлизат кокаинът и всички видове синтетични наркотици", алармира Василев. Според него разпространението на тези опиати се е увеличило значително и на пазара на наркотици вече може да се намерят всички разновидности. 15 лв. струва хапче екстази, а амфетамините се търгуват по около 5-6 лв.

Тревожно е, че освен вноса от Холандия на пазара се продават все по-често и синтетични наркотици наше производство, заяви Василев. Това се обяснява с факта, че техните химически съставки са достъпни за почти всички фармацевти.

"Около 70 на сто от наркоманите у нас са носители на хепатит С", заяви още Василев. Според него лечението на това заболяване е много трудно и струва няколко хиляди долара. В момента обаче по-малко от половината от болните от хепатит наркомани се лекуват. Известно успокоение е фактът, че сред регистрираните 350 болни от СПИН в страната има само 9 жертви на интервенозно заразяване. Според медицинските данни в световен мащаб от чумата на века в средите на наркоманите се заразяват около 10-20 на сто.

Открит е начин за лечение на Хепатит С в ранния му стадий
от Д-р Красимира Христова
04 октомври 2001, 15:22

Изследване на германски учени е показало, че Интерферон, приеман в рания стадий на хепатит С, веднага след появата на първите му симптоми, унищожава всички следи от присъствието на вируса в организма, като ефекта от лечението е около 100%, съобщава Ananova.com.

Поради трудното диагностициране на заболяването започването на лечение в ранния стадий често е невъзможно. Началните симптоми на болестта наподобяват лека простуда: болки в мускулите, лош апетит. Ако лечението с Интерферон стартира в първите 2-3 месеца след доказване на инфекцията, възможността за излекуване е практически 100%.

Учените подчертават изключително голямото значение на ранната диагноза на заболяването за неговия добър изход, в противен случай то хронифицира и завършва с чернодробна цироза.

452
Здравейте,

В този пост искам да напиша малко за важността на това всеки болен от хепатит да бъде информиран максимално за болестта и лечението, както и да се научи да говори за болестта с близките си, а и да се опита да намери хора със същия проблем, което може много да му помогне в това да се научи да живее с болестта.
Интернет е източник на информация, която може да помогне на всеки да научи повече за хепатита и да намери отговор на въпросите, които го интересуват. В същото време искам да уточня, че винаги на първо място трябва да се поставя лекуващия лекар и информацията, която той ви дава.
Аз самия съм жертва на собствената си неинформираност и все още продължавам да виждам прекалено много хора, които не знаят почти нищо за болестта, въпреки че са диагностицирани и живеят с нея от дълги години.
Тук ще се опитам да споделя с вас малко източници - интернет страници, които могат да ви помогнат да се научите повече за болестта и лечението и.
Един от малкото източници на информация на български език е страницата на Хепасист:
Хепасист - Национално сдружение за борба с хепатита - тук можете да намерите много информация на български, както и да използвате горещата телефонна линия, за да се консултирате по въпросите които ви интересуват.
Всички източници по-долу са на английски език, за съжаление на български информацията е много малко.
Обща информация за Хепатит C
Обща информация за Хепатит B
Hepatitis C - An Epidemic for Everyone
Hepatitis C Fact Sheet
Hepatitis B Fact Sheet
Hepatitis C - Information Center
HCV Advocate - един от най-ценните и полезни сайтове, които можете да намерите по темата, с много информация, седмични новини и всичко най-ново от областта.
Hepatitis C - Everything You Need To Know - страница, коятo се поддържа от Roche. Тук може да видите и снимки от може би най-силната социална реклама, която съм виждал по темата.
Hepatitis Link - Страница, която се опитва да обедини доста източници по темата, пак поддържана от Roche.
Janis & Friends Hepatitis C Support Web Site - този сайт е много ценен, поради това, че се опитва да отговори на всички въпроси, които някога сте си задавали или ще си зададете. Събира на едно място много източници и представя почти цялата информация, която се среща в интернет и има отношение към дадения въпрос. Винаги съм намирал много полезни неща в него.
The Hepatitis C Trust - също много ценен сайт с много информация. Тук можете да откриете цели дискусии (Live chats) с лекари, или хора, които са изявени и имат отношение към борбата с болестта. Организацията е изключително активна в подпомагането на болните в справянето им с болестта, пример за това са т.нaр. Hepatitis C support groups and helplines, нещо което още не се е случило тук.
Hepatitis C Links
Peter’s Hep C Links
The Ten Golden Rules During The Treatment
Martin's Hep C Site - Hepatitis C Information Treatment and Support - създателя на сайта Мартин Болтън е един от най-силно ангажираните и знаещи хора във Великобритания, който не е лекар, а просто се опитва да се бори с болестта си.
Roche Bulgaria - На сайта на Roche Bulgaria може да се намерят новини и статии на български по темата.
По-долу можете да намерите и консенсуса, от който се води здравната каса, когато преценява кои пациенти са подходящи за лечение и кои не, т.е. на кои ще плати лечението и на кои ще откаже:
КОНСЕНСУС ОТНОСНО ДИАГНОЗАТА, ЛЕЧЕНИЕТО И ПРОСЛЕДЯВАНЕТО НА БОЛНИ С ХРОНИЧНИ ВИРУСНИ ХЕПАТИТИ
Следващия документ мисля, че е от последната европейска конференция или т.нар. The 2002 French consensus: Consensus conference Treatment of hepatitis C (Paris, France, 27-28 February 2002)
Coping with Hepatitis C: Diet and Nutrition - много полезна статия за въпросите относно диетата и какви храни са полезни за хората, живеещи с Hepatit C.
Roche, заедно с Schering-Plough, са двете световни фармацевтични компании, които предлагат пегилиран интерферон и рибавирин за лечение на хепатит, и чийто продукти се използват най-масово в момента.
Изключително ценни са интернет форумите, които могат наистина да помогнат на всеки имащ този проблем, заради това че може да срещне други като него и може свободно да говори за проблема си, а и да задава въпроси.
Ron Metcalfe's Hepatitis C Forum - Това е най-ценния сайт, който съм посещавал, заради шанса да пишеш и четеш мнения на реални хора, които имат, лекуват се или са се лекували от болестта, да прочетеш лични истории и да получиш помощ. Форумът е изключително активен, с много постинги и мнения, силно го препоръчвам на всеки. Този форум е една от главните причини да реша да стартирам подобен форум на български.
Ако имате време, изчетете всички стари постинги, ще откриете изключително ценна информация.
Според статистиката на Рон, за 2006 година форумът е имал 120 000 посетители.
Hepatitis C Association - Forum - по-малко популярен форум, който също може да се посещава.
Друг източник за всеки, който иска да се информира, са т.нар. блогове или уеблогове.
Ето един от тях:
Ron Metcalfe's Hepatitis C Weblog. Ако погледнете линковете вдясно на блога на Ron, ще можете да откриете още куп други такива блогове по темата. Ценното на тези сайтове е, че те са дневници на реални хора, които се борят или са се борили с болестта. Можете да проследите историята им, да комуникирате с тях, а с това да научите още повече.
Друг източник за информация са книгите, които може да си купите от www.amazon.com, пак за съжаление само на английски. Мога да сложа линкове към някои от най-популярните книги по темата, ако някой се интересува и пожелае да си купи от тази интернет книжарница.
За съжаление в България всичко става със закъснение от 5-10 години и когато обходите всички тези страници ще разберете, че почти навсякъде вече болестта се възприема като изключителен и сериозен проблем (вече има 200 милиона души, които са болни в целия свят), има много организации, както и цели общности, които се опитват да алармират и да се борят с проблема. За разлика оттам тук здравната каса спря да плаща за лечението на болните от хепатит, което ни отдалечи още повече от Европа и това, което се случва там.
В България все още прекалено малко хора знаят каквото и да е за болестта и то при положение, че има 150 000 потенциални носители на вируса на хепатит C, a потенциалните носители на вируса на хепатит B са 200 000. Дори и хората, които знаят за диагнозата си не правят нищо, за да научат повече. А още по-големия проблем е, че има само една организация, която се опитва да прави нещо по въпроса. Все още хората, които започват лечение или са на лечение нямат шанс да се срещат и да споделят опита си, а това би могло да помогне на много от тях през този тежък период.
Надявам се тези линкове да бъдат полезни на всеки, които иска да научи повече за болестта и иска да бъде информиран.
За всички, които ще четат тази информация, искам да кажа, че това са свободни източници и нищо не може напълно да гарантира достоверността им, ако зад тях не стои сериозна организация. Затова винаги вашия първи и най-важен източник трябва да бъде вашия лекар (, който трябва да има опит в лечението на хепатит C). Винаги преди да предприемете нещо, независимо какво сте прочели или някой ви е казал се консултирайте с лекуващия лекар (,който трябва да има опит в лечението на пациенти с хепатит C). И за каквото и лечение да ви споменават или да прочетете, досега има само едно одобрено и работещо лечение, и това е интерфероновото лечение.

Поздрави,
Радо

453
Здравейте,
Целта на този форум е да позволи на всеки да говори свободно за хепатита и да открие други хора, които имат същия проблем. Форумът е насочен основно към българите, които носят вируса на хепатит в себе си, както и към всички имащи някакво отношение към темата - лекари, близки на болни и т.н.
Аз се казвам Радослав Русинов и съм администратор на форума. Форумът не е свързан с някаква конкретна организация е и мое начинание. Липсата на достатъчно информация на български и най-важното, липсата на каквото и да е място, където човек може да говори свободно за проблема си, да сподели опита си и да срещне други хора със същия проблем, са причините да стартирам този сайт. Аз самият имам хепатит C и се надявам той да бъде много полезен и на мен.
Надявам се с течение на времето форумът да се превърне в място, където човек може да намира полезна информация за болестта, за лечението и изобщо да среща и да разговаря с хора със същия проблем.
Дано той да бъде полезен на всички!

С най-добри пожелания,
Радо

Страници: 1 ... 29 30 [31]

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007