Последни публикации

Страници: [1] 2 3 ... 10
1
Моята история / Re: Наскоро разбрах, че имам хепатит В
« Последна публикация от Силвана Лесидренска - Януари 21, 2020, 14:41:31 »
За хроничен хепатит говорим 6 м. след инфектирането. Прочети брошурата, вътре ще откриеш полезна информация, която ще ти даде предварителна яснота относно нещата, които да питаш лекаря в събота.
2
Моята история / Re: Наскоро разбрах, че имам хепатит В
« Последна публикация от ilityd - Януари 21, 2020, 11:34:36 »
Здравейте,заразих се преди около 5 месеца,тогава ходих на гастроентеролог,но той не ми обърна особенно внимание,не ми назначи изследвания и ме успокои,че можело организма ми сам да се пребори и аз оставих нещата така,което явно беше огромна грешка..сега отново реших да посетя друг лекар който вече се зае сериозно с проблема ми и ми назначи изследвания чиито резултати са:
Anti-HBc total >10.00 /положителен/
HBeAg положителен
anti-HBeAg отрицателен
Асат,Алат и ггтп в норма
От изчетеното до сега в интернет разбрах че вече съм с хроничен,прегледа при гастроентеролога е в събота,но аз не мога да си намеря място,бих помолила да ми дадете информация за изследванията..

3
Моята история / Re: Наскоро разбрах, че имам хепатит В
« Последна публикация от Силвана Лесидренска - Януари 21, 2020, 08:45:26 »
Здравей,


Наскоро си се инфектирала или наскоро си разбрала, че имаш хепатит В? Това са две различни неща. Едното може да е остър хепатит, второто-хроничен. По отношение на ваксината - тя не е доживотна!!!! Няма две мнения по въпроса. Антителата не могат да бъдат константа за период от 60-70 години например, ето защо, на всеки 10 години се следи тяхното ниво. Антитела под 10 единици/мл се считат за ниски. Освен това, около 10-15% от хората не изграждат изобщо антитела след ваксинация, затова е необходимо да се пусне изследване за антитела след поставяне на третата доза.

Какво правим обаче, ако антителата са недостатъчни?
- ако изобщо не е създаден имунитет, т.е. никога не са се появявали антитела, се повтаря отново целия цикъл ваксинация
- ако е имало имунитет, но е спаднал, лекарите се делят на две групи: такива, които препоръчват слагането на една доза, която да активира отново имунен отговор,  и такива, които смятат, че не е необходимо, тъй като тялото има клетъчна памет и при евентуално инфектиране, имунната система ще разпознае вируса и ще се събуди. Аз лично клоня по-скоро вече второто мнение.

За теб е важно да се прецени дали имаш нужда от терапия или не. Повече информация има в тази наша брошура, която силно ти препоръчвам да прочетеш: https://www.hepactive.org/sites/default/files/2019-11/hepactive_hbv_brochure_2019.pdf

п.с. Създадох твоя тема, защото беше писала в чужда ;)

Успех,
Силвана
4
Моята история / Наскоро разбрах, че имам хепатит В
« Последна публикация от ilityd - Януари 20, 2020, 20:35:31 »
Здравейте,наскоро и аз се заразих с хепатит Б,изпаднах в ужас защото имам близнаци на 4г., уведомих педиатърката им която помолих да разучи въпроса дали те са напълно защитени тъй като имат ваксината и тя ме уведоми че е звъняла в РНЗОК където са потвърдили за тяхната пълна безопасност и тази ваксина била за цял живот и няма нужда от реимунизация.Ще се радвам да споделите още мнения и личен опит по темата.Относно моето състояние сега си правя изследвания назначени от гастроентерелог и ми предстои преглед за да каже за състоянието ми..
5
Пфу май се самоуспокоих след прочитането на 20-30 научни статии. Или поне разбрах от какво е увеличението на алкалната фосфатоза. Силната сухота в устата (и очите, а аз имах проблем и с тях) е един от признаците на синдрома на Сьогрен - автоимунно заболяване, често свързвано с хепатит Ц. Явно и преди съм го имал, защото пиех все много вода, все ми беше сухо, а сега още повече. Друг симптом пък е повишаването на алкалната фосфатоза. Отделно има връзка и с лимфната система, а аз май си имам и там проблем, който се надявам да се реши, като (ако) изчистя вируса. Иначе... наистина не знам :/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4521276/
Дали лекарството го е засилило или пак ми се е върнал вируса (почти съм сигурен че 2-рата седмица се махна, защото го усетих - рязко се подобрих цялостно) е Божа работа, ще разбера скоро като излязат тези резултати, или пък накрая, когато ще гледам кое, как и защо се променя.
Тези дни пък ме болеше гърлото и имах запушен нос и реших да се самолекувам с пръскане на сребърна вода (преди ми помагаше много по-добре от всякакви илачи и хапове), а и нали не мога да пия лекарства и билки сега. Да ама се оказа, че можело среброто да има токсичен ефект за черния дроб. Уж много полезно, ама на.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27455597
Е, понякога човек се хваща за сламки... :)

И последно се чудя, дали пък е възможно да са ми объркали нещо в изследването на генотипа. Рано е да го мисля, без да имам резултатите от този PCR, но... Мисля, че бях споменал, че беше забравен да бъде пуснат и когато излезе резултата от биопсията и питах за протокола, видяли, че е пропуснат и го пуснали и станал готов за 1 ден. Възможно ли е технически това?
С една дума Зепатиер да не ми действа. Ама надали е това.

За съжаление има и процент лекувани, при които ензимите остават високи и след SVR12. Тогава се говори за риск от последващо увреждане на ч.дроб. В едно такова изследване видях и че повечето свалят рязко ензимите от 2ра до макс.4-та седмица. Тоя висок АЛАТ ме прави един вид... чувствам се като мутант, който е от изключенията и се чувствам сякаш останал без надежда, че някога ще имам нормален живот... :(
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6160300/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5308806/

В крайна сметка се обърках май още повече и не знам и аз как да се успокоя и да гледам пак с надежда края на лечението. Дано поне пцр-а да е добър...


6
Здравейте,
Реших да си пусна междинно изследване веднага след края на 4-тата седмица от началото на лечението в местната лаборатория на Рамус, защото от Токуда ми казаха, че нямало нужда да ходя, но мен ме досърбя твърде много, за да чакам за резултати чак след приключването на лечението.

Пуснах си ПКК, чернодробни изследвания, желязо, глюкоза, TSH и INR и разбира се PCR.
PCR-а и ТСХ ще излязат след десетина дена, но реших да споделя тези, които имам в момента.

Това, което леко ме безпокои е повишаването на лимфоцитите - 52% при макс. 40% (в Токуда беше 43% при макс. 47%), което го имах и по-рано преди да разбера за хепатита, пак според изследвания в същата лаборатория.
Мислех, че имам и някакъв лимфомен проблем, още повече, че четох, че е възможна връзката при HCV, но пък резултатите в Токуда не показаха такъв проблем.
От друга страна, според тази статия, излиза че по-проблемно може да е ниско ниво на лимфоцити, заради връзка с ХЦК, но съчетано с увеличени неутрофили.
https://www.infectiousdiseaseadvisor.com/home/advisor-channels/hepatitis-advisor/imbalance-of-lymphocytes-and-neutrophils-may-indicate-hcc-risk-in-hcv-infection/ 

АСАТ е почти в норма вече - 36 (от 65 преди) (зависи кои реф.ст-сти се гледат), ГГТ също има спад до нормални стойности - 43 (от 77 преди).
АЛАТ ме притеснява, че е спаднал само до 86 (от 146). Дали е нормално? Очаквах по-драстичен спад...

Най-притеснителното за мен, е че Алкалната Фосфатоза се е увеличила от 74 до 126,9. Четох, че по-голям проблем може да има при спад на АФ (възможна връзка с релапс), което малко ме успокои, но това май е от интерфероновата ера и не знам какво да очаквам при DAAs терапия:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2874146/

Тромбоцитите са спаднали от 269 на 192, засега в норма.
Желязото се задържа близо до горна граница.
Билирубина е спаднал до ниски стойности, от близки до горна граница.

Споделям и странични ефекти от приема на Zepatier за първия месец:
1. Повишен тонус, но и лека форма на инсомния първите дни.
2. Физическа умора - лека форма - някои дни. По-добре съм от преди, но тези дни, в които не съм много окей, се тревожа, че съм почти в същото състояние, както и по-рано.
3. Силна жажда и сухота в устата. Пия около до 5л-6л. вода дневно, което е много за 70кг мъж,  и преди пиех доста вода, но сега е още по-засилено - от първия ден на прием до момента.
4. Засилено уриниране през целия ден вкл. и нощем, с почти прозрачен цвят, предполагам заради т.3, което влияе негативно на съня ми и от там леката умора понякога (т.2).
5. Тежест вляво под ребрата - първите дни засилено, отшумява вече. Мисля, че е слезката, което заедно с лимфоцитозата леко ме притеснява.
6. Много рядко има и тежест вдясно под ребрата, където смятам, че е нормално заради ч.дроб.
7. Леко изпотяване последните няколко нощи. Имах такъв проблем и преди хапчетата, но от няколко месеца го нямаше. Възможна връзка със щитовидна жлеза или лимфоцитозата? Или с т.8?
8. Много засилен апетит, храня се сравнително полезно, но много по-често, имам и леко наддаване на тегло (бях отслабнал с 7-8кг. от притеснения и рязка промяна на диетата след като разбрах че съм с HCV). Всъщност спрях да се потя, когато отслабнах и промених диетата (бях към 77кг, не е много за 175см, но преди имах основен симптом силното изпотяване дори и при леки физ.натоварвания, понякога и нощем, както и умората.
9. Не приемам никакви билки, пия много малко кафе и то много слабо (когато съм недоспал ми помага).
10. Голяма глупост - Не успях да спра цигарите, пуша най-леките (както и преди) до макс. 7-8 бр. на ден - бях спрял в първите 2 дни и дали заради това и инсомнията, но станах силно раздразнителен, затова реших да спестя това на семейството си (да, може да излезе и че търся оправдание) :)

Сега чакам да излязат резултатите ПЦР-а и ще пиша пак. Леко съм притеснен, че може да не съм го изчистил, заради резултатите до момента.

Ако някой може да сподели информация за АЛАТ по време на лечението - колко бързо става спадането и т.н., както и евентуално някаква информация за повишаването на алкалната фосфатоза ще бъда благодарен.
7
Моята история / Re: Хепатит Б
« Последна публикация от Нова - Януари 13, 2020, 00:36:02 »
Силвана, благодаря много за отговора понеже се притеснявам и ползваме предпазни средства, но явно не е нужно.
8
Моята история / Re: Хепатит Б
« Последна публикация от Силвана Лесидренска - Януари 12, 2020, 23:44:48 »
Здравей,

Да, прекарала си го, няма как да бъдеш повторно инфектирана, дали от твоят партньор или по друг път, тъй като имаш антитела.
9
Моята история / Хепатит Б
« Последна публикация от Нова - Януари 12, 2020, 22:09:40 »
Здравейте ето на кратко моята история. Откриха на партньора ми хепатит Б хроничен. След лечение с тенофовир не се открива вирусен товар. Аз съм с hbsag отрицателен, cor total положителен и anti-hbs около 200 та не знам на практика какво значи това. Казаха ми че съм го прекарала и имам имунитет. Но нито знам дали да се изследвам пак и дали има шанс от повторно зарязяване. И ако той няма вирусен товар дали може да заразява?
10
Новини за Хепатит A, B и C в Интернет и другите медии / Напредък по HDV
« Последна публикация от snd242 - Януари 03, 2020, 20:46:17 »
Пресконференция на ЕASL
http://www.myr-pharma.com/easl-press-conference-2019
Страници: [1] 2 3 ... 10

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007