Сдружение ХепАктив - Българският Форум за болестта Хепатит

Вирусен хепатит - Лечение => Предстои ми лечение => Темата е започната от: back to work в Януари 30, 2010, 11:22:58

Титла: Защо интерфероните са толкова скъпи? Има ли цинична фармацевтична мафия?
Публикувано от: back to work в Януари 30, 2010, 11:22:58
Виждам, че тук е мястото за разни "политически" теми.
(моля погледнете и темите за делата срещу НЗОК)

Та в началото да ви представя една сметка:
Съгласно това че съм генотип 3, на мен ми е преодставен 6 месечен курс за лечение.
Това са 24 инжекции с Пегинтрон и 5 кутии с Ребетол.
Общата им цена е 17 100 лв за този 6месечен престой или прибл 8500 евро .
Следователно генотип 1 с 12 месечен курс за лечение е 17 000 евро.
Според СЗО в света има 170 000 000 души -  носители на вируса.
Позволете ми да изключа 20 000 000 или малко повече от 10% като неподходящи за интерфероново лечение.
Така остават 150 000 000 души, които СЕ НУЖДАЯТ от интерферони и рибавирин!
Това е гарантиран пазар за фармацевтичната индустрия!
Нещо повече!
Разходите за медикаменти навсякъде се покриват от ДЪРЖАВНИТЕ СРЕДСТВА от системите за здравно осигуряване на развитите държави.
Тоест фармацевтичната индустрия основно се захранва с държавни пари! В световен мащаб разбирай от осигуровките на всички работещи от цял свят.

(Забележка: под фармацевтична индустрия разбирам двете фармацевтични компании Рош и Шеринг Плау, които  произвеждат и търгуват заедно с третата команията, която държи лиценза за производство на интерферони и рибавирин)

Нека направим едно елементарно умножение, но преди това условно да приемем че от всички нуждаешщи се 150 млн, около половината пациенти се нуждаят от 6 месечен курс за лечение, а другата половина от 12 месечен.
Значи очаквания оборот на тази индустрия е приблизително:
75 000 000*8500 евро + 75 000 000*17 000евро = 1 912 500 000 000 евро - чете се 1 трилион 912 милиарда и 500 милиона евро. Може да се прочете и като 1192 милиарда евро, ако ви е по-ясно.

Тези сметки ги правим за да опиша интересите на фармацевтичната индустрия в източчването на финансов ресурс от държавните бюджети по цял свят.

Колко е себестойността на интерферона?
Колко милиона са получили изследователския екип учени (те наистина си ги заслужават)
колко струва едрото серийно произвоство на милиони дози интерферони и рибавирин?
И КОЛКО Е ПЕЧАЛБАТА ЗА КОМПАНИЯТА ДЪРЖАЩА ЛИЦЕНЗА И ДРУГИТЕ ДВЕ ДЕТО ПРОИЗВЕЖДАТ И ТЪРГУВАТ?!
Резултатите от тази алчност са ви пред Вас - забавяне с години на лечение, лишаване от лечение на милиони, нерви и ядове за бюрокрация да контролира разходването на тези средства.

Не е ли време за реформа във фармацевтичната индустрия?
Държавен контрол върху крайната цена!, схеми за възнаграждения на научните екипи, гарантиращи тяхното справедливо получаване на голямо възнаграждение.

Ние издържаме тази индустрия - време е да поискаме обяснение за печалбите й!

(а междувременно ако имате излишни пари се замислете за закупуване на акции от въпросните компании  :mocking: )
Титла: Re: Защо интерфероните са толкова скъпи? Има ли цинична фармацевтична мафия?
Публикувано от: tedibon в Януари 30, 2010, 11:43:25
След като започнеш лечение ,вероятно няма да имаш възможност да мислиш и смяташ толкова,защото разстройването на умствения процес и концентрацията е сред често срещаните ефекти! :laugh:
Може би ако представител на някоя от посочените фармацевтични компании чете,би ти започнал лечението на момента!

Иначе,съм съгласна напълно с потока на мисли и сметки в главата ти! :congrats:


Поздрави,Тедибон
Титла: Re: Защо интерфероните са толкова скъпи? Има ли цинична фармацевтична мафия?
Публикувано от: sunshine в Януари 30, 2010, 13:17:35
Димитраков,
абсолютно и напълно съм съгласна с теб!

Колкото и скъпи да са разработката, лиценза, производството и дистрибуцията на интерферон и рибавирин, съм сигурна, че себестойността им не надхвърля 1/10 от продажната цена в най-песимистичните сметки на фармацевтичните мастодонти.

Това е грозна и безскрупулна индустрия, която пирува за сметка на човешкото страдание.

Ако някой разполага с достоверна информация за реалната печалба от тази 'търговийка', само тогава потребителите могат да се вдигнат обосновано на бунт.
Не че това не е работа на държавата, но нашата държава си е знаем колко струва, хех..
Титла: Re: Защо интерфероните са толкова скъпи? Има ли цинична фармацевтична мафия?
Публикувано от: Buba в Януари 30, 2010, 15:00:58
Абсолютно! Същите мисли ми минаваха многократно през главата през последната година, макар и без да съм се задълбавала в математическата част, но не е зле че някой го е направил. Чудех се как може цената на тези лекарства да е такава – златен прашец ли слагат в тях или диамантени стърготини?!  Или пък себестойността на труда на участващите в изработването им е 10 пъти по-висока от заплащането за всяка друга нормална професия  в съответната държава?  Ако държавата не поемаше разходите за лечение аз и 90% от болните от хепатит никога нямаше да имат шанса да се лекуват, щяха да си живеят и умират от това, или в краен случай от глад след като са похарчили наличните си и и бъдещи пари за лечението.  Лечението извън здравна каса щеше да е напълно недостъпно не само на фона на нашите смешни заплати, и бедната ни държава, но според мен и на фона на доходите на хората в далеч по-развитите страни. Да не говорим че чух, че цената на лечение в Белгия е 40 000 евро (не знам дали е вярно) , а тук например 40 000 лева (някъде към 160 минимални работни заплати). Интересно как  става така, колко всъщност е действителната стойност на лечението + нормална печалба  е как се определя пазарната цена – максимума който могат да изкопчат сътответния потребител ли? И някак си колкото по-застрашаваща и увреждаща е болестта толкова по-скъпи са лекарствата ,  и е толкова по-малък избора ти дали да прибегнеш до тях.
От друга страна – да, знаем, че ако нямаха солиден финансов интерес тези компании нямаше да си правят труда да разработват все по нови и сложни лекарства за тези сложни болести, защото 100 % те не са водени от алтруистичната цел да съхраняват здравето на жителите на планетата, от това съображение би трябвало да се водят държавните правителства.
На мен дори перспективата да давам по минимум 200 – 300 лева всеки месец за хепатопротектори, антиоксиданти и какви ли не лекарства,  съхраняващи черния дроб ми се струва доста натоварваща и чувствам как скоро ще и тегля една на фармацефтичната индустрия... :)
Титла: Re: Защо интерфероните са толкова скъпи? Има ли цинична фармацевтична мафия?
Публикувано от: tedi в Януари 30, 2010, 15:36:11
Доста хора си дават сметка и знаят какви пари печели тази индустрия.И това не е в състояние никой да го промени.Веднага се сещам за Продан Христов и лекарството му за лечение на рак.Преди няколко дни гледах предаването ''Емигранти'' на много уважаваният от мен Мартин Карбовски,та човека има лек за рака от преди 10г..Аз лично съм чувала за това преди няколко години,така..... този човек има доказателства за твърденията си,а не като някой да си предписва незаслужени и въздухарски твърдения.Никой толкова време не обръща внимание на това откритие,ма и как ще го направят,като загубите ще са умопомрачителни!
Титла: Re: Защо интерфероните са толкова скъпи? Има ли цинична фармацевтична мафия?
Публикувано от: back to work в Януари 30, 2010, 15:55:59
Компанията Рош наскоро пак нашумя покрай "епидемията" от свинки грип. Рош произвежда Тамифлу - лекарството за свински грип с активна съставка Оселтамвир.
След предупрежденията на СЗО правителствата на много страни се презапасиха с Тамифлу и сега се чудят какво да го правят.
Тоест можете ли да си представите че горните сметки за хиляди милиарди евро касаят само някакъв хепатит С - тоест само 2 лекарствени продукта.
Ами останалите? Ами далаверата от свинския грип.
И всичко това отива при 10 човека в една, две, три компании!!!!!!!!   :shocked1:

Зная, че клиничните изпитания върху нови лекарства са скъпо нещо. Докато бях в Англия се регистрирах в една фирма която набира доброволци за медицински изследвания на лекарства. Офертите им бяха за заплащане в рамките на 1000 паунда (1100 евро) за период от 3 до 10 дена на доброволец. Така или иначе никога не отидох на подобни изследвания.

Между другото на тези в БЪЛГАРИЯ които участват в експерименталните изследвания за нови лекарства предлагани ли им са тези суми?  :biggrin:

А за примера с лекарствата за рак на нашия човек от Виена -  чудя се Рош как не са го "купили" още. Ако лекарствата се ефективни Рош ще спечели още няколко хиляди милиарда - какво чакат не ми е ясно  :smile:
Титла: Re: Защо интерфероните са толкова скъпи? Има ли цинична фармацевтична мафия?
Публикувано от: Buba в Януари 30, 2010, 18:27:34
Аз съм участвала в експериментална програма, но не предлагат никакви суми, само безплатно лечение и изследвания, според мен не би трябвало да е законно да ти предлагат заплащане за това, в този случай ти няма да преценяваш достатъчо обективно ползите и рисковете от включването си, но иначе мисля, че има придобивки за болниците, които ги провеждат.
Титла: Re: Защо интерфероните са толкова скъпи? Има ли цинична фармацевтична мафия?
Публикувано от: sunshine в Януари 30, 2010, 18:57:04
Участието в клинични проучвания се заплаща, когато тестваният медикамент е в много ранна фаза на изпитване и не се знае как точно ще се отрази на хората. Това си е до голяма степен хазарт, защото след мишките си ти, заради това е и добре платено.

В България, до колкото ми е известно, няма такъв тип проучвания.

Тук се провеждат повече крайни фази - преди пускане на лекарствения продукт на пазара, когато вече е ясно, че продуктът действа и трябва да се събере достоверна статистическа информация за успеваемост, странични ефекти и подобни. В БГ пари не вземат пациентите, които участват. Лекарите и болниците вземат УЖАСНО МНОГО ПАРИ. Всички, които работят в сферата на клиничните проучвания също вземат УЖАСНО ВИСОКИ ЗАПЛАТИ.

Буба, Локтеронът беше във фаза 2б, което си е непосредствено преди одобряване на продукта и пускане на пазара.
Титла: Re: Защо интерфероните са толкова скъпи? Има ли цинична фармацевтична мафия?
Публикувано от: vandal в Януари 30, 2010, 22:09:00

Не е ли време за реформа във фармацевтичната индустрия?
Държавен контрол върху крайната цена!, схеми за възнаграждения на научните екипи, гарантиращи тяхното справедливо получаване на голямо възнаграждение.

Ние издържаме тази индустрия - време е да поискаме обяснение за печалбите й!
това се нарича комунизъм...
а това което на теб не ти харесва - капитализъм...
а това че някой си държи правата/лиценза/ за производсто /на интерферона/ - монопол на пазара
това че 2-3 компании само произвеждат и си го продават на една цена е олигопол
аз бих го нарекъл изнудване...
в мнооооого странен свят живеем...всяко действие и постъпка, които биха могли да са в ущърб на масите, но за това пък в полза на шепа хора, за които ние можем само да подозираме че съществуват - веднага им се измисля име и се узаконяват...
Титла: Re: Защо интерфероните са толкова скъпи? Има ли цинична фармацевтична мафия?
Публикувано от: back to work в Януари 31, 2010, 11:07:22
да - точно така се нарича - комунизъм - в добрия смисъл на думата.
за сравнение онзи отречен строй (по който изпитваме носталгия) не беше комунизъм, по скоро държавен капитализъм.
за тази тема няма начин да се избегнат политическите термини.
Капитализма никой не го харесва освен самите капиталисти.

това което се надявам всички ни обединява, обаче, е демокрацията - свободата да питаш, да се изказваш, да гласуваш и да отстояваш пред държавата интересите си - без страх от репресии.

И всички българи след 10 ное 1989 си представяха идните години като години без страх, без доноси и ченгета, без "връзките", без ограниченията за пътуване. Да, ама само шепа хора имаха ясна представа какво точно предстои. И доста добре се възползваха от познанието си.

Та така, боя се че съм доста невеж около процеса за създаване, изпитване и масово производство на нови лекарства. Сигурно ще ми се отговори, че е много скъпо. Колко скъпо обаче? Защо е скъпо? А може би фармациите използват печалбите си за да инвестират в нови и нови изследвания. Както и  да е, сигурен съм че обществото трябва да знае повече - това са лекарства, даващи живот, удължаващи живот при това плащани с държавни, обществени средства - не са нови модели телефончета и хай тек играчки.

Едва ли съм първия който си е задавал въпроса: Как да се оптимизира процеса на създаване на нови лекарствата така щото новите продукти да са евтини и широкодостъпни, а хората които ги създават да имат материален стимул да ги правят?
И със сигурност няма да съм аз човекът, дал отговор.

Между другото има ли книги, които изследват тази индустрия? Имам някакъв мъгляв спомен да съм чел един роман на Артър Хейли (който беше написал Хотел, Летище...) по тази тема, но може и да се лъжа.

Както и да е.
Да ви пусна една конкретна идея.
Може ли да поискаме да надникнем в счетоводните книги на фармацията?
Кой има право да ги види? - според мен  данъчната власт на съответната държава където са регистрирани тези компании има достъп.
Да ама какво би инициирало такава проверка?
Може би писмо питане подписано от Здравните каси на няколко държави?

Имало ли е досега прецеденти в света с такива питания от страна на пациентски организации или други отправени към фармациите - Защо са ви скъпи лекарствата?

И дори данъчните да направят проверка - длъжни ли са да пазят фирмената тайна?

Трябва ли да завеждаме дело в съд, който да постанови че обществения интерес е по-силен от запазването на фирмената тайна?

Сложни въпроси. Искат ровене в европейско законодателство, в данъчни законодателства. Иска се експерт-счетоводител койт ода може да открива къде се "крие" печалбата и колко е себестойността и от какво се формира (примерно Рош може официално да са обявили 5 мил печалба, ама да са вписали че притежават нематериален дълготраен актив "Репутация" - на стойност 6 милиарда, който да амортизирват скорострелно за да го включат в себестойността - ей такива счетоводни шашми)

Като за начало е добре да се проследи целия път цената на фармациите през търговците на едро до аптеката да видим как се оскъпява продукта и каква е цената на производителя.
Титла: Re: Защо интерфероните са толкова скъпи? Има ли цинична фармацевтична мафия?
Публикувано от: vandal в Януари 31, 2010, 11:43:27
по трънлив път си тръгнал Димитраков...
Нали не мислиш, че някой производител наистина ей така ще си каже колко точно за него струва даден продукт...

Ние не можем да знаем /поне аз/, как точно се добива интерферон - мисля че има специални дървета в югоизточната част на о-в Недоръб, които дават плод веднъж на 4,5 години и се наричат Хепохраст...:)))

Това което аз мисля е че на много подобни продукти, които се произжейдат от 1-2 произжодители са с умишлено завишени цени...но не мога да съм сигурен за интерферона

Например мобилните услуги в БГ... ей това си е изнудване от 3те телекомуникационни компании...
в холандия мога да плащам 15 стотинки на минута, при заплата на служителите които обслужват системата от порядъка на 4000 лева и нагоре...
в БГ трябва да плащам 40 стотинки, при заплата на слуйител от сорта на 700 лева /да речем/
не мога да знам кой колко взема, но знам колко струват разговорите...
това е липса на държавен контрол....
Титла: Re: Защо интерфероните са толкова скъпи? Има ли цинична фармацевтична мафия?
Публикувано от: tedibon в Януари 31, 2010, 11:49:39
Димитраков,рискуваш да станеш мишена! :cowboy:

Вярна посока на разсъждения и невероятно остър ум,дано да е от излишно свободно време!Не виждам обаче ,дори и да успееш да надникнеш(там където искаш),да намалят цените на предлаганите продукти!Така че замисъла ти ми звучи ,обречен още в зародиш!


Поздрави,Тедибон


п.с.
Има  и други теми,нуждаещи се от по-задълбочено разсъждение-глобалното затопляне,генно-модифицирани организми и т.н.
Титла: Re: Защо интерфероните са толкова скъпи? Има ли цинична фармацевтична мафия?
Публикувано от: back to work в Януари 31, 2010, 13:35:05
не ми се вярва от фармациите  да ме гръмнат  :smile:
Но се радвам на това което написа.

Защото засяга темата за страха. Страхът да не би да си навредим, задавайки неудобни въпроси. Страхът че зависим от други хора, когато ние сме болни и имаме нужда от помощ. В основата на този страх цъфти корупцията и на най-ниско ниво.
(имам познат който ми разказа че точно преди да го оперират от жлъчка е бил принуден да даде 150 лв за упойка, които пари анестезиолога нехайно прибрал в горното джобче. Представяш ли си?! Можеш ли да задаваш въпроси, когато си в болки, и когато знаеш че ще легнеш в безсъзнание и някой ще те кълца?)

Въпросите, които задавам според мен са очевидни.
Но за съжаление не е очевидно решението им.
Ако се замислим аз бъркам в самата система със 100% заплатените лекарства. Защо НЗОК плаща печалба на аптеките с държавни пари? Няма ли по-евтин метод за дистрибуция на лекарствата, а те да бъдат закупувани на по-евтини цени директно от производител?
Няма лесен отговор.
Но това не значи че не трябва да зададем въпроса
Нито пък да се страхуваме от репресии - ето сега видиш ли по фамилията ще се набия в очите на НЗОК и няма да ми отпуснат втория 6месечен период, ако се наложи.
Вярно е че България се мъчи да си тормози гражданите. Но и тя разчита именно на Страха, ирационалния страх. Не на нещо друго. Защото има си правила. Те са написани. Аз мога да чета. И даже и да откривам къде са ги забутали. А пък ако правилата позволяват репресии - има си Европейска конвенция за правата на човека. Знам целия механизъм как се съди държава и даже и ще го използвам ако ми се наложи (евтино е - всъщност безплато е  :doubleup: с изключение на нервите )

Освен това полуанонимната публичност - точно това мен ме пази.
Аз не се страхувам да се "оперирам" публично. Няма начин да бъда изнудван публично.

Замисълът с разкриване себестойността не интерферона не е обречен!!!
 Аз го виждам че може да стане. Ама трудно и с времето.
Засега стъпка 1 - темата виси закачена във форума е предприета  :smile:

"Пътешествие от хиляди крачки започва с първата."
Лао Дзъ

Има и една друга мисъл:
"На този свят най-доходоносна е лихвата от спестени нерви"  :wink3:

Хайде всички заедно да видим какво знаем и каво можем да направим
Колко аджеба е тоя интерферон? Ей тъй на майтап да питаме и да ни кажат
както Буба се е питала - в тия писалки диамантени стърготини ли слагат  :pardon:

Титла: Re: Защо интерфероните са толкова скъпи? Има ли цинична фармацевтична мафия?
Публикувано от: tedibon в Януари 31, 2010, 14:57:06
Разбрал си ме криво!

Изобщо не казвам ,че е безсмислено това за което разсъждаваш и питаш,просто,смятам,че там където има намесени финансови интереси, на компании,на лекари,малко трудно ще проникне обикновен човек(като мен ,примерно),затова смятам че е обречено начинание!

Ще ти пожелая късмет,бих се радавала  искрено начинанието ти,да се увенчае с УСПЕХ!

Аз преди 2 години бях тръгнала да съдя РЗОК-Русе,но се оказа ,че е невъзможно,защото само НЗОК е юридическо лице!И се отказах,нямах възможност да водя дело в София,разхода по закупуването на интерферон беше 800лв.,а делото не се знае колко щеше да продължи и дали щеше да ни върне средствата!Така ,че твоят бунт ми е познат,дано си съхраниш това качество!

Поздрави,Теди
Титла: Re: Защо интерфероните са толкова скъпи? Има ли цинична фармацевтична мафия?
Публикувано от: back to work в Януари 31, 2010, 16:16:26
чудесно те разбрах, Тедибон :)
И си права че войната Аз срещу Системата е битка с вятърните мелници. Ако си нямам друга работа мога да се занимавам по цял ден, за да си уйдисам на принципите, дето се вика, с цел морално удовлетворение.

Всеки в този форум чудесно знае това в личния сблъсък, който е имал. Освен това няма начин да не се забележи нивото на образованост на участващите във форума. Но не е само това. Някои сме бедни, друго по-заможни, но основното при нас е един общ стремеж и хъс да оздравеем, въпреки всичко! Освен това надявам се да не съм прав - но хайде кажете ми, нямате ли впечатление че реален достъп до лечение в българия имат единствето определена група хора, притежаващи някои характерни качества - образование, хъс и борбеност, възможност да издържат финансово на напъна да се разхождат по градове и болници без това да се отрази фатално на доходи и запазване на работата им, способност да се ориентират в бюрократични пъзели и правила. Аз познавам двама с хепатит С - знаят че го имат. Не са получили лечение. Не са получили даже документи да го почнат. Първия е спрял на фаза "биопсия" преди много години. След биопсията е изпратен по живо, по здраво да си ходи. Къде е лечението?Оттогава вярва че бог го е излекувал понеже не се чувства зле. Другия съвсем скоро е минал биопсията и него са го изпратили по живо, по здраво да се прибира. Съвсем случайно го засякох в моето градче и то благодарение на това че не крия състоянието си и на въпроса му "Какво правиш?", му отговорих "Ами чакам за скъпоструващо лечение за хепатит С" и така разбрах че той също е болен.
Защо след резултатите от биопсията не се пишат веднага протоколите за отпускане със съпътсващата документация? Това неудобен въпроси ли е?
Всеки от нас го знае че всеки трябва да се изследва и на всички със вируса трябва да се предложи лечение. И всеки знае, че с тези цени държавата ще прави хиляда и една шменди капели за да си спести разходите с надеждата малко преди пенсиониране човека дето си  е бачкал цял живот да си почине скоропостижно от рак и цироза за да не е в тежест на пенсионната и здравна система.

Но ако не се лъжа форума като цяло и организацията Хепасист (или Хепактив - чакай че и аз се обърках) имат малко по-друга тежест. Как стана така че махнаха списъците за чакащи? Този форум има ли нещо общо с това?

Така че след премахване списъка с чакащи, мисля че е време да се махнат и другите пречки.
То и вие така мислите. чак и в НЗОК така мислят и го искат ама всеки го е страх да не си загуби работното място, ако се обади.
България може да заяви на фармациите че е решена да предложи лечение на всички граждани, но на разумната цена.
И не само България - обединените държави от ЕС много лесно виждам как скръцват със зъби и просто "Убеждават" фармацията да си намали цените.
Освен общата селскостопанска политика на ЕС, не може ли да има и обща здравна политика?

така че това не е Аз срещу Системата
това че аз съм задал въпроса и съм направил 2 умножения не значи че започвам личната битка. Просто все някой щеше да го зададе на глас този въпрос някъде.
Това не  е моя въпрос  :smile:
това е политика и вие също имате властта и силата!
Титла: Re: Защо интерфероните са толкова скъпи? Има ли цинична фармацевтична мафия?
Публикувано от: tedibon в Януари 31, 2010, 21:09:42
За битката на всеки един със здравната система,отказвам да говоря!Можем да си коментираме цял ден без прекъсване,от което освен да си изопнем нервите,друго няма да се получи!

За хората ,които не са получили протоколи за лечение ,е друга тема!Без да защитавам лекарите,ще ти кажа ,че има пациенти,които с влизането в кабинета,можеш да разбереш ,искат ли да се лекуват,взели ли са насериозно болестта си(не само хепатита),какво очакват  и т.н.Така че не знаем какви са доводите ,и на едните и на другите!Мисля,че за да стигнеш до скъпоструващото лечение,не е толкова сложно и невъзможно,просто трябва да го отстояваш!
Моя мъж беше пациент на МВР болница -София,след биопсията получи само епикриза,и понеже сме от далеко,всяка седмица звънеше на лекуващата и я притесняваше!Така 3 месеца -от 15 февруари,чак по Гергьовден си получи протокол!А оправданието беше -трябва внимателно да се прецени ,дали ще има желания ефект евентуално лечение!Е,прави бяха ,не оправда очакванията,ама дали 2 месеца по-рано ,или по-късно,нищо нямаше да е по-различно!Просто някои лекари,обичат да се правят на важни,и да се изживяват като месии!


Много сме далеч от правилата и спазването на човешките права!Тедибон
Титла: Re: Защо интерфероните са толкова скъпи? Има ли цинична фармацевтична мафия?
Публикувано от: vandal в Февруари 19, 2010, 21:48:19
На мен ми казаха ,че цялото лечение на хепатит С струва към 80000лева.Не знам колко е вярно ,но това имам като информация.
Не е вярно, излъгали са те, или някой е импровизирал по темата.
Приблизително за около 34-36 000 лева  /по неофициални данни и с отстъпките/ би могла да си купиш всички лекарства за 48-седмично лечение.
Поздрави,
Радо

понеже преди малко постнах в грешна тема, искрено се надявам да го направя където трябва сега :)

за цената на медикаментите искам да кажа...доста се говори и тук и в други теми...тази вечер получих известие от застрахователите за фактурация и т.н.
Преди известно време писах че се сдобих за начало с 4 инжекции Интерферон + 3х42 таблетки рибавирин = точно 4 седмици = 820 евро...това е крайната цена на една аптека тук в Холандия...искам да ибърна внимание, че тук един аптекар не взема 500-600 лева а поне 2000 -3000 евро (наистина нямам точна представа, но прост магазинер взема около 2000-2500) Това което искам да кажа е че надценката на лекарството като краен продукт е доста по-голяма.

Та какво до тук 4 седмици 820 евро => 48 седмично лечение = 12х820 = 9840 евро...или около 19 000 лева (ако си купиш лекарствата от Холандия....)

казах нещо за надценка на продукта...ами аптеката тук би следвало да купува лекарствата за доста по-малко от горната сума (имам предвид поне път и половина, до 2 пъти по малко)

Е тук не можеш да си купиш лекарствата от производител...но изглежда няма да са толкова скъпи както ние си мислим...и не мога да хвана логика, защо в БГ ще е по-скъпо от Холандия...

Но е факт, защото фактурата ми е пред погледа...очаквам да видя колко е струвала биопсията и 1 вечер престой в болница... :laugh:

Но накрая ще излезе почти 2 пъти евтино да си купиш интерферон тук, отколкото в БГ...   :angry3:
което не ми се вярва да е точно така...
някъде пропускам нещо...няма друг начин...

ПП - извинения на Радо, че се налага да ми мести отговора 2 пъти... :) Нещо се обърка (най-вероятно още преди 30 години и 9 месеца  :laugh: ) и поствах не където трябва
Титла: Re: Защо интерфероните са толкова скъпи? Има ли цинична фармацевтична мафия?
Публикувано от: back to work в Февруари 20, 2010, 09:47:19
мале, мале
Вандал, ще ти прочета поста още веднъж след малко, че нещо не съм наред с мозъка (снощи се боцнах), ама на първо четене разбрах, че в Холандия било по-евтино.

Мммм значи аз вчера отидох до моята аптека и ги помолих да ми съхраняват следващия интерферон, защото имам някои проблеми с моя хладилник. Очаквах аптекарката да поиска пари за тази услуга и си бях приготвил контравъпроса "Ама печалбата от тези лекарства не е ли достатъчна да покрие разходите по използването на хладилника Ви?"
И знаете ли какво ми отговори аптекарката!
Че тяхната печалба е 0.80лв от рецепта
Не мисля, че аптекарката ме е заблудила и нейния отговор би трябвало да означава че стойността която НЗОК плаща не се губи из мрежата за дистрибуция, а почти изцяло отива в търговеца на едро или производителя. Аптеките в този случай очевидно не печелят.
Имам едно такова чувство, че пари за болнична помощ и лекарства има достатъчно, но някъде във висините потъват и се харчат не много ефективно.
Има си начини да се сравняват бюджети и системи - истината за България ще лъсне рано или късно.
Титла: Re: Защо интерфероните са толкова скъпи? Има ли цинична фармацевтична мафия?
Публикувано от: vandal в Февруари 20, 2010, 11:07:24
Димитраки...сигурен съм, че печалбата на аптеката не е левче...или 80 стотинки...
Обикновено търговците в БГ слагат 20-30% надценка (не за всеки продукт разбира се)
Е наистина не мога да знам как е в случая, но съм сигурен че не е точно така...не може от продукт който се продава за 400-500 лева, печалбата да е 0,8 лв...извинете но ще ми трябва елка да сметна 0,и ??? % е това...

Тук например (знам го от личен опит, защото работя на място където имам достъп до подобна информация) да речем продук Х се купува от производител или доставчик за 10 евро...магазина го препродава за минимум 30 лева
Ако е 150 евро...ще го препродават за 250-300
ако да речем продукта струва от производител 1000 евро - ще се продава за 1400-1500...
най в общи линии такава е тенденцията...търсейки логиката - цената на интерферон за 4 седмици би трябвало да е около 500-600 евро (и като премахнем % печалба, който взема дистрибутор за холандия)...всеки да си смята както реши за добре...
Така, не искам тук да внасям каквито и да било вълнения и страсти...просто разсъждавам на "глас"...
Титла: Re: Защо интерфероните са толкова скъпи? Има ли цинична фармацевтична мафия?
Публикувано от: back to work в Февруари 20, 2010, 21:55:22
ок,
да ви напиша за поредните ми "открития".

Значи предлагам да си отворите сайта на НЗОК.
Отляво в списъка с менюто има "Лекарства", като го щракнете излиза "За договорните партньори". 
(ВНИМАНИЕ да не се бъркайте с линка "за договорните партньори", който е още в началното меню)
като щракнете и това щракнете после на "търговци на дребно с лекарства - аптеки"
ето го и директния линк:
http://www.nhif.bg/bg/default.phtml?w=1024&h=738 (http://www.nhif.bg/bg/default.phtml?w=1024&h=738)

на тоя последния линк, моля открийте следния текст и го щракнете:
Списък, съдържащ информацията от Приложение № 1 и Приложение № 2 към Указание РД-16-3/10.01.2008г. и договорената цена с притежател на разрешение за употреба на конкретния лекарствен продукт без ДДС, надценки за търговец на едро и търговец на дребно
ето и директен линк, това е всъщност едно зип-файлче с една екселска таблица:
http://www.nhif.bg/downloads/Prilogenie1-2-Lekspisak-01-02-2008.zip

На ред 961 от табличката четем:
Ребетол 200мг 168 капсули Надценка Търговец на едро 0%, надценка аптека 0%
на ред 988 четем:
Пегинтрон 120 мкг Надценка Търговец на едро 3%, надценка аптека 0%

Дотук изводът, който си правя е, че аптекарката не ме е заблудила, относно "печалбата" си за тези лекарства.
И вижда се, че с някакъв консенсус е прието да се пие комбинация от интеферон и рибавирин от един и същи производител като всъщност 3% печалба от далаверата НЗОК плаща на търговеца на едро (нищо чудно търговеца на едро да се окаже някоя много специална фирма на лелята на братовчеда на жената на еди кой си )

Другото, което не мога да осмисля ама хич е фрапиращата разлика между цените посочени в Позитивния лекарствен списък и ТОЗИ списък с аптекарските надценки.

Много ме смущава това че на касовата бележка за Ребетола ми пише че 1 кутия от 168 хапа струва 1272,22лв (това го пише и в позитивния списък)
в същото време в ТОЗИ списък пише че НЗОК плащала 782,88лв ???!!!!!  :shocked1:

при Пегинтрона положението е още по-объркващо:
Докато в касовата ми бележка е посочена цена от 447,46лв, то в ТОЗИ списък е заявено че касата плащала 508,61лв - а сега де ?!  :scream: