Автор Тема:  Лечението на HCV и мозъкът  (Прочетена 6175 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Радослав Русинов

• Администратор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Професор
  • Публикации: 5566
    • Профил
    • My Home Page
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
Лечението на HCV и мозъкът
« -: Август 04, 2012, 16:45:26 »
Лечението на HCV и мозъкът

Автор: Alan Franciscus
Дата: 01 юли 2012

Хората, които живеят с хепатит С, страдат от различни оплаквания, включително умора, болки в ставите/мускулите, както когнитивни (свързани с познавателната способност) проблеми, наричани обикновено “мозъчна мъгла” (лоша памет, липса на концентрация и т.н.). Тези симптоми се срещат обикновено при хора с хепатит С независимо, от тежестта на чернодробното заболяване.

За много хора с хепатит С когнитивните проблеми са едни от най-притеснителните симптоми, тъй като могат да повлияят на почти всяка област от живота им. Причината за “мозъчната мъгла” при хората с хепатит С не е напълно изяснена.  Някои специалисти смятат, че тя може да е причинена от имунния отговор, който изпраща клетките на имунната система да атакуват и убият вируса.

Други експерти теоретизират, че тя може да е причинена от постоянното състояние на умора, което изпитват много от хората с хепатит С. Трети пък смятат, че тя може да е в резултат от това, че вирусът на хепатит С преминава през кръвно-мозъчната бариера и причинява възпаление и увреждане.  Последната теория набира скорост през последните две години, а едно ново изследване разширява съществуващите познания за връзката между НСV и мозъка. Но големият въпрос е какво може да се направи по този проблем?  Ако “мозъчната мъгла” се причинява от вируса или от умората, свързана с НСV, то тогава лечението би трябвало да помогне за облекчаване или поне намаляване на някои от симптомите на “мозъчна мъгла”.

Относно твърдението, че хепатит С се размножава в мозъка - до момента няма строги научни изследвания, които ясно да са установили този факт. За преглед на някои данни относно НСV и мозъка, прочетете “Brain Fog: It Really Is All in Your Head,” (Мозъчна мъгла: тя наистина е в главата ти) от C.D. Mazoff, в броя от януари 2012 г. на HCV Advocate.

Едно скорошно изследване, обаче, придава по-голяма достоверност на идеята, че лечението може да помогне за подобряване на някои от симптомите на “мозъчна мъгла”.
...

Цялата новина може да прочетете в сайта на сдружение ХепАктив: Лечението на HCV и мозъкът
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен irka

• усмихната
  • Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Докторант
  • Публикации: 734
    • Профил
  • Вид лечение: Телапревир + пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешно завършенo - чака резултати
Re: Лечението на HCV и мозъкът
« Отговор #1 -: Август 04, 2012, 23:58:15 »
Хубава статия.  Надявам се да докажат, че вируса не се размножава в мозъка.  На мен определено "мозъчната мъгла" е едно от най-големите ми притеснения.

Неактивен Лорей

• Немедицинско лице
  • Публикации: 646
    • Профил
« Отговор #2 -: Август 05, 2012, 15:11:16 »
То си е за притеснение, Ирка, макар досега да съм нямала подобни преживявания.
Какво е депресия? Да си купиш обръч и да ти стане.

Неактивен anita

• Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 2988
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
« Отговор #3 -: Август 05, 2012, 16:04:07 »
Преди лечението мозъчната мъгла ми създаваше много проблеми. Бях стигнла до там по време на изречение да забравя думата.
По време на лечение мъглата тотално ме беше завладяла.
След края нещата се поооправиха, но може би на 80 %.

Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен irka

• усмихната
  • Публикации: 734
    • Профил
  • Вид лечение: Телапревир + пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешно завършенo - чака резултати
« Отговор #4 -: Август 06, 2012, 17:50:22 »
Преди лечението мозъчната мъгла ми създаваше много проблеми. Бях стигнла до там по време на изречение да забравя думата.
По време на лечение мъглата тотално ме беше завладяла.
След края нещата се поооправиха, но може би на 80 %.

Абсолютно същото е и при мен 1 към 1. Чувствам се ужасно глупаво на моменти като запецна.

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007