Здравейте, всички
зачетох първите абстракти от панела за Хеп С (стр. С136-С140 и С185...) и ето какво ми направи впечатление:
Повечето доклади разглеждат случаите на неуспех при новите лечения. Има нещо, което не разбирам: "Resistance Associated Variants (RAVs) при пациенти с Хеп С, лекувани с директно-действащи антивирусни медикаменти". Какво означава "варианти, свързани с резистентността"? По-скоро, как така "варианти"?
Другото нещо, което забелязах, е че изследователите наричат повторното лечение на пациенти, неуспяли да се излекуват с новите медикаменти "предизвикателство". Ето това е обезпокояващо, според мен. Знам, че след първото лечение с интерферон е възможно пациентите да бъдат подложени на повторно и дори трето лечение. Може би повторното лечение с ДДАС е също като повторното интерфероново, т.е. да се повтаря и потретва интерферона може би също е "предизвикателство" и носи рискове. Не съм наясно, защото не съм чела изследвания и наблюдения при началните етапи на въвеждането на интерфероновата терапия.
И последно: Тези изследвания ми напомниха за едно "безпокойство", което имам, откакто знам за новите лекарства. То е, че колкото и добри резултати да дават те, все още не може да се прецени дългосрочното им влияние върху организма. И сякаш по поръчка на сайта на агенцията по лекарства (където гледах по съвсем страничен повод) видях, че "Eвропейската агенция по лекарствата (ЕМА) разширява обхвата на преразглеждане на директно действащите антивирусни средства срещу хепатит С".
Ето и текстът на самата новина:
Преразглеждането на директно действащите антивирусни средства (Daklinza, Exviera, Harvoni, Olysio, Sovaldi и Viekirax) започна във връзка с необходимостта от оценка на съобщения за реактивиране на хепатит В вируса при пациенти, които са били инфектирани с хепатит С и хепатит В вируси и са били лекувани с такива лекарства. В допълнение през април 2016 г. обхватът на провеждащото се преразглеждане се разширява, за да бъде оценен също рискът от повторна поява на хепато-целуларен карцином (рак на черния дроб) при прилагане на тези лекарства.
Макар че това последно нещо няма връзка с конференциите, ето и линк към изявлението на европейската агенция по лекарствата:
http://www.ema.europa.eu/docs/en_GB/document_library/Referrals_document/Direct-acting_antivirals_for_hepatitis_C_20/Procedure_started/WC500204893.pdfтам е посочено и изследването, чиито наблюдения са предизвикали това по-разширено разглеждане на ДДАС. Ето същото и на български:
http://www.bda.bg/images/stories/documents/pharmacovigilance/DAA_Patients.pdfИ - да, последната част от поста ми може би е подходящ за нова тема в съответен раздел, но мислите ми текат без пауза, затова всичко е тук засега.

Поздрави,
мравчето