Автор Тема:  Препоръки за здравословно хранене при хора с чернодробни заболявания  (Прочетена 50770 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Радослав Русинов

 • Администратор на форума - немедицинско лице
 • Степен на активност - Професор
 • *******
 • Публикации: 5566
 • Пол: Мъж
  • Профил
  • My Home Page
 • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
 • Резултати: Успешнo
 • Статус: Хроничен хепатит C
Здравейте,
В тази тема публикувам нова информация относно храненето при хора с чернодробни заболявания. Въпреки, че информацията е насочена към хора с хепатит C, мисля че тя ще е полезна и би могла да е интересна на всички, които имат хроничен хепатит и изобщо някакво чернодробно заболяване.
Като източник ще използвам една глава от книгата: Living with Hepatitis C - A Survivor's Guide, Fourth Edition, а именно Глава 5: Taking Care for Yourself Nutritionally. Автор на книгата е д-р Gregory Everson, професор по медицина и директор на центъра по хепатология в Медицинския университет на Колорадо.
Ако някой е заинтересуван от книгата и е решил да си я купи, препоръчвам да изчака до средата на следващата година, когато ще излезе петото издание на книгата: Living with Hepatitis C, Fifth Edition: The Complete Health Guide to the Causes and Treatment of Hepatitis C.
Тъй като нямам право да използвам директно текста от книгата, няма да го цитирам, а директно ще пусна превода на 5-та глава, която е посветена на храненето. Приемете, че това е моят преразказ на това, което съм прочел, а не са цитирани директно думите на д-р Еверсън.

Препоръки за здравословно хранене при хора с чернодробни заболявания

Много от хората, когато разберат че имат хроничен хепатит, започват да се интересуват от диетите и се замислят дали трябва да променят начина си на хранене. Аз препоръчвам на пациентите си здравословното хранене, но в същото време да внимават и да не достигат до крайности, както и някои „модерни” диети, които не са доказали своята ефективност, или обещават повече, отколкото могат да дадат в действителност.

Внимание: Винаги се консултирайте със своя лекар, преди да направите крайни промени в своя хранителен режим или когато решите да взимате хранителни добавки или витамини.  Има някои привидно безобидни съставки, които могат да увредят черния ви дроб. За повече информация, вижте частта по-надолу „Билки, които са вредни за черния дроб”.
В първите етапи на болестта може да се поддържа нормален режим на хранене, като всеки просто трябва да се опитва да се храни балансирано. В такива случаи вашия лекар би трябвало да предпише най-много една таблетка мултивитамини на ден.

Хранителната терапия би трябвало да преследва следните цели:
-   Да се поддържа подходящ баланс между калориите, които се приемат при хранене, и от тези от които тялото се нуждае в действителност
-   Да се избягва недохранване или недостиг от специфични храни
-   Когато се прецени, че е нужно, да се взимат подходящи добавки

В този текст ще говорим за някои основни принципи на храненето. Ще говорим за това какво се случва, когато хепатита влияе на вашето хранене и какво представлява недостига на специфични хранителни съставки и как можем да се борим срещу тях:
•   Основи на храненето
       •   Идеално тегло
       •   Нормална диета
•   Храненето и черния дроб
       •   Метаболизъм на въглехидрати
       •   Метаболизъм на белтъчини
       •   Метаболизъм на мазнини
       •   Жлъчна течност
       •   Витамини
•   Хранителни нужди на пациенти с хепатит C без наличие на цироза
       •   Калорийни нужди
       •   Витаминни добавки
       •   Хранителни /Билкови/ терапии
       •   Билки, вредни за черния дроб
       •   Хранителни препоръки от пациенти
•   Хранителни нужди на пациенти с хепатит C с наличие на цироза
       •   Калорийни нужди
       •   Ограничения по отношение на белтъчините
       •   Витаминни добавки
       •   Минерални добавки
       •   Ограничения по отношение на солта и течностите


Основи на храненето

Черният дроб е вашия главен храносмилателен орган. Когато черния дроб получава хранителни съставки /nutrients/ от червата, той ги метаболизира* /храносмила/, пакетира, съхранява и ги изпраща до органите, където те се използват като енергиен източник. Главните функции на черния дроб, които са свързани с храненето, са:
-   Метаболизиране на въглехидрати, белтъчини и мазнини, за да могат впоследствие да се използват като енергиен източник от тялото
-   Усвояване и съхраняване на витамини
-   Производство на жлъчна течност, спомагаща храносмилането, както и абсорбирането на мазнини
-   Филтриране и унищожаване на токсините /в това число алкохола и лекарствата/

Идеалното тегло

Много хора се питат, „Колко трябва да е нормалното ми тегло?” Ние нямаме абсолютно точен метод за измерване на идеалното тегло, защото „нормата” по принцип се базира на статистиките за популацията, културните схващания, генетическото влияние и влиянието на жизнената среда по отношение на функционирането на храносмилателната система. Затова няма „абсолютни” правила, има само препоръки:
-   За мъжете: 106 паунда за първите 5 фута височина, като се добавят 6 паунда за всеки инч по-висок ръст.
-   За жените: 100 паунда за първите 5 фута височина, като се добавят 5 паунда за всеки инч по-висок ръст
1 паунд се равнява на 0.45 килограма. 1 фут се равнява на 30.48 сантиметра. 1 инч се равнява на 2.54 сантиметра. Тогава, в малко по-ясни единици за България, формулата изглежда така:
-   За мъжете: 47.7 килограма за първите 152.4 сантиметра височина. След това се добавят 2.7 килограма на всеки 2.54 сантиметра височина.
-   За жените: 45 килограма за първите 152.4 сантиметра височина. След това се добавят 2.25 килограма на всеки 2.54 сантиметра височина.


Нормална диета

Храната е източник на въглехидрати, мазнини, и белтъчини** /протеини/, които пък са източник на енергия за тялото. Енергията се измерва в калории. Въглехидратите и белтъчините ни осигуряват средно по около 4 калории на всеки грам, а мазнините – 9 калории на грам. Освен това, хората се нуждаят и от основни хранителни съставки /като някои конкретни витамини, минерали, аминокиселини, и мастни киселини/, а също и от вещества, като фибри, получавани от различни видове храни.
Една нормална, здравословна диета съдържа основното количество от хранителни съставки и калории, от които се нуждаете, за да се предпазите от недохранване, или съответно преяждане, както и да получите необоходимото количество въглехидрати, мазнини, и белтъчини. Какво представлява здравословната диета? Американското министерство на земеделието /U.S. Department of Agriculture/ поддържа т.нар. Пирамида на храните, която отразява най-новата научна информация по отношение на храненето и физическата активност. Тази пирамида се нарича Моята Пирамида /MyPyramid/. С нейна помощ можете да изчислите с какво и с колко да се храните, като въведете своята възраст, пол, тегло, и ниво на физическа активност на сайта на USDA: http://www.mypyramid.gov/mypyramid/index.aspx


Храненето и черния дроб

Черният дроб е главния орган, отговарящ за регулацията и за посрещане на метаболичните нужди на вашето тяло. Черният дроб трябва да функционира нормално, за да поддържа нормалния метаболизъм на въглехидратите, мазнините, и белтъчините. Той също е отговорен за преработката и използването на няколко витамини.

Метаболизъм на въглехидрати

Най-важните източници на хранителни въглехидрати /dietary carbohydrates/, са захарите, като сукроза /захароза, или тръстикова захар/, фруктоза /царевичен сироп/, и лактоза /млечна захар/, и нишестени храни, като хляб, паста, зърнени храни, житни растения, плодове, зеленчуци, и картофи. Когато вие ядете въглехидрати, специални ензими в панкреаса и стомаха ги разграждат до прости захари /глюкоза, галактоза, фруктоза, малтоза/.
 Тези захари се абсорбират от клетките, намиращи се на повърхността на червата, навлизат в порталната циркулация /за повече информация за порталната циркулация, виж бележката по-долу/, и достигат до черния дроб през порталната му вена. През нощта, по време на периода в който не се приема храна, нивата на кръвната захар спадат до относително ниски нива, производството на инсулин се подтиска, вследствие на което нивото на инсулин в кръвта спада. След хранене, кръвната захар нараства /стимулирано е производството на инсулин от панкреаса/, вследствие на което нивото на инсулина се покачва. Инсулинът, който се покачва вследствие на храненето, е хормона който стимулира черния дроб да приеме повече глюкоза и да складира глюкозата – главно във формата на гликоген /glycogen/. Вследствие на това, черния дроб може освободи гликоген към мускулите като енергиен източник по време на периодите, когато не се приема храна, или по време на физическа активност.
Бележка: Черният дроб получава кръв от два източника: 2/3 от порталната вена и 1/3 от чернодробната артерия /hepatic artery/. Чернодробната артерия, както всички останали артерии, пренася кръв, богата на кислород. Около 15% от кръвта, изпомпвана от сърцето всяка минута, минава през черния дроб чрез тази артерия. Кръвта, която минава през червата и далака, се доставя до черния дроб през порталната вена. Кръвта, която идва от червата и далака съдържа не само хранителни съставки, но и други допълнителни съставки /лекарства, токсини от храната, бактерии, вторични продукти от обновяването на кръвните клетки/, които са били абсорбирани. През стените на червата хранителните съставки навлизат в порталната циркулация, където чрез кръвен поток и порталната вена на черния дроб, достигат до него.
Въпреки, че черния дроб може да съхранява големи количества от гликоген, това е първичният източник на енергия, който се използва по време на периодите, в които не се храним /fasting period/ или изпитваме липса на калории, и може да бъде изчерпан много бързо. След изчерпването на гликогена, тялото използва други енергийни източници – включително белтъчини и мазнини.

Метаболизъм на белтъчини

Ние получаваме хранителни белтъчини /dietary protein/ от млечните и месни продукти. Ензимите, произвеждани от панкреаса и червата, разграждат протеините до съставните им аминокиселини и малки пептиди. Червата бързо абсорбират аминокиселините с помощта на специалната транспортна система, изградена от клетките, намиращи се на повърхността им, и след това транспортират аминокиселините до черния дроб през порталната вена.
Когато те достигнат черния дроб, се използват за енергия или за синтезиране /производство/ на нови белтъчини. Новосинтезираните белтъчини се използват за поддържане на специфични функции на тялото:

Таблица 1: Някои основни белтъчини, които се синтезират в черния дроб и тяхната функция в човешкото тяло

Белтъчина /Протеин/       Функция
Фактори на кръвосъсирване (II,V,VII,IX, и X)       Поддържа нормалното кръвосъсирване
Албумин       Поддържа нормалния кръвен обем
Ренин       Регулира кръвното налягане
Свързващи глобулини       Регулира действието на хормоните
Трансферин       Транспортира желязото
Феритин       Съхранява желязото
Ретинол-свързващ протеин       Транспортира витамин А до очите
LDL рецептор       Премахва холестерола от кръвта
P-450 протеин       Метаболизира лекарства, химикали, токсини

Метаболизъм на мазнини

По принцип, мазнините се делят на неутрални липиди /триглицериди/, киселинни липиди /мастни киселини/, и стероли /холестерол, растителни стероли/. Триглицеридите /млечните продукти, месото, олиото, маслото, маргарина/ са основния вид хранителни мазнини и са главния източник на енергия. Черният дроб е устроен така, че може лесно да регулира и преработва триглицеридите.
Хранителният триглицерид се смила в червата от липаза, ензим отделян от панкреаса по време на храненето. Жлъчният сок /отделян от черния дроб/ прави смлените мазнини разградими и спомага за тяхното усвояване. След това, усвоените мазнини се пакетират и транспортират в кръвта, където черния дроб активно ги премахва от циркулиращата кръв. Мазнините, които достигат черния дроб, се обработват по три начина: (1) съхраняват се като мазни капчици в чернодробните клетки /хепатоцитите/, (2) метаболизират се като източник на енергия, и (3) препакетирани, се връщат /секретират/ обратно в кръвта, и се транспортират до други клетки в тялото.
Черният дроб също участва много активно в обработката на хранителния холестерол /dietary cholesterol/ и е главния източник на новосинтезирания холестерол в тялото. Високите или ниските нива на холестерол в кръвта могат да бъдат асоциирани с чернодробно заболяване. По принцип, с напредването на чернодробното заболяване при пациенти с хепатит C, нивото на холестерола в кръвта намалява.

Жлъчна течност

Черният дроб произвежда и отделя течност /жлъчна течност/, която навлиза в червата, за да подпомогне храносмилането и усвояването на храната. Жлъчната течност има жълт до златисто-кафяв цвят и съдържа вода, електролити /соли/, холестерол, жлъчни соли /детергенти – миещи средства/, фосфолипиди и белтъчини.
Жлъчният сок спомага да се активизира отделянето на ензими от панкреаса и е изключително важен при смилането и абсорбирането на мазнини и мастноразтворими витамини.

Витамини

Черният дроб играе роля в няколко от стъпките на витаминния метаболизъм. Ще опиша само няколко от тези стъпки. Витамините са или мастноразтворими /витамин A, D, E, и K/, или водноразтворими /витамин C и комплексните B витамини/.
С напредването на чернодробното заболяване, пациентите могат да изпитат недостиг на водноразтворими витамини, но това обикновено е в резултат на неадекватно хранене или прием на лошокачествени храни. Запасите на витамин B12 обикновено многократно превишават нуждите на организма. При чернодробни заболявания рядко се стига до недостиг на витамин B12. Когато количеството приемана храна намалее, тогава се стига до недостиг на тиамин /витамин B1/ и фолат /витамин B9/. Пиенето на витаминни добавки обикновено е всичко, което трябва да направите, за да възстановите нивата на тиамин и фолат до нормалните им стойности.
Мастноразтворимите витамини изискват не само адекватно хранене, но и добро храносмилане и абсорбиране от тялото.  Именно заради това нормалното отделяне на жлъчен сок е много важно. За да се абсорбират мастноразтворимите витамини, е много важен в стомаха да има жлъчен сок, тъй като тези витамини не са разтворими във водна среда. Жлъчната течност играе ролята на детергент, който разгражда и разтваря тези витамини, така че те да могат да бъдат абсорбирани нормално.
Ако производството на жлъчен сок е слабо, то приемането на добавки от витамин A, D, E, и K може да не е достатъчно, за да се върнат нивата на витамините до нормалните. Използването на детергентоподобни решения с течен витамин E /TPGS/ подобрява абсорбирането на витамин E при пациенти с напреднал стадий на болестта. Същото решение може да подобри и абсорбирането на витамини A, D, и K, ако те се вземат едновременно с течния витамин E.


Хранителни нужди на пациенти с хепатит C без наличие на цироза

Като цяло, пациентите с хепатит C, които нямат цироза, имат калорийни нужди, близки до тези на всички неинфектирани хора, които са на същата възраст и със същия пол. Поради това, ние препоръчваме следното:
•   няма ограничения за приема на сол
•   няма ограничения за приема на белтъчини
•   прием на храна с калорийна стойност от 30 до 40 калории на всеки килограм тегло на ден
•   един мултивитамин на ден

Пациентите, които пият големи количества алкохол, трябва да спрат алкохола напълно. Те най-вероятно ще имат нужда и от витаминни добавки от тиамин и фолат.
Пациентите ми често с гордост заявяват, че ограничават приема на белтъчини, за да помогнат на черния си дроб. Искам да подчертая, че умерения прием на белтъчини /каквато е и препоръката на „Пирамидата на храните”/ трябва да бъде нормална част от вашата диета. Ако сте загрижени за съдържанието на мазнини, избирайте източници на белтъчини с ниско количество на мазнина. Ограничаването на приема на белтъчини се препоръчва само при пациенти с цироза, които имат енцефалопатия /ментално състояние на обърканост/.
Някои от най-често задаваните ми въпроси са: „Дали хранителната мазнина ще увреди и натовари черния ми дроб? Трябва ли да избягвам мазнините? Мога ли да храносмилам мазнините?”. Хранителните мазнини /триглицеридите/ претърпяват сложна обработка. При наличието на чернодробно заболяване, мазнините могат да започнат да се натрупват в черния дроб. Все пак, приема на хранителни мазнини не се свързва с количеството на натрупани мазнини в черния дроб. Въпреки това, мазнината в черния дроб /стеатозата/ може да спомогне за увреждането на черния дроб и развитието на фиброзата при пациенти с вирусен хепатит. Поради това, ние препоръчваме диета, която е сравнително бедна на мазнини, особено на наситени мазнини.
От друга страна, вирусния хепатит сам по себе си не променя смилането и абсорбирането на мазнините от стомаха. Само при пациенти с цироза с пожълтяване има промяна при смилането и абсорбирането на мазнини. Жълтеницата, която се получава при наличие на цироза, индикира тежко разстройство в производството и отделянето на жлъчна течност. Намалената концентрация на жлъчка в стомаха ограничава смилането и абсорбирането на мазнините.


---
* Под термина метаболизъм, в рамките на този текст ще разбираме процесите в тялото, включително и химическите реакции, които са необходими, за да се поддържат функциите на тялото и да се поддържа живота.
**  Навсякъде, където в текста се използва думата protein, в текста се използва българското наименование „белтъчина”, въпреки че в българския език много често се превежда и се използва думата протеин. В случая те са синоними.


... продължава в следващия пост
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org


Неактивен Радослав Русинов

 • Администратор на форума - немедицинско лице
 • Степен на активност - Професор
 • *******
 • Публикации: 5566
 • Пол: Мъж
  • Профил
  • My Home Page
 • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
 • Резултати: Успешнo
 • Статус: Хроничен хепатит C
... продължава от горния пост

Витаминни добавки

По принцип, пациентите с хепатит C, които нямат цироза, нямат нужда от допълнителен прием на витаминни добавки, освен тези които бяха споменати по-горе. Нещо, за което трябва да се следи е, че ако производството на жлъчен сок падне, пациента може да изпита недостиг на мастноразтворими витамини. Този недостиг много рядко се развива по време на ранните стадий на хепатит C, но може да бъде сравнително често срещан при по-късните стадий на болестта. Когато бъде открит, недостига на мастноразтворими витамини трябва да бъде регулиран чрез правилно дозиране на хранителните съставки.
Често ме питат: „Правилно ли е да взимам като добавка желязо?” Няма как да се отговори просто с да, или не. Жените, които са в активна овулация, губят желязо по време на менструацията. Някои от тези жени може да развият недостиг на желязо и анемия, и те съответно биха могли да се възползват от допълнително желязо. Мъжете, жените, които не са в овулация, както и жените в менопаузата, не изпитват недостиг на желязо, и взимането на добавки при тях не е нужно.  Фактически, грешното приемане на добавки с желязо дори може да е вредно за пациентите с чернодробно заболяване.
Според една теория за развитието на чернодробното увреждане, оксидантния стрес подпомага увреждането на чернодробните клетки, както и стимулира едни специализирани клетки /звездовидни клетки/, които произвеждат главния фиброзен протеин – колагена. Желязото е катализатор за оксидантно увреждане чрез подпомагане на формирането на „свободни радикали”, които може да инициират увреждане и фиброза.
Добавките с витамин C може да бъдат полезни, защото имат антиоксидантни свойства. Въпреки това, витамин C може да подпомогне абсорбирането на желязо и да доведе до сериозно натрупване на желязо в черния дроб. Вследствие на това дори може да се увеличи оксидантното увреждане. Правилният подход е да се взима само препоръчителната от FDA /Food and Drug Administration/ доза от витамин C и да се избягва предозирането.

Хранителни /Билкови/ терапии

Пациентите с вирусен хепатит използват много и различни хранителни добавки, като ехинацея /echinacea/, пикногенол/pycnogenol/, корени на глухарче /dandelion root/, силимарин /silymarin/ и още много други лекарства на билкова основа. Повечето от тях не са изследвани в нормални клинични изпитания, и следователно не са доказани начини за лечение. Силимаринът е изследван, но не е показал полза.
Въпреки липсата на данни и изследвания, използването на тези терапии получи много широко разпространение и приложение сред хората с хепатит C. Няколко фактора изглежда са едни от основните причини за този феномен: липсата на ефективни терапии за чернодробни заболявания по принцип; недостатъчно ефективно лечение на хепатит C; настроения от типа „Не може да ми навреди, но пък би могло да ми помогне”; и бавното прогресиране и развитие на хепатит C като цяло.
Билките се използват за лечение на различни болести от векове. Фактически, много модерни лекарства в основата си имат природни източници. Аспиринът първоначално е създаден от кората на бялата върба /white willow tree/.  Циклоспоринът /cyclosporine/, чудодейното лекарство, което подтиска имунната система и прави възможно трансплантирането на черен дроб, е открито в гъба, която расте на едно плато в южна Норвегия.
Без съмнение, бъдещите изследвания и клинични изпитания на билки за чернодробни заболявания, ще доведат до откриването на успешни лечения. Сао палмето /Saw palmetto/ например, е изследвано в клинични изпитания от научни изследователи от университета в Ню Йорк, които са установили че е ефективен /при подходяща дозировка/ при проблеми с простатата. Някои „природни” съставки са неефективни, докато други биха могли да са по-силни и по-ефективни от много одобрени лекарства в традиционната медицина. Въпреки това, докато нямаме доказателство за ефективността и сигурността им, аз не мога да одобрявам или препоръчвам на пациентите си да се подлагат на такива терапии.
Контролът на качеството по отношение на силата и замърсеността, са друг съществуващ проблем. През 1998 година, калифорнийски следователи открили, че „близо 1/3 от 260 внесени от Азия билкови продукти са били размесени с лекарства, които не са споменати в етикета, или пък са съдържали олово, арсен, или живак.”
В допълнение, билките могат да влязат във взаимодействие с други лекарства, които човек взима в дадения момент. Например, за St. John’s wort /Hypericum/, популярен билков антидепресант, наскоро беше открито че намалява нивата на живото-поддържащия циклоспорин при пациентите със сърдечна трансплантация.
Аз не препоръчвам използването на билки, но ако вие сте заинтересувани от тях, препоръчвам ви да се информирате сериозно. И не забравяйте, че е изключително важно да кажете на вашия лекар, ако сте решили и вземате каквито и да е добавки.
Според сегашните закони, билките, които са класифицирани като хранителни или диетични добавки, са извън контрола на регулаторните органи по отношение на контрола на качеството и ефективността. Много често хората се доверяват на съветите на продавача, който продава добавките, за да установят по-късно, че тези съвети и закупените добавки са навредили на черния им дроб.
Но защо, все пак не са правени по-сериозни научни изследвания в тази област? През 1978 година, германското правителство сформира т.нар. Комисия Е /Commission E./. Тази агенция не прави научни изследвания, но прави обзор на изследвания и търси доказателства за сигурността и ефективността на билките, като съответно публикува своите открития. Американският Сенат, в отговор на обществения интерес, увеличи финансирането за Националния институт по здравето /NIH/, и Националния център по допълваща и алтернативна медицина /NCCAM/. През 2005 година, NIH-NIDDK, и NCCAM спонсорират ревюто и финансирането на предложения за изследвания по отношение на силимарина/
През 1994 година, Американския Сенат одобрява Наредбата за Диетични Добавки /Dietary Supplement Health and Education Act – DSHEA/, която дава свобода на производителите на такива добавки да пускат на пазара повече подобни продукти. FDA /Food and Drug Administration/ трябва да прави ревю на клиничните изпитания на лекарства, за да установи тяхната ефективност, дозировката, както и вероятните взаимодействия с други лекарства и съставки. FDA не тества диетичните и хранителните добавки.

Билки, вредни за черния дроб
След като една хранителна добавка бъде пусната на пазара, FDA има задължението да докаже, че тя е опасна, и съответно да забрани използването и. През 1997 година, FDA предлага да се лимитират количествата на ефедрин алкалоиди в хранителните добавки, /продавани като ефедра, Ма Хуанг, Китайска ефедра, и епитонин/ и отправя предупреждения към потребителите по отношение на рисковете /включително хепатит/, асоциирани с използването на тези съставки.
През 1993 година, FDA представя пред Американския конгрес списък с други добавки, които представляват потенциален риск, и се асоциират с увреждания на черния дроб. Списъкът включва чапарал /chaparral или stinkweed/, черен оман /зарасличе, на английски comfrey/, подъбиче /germander/, витамин А /в дози, по-големи от 25 000 или повече международни единици на ден/, и ниацин /витамин B3/. Ниацина може да доведе до увреждания при използване на 500 или повече мг. на ден при бавно-разграждащи се дози, или при бързо-разграждащи се дози при количества от 750 или повече мг. на ден.
Това е списъкът с билки, за които има доказателства за това, че могат да причинят чернодробни проблеми – от хепатит до спиране на работата на черния дроб /liver failure/:
Atractylis gummifera, Azadirachza indica, Berberis vulgaris, Calliepsis laureola, Cassia angustifolia (senna), Crotaiaria, Corydalis, Hedeoma pulegoides, Heliotropium, Larrea tridentate (chaparral bush, creosote bush, Grease-wood), Lycopodium serratum (jin bu huan), Mentha pulegoides, Sassafras albidum (sassafras), Scuteileria (skullcap), Stephania, Symphytum officinale (comfrey), Teucrium chamaedrys [germander (mint family)], Tussilago farfara (peppermint), Valeriana officinalis (valerian, asafetida, hops, gentian), Viscum alba [mistletoe, margosa oil, mate tea, gordolobo yerba tea, pennyroyal (squawmint) oil], Senecio, Heliotropium, Chelidonum majus (greater celandine), както и „голям брой от Китайски билкови смеси (artemisia, hare’s ear, chrysanthemum, plantago seed, gardenia, red peony root, и т.н.”
Според мен, ако имате хронично чернодробно заболяване, като хепатит C например, вие трябва да се стараете да избягвате използването на билки, които не са тествани в клинични изпитания, особено ако в момента се лекувате с интерферон. Взимането на каквито и да са съставки, като билки, или допълнителни лекарства, може да си взаимодейства с лекарствата, които приемате. Винаги се консултирайте с вашия лекар, когато решавате да взимате допълнителни лекарства или да пиете билки.

Хранителни препоръки от пациенти

Хората с хепатит C, които имат интереси в областта на храненето, намират много начини да подобрят хранителните си навици и да се хранят по-здравословно. Ето някои от техните предложения:

Мисля, че трябва да си луд да пиеш алкохол, ако си с хепатит C. Това е като да пиеш отрова.

Старая се да бъда внимателен към черния си дроб. Започнах да се храня със сложни въглехидрати, като зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни. Щом олимпийските атлети използват сложни въглехидрати, за да си набавят енергия, предполагам че това ще бъде добре и за мен.

Спрях кофеина. Прецених, че не би могъл да е полезен за черния ми дроб. Така, че всяка сутрин пия топла вода с парче пресен лимон в нея. Отначало ми беше доста трудно да променя навика си, но сега вече свикнах.

Отказах се от мазнините. Не мога да ям боб, чили и тортила, прекалено мазни и солени са. Не ям изобщо пържени храни. Когато готвя вкъщи, използвам главно зехтин, а понякога рапично олио /canola oil/.

Яденето на малки порции и по-често през деня е много по-добре за мен, отколкото храненето по-рядко, но на по-големи порции, тъй като нямам  голям апетит. Освен това, държа в колата си безсолни ядки, в случай че имам нужда от белтъчини.

Топлата овесена каша може да е много вкусна в студена сутрин. За да добавя малко белтъчини, поръсвам кашата с безсолни ядки. Освен това, за да избегна използването на прекалено много захар, добавям малко кленов сироп. Това също е захар, но съвсем малко количество от нея е напълно достатъчно.

Пиех мляко с 2% масленост. Явно то не беше с чак толкова ниска масленост. В действителност, 35% от неговите калории идват от мазнини. Така, че преминах на нискомаслено мляко. Сега продължавам да пия мляко и да го харесвам както преди, с тази разлика че то няма почти никакви мазнини.

Преди пиех много газирани напитки, докато не обърнах внимание на етикетите – много захар, сол и консерванти. Спрях да пия каквито и да е газирани напитки преди около година. Вчера реших да опитам от напитката, която си беше взел мой приятел и едва не я изплюх. Явно дори моите вкусови рецептори са се променили.

Трябва да видите моята нова сокоизтисквачка. Малко съм уплашен от нея, но сега мога да правя най-сладкия и свеж сок от моркови. Дори чух, че миксът от морков, цвекло и краставица не е лош също. Осъзнах, че пия някои от моите зеленчуци.

Всичко е въпрос на начин на мислене. Ако мислиш, че спазването на здравословна, бедна на мазнини диета, е удоволствие, а не бреме, тогава можеш да го направиш. Отделям си време да пазарувам в много приятен супермаркет или в магазин за здравословни храни, и се старая да добавям нови плодове и зеленчуци към моето меню.

Опитвам се да седна и да се храня спокойно. Моят най-голям проблем е, че обикновено трябва да се храня навън, тъй като често съм извън офиса по бизнес. Но успях да се науча да си купувам по-често риба и ориз.


Хранителни нужди на пациенти с хепатит C с наличие на цироза

Калорийни нужди

По принцип хората в ранен стадий на цироза или компенсирана цироза, все още се нуждаят от 30 до 40 калории на килограм тегло на ден. Трябва да се постараете да направите промяна в своите хранителни навици, защото с прогресирането до цироза, ще започнете да изпитвате загуба на апетит, нарастваща умора, лесна изморяемост, и проблеми със съня. Хората основно се оплакват от лесното изморяване дори и при слаби физически натоварвания. В допълнение, тези промени често водят до вялост, тревога, или депресия. Заради тези неща се препоръчва начин на хранене, при който се получава максимална енергия, а също и препоръки за намаляване на дългите периоди на физическа активност.
Няма хранителни препоръки, които да са правилни за всеки един пациент. За да разберете и определите какви са вашите хранителни нужди, трябва да се консултирате с вашия лекар. От моят опит, пациентите с компенсирана цироза се чувстват по-добре, когато се хранят по-често и с по-малки количества храна. Вместо едно или две големи хранения, разделете същото количество калории на 4 малки яденета. Допълнително, пиенето на една или две таблетки мултивитамини се препоръчва, въпреки че ползата от тях като цяло е неясна. Въпреки промяната в хранителните навици, умората често се запазва. Хората се чувстват по-добре, когато си дават време за почивка, поне 30 минути или 1 час почивка в ранния следобяд.

Внимание: Трябва да разберете, че напредналата цироза се асоциира със сериозни увреждания на чернодробните фукнции и поради това трябва да бъдат направени промени в начина на хранене, които дори биха могли да са по-различни от общите препоръки, които бяха направени по-горе. Вашият лекар може да ви препоръча или да ви насочи към диетолог, който да ви даде съвсем конкретни препоръки по отношение на храненето.

Ограничения по отношение на белтъчините

Важно е хората с цироза да приемат достатъчно белтъчини, за да избегнат загубата на мускулна маса и липсата на енергия. Все пак, ако пациента развие енцефалопатия, много рядко лекар може да предпише диета, ограничена на белтъчини.
Енцефалопатията представлява промяна или „замъгляване” в менталните функции. Когато болестта напредне, пациента става дезориентиран, сконфузен, войнствен, понякога летаргичен. Енцефалопатията дори може да предизвика проблеми със съня, личностни промени, както и намалена координация.
Лекарите лекуват енцефалопатията с лекарства като лактулоза /lactulose/, неомицин /neomycin/, рифаксимин /rifaximin/. Ако енцефалопатията се задълбочи, лекаря може да ограничи количеството на приеманите белтъчини.

Витаминни добавки

Повечето хора с хепатит C, дори и тези с цироза, имат адекватен прием и резерви от водноразтворими витамини /C, комплексните B витамини/. За да се подсигурите, аз препоръчвам приемането на две таблетки мултивитамини на ден /едно сутрин и едно вечер/.
Пациентите, които продължават да пият алкохол, получават недостиг на тези витамини, особено на тиамин /витамин B1/ и фолат /витамин B9/, и те биха могли да имат полза от взимането на витаминни добавки. Както вече подчертах, пациентите с хепатит C трябва да избягват алкохола. Тези, които не пият алкохол, най-вероятно няма да имат нужда от пиене на витаминни добавки.
Има много малко изследвания и данни по отношение на недостига на витамини при хората с хепатит C. Все пак, като част от изследванията които правим на пациентите с цироза,  които са кандидати за чернодробна трансплантация, ние правим оценка на нивата на някои витамини в кръвната плазма. При тези изследвания ние сме открили, че около 20% от хората с хепатит C имат недостиг на витамин A, витамин D /25-OH/, и витамин E. Въпреки, че само малка част от пациентите имат симптоми, които могат да бъдат свързани с недостига на витамини, препоръчително е лекаря да следи нивата на витамини и да предписват витаминни добавки на тези с ниски нива.

Минерални добавки

Пациентите с цироза могат да изпитат недостиг на три минерала: калций, магнезий и цинк. Недостигът на калций може да бъде свързан с недостига на витамин D, бедно хранене, или лоша абсорбация на храната. Коригирането на конкретната причина за недостиг на калций обикновено е достатъчно за да се върнат нормалните нива на калций в организма. Все пак, изтъняването на костите може да се появи без тези конкретни причини, поради което аз препоръчвам между 0.5 до 1 грам калций всеки ден. Калцият може да бъде взиман под формата на млечни продукти или във вид на добавки. Когато пациента не може да приема достатъчно млечни продукти заради ограничения по отношение на приема на белтъчини, сол, или течности, тогава се препоръчва да се използват добавки.
Недостигът на магнезий може да възникне поради неправилно хранене. Все пак, той се получава доста по-често при пациенти, които са приемали диуретици за да се справят със задържането на течности. Използването на диуретици предизвиква изхвърлянето на магнезий от бъбреците като излишен минерал. Симптомите, свързани с недостиг на магнезий включват схващания в мускулите, умора, изтощение, гадене, и повръщане. Много често, не е възможно да се намалят или спрат диуретиците при пациенти с цироза, така че вариантът с прием на магнезий като добавка /500 мг. магнезиев глюконат три пъти на ден/ може да е най-подходящия вариант.
Недостигът на цинк може да предизвика загуба на обоняние и вкус. Пациентите с тези симптоми може да имат полза от добавки с цинков сулфат /220 мг. три пъти на ден/.

Ограничения за използване на сол и течности

Цирозата нарушава регулацията на сол и вода в тялото.  Увреденият черен дроб генерира неврални и хормонални сигнали към бъбреците, които ги карат да задържат сол и вода. Солта действа като гъба. В резултат, течностите започват да се задържат в някои тъкани и пространства в тялото, като например глезените /peripheral edema/, корема /асцит/, и гръдния кош /pleural effusion/.

Таблица 2: Примерно меню за прием на 2 грама сол на ден*

Закуска (352 – 765 мг):
1-2 препечени филийки (150-400 мг)
1-2 чаени лъжички маргарин (50 мг)
1 чаени лъжички мармалад от портокал
1 сварено яйце /62 мг/,
    или 1 пържено яице (162 мг)
1 чаена чаша корнфлейкс с малко или без сол (1 мг)
½ до 1 чаена чаша мляко (60-120 мг)
170 грама сварено кафе (4 мг)/чай (5 мг)/билков чай (2 мг)
1 чаена чаша пъпеш (14 мг) или ягоди (2 мг)
1 чаена чаша портокалов сок (2 мг)

Обяд (503 – 611 мг):
100 грама съомга (96 мг)
1 резен домат (1/2 мг) и ½ чаена чаша маруля (1 мг)
30 грама картофен чипс (приблизително 10 парченца чипс) (170 мг)
1 чаена чаша зърна от грозде (2 мг)
1 чаена чаша сок от ябълка (7 мг)
1 морков (25 мг) и 1 връзка целина (3.5 мг)
1 парче кекс [161 мг (ако е домашен); приблизително 270 мг (ако е купен)]
230 грама леден чай (5 мг) с лимон ( < 1 мг)

Вечеря (431 – 601 мг):
100 грама телешко /ростбиф/ (63-73 мг) със сос без добавена сол (ако е купен, 60 грама се равнява на приблизително 160 мг)
1 печен картоф (16 мг)
1 чаена лъжичка кисел крем (6 мг)/маргарин (100 мг)
½ чаена чаша замразен зелен фасул (3 мг)
1 ½ чаена чаша зелена салата (5 мг) полято с безсолен дресинг
1 парче ябълка (181 мг) с ½ чаена чаша ванилов сладолед (53 мг)
170 грама кафе (4 мг)


* Нивата на натрий, които са указани, са приблизителни и варират в зависимост използваните марки храни. Фабричните и консервираните продукти обикновено съдържат по-високи нива натрий, отколкото ако са домашно направени.

... продължава в следващия пост
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org


Неактивен Радослав Русинов

 • Администратор на форума - немедицинско лице
 • Степен на активност - Професор
 • *******
 • Публикации: 5566
 • Пол: Мъж
  • Профил
  • My Home Page
 • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
 • Резултати: Успешнo
 • Статус: Хроничен хепатит C
... продължава от горния пост

Лечението на задържането на течности винаги изисква намаляване на приема на сол в храната, и включва използването на диуретици /лекарства, които блокират бъбреците и предизвикват засилено уриниране, като по този начин се освобождава солта и водата/, както и понякога намаляването на приема на течности.
Пациентите трябва да разберат, че главната причина, поради която се случва задържането на течности, е голямото количество сол, което се задържа в организма. Диуретиците помагат, тъй като те предизвикват бъбреците да освободят задържаната сол. Ако вие използвате прекалено много сол в храната си, това автоматично ще предизвика задържане на вода в тялото. С други думи, вие можете да обезмислите ефекта на диуретиците и пациентите на диуретици дори пак могат да продължат да задържат вода, ако не намалят приема на храни, съдържащи сол.
Обикновено, ограничението за солта е 2 грама на ден. Най-често използваните диуретици са: Aldactone /sprinolactone/, Midamor /amiloride/, Lasix /furosemide/, HCTZ /hydrochlorothiazide/, и Zaroxylyn /metolozone/. Aldactone и Midamor запазват калия, докато Latix, HCTZ, и Zaroxylyn изхвърлят калия. През повечето време, лекаря би трябвало да предписва и двата типа диуретици, за да минимизира промяната на нивото на калия в кръвта. По-рядко, се използват добавки от калий, за да поддържат нивата на калий в кръвта в нормални граници.
Лекарят обикновено предписва ограничаване на течностите само за edematous пациенти /такива със сериозен проблем със задържане на течности/, които имат ниски нива на натрий в кръвта. Под ограничаване на течностите се има предвид всички течности: вода, чай, кафе, мляко, и т.н. Пациентите с много ниски нива на натрий в кръвта, най-вероятно ще трябва да ограничат приема си на течности до 1 кварта на ден. Една кварта се равнява на ¼ от галона, което в Щатите е 0.946 литра.

Внимание: Винаги се консултирайте с вашия лекар по отношение на използването на диуретици /дози и честота/, както и за ограниченията по отношение на приема на сол и течности. Би могло да има сериозни последици за вашето здраве, ако вземете самостоятелни решения за прием на лекарства или промяна в начина на хранене, без да се консултирате с вашия лекар.


Източници

Angell, M., J.p. Kassirer. 1998. “Alternative Medicine – The Risks of Untested and Unregulated Remedies.” New England Journal of Medicine. 339:839-841
Boigk, G., L. Stroedter, H. Herbst, J. Waldschmidt, E. O. Riecken, D. Schuppan. 1997. Sylymarin Retards Collagen Accumulation in Early and Advanced Biliary Fibrosis Secondary to Complete Bile Duct Obliteration in Rats.” Hepatology. 26:643-649

Breidenbach, T.H., M. W. Hoffman, T.H. Becker, H. Schlitt, J. Klempnauter. 27 May 2000. “Drug Interaction of St. John’s Wort with Cyclosporine.” Lancet. 355:1912
Caregaro, L., F. Alberino, P. Amodio, C. Merkel, M. Bolognesi, P. Angeli, A. Gatta. 1996. “Malnutrition in Alcoholic and Virus-Related Cirrhosis.” American Journal of Clinical Nutrition. 63:602-9.

Coppes, M.J., R. A. Anderson, R. M. Egeler, J. E. A. Wolff. 1998. “Alternative Therapies for the Treatment of Childhood Cancer.” New England Journal of Medicine. 339:846

Cowley, J., 1996. “Herbal Warning.” Newsweek. 6 May, 63.

Eisenberg, D.M. 1997. “Advising Patients Who Seek Alternative Medical Therapies.” Annals of Internal Medicine. 127:61-69.

Greenwald, John. 1998. “Herbal Healing.” Time. 23 November, 60-69.

Gugliotta, Guy. “Supplements Aren’t So Healthy.” Denver Post. 19 March 2000: 5A.

Henkel, John. “fda.gov/A Look at Medical Alternatives.” FDA Consumer. May-June 2001:34.

Ko, R. J. 1998. “Adulterants in Asian Patent Medicines.” New England Journal of Medicine. 339:847.

Kurtzweil, Paula. 1998. “An FDA Guide to Dietary Supplements.” FDA Consumer. Vol. 32 No.5:28-35.

Larrey, D., F. P. Pageaux. August 1995. “Hepatoxicity of Herbal Remedies and Mushrooms.” Seminars in Liver Disease. 15:183-188.

Limonick, Michael D. 2004. “How We Grew So Big.” Time. 7 June, 163, No. 23.

“Medicines and Your Liver.” Hepatitis Foundation International. Hepatitis Alert. Summer 2000. 5.

Munoz, S. J. 1991. “Nutritional Therapies in Liver Disease.” Seminars in Liver Disease. 11:278-291.

Nompleggi, D.J., H. L. Bonkovsky. 1994. “Nutritional Supplementation in Chronic Liver Disease: An Analytical Review.” Hepatology. 19:518-533.

“Research Funding Up for Alternative Medicine.” Hepatitis Foundation International. Hepatitis Alert. Spring 2000, Vol. VI, No. 2:6.

Schuppan, D., J. D. Jia, B. Brinkhaus, E. G. Hahn. 1999. “Herbal Products for Liver Disease: A Therapeutic Challenge for the New Millennium.” Hepatology. 30:1099-1104.

Slifman, N. R., W. R. Obermeyer, S. M. Musser, W. A. Correlll, S. M. Cichowicz, J. M. Betz, L. A. Love. 1998. “Contamination of Botanical Dietary Supplements by Digitalis Lanata.” New England Journal of Medicine. 339:806-811.

U.S. Department of Agriculture, U.S. Department of Health and Human Services. 2005. “Dietary Guidelines for Americans.” Washington.

Woolf, G. M., L. M. Petrovic, S. E. Rojter, S. Wainwright, F. G. Villamil. W. N. Katkov, P. Michieletti, I. R. Wanless, F. R. Stermitz, J. J. Beck, J. M. Vierling. 1994. “Acute Hepatitis Associated with the Chinese Herbal Product Jin Bu Huan.” Annals of Internal Medicine. 121:729-735.


------------

Надявам се, че всеки е успял да открие нещо полезно за себе си! :smile:

Накрая, искам да кажа няколко неща:
- не се опитвайте да спазвате абсолютно директно и абсолютно всички съвети, които се дават в текста
- винаги мислете дали даден съвет е приложим във вашия случай и дали той съвпада с това, което вие знаете по въпроса. Ако не е така, потърсете още източници, за да си съставите мнение.
- консултирайте се с диетолог и вашия лекуващ лекар, ако решите да правите сериозни промени във вашата диета
- имам някои резерви по отношение на съветите, които дава д-р Еверсън по отношение на конкретни храни, които са разрешени и могат да се приемат - малко повече за това ще разкажа в една отделна тема, която ще е свързана с млечните продукти.
- не забравяйте, че в случай, че черния ви дроб не е стигнал до сериозна степен на увреждане, тогава много по-правилно е да се опитате да се храните по-здравословно, отколкото да спазвате някакъв много сериозен режим, насочен единствено към черния дорб /мое лично мнение/
- ако имате забележки към информацията в тази статия, обръщайте се към мен, тъй като това е само моя преразказ на това, което той е писал  :wink3:

За пълнота, искам да публикувам още няколко линка, които можете да ползвате, за да се информирате повече по отношение на храненето при хронични хепатити:
Теми от форума, в които е обсъждан начина на хранене:
Да се спазва ли диета и каква да бъде тя?
Диета при хепатит В
Указания за диета при заболяване от хроничен хепатит и цироза
Диетите за изчистване на токсините стимулират работата на черния дроб
Видове храни и рецепти
Витамини
Прочистване на черния дроб в домашни условия
Фитотерапия на хроничните възпаления на черния дроб
Безалкохолна бира?
Да се пие ли газирано безалкохолно при хепатит C?


Други линкове:
Каква диета трябва да спазваме при чернодробни заболявания?

Поздрави,
Радо
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org


Неактивен cvetna

 • Топ потребител на форума - немедицинско лице
 • Степен на активност - Докторант
 • *****
 • Публикации: 584
 • Пол: Жена
 • pure pleasure seeker
  • Профил
  • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
 • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
 • Резултати: Успешнo
 • Статус: Хроничен хепатит C
Благодарим за преразказа  :mocking: изчерпателна и полезна информация за всички тук  :congrats:
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org


Неактивен didi

 • Немедицинско лице
 • Степен на активност - Студент
 • ****
 • Публикации: 134
  • Профил
 • Вид лечение: Пегилиран интерферон
 • Статус: Хроничен хепатит B
Най-сърдечни благодарности и от мен!Страхотен си,Радо! :clap3:

Неактивен galq

 • Топ потребител на форума - немедицинско лице
 • Степен на активност - Докторант
 • *****
 • Публикации: 906
 • Пол: Жена
 • Животът може да бъде и хубав......
  • Профил
 • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
 • Резултати: Успешнo
 • Статус: Има близък с хепатит C
Поздрави и от мен ,Радо!
 :clap2: :clap3: :doubleup:
Всеки ден се чудя с какво да разнообразя храната и какви сокове да му дам,а той все им се мръщи ,та ми иде да го  :punish:
Аз наблягам на мед с лимони ,но ми казаха да слагам и орехи.Някой да ми каже нещо по въпроса за орехите?

Неактивен Радослав Русинов

 • Администратор на форума - немедицинско лице
 • Степен на активност - Професор
 • *******
 • Публикации: 5566
 • Пол: Мъж
  • Профил
  • My Home Page
 • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
 • Резултати: Успешнo
 • Статус: Хроничен хепатит C
Някой да ми каже нещо по въпроса за орехите?
Можеш да прочетеш тази статия: Орехи - здравословната алтернатива на бирения фъстък.
Тази статия е на английски, но е много детайлна: Walnuts.
Ореховите ядки са и доста на богати на доста модерните напоследък омега-3 мастни киселини - повече за тях: Омега 3 есенциални мастни киселини (Омега-3 ЕМК). Ореховите ядки са и много богати на желязо.
Това, което мога да кажа набързо, е че ако някой иска да включи ядки в менюто, то задължително говорим за сурови ядки. Затова, търсете суровите ядки, а не си купувайте печени такива. При печенето се унищожават част от полезните съставки в ядките, като мазнините например, освен това печените ядки са богати и на свободни радикали. За да успеете да запазите полезните съставки в печените ядки, би трябвало да ги печете при температура от 71-77 градуса по Целзий. Печените ядки, които се продават по магазините със сигурност не са такива. Малко информация по темата: A Healthy Way to Roast Almonds.
Затова, яжте само сурови ядки  :good:
Ядките са задължителна част от менюто, когато се храните с по-малко месо и месни продукти, за да могат да се набавят част от нужните белтъчини за организма. Въпреки, че са много полезни, трябва да внимавате и да не прекалявате прекалено много с количеството на ден.
Полезна информация за ядките на български: Полезно и вкусно: ядки и семена.
Още информация за ядките на английски: http://www.nuthealth.org/

Всеки ден се чудя с какво да разнообразя храната и какви сокове да му дам,а той все им се мръщи ,та ми иде да го  :punish:
По отношение на соковете - нищо не може да замести прясно изцедения сок или яденето на плодове /мое мнение/. Минах през периоди, в които бях сигурен, че като си купувам сок, на който пише 100% /т.е. без захар/ и който е без консерванти, то това значи че пиеш нещо супер полезно. Яденето на плодове и пиенето на прясно изцеден сок със сигурност дава много повече, отколкото един такъв сок. Затова и смятам, че рекламата на една марка сокове, която върви в момента /в която таткото става рано сутринта в неделя, за да изцеди пресен сок и всички в семейството му се смеят/, е отвратителна и манипулативна!  :angry1:

Поздрави,
Радо
« Последна редакция: Декември 29, 2008, 10:32:36 от Радослав Русинов »
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org


Неактивен chokolade

 • Немедицинско лице
 • Степен на активност - Първолак
 • *
 • Публикации: 10
 • Пол: Жена
  • Профил
 • Вид лечение: Не е провеждано
 • Статус: Хроничен хепатит B
наистина има много полезна информация.благодаря ти РАДО :flowers:

Неактивен rosica

 • Немедицинско лице
 • Степен на активност - Кандидат-студент
 • ***
 • Публикации: 62
 • Пол: Жена
  • Профил
 • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
 • Резултати: В момента съм на лечениe
 • Статус: Хроничен хепатит C
Благодаря за преразказа.Чудесен е !

Неактивен pamche

 • Топ потребител на форума - немедицинско лице
 • Степен на активност - Докторант
 • *****
 • Публикации: 980
 • Пол: Мъж
  • Профил
 • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
 • Резултати: Успешнo
 • Статус: Хроничен хепатит C
Препоръчителни храни и витамини при Хепатит
« Отговор #9 -: Януари 12, 2009, 13:35:48 »
Здравейте,
Отварям темата с молба да разгледамо по подробно кои храни и витамини е препоръчително да ползваме при наличие на Хепатит.
от прочененото до сега стигнах до извода че:
-витамини В и Е са препоръчителни,но не разбрах дали тябва да се пият като добавка или ако се набавят само от храната  са достатаяни , а и други какви 
-имуностимулатори - трябва ли да се приемат и какви?
-за хараната е ясно: БЕЗ ПЪРЖЕНО, МАЗНО И АЛКОХОЛ ,но е препоръчително и ненатоварващо кое ?
моля ,който е запознат да даде мнение или ако има подобна тема да ми даде линк , че аз това което намерих тук  е доста пръснато и разводнено.
лек ден на всички.
Известен с това , че не е известен !

Неактивен Радослав Русинов

 • Администратор на форума - немедицинско лице
 • Степен на активност - Професор
 • *******
 • Публикации: 5566
 • Пол: Мъж
  • Профил
  • My Home Page
 • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
 • Резултати: Успешнo
 • Статус: Хроничен хепатит C
Re: Препоръчителни храни и витамини при Хепатит
« Отговор #10 -: Януари 12, 2009, 14:21:33 »
Здравейте,
Отварям темата с молба да разгледамо по подробно кои храни и витамини е препоръчително да ползваме при наличие на Хепатит.
от прочененото до сега стигнах до извода че:
-витамини В и Е са препоръчителни,но не разбрах дали тябва да се пият като добавка или ако се набавят само от храната  са достатаяни , а и други какви 
В темата, в която съм сложил запитването ти, има мнение и за нужните витамини, както и в една от темите, към които е даден линк в края на статията.

-имуностимулатори - трябва ли да се приемат и какви?
Аз поне не знам за такива препоръки. Хепатопротектори може, но не знам някой лекар да изписва на пациентите си имуностимулатори. Имуностимулатора така или иначе не може да помогне да се изчисти вируса, макар че във форума имаме случай на човек с хепатит Б, който е успял да доизчисти вируса с котешки нокът. Преди това обаче, той е завършил успешно лечение със Зефикс.

-за хараната е ясно: БЕЗ ПЪРЖЕНО, МАЗНО И АЛКОХОЛ ,но е препоръчително и ненатоварващо кое ?
моля ,който е запознат да даде мнение или ако има подобна тема да ми даде линк , че аз това което намерих тук  е доста пръснато и разводнено.
лек ден на всички.

Надявам се темата, в която съм поместил въпроса ти, да даде отговор на въпросите ти.
Накрая има и линкове към всички други теми, в които сме говорили за храненето, както и линк към статия от сайта на Хепасист.

Поздрави,
Радо
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org


Неактивен tool

 • Немедицинско лице
 • Степен на активност - Първолак
 • *
 • Публикации: 6
  • Профил
 • Вид лечение: Не е провеждано
 • Резултати: Не е провеждано лечение
 • Статус: Недиагностициран/а
интерферона не е ли имуностимулатор? и ако не знаеш как и кога е небходимо от тях не могат ли да предизвикат автоимунна болест

Неактивен Радослав Русинов

 • Администратор на форума - немедицинско лице
 • Степен на активност - Професор
 • *******
 • Публикации: 5566
 • Пол: Мъж
  • Профил
  • My Home Page
 • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
 • Резултати: Успешнo
 • Статус: Хроничен хепатит C
интерферона не е ли имуностимулатор? и ако не знаеш как и кога е небходимо от тях не могат ли да предизвикат автоимунна болест
Здравей,
Не разбирам добре въпроса ти, би ли доуточнил, имаш предвид режима на хранене ли?

Поздрави,
Радо
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org


Неактивен Радослав Русинов

 • Администратор на форума - немедицинско лице
 • Степен на активност - Професор
 • *******
 • Публикации: 5566
 • Пол: Мъж
  • Профил
  • My Home Page
 • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
 • Резултати: Успешнo
 • Статус: Хроничен хепатит C
Сега си погледнах темата, тъй като ми стои като неотговорена от доста време. Опитвам се пак да разтълкувам въпроса на tool. Може би има предвид дали ако прекалиш с употребата на имуностимулатори не можеш да предизвикаш автоимунно заболяване. Ако приемем, че е попитал това, ще се опитам да отговоря.
Няма как, или поне аз не знам за такъв ефект от използването на имуностимулатор, така че от тяхното използване да предизвикаш автоимунно заболяване. Причините за автоимунните заболявания са други, и доколкото знам, повечето са генетично обусловени. Приемаш много буквално думата "имуностимулатор", неговото действие няма такива ефекти.

Поздрави,
Радо
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org


 


СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007