Здравей Кокос!На пациентите с цироза и хепатит В ,чакащи трансплантация или вече трансплантирани дават Зефикс.Не знам защо във вашият случай не са направили това.Аз лично не съм чувала добри отзиви за болница Лозенец и мисля ,че сте направили грешният избор.Не съм се запознавала със статистиката в коя от двете болници са направени повече трансплантации,но това не е толкова важно,по-важното в случая е да има статистика какво се случва след трансплантациите с пациентите,грубо казано колко от тях са живи да речем две или три години след трансплантация.Такава статистика обаче май няма или ако има не е достъпна .За чакането какво да ти кажа,там е на късмет.Списъкът е един и той е в Агенция по трансплантации,когато има донорска ситуация те се обаждат на едната или другата болница в зависимост от това чий пациент е по-подходящ като съвместимост,а ако има примерно няколко потенциални реципиенти,тогава се взема под внимание кой е по-критичен.Аз също познавам момиче ,което е с билиарна цироза и чака вече трета година.Ти сам казваш ,че твоят близък няма за сега усложнения от цирозата,тя е добре компенсирана .Проблемите с трансплантациите в Бг са доста няма достатъччно донори,а донори няма, защото няма координатори,това са лекарите,които трябва когато има пациент с мозъчна смърт да говорят с близките и да успеят да ги убедят да дарят органите,да се свържат с Агенцията по трансплантации и да им съобщят за потенциален донор.Нагласата на хората също е проблем все още,парите и те,ако в Германия например за една чернодробна трансплантация болницата взема 150 000 евро,тук държавата дава 50 000 лева и то може да е след година примерно.Още сме много в началото и не можем да очакваме нещата да са по мед и масло,но лекарите ни са много добри и по нищо не отстъпват на англичаните ,германците или французите,които правят хиляди трансплантации на година,а нашите ето тази година до сега са само три.Дай боже да има още до края.Стискам палци на твоя близък дано има скоро развитие в добра посока.