Автор Тема:  Хепатит C при бъбречно трансплантиран  (Прочетена 4895 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен jijilafaiet

 • Немедицинско лице
 • Степен на активност - Първолак
 • *
 • Публикации: 4
 • Пол: Жена
  • Профил
 • Вид лечение: Не е провеждано
 • Резултати: В момента съм на лечениe
 • Статус: Има близък с хепатит C
Здравейте,
Прочетох много инфорамция относно хепатит с, но никъде не открих какво е лечението, има ли такова и какви са шансовете да се излекува човек с бъбречна трансплнтация.
Както знаете, тези хора приемат имуноподтискащи лекарства доживот.
Всъщност става въпрос за приятеля ми, с който живеем заедно повече от три години.През 2000г. му е направена трансплнатция на бъбрек като маркерите, които са направени тогава показват "пложителен към хепатит ц". През цялото това време никой никого не е информирал за каквото и да било развитие на болестта, не са правени никакви изследвания от тогава. Преди месец, той си направи изследвания за контролен преглед, които се правят на всеки три месеца и се оказа, че чернодробните му показатели са завишени, връщайки се във Варна си направи изследвания за хепатит и се оказа, че е положителен към хепатит с. Възможно ли е през всичките тези девет години никой да не е обърнал внимание,дали има развитие болестта, да се проведе някакви лечение и т.н.
В момента пие хепатопротектор  "Есенциале Форте". Аз, лично се съмнявам да има някакъв резултат от тези хапчета, тъй като те не са за лечение, а и прочетох  доста протиречиви мнения.
Ако някой знае нещо по темата , моля Ви пишете.
Благодаря Ви предварително.
« Последна редакция: Април 10, 2009, 11:13:53 от Радослав Русинов »

Неактивен Емануил Денков

 • Немедицинско лице
 • Степен на активност - Дипломант
 • *****
 • Публикации: 352
 • Пол: Мъж
 • хепB
  • Профил
 • Вид лечение: Не е провеждано
 • Резултати: Не е провеждано лечение
 • Статус: Хроничен хепатит B
Re: Хепатит C при бъбречно трансплантиран
« Отговор #1 -: Април 11, 2009, 01:00:28 »
Здравейте,
Прочетох много инфорамция относно хепатит с, но никъде не открих какво е лечението, има ли такова и какви са шансовете да се излекува човек с бъбречна трансплнтация.


Здравей,
това е един доста рядък казус и определено ние не сме специалисти и не можем да дадем отговор на толкова сложен въпрос. Предполагам, че един такъв случай ще е новост за много от специалистите в България.
 Ето и списък с телефоните и адресите с центровете за лечение http://hepactive.org/content/articles/treatment/treatment_hospitals

Може би някой друг знае нещо повече по въпроса и ще даде съвет - надявам се....
Цитат
, че е положителен към хепатит с. Възможно ли е през всичките тези девет години никой да не е обърнал внимание,дали има развитие болестта, да се проведе някакви лечение и т.н.
Възможно е и това е кофтито на хепатитите - нямаш си и на идея, че си болен докато някой ден някой случаен или не толкова случаен тест покаже, че си болен от хепатит.

 Иначе ако си прави от самото начало след трансплантацията тестове АЛАТ и АСАТ би трябвало когато организма се е сблъскал с вируса или в някакъв по-късен етап да се покаже, че има инфекция. Като се замисля неповишаването на ензимите толкова време може би по се дължи на имуносупресупресорите, които приема заради присадения орган.

Аз лично предполагам, че едно лечение ще е много рисковано в този случай, но нека все пак специалист да прецени и да си каже мнението/

Поздрави
Емо

Неактивен Радослав Русинов

 • Администратор на форума - немедицинско лице
 • Степен на активност - Професор
 • *******
 • Публикации: 5569
 • Пол: Мъж
  • Профил
  • My Home Page
 • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
 • Резултати: Успешнo
 • Статус: Хроничен хепатит C
Re: Хепатит C при бъбречно трансплантиран
« Отговор #2 -: Април 11, 2009, 02:13:55 »
Здравей и от мен и добре дошла във форума!
Наистина много интересен казус, но успях да ти намеря малко информация по темата.
Цитат
Ribavirin Therapy for HCV Infection in Renal Transplantation?

Question: What are the indications, contraindications, and management recommendations for ribavirin therapy in hepatitis C virus (HCV)-positive renal transplant recipients?

Response from C. Andrew Bonham, MD, Associate Professor of Surgery, Stanford University School of Medicine, Palo Alto, California.

HCV in renal transplant recipients remains a difficult problem. Traditional therapy with interferon-alpha may produce a transient response characterized by decreases in serum transaminases and viral load. However, disease activity rapidly rebounds after discontinuation of therapy. Furthermore, associated immunosuppression seems to reduce the response rate significantly. Most important, interferon therapy after renal transplantation is associated with an unacceptably high rate of graft loss due to acute and chronic rejection. Therefore, interferon therapy for HCV infection is not recommended in renal allograft recipients.[1]

Ribavirin therapy alone has beneficial effects on serum transaminases and histologic findings in liver biopsies of patients with chronic hepatitis C infection. However, these changes are not associated with a decrease in viral load. As with interferon therapy, responses are not sustained when therapy is discontinued. Prolonged high-dose therapy is associated with anemia, requiring reduction or cessation of therapy. Thus, ribavirin therapy alone is unlikely to be beneficial for treatment of HCV infection after renal transplantation.[2]

Despite these findings, a single center has reported ribavirin treatment in 7 renal allograft recipients with HCV infection.[3] Four patients had improvement in transaminases and viral load. However, follow-up of these patients was short, and the ability of patients to maintain chronic therapy was not reported. Additionally, histologic improvement was not documented. Several reports have suggested that histologic progression of disease (rather than transaminase levels or viral load) is the most important factor associated with patient survival. The best treatment option available now is combined therapy with interferon and ribavirin prior to renal transplantation in an effort to clear the virus.
Това, което отговаря професора по-горе е логично, лечението с интерферон ще засили имунната система и това ще предизвика атака и съответно увреждане на присадения бъбрек, т.е. интерфероновото лечение може да бъде опасно, заради активизирането на имунната система, която всъщност стандартно след трансплантацията трябва да се подтиска с имуносупресивни лекарства. Вариант е лечение само с рибавирин, но вероятността той като монотерапия да изчисти вируса, е много малка.

Препоръчвам ти и тези статии:
Anti-viral Therapy of Hepatitis C Virus-Related Liver Disease in Renal Transplant Patients
Alpha-interferon therapy for chronic hepatitis C may induce acute allograft rejection in kidney transplant patients with failed allografts

Интересна е тази статия, публикувана от японски учени:
Renal Transplant Recipient with Chronic Hepatitis C Who Obtained Sustained Viral Response after Interferon-β Therapy.
Те са приложили много кратко лечение за 6 седмици, само че с интерферон бета (стандартно за лечение на хронични вирусни хепатити се използва интерферон алфа) върху една пациентка с трансплантиран бъбрек, като тя е успяла да се излекува от вируса и същевременно да не отхвърли присадения бъбрек.

Като допълнителна информация ти препоръчвам тази статия: The Natural History of Hepatitis C Virus Infection in Renal Transplantation.
Според тази информация, хората с присадени бъбреци и с хроничен хепатит C имат по-голям риск от по-бързо развитие на хроничния хепатит, предполагам че това е свързано именно с подтискането на имунната система от имуносупресорите, които трябва да се приемат и съответно в този случай вируса може да се развива по-свободно и да уврежда по-бързо черния дроб.

Според мен за момента най-правилно е той да си направи пълни изследвания, за да е наясно как се развива хепатита и дали има увреждане на черния дроб. Това значи, че трябва да се консултира с някой от водещите хепатолози в България и той да стане негов лекуващ лекар и да се заеме с неговия случай. Съответно той ще му назначи всички необходими изследвания, а след това ще ви даде и съвет след като е наясно със състоянието му в момента по отношение на хроничния хепатит C. Ако увреждането на черния дроб не е голямо, тогава може би по-правилен избор е да се изчака няколко години - в момента са в процес на разработка лекарства, които не са базирани на интерферон и които съответно той ще може да използва спокойно, без да се притеснява за това, че приема имуноподтискащи лекарства.

Поздрави,
Радо
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org


Неактивен jijilafaiet

 • Немедицинско лице
 • Степен на активност - Първолак
 • *
 • Публикации: 4
 • Пол: Жена
  • Профил
 • Вид лечение: Не е провеждано
 • Резултати: В момента съм на лечениe
 • Статус: Има близък с хепатит C
Re: Хепатит C при бъбречно трансплантиран
« Отговор #3 -: Април 13, 2009, 16:35:58 »
Благодаря Ви страшно много за отговорите и информацията!
Спред последните изследвания от 30.03.2009г. основната диагноза е "хроничен персистриращ хепатит, некласифициран другаде".
Като обективно състояние на черния дроб е посочено "не се палпира" ( каквото и да значи това).
Лекарката, при която бяхме каза, че черния дроб е в нормално състояние.
Изследванията показват следното:
УЗТ - Черен дроб - с нормални ир-ри, хомогенна, нормоехогенна стр-ра.Жл. мехур - изпълнен с конременти, оскъдно количество жлъчка.Слезка - с нормални размери.Бъбреци - с намалени размери, заличена УЗ стр-ра.Трансплантиран бъбрек -с увеличени р-ри, запазена дренаж,запазен ППИ.
А що се отнася до АСАТ - 49 и АЛАТ - 77 като тези стойности са от 31.03.2009г., като съответно през м. януари 2009 са били АСАТ - 44 и АЛАТ - 65, за м. февруари -  АСАТ - 49 и АЛАТ 75.
Общо взето това е засега.
Отново хиляди благодарности за инфото.
 

Неактивен Мери_

 • Администратор на форума - немедицинско лице
 • Степен на активност - Доцент
 • *******
 • Публикации: 2373
 • Пол: Жена
  • Профил
  • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
 • Вид лечение: Интерферон
 • Резултати: В момента съм на лечениe
 • Статус: Хроничен хепатит B
Re: Хепатит C при бъбречно трансплантиран
« Отговор #4 -: Април 13, 2009, 16:55:54 »
Здравей и от мен!

Добре дошла във форума!
Изследванията, които си публикувала не са достатъчни, за да се прецени каква е точно ситуацията с хепатита. Най-важното изследване, което трябва да се направи е PCR тест - повече информация можеш да прочетеш тук - http://hepactive.org/content/articles/diagnostics/laboratory_diagnostics/hcv_viral_load_tests

Съветът ми е да си вземе приятелят ти направление за гастроентеролог и да посетите някой от водещите специалисти, работещи в центровете за лечение на хронични хепатити и най-добре това да са Клиниката по гастроентерология Иван Рилски, ВМА или Александровска болница - http://hepactive.org/content/articles/treatment/treatment_hospitals

Поздрави и успех Ви желая!
Мери
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org


Неактивен jijilafaiet

 • Немедицинско лице
 • Степен на активност - Първолак
 • *
 • Публикации: 4
 • Пол: Жена
  • Профил
 • Вид лечение: Не е провеждано
 • Резултати: В момента съм на лечениe
 • Статус: Има близък с хепатит C
Re: Хепатит C при бъбречно трансплантиран
« Отговор #5 -: Април 15, 2009, 18:37:32 »
Благодаря ти много Мери,
Със сигурност ще се насочим към Александровска, тъй като той ходи там и на контролни прегледи. И все пак лекуващия му лекар е там.

Благодаря ти отново и весели Великденски празници!
Поздрави
 :bye2:Хриси

Неактивен tetibulka

 • Топ потребител на форума - немедицинско лице
 • Степен на активност - Доцент
 • *****
 • Публикации: 2317
 • Пол: Жена
 • Осем години.
  • Профил
 • Вид лечение: Софосбувир
 • Резултати: Повторно лечение
 • Статус: Има близък с хепатит C
Re: Хепатит C при бъбречно трансплантиран
« Отговор #6 -: Април 16, 2009, 07:23:42 »
Да не се палпира черният дроб, означава на човешки език "да не се напипва там, където не му е мястото - значи не е увеличен", което обикновено значи, че няма цироза. Не че няма някакво друго увреждане (за това си трябва биопсия), но поне няма човек с цироза и черен дроб, който не се "палпира" (мисля аз, очаквам забележки).
За хепатопротекторите, права си, че не лекуват хепатита, но при всички положения подобряват работата на черния дроб и заедно с безалкохолна диета и сваляне на десетина излишни килограма правят чудеса с АСАТ и АЛАТ (за които ще разкажа в мойта си тема  :)). Много е възможно след месец-два пиене на хепатопротектор тези показатели на приятеля ти да влязат в норма, което, разбира се, няма да значи, че хепатитът си е отишъл, а просто, че дробът е доколкото е възможно добре.
Hang in there.

 


СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007