Автор Тема:  Чернодробни изследвания  (Прочетена 19167 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен mam

  • Немедицинско лице
  • Степен на активност - Ученик
  • **
  • Публикации: 40
  • Пол: Жена
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
  • Резултати: Не е провеждано лечение
  • Статус: Хроничен хепатит C
Чернодробни изследвания
« -: Юни 19, 2009, 12:49:52 »
Здравейте,
синът ми е с хепатит с, не са му правени количествени тестове, но днес си направи кръвни изследвания. Кръвната картина е добра,

   СУЕ (РУЕ)   6   mm/h   до 50 год.(до 12), над 50 год.(до 15)

   WBC (левкоцити)   5.75   x10^9/L   4.0 - 11.0

   NEU% (гранулоцити)   62   %   30.0 - 70.0

   LYM%(лимфоцити )   28.3   %   20.0 - 50.0

   MONO%   5.68   %   0.1 - 12.0

   EOS%   2.75   %   0.01-7.0

   BASO%   1.30   %   0.01 - 2.0

   NEU# (гранулоцити - бр.)   3.56   x10^9/L   1.3 - 7.4

   LYM# (лимфоцити - бр.)   1.62   x10^9/L   0.9 - 5.3

   MONO#   0.327   x10^9/L   0.05 - 0.90

   EOS#   0.158   x10^9/L   0.01 - 7.00

   BASO#   0.08   x10^9/L   0.01 - 0.20

   RBC (еритроцити - бр.)   4.73   x10^12/L   M(4.6 - 6.2) Ж(4.0 -5.5)

   Hgb (хемоглобин)   142   g/L   М(140 - 180) Ж(120 - 160)

   Hct (хематокрит)   0.428   L/L   0.35 - 0.55

   MCV (ср. обем на еритроцита)   90.7   fL   82.0 - 98.0

   MCH (ср. Hbg съдърж. в еритр. )   30.1   pg   28.0 - 33.0

   MCHC (ср. Hgb конц. в еритр.)   332   g/ L   330 - 350

   RDW (девиация на ерит. р-ие)   13   %   11.6 - 15.7

   Plt (трoмбоцити)   239   x10^9/L   140 - 440

   MPV (ср обем на тромбоцита)   8.83   fL   7.5 - 11.0

   Pct (тр обем/ общ обем)   2.11   %   1.2 - 4.0

   PDW (девиация на тромбоцити)   17.3      0.0 - 99.9


но ензимите :
   Гама - GT   26.27   U/l   М до 60 Ж до 39

   АсАТ (GOT)   97.42   U/l   М до 37 Ж до 31

   АлАТ (GPT)   166.61   U/l   М до42 Ж до 32

Доколко са високи тези стойности, може ли да се направи някакъв извод доколко е увреден черния дроб и кой лекар във Варна можете да ни препоръчате.
Не питайте защо досега нищо не е направено, просто проблеми...
Зная колко сте отзивчиви и добронамерени...

Неактивен kitaeca1970

  • Немедицинско лице
  • Степен на активност - Дипломант
  • *****
  • Публикации: 272
  • Пол: Жена
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
  • Резултати: Не е провеждано лечение
  • Статус: Има близък с хепатит C
Re: Чернодробни изследвания
« Отговор #1 -: Юни 19, 2009, 13:37:47 »
Здравей,повишаването на чернодробните ензими говори за някакво чернодробно увреждане ,но те не са показател за степента на това увреждане.Ако желаеш може да споделиш с нас кога е открит хепатита,правен ли е тест за вирусно натоварване.За да се разбере до колко е увреден черният дроб се прави биопсия.Във Варна най-добрия гастроентеролог-хепатолог е проф.Коцев.Моят съвет е да започнете да действате,защото процедурата е много тромава и минава дълго време докато се започне лечение.

Неактивен tetibulka

  • Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Доцент
  • *****
  • Публикации: 2284
  • Пол: Жена
  • Три години.
    • Профил
  • Вид лечение: Интерферон
  • Резултати: Релапс на хепатита след лечение
  • Статус: Има близък с хепатит C
Re: Чернодробни изследвания
« Отговор #2 -: Юни 19, 2009, 15:13:19 »
Здравей и добре дошла.
Когато пиша в този форум, често го правя с единствената идея да помогна на хората да тръгнат по пътя към пълни изследвания, категорична диагноза и евентуално лечение. От въпроси "защо чака досега" и прочие просто няма смисъл и те не са идеята на този форум. Предполагам, че и други ще се съгласят с мен.
А иначе Йоки (китаеца) добре е казала всичко, което трябва да знаеш на този етап.
Тук сме, за да ти отговаряме на въпросите, но наистина би било добре да ни кажеш повече за предисторията.
Дани

Неактивен mam

  • Немедицинско лице
  • Степен на активност - Ученик
  • **
  • Публикации: 40
  • Пол: Жена
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
  • Резултати: Не е провеждано лечение
  • Статус: Хроничен хепатит C
Re: Чернодробни изследвания
« Отговор #3 -: Юни 19, 2009, 16:21:03 »
Здравей,повишаването на чернодробните ензими говори за някакво чернодробно увреждане ,но те не са показател за степента на това увреждане.Ако желаеш може да споделиш с нас кога е открит хепатита,правен ли е тест за вирусно натоварване.За да се разбере до колко е увреден черният дроб се прави биопсия.Във Варна най-добрия гастроентеролог-хепатолог е проф.Коцев.Моят съвет е да започнете да действате,защото процедурата е много тромава и минава дълго време докато се започне лечение.

на 14/06/2005

HCV(Хепатит С) POZITIVE (+) 128.22 S/CO КАЧЕСТВЕН

Тук е историята:
http://hepatitis-bg.com/forum/index.php?topic=251.0

Дълга и болезнена. Обадих се да запиша час при Коцев, но в момента записват за юли. Затова попитах за друг добър във Варна.


« Последна редакция: Юни 19, 2009, 16:32:52 от mam »

Неактивен Радослав Русинов

  • Администратор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Професор
  • *******
  • Публикации: 5577
  • Пол: Мъж
    • Профил
    • My Home Page
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
Re: Чернодробни изследвания
« Отговор #4 -: Юни 19, 2009, 17:12:55 »
Здравей,
Във Варна единствения избор мисля, че е проф. Коцев. Както цяло лекарите, които имат знания и опит в лечението на хронични хепатити се броят на пръсти.
Другия вариант е да се насочиш към София, тук има поне няколко сериозни специалисти, които могат да ти помогнат.
Изследванията, които си публикувала не дават никаква важна информация за хепатита, освен чернодробните ензими, които както виждаш са 3 пъти над нормата (по-важния е АЛАТ).
Препоръчвам ти да прочетеш този документ: Как да се лекувам?
Както вече и преди сме си говорили, трябва да се направят още изследвания. Изследванията, които си публикувала не дават информация и от тях не може да се съди за това дали има или не чернодробно увреждане, още по-малко какво е то.

Поздрави,
Радо
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org


Неактивен tetibulka

  • Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Доцент
  • *****
  • Публикации: 2284
  • Пол: Жена
  • Три години.
    • Профил
  • Вид лечение: Интерферон
  • Резултати: Релапс на хепатита след лечение
  • Статус: Има близък с хепатит C
Re: Чернодробни изследвания
« Отговор #5 -: Юни 19, 2009, 22:47:45 »
Цъкнах на "дълга и болезнена", но после реших да не чета.
Няма значение това.
Важно е какво правиш или правите сега.
И така, какво правиш сега?
Дани

Неактивен mam

  • Немедицинско лице
  • Степен на активност - Ученик
  • **
  • Публикации: 40
  • Пол: Жена
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
  • Резултати: Не е провеждано лечение
  • Статус: Хроничен хепатит C
Re: Чернодробни изследвания
« Отговор #6 -: Юни 20, 2009, 07:24:46 »
Здравей,
Във Варна единствения избор мисля, че е проф. Коцев. Както цяло лекарите, които имат знания и опит в лечението на хронични хепатити се броят на пръсти.
Изследванията, които си публикувала не дават никаква важна информация за хепатита, освен чернодробните ензими, които както виждаш са 3 пъти над нормата (по-важния е АЛАТ).
Изследванията, които си публикувала не дават информация и от тях не може да се съди за това дали има или не чернодробно увреждане, още по-малко какво е то.

Поздрави,
Радо

Благодаря Радо!
Прав си разбира се.

Неактивен mam

  • Немедицинско лице
  • Степен на активност - Ученик
  • **
  • Публикации: 40
  • Пол: Жена
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
  • Резултати: Не е провеждано лечение
  • Статус: Хроничен хепатит C
Re: Чернодробни изследвания
« Отговор #7 -: Юни 20, 2009, 07:34:28 »
Цъкнах на "дълга и болезнена", но после реших да не чета.
Няма значение това.
Важно е какво правиш или правите сега.
И така, какво правиш сега?
Дани
Наистина е дълга историята. В годините се редуват периоди на хероин, периоди на спиране съчетани с месеци на тежка депресия, като и в двата случая лекуването май е невъзможно. Когато е на хероин не може да се лекува, когато е чист не желае, а дори и да започне, както разбрах самото лечение с интерферон е достатъчно тежко и трудно се понася.
Както и да е, в понеделник съм записала час при гастроентерелог за преглед и ехограф. Предполагам, че той ще назначи допълнителните изследвания, проверих в Лаборекспрес - количественият анализ е 200 лева и дори си мислех дали да не ги направим и тях, така и така бяхме там за да направим другите. Но после реших, че е добре лекар да го прегледа.
При Коцев записват час за юли, а дотогава мисля ще са готови и тези изследвания.

Благодаря на всички, ще пиша как се развиват нещата.

Неактивен estrella

  • Немедицинско лице
  • Степен на активност - Ученик
  • **
  • Публикации: 26
  • Пол: Жена
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
  • Резултати: Не е провеждано лечение
  • Статус: Хроничен хепатит C
Re: Чернодробни изследвания
« Отговор #8 -: Юни 20, 2009, 10:03:30 »
Здравей мам,
донякъде ти влизам в положение, защото аз не съм майка, ами съм била като сина ти. Докато взимах такива неща изобщо и не ми минаваше през акъла да започвам някакво лечение. Та аз тогава се борих с мисълта дали искам да живея или не, защото спирането на наркотици ми се виждаше невъзможно. Но ето че вече почти 8 год. аз съм на чисто. Тъй като бях в комуна 6 год. и от 2 съм си тука в България чак сега помислих за лечение, защото ми се иска да водя един нормален начин на живот и да си създам семейство.
Въпроса ми е дали твоя син се е излекувал вече или още е по начина ту започва ту спира. Много мъчително е всичко това, но и много усилия се изискват човек да успее да спре. Спомням си майка как страдаше, защото нямах само аз този проблем а и моята сестра. Но спирането е напълно възможно. Не че със всичко това помагам, но четейки предисторията ми се прииска да ти споделя. Ако има нещо с каквото бих помогнала ще съм насреща.
Поздрави,
Стефка

Неактивен mam

  • Немедицинско лице
  • Степен на активност - Ученик
  • **
  • Публикации: 40
  • Пол: Жена
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
  • Резултати: Не е провеждано лечение
  • Статус: Хроничен хепатит C
Re: Чернодробни изследвания
« Отговор #9 -: Юни 21, 2009, 08:57:03 »
Здравей мам,
донякъде ти влизам в положение, защото аз не съм майка, ами съм била като сина ти. Докато взимах такива неща изобщо и не ми минаваше през акъла да започвам някакво лечение. Та аз тогава се борих с мисълта дали искам да живея или не, защото спирането на наркотици ми се виждаше невъзможно. Но ето че вече почти 8 год. аз съм на чисто. Тъй като бях в комуна 6 год. и от 2 съм си тука в България чак сега помислих за лечение, защото ми се иска да водя един нормален начин на живот и да си създам семейство.
Въпроса ми е дали твоя син се е излекувал вече или още е по начина ту започва ту спира. Много мъчително е всичко това, но и много усилия се изискват човек да успее да спре. Спомням си майка как страдаше, защото нямах само аз този проблем а и моята сестра. Но спирането е напълно възможно. Не че със всичко това помагам, но четейки предисторията ми се прииска да ти споделя. Ако има нещо с каквото бих помогнала ще съм насреща.
Поздрави,
Стефка

Все още сме на етапа спиране, а това не става за един ден - нужни са години, един лекар каза, че за положителен резултат може да се говори, когато са минали толкова години без хероин, колкото са били с употребата му. Но и хепатита не чака, явно от изследванията е, че болестта е активна и трябва нещо да се направи, поне ако има начин да се облекчи положението.

Както и друг път съм казвала, изумена съм от факта, че въпреки причината на зарязаването не срещнах тук упреци и обвинения. А колкото и да ме боли съм наясно, че едно лечение на момчето ми може би ще е за сметка на лечение на някой, който без никаква вина се е разболял, защото бройките са ограничени. Много съм уплашена, имам чувството, че го губя.
Благодаря ти за поста и ми вдъхваш надежда, че може би има някаква светлинка и може би има измъкване.

Неактивен tedibon

  • Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Доктор на хепатитните науки
  • *****
  • Публикации: 1342
  • Пол: Жена
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Вид лечение: Интерферон
  • Резултати: Релапс на хепатита след лечение
  • Статус: Има близък с хепатит B
Re: Чернодробни изследвания
« Отговор #10 -: Юни 21, 2009, 11:01:17 »
Здравей,mam !

Бих искала да ти кажа ,че се възхищавам на хора като теб!Няма да чукам на дърво,да не се налага да съм на твое място,защото никой не може да преобърне предначертаното за него!

нормално е сред посетителите тук да намериш разбиране и подкрепа-с какво твоето момче е по-лошо от някой друг,че да те упрекваме!Нима останалите да сме светци?Всеки има по нещо ,което го прави стойностен,няма по-заслужили и по-незаслужили!

Пожелавам ти да ти стигнат силите ,да успее детето ти в тази битка,че и в другата с хепатита!Няма по-тежко наказание за една майка, да вижда как детето и се съсипва и как го губи,като пясък между пръстите!


Поздрави,Теди
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org


Неактивен mam

  • Немедицинско лице
  • Степен на активност - Ученик
  • **
  • Публикации: 40
  • Пол: Жена
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
  • Резултати: Не е провеждано лечение
  • Статус: Хроничен хепатит C
Re: Чернодробни изследвания
« Отговор #11 -: Юни 21, 2009, 11:12:42 »
Благодаря Теди!
В момента имам крещяща нужда от помощ и подкрепа.

Неактивен Радослав Русинов

  • Администратор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Професор
  • *******
  • Публикации: 5577
  • Пол: Мъж
    • Профил
    • My Home Page
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
Re: Чернодробни изследвания
« Отговор #12 -: Юни 21, 2009, 12:40:26 »
Здравей,
Според мен прекалено много си притеснена за хепатита в момента. Имай предвид, че сина ти е заразен най-много от времето, когато е ползвал наркотици, което за хепатита изобщо не е дълъг период. Много е възможно той да има много малко увреждане на увреждане, или дори да няма такова. Според мен в момента най-важното, което трябва да направите, е да установите какво е състоянието му в момента по отношение на хепатита. Трябва да си пусне ПСР изследване и може би да се направи биопсия. Ако нещата изглеждат добре и липсва или има минимално увреждане, тогава хепатита може да почака.
Когато казвам, че избързваш, имам предвид това, че може би сина ти в момента не е готов и не е достатъчно мотивиран да мине това лечение. Ако той е готов и има силното желание да се лекува, тогава помислете за лечение. Ако в момента силното желание той да се лекува, е само и основно твое, тогава изчакай, това няма да е проблем за хепатита.

Поздрави,
Радо
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org


Неактивен mam

  • Немедицинско лице
  • Степен на активност - Ученик
  • **
  • Публикации: 40
  • Пол: Жена
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
  • Резултати: Не е провеждано лечение
  • Статус: Хроничен хепатит C
Re: Чернодробни изследвания
« Отговор #13 -: Юни 21, 2009, 16:39:48 »
Здравей,
Според мен прекалено много си притеснена за хепатита в момента. Имай предвид, че сина ти е заразен най-много от времето, когато е ползвал наркотици, което за хепатита изобщо не е дълъг период.
...
Много е възможно той да има много малко увреждане на увреждане, или дори да няма такова. Поздрави,
Радо
Благодаря Радо! Много ценя твоето мнение, което освен на солидните познания се базира и на личен опит, което е незаменимо.
Възхищавам се на хора, които след като са минали такова премеждие, не са зачеркнали отминалото и не се стремят да го забравят, а правят всичко възможно да помогнат на другите в беда, а хепатита е нещо много сериозно.
Периода, когато се е заразил е в началото на 2005, това са 4 години. От известно време се оплаква от сериозни болки в областта на черния дроб и пак в дясно, но по-ниско. Затова и направихме тези изследвания. Честно казано се паникьосах, все пак ензимите са 3-4 пъти над нормата, макар Гама - GTда са в допустимите граници. Затова настоях и записах час при гастроентеролог, за да видим какво е състоянието на черния дроб. Знаех, че могат да минат години преди да се стигне до цироза, но пък и времето си тече.
И моето, а и неговото мнение е, че не е готов за лечение с интерферон, достатъчно тежка е борбата и с другите демони, когато налегне депресията се е случвало месеци наред да стои изолиран в стаята си със спуснати щори и да не говори с никого. Не ми се мисли какво ще се случи, ако в такова състояние започне лечение на хепатита.
Но ако увреждането е факт (дано си прав, че въпреки тези стойности може да няма или да е минимално), може би трябва да приема хепапротектори или незнам какво...
Утре ще видим, записала съм и ехограф, незная доколко е необходимо, но пък няма да е излишно, а веднага след това ще отидем и за количественото изледване, дори и да не го изпрати лекаря.
Другата тривиална причина е, че през всичките години на зависимост, не винаги е осигуряван, а е непосилно за мен да поема това скъпо лечение. Та утре ще трябва да се отиде и до НОИ за да разбера колко трябва да плати за възстановяване на здравноосигурителните права. Поне за прегледи и изследвания.

Неактивен Радослав Русинов

  • Администратор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Професор
  • *******
  • Публикации: 5577
  • Пол: Мъж
    • Профил
    • My Home Page
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
Re: Чернодробни изследвания
« Отговор #14 -: Юни 21, 2009, 17:05:16 »
Благодаря ти за добрите думи, аз се радвам, че имам възможност да помогна!  :smile:
Да, повишените ензимите са индикатор, че нещо се случва с черния дроб, но въпреки тях според мен всичко е в много начално ниво. Но след като си направите изследванията нещата вече ще имат конкретни измерения и ще ви е по-лесно да прецените.
Пожелавам ти успех и с битката с бюрокрацията, и там не е много лесно!

Поздрави,
Радо
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org


 


СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007