Автор Тема:  Силимаринът подобрява качеството на човешкия живот по време на лечението на HCV  (Прочетена 16139 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Мери_

• Администратор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 2373
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Вид лечение: Интерферон
  • Резултати: В момента съм на лечениe
  • Статус: Хроничен хепатит B
Силимаринът подобрява качеството на човешкия живот по време на лечението на хепатит С

Дата: 15 август 2008
Автор: Nicole Cutler, L.Ac.

Въпреки, че едно мащабно проучване заключи, че дългосрочното лечение с интерферон може да не даде резултат при управлението на хепатит С, то показа, че участниците, които са взимали допълнително силимарин, могат да подобрят качеството си на живот.

През последните няколко десетилетия, хиляди клинични проучвания са проведени върху ефективността на различните видове хранителни добавки и алтернативна медицина (CAM) в борбата с хроничните чернодробни заболявания. Тъй като алтернативната медицина най-често се препоръчва и използва за подпомагане на черния дроб, допълнителното приемане на silymarin, е било във фокуса на повечето от тези проучвания. Макар, че има съществени доказателства, показващи ползите от silymarin за хората с хепатит С, разминаването на резултатите от различните клинични проучвания, досега пречеше силимарина да бъде напълно приет от западната медицинска общност. Все пак, изнесените резултатит от едно скорошно много голямо хепатит C клинично изследване, показват неопровержими доказателства за качествата на силимарина.

Силимарин /Silymarin/

Белият трън (Silybum marianum) е бил използван още в гръко-римските времена като билков лек за различни заболявания, особено при чернодробни проблеми. Активната съставка в белия трън е известна като silymarin. Това вещество, което всъщност се състои от група съединения, наречени flavonolignands, помага на чернодробните клетки да се възстановят, ако са увредени от алкохол и други токсични вещества. Силимаринът също предпазва новите чернодробните клетки от унищожение от същите тези вещества, намалява чернодробното възпаление, и има мощен антиоксидантен ефект.

Повечето продукти, съдържащи бял трън, са стандартизирани продукти, извлечени от семената на растенията. Мнозинството от препаратите, направени на база на белия трън са стандартизирани да съдържат от 70 до 80% silymarin. Тъй като продуктите, разработени на базата на билката бял трън, са диетичните добавки в САЩ, и следователно не се регулират, разликите в концентрацията, чистотата и качеството на различните такива добавки, са главните заподозрени за неубедителните резултати от клиничните проучвания.
............................

Прочетете цялата статия тук - Силимаринът подобрява качеството на човешкия живот по време на лечението на хепатит С
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен cvetna

• Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Докторант
  • Публикации: 584
  • pure pleasure seeker
    • Профил
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
Има ли някой от форума, който е пил хепатопротектори по време на лечението?
Статията звучи наистина страхотно, но въпреки това не смея да пия каквото и да е, докато съм на лечение... ще попитам и Чернев за мнението му, но ако някой има личен опит, нека сподели  :wink2:

Благодаря  :flowers:

Неактивен Erma

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Студент
  • Публикации: 200
    • Профил
  • Резултати: Успешно завършенo - чака резултати
Здравей, аз вече трети месец съм на лечение и по съвет на моята лекарка продължавам да пия по 600 мг карсил дневно. Е, аз пия по 540 мг, 3 по 2 капсули от 90 мг, ензимите обаче ми се пораздвижиха нагоре, но твърдят че е нормално.
Желая ти успех, Ерма

Неактивен tedibon

• Степен на активност - Доктор на хепатитните науки
  • Публикации: 1341
    • Профил
  • Вид лечение: Интерферон
  • Резултати: Релапс на хепатита след лечение
  • Статус: Има близък с хепатит B
Ерма,на моя мъж са му казали 600мг,а като знам че твоята лекуваща е и негова изобщо не се учудвам!

Само дето аз го карам на 5-6 месеца да сменя Карсила с Хепкарсил!

Поздрави Теди!

Неактивен Радослав Русинов

• Степен на активност - Професор
  • Публикации: 5566
    • Профил
    • My Home Page
Използването на хепатопротектори по време на лечението не е забранено, в същото време не е общоустановена практика. Доколкото знам, д-р Балабанска препоръчва на пациентите си на интерфероново лечение, да използват и хепатопротектори по време на лечението. Съдейки по интервюто, което тя даде за нас, тя препоръчва хепатопротектори на пациентите на интерфероново лечение, които имат завишени чернодробни ензими:
Цитат
Интервю с д-р Р. Балабанска - Практики при лечението на хроничните хепатити
...
Хепатопротектори
Р. Русинов: По отношение на хепатопротекторите – трябва ли да се спира периодично приема на хепатопротектори или трябва да се води продължително лечение?
д-р Балабанска: По-удачно е продължителното лечение. По принцип черният дроб изисква дълго лечение – месеци, години. Хепатопротекторите могат да се редуват, например да се пие Легалон, Трансметил, Есенциале форте, Хепасейф, пациентът да ги редува по месец или да се съчетават, в зависимост от случая. Има различия между отделните медикаменти, но аз съм категорично „за” хепатопротекторите, има смисъл да се пият. По време на лечение с Интерферон, ако има покачване на ензимите, също е добре да се приемат хепатопротектори.
...
Не знам как стои този въпрос при другите лекуващи лекари, не си спомням някой от форума, който е при друг лекуващ лекар да е споменавал за това. Във всеки случай едно е сигурно, никъде не съм прочел информация, която да казва, че те могат да навредят по някакъв начин при интерфероново лечение. Така, че не виждам нищо лошо да се приемат такива, явно и практиката на д-р Балабанска е доказала, че те дават ефект и затова тя ги препоръчва.

Статията звучи наистина страхотно, но въпреки това не смея да пия каквото и да е, докато съм на лечение
Да, винаги когато нещо звучи прекалено хубаво, за да е истина, трябва да си подозрителна. Имах един хубав цитат по тази тема, но не го намирам в момента, но той беше в този дух. В случая трябва да погледнеш източника на статията: www.hepatitis-central.com, които продават продукти, базирани на силимарин. Те специално имат голям афинитет към всичко, свързано със силимарина (по обясними причини  :pardon:). В същото време те цитират реални научни изследвания, така че истината може би е някъде по средата. Не трябва да забравяме и какво твърдят - те твърдят само, че силимарина подобрява качеството на живот по време на лечението, а не спомага за излекуването, в същото време обаче леко го намекват (мое мнение  :pardon:).

Поздрави,
Ради
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.

Неактивен Erma

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Студент
  • Публикации: 200
    • Профил
Здрасти Теди, и аз сменям понякога с Хепкарсил, най-вече, когато не мога да намеря карсил от 90 мг. Иначе те май по състав са абсолютно идентични.Пия и пробиотици, когато мога да си го позволя финансово и преди лечението се чувствах добре от тях. Сега разбира се, всичко е различно...
Ерма

Неактивен cvetna

• Степен на активност - Докторант
  • Публикации: 584
  • pure pleasure seeker
    • Профил
Благодаря ви за отговорите :)

Ради, аз дори и не съм си помислила, че хепатопротекторите може да помогнат за изчистване на вируса :wink2: но ако наистина облекчават част от страничните ефекти, и това е нещо.

Но май ще изчакам да минат три месеца и тогава ще пробвам, ако и Чернев е ОК. Преди това не ми се правят никакви експерименти

Неактивен aniuta

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Първолак
  • *
  • Публикации: 1
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
  • Резултати: Не е провеждано лечение
  • Статус: Недиагностициран/а
Привет на всички! Учудвате ме. Смяна на карсил с хепкарсил и обратното. Активната субстанция на тези препарати е една и съща, вариации има в помощните вещества, т.е. нищо не сменяте, пиете едно и също. Това, което може да приемате неограничено време е студено пресовано олио от бял трън. То ускорява детоксикацията на черния дроб, ускорява регенерацията на чернодробната тъкан, лекува остър и хроничен хепатит, цироза, токсико-метаболитни увреждания на черния дроб, регулира мастния метаболизъм. Доказани са също и благоприятни ефекти върху функциите на далака, щитовидната жлеза, при подагра, радикулит, хемороиди, ставни болки.

Неактивен Радослав Русинов

• Степен на активност - Професор
  • Публикации: 5566
    • Профил
    • My Home Page
Това, което може да приемате неограничено време е студено пресовано олио от бял трън. То ускорява детоксикацията на черния дроб, ускорява регенерацията на чернодробната тъкан, лекува остър и хроничен хепатит, цироза...
Здравей и добре дошла във форума!
Много се заинтригувах от това, че студено пресованото олио от бял трън може да лекува хроничен хепатит и цироза. Можеш ли да го докажеш!?!

Поздрави,
Радо
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.

Неактивен Силвана Лесидренска

• Global moderator
  • Публикации: 3247
    • Профил
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
  • Резултати: Повторно лечение
Привет на всички! Учудвате ме. Смяна на карсил с хепкарсил и обратното. Активната субстанция на тези препарати е една и съща, вариации има в помощните вещества, т.е. нищо не сменяте, пиете едно и също. Това, което може да приемате неограничено време е студено пресовано олио от бял трън. То ускорява детоксикацията на черния дроб, ускорява регенерацията на чернодробната тъкан, лекува остър и хроничен хепатит, цироза, токсико-метаболитни увреждания на черния дроб, регулира мастния метаболизъм. Доказани са също и благоприятни ефекти върху функциите на далака, щитовидната жлеза, при подагра, радикулит, хемороиди, ставни болки.

....демек да зарязвам Тенофовира и да отида до пазара за десетина литра пресовано олио... и мен ме  учудват такива категорични заявления..  :girl_haha:

Неактивен tetibulka

• Публикации: 2318
  • Осем години.
    • Профил
  • Вид лечение: Софосбувир
  • Резултати: Повторно лечение
  • Статус: Има близък с хепатит C
Да вметна само.
Доколкото аз знам, силимаринът - съставката на любимите ни Карсил и Хепкарсил (които си струва да сменяме само по логистични причини) - се извлича точно от белия трън. Така че и в студенопресованато олио от бял трън пак има ... силимарин.
Силимаринът заедно с други мерки около диетата наистина подобрява качеството на живота, както и стойностите на трансаминазите. Няма да излекува хепатита, но е като патерица, на който черният дроб се опира, за да си върши все пак работата и да се чувства, ако не добре, то поне поносимо.

Олио или хапчета - въпрос на избор.

Дани
Hang in there.

Неактивен tanci

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Ученик
  • **
  • Публикации: 30
    • Профил
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
 Силве няма да зарязваш Тенофовира,но можеш да помамгаш на черния дроб с някои храни,например тук в Италия ми дадоха списък с храните които подпомагат дроба.На нашия бял трън те имат една култивирана разновидност казва карчьофи,цветът при нея е лилав и твърд и се яде сварен,друго което можеш да прибавиш към диетата е цикорията (листата),също сварени тези две неща трябва да присъстват поне 4 пъти в седмичното меню(не са много вкусни...),но нямаме друг избор.

Поздрави,
 Таня

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007