Автор Тема:  Как да разчетем лабораторните си изследвания  (Прочетена 7265 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Мери_

 • Администратор на форума - немедицинско лице
 • Степен на активност - Доцент
 • *******
 • Публикации: 2373
 • Пол: Жена
  • Профил
  • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
 • Вид лечение: Интерферон
 • Резултати: В момента съм на лечениe
 • Статус: Хроничен хепатит B
Автори: Tim Teeter, Alan Franciscus

Дата: март 2009 г.
 
Проследяването на лечението на хепатит C е сложен процес, който включва използването на кръвни тестове. Те включват, тестове за функционирането на черния дроб, химически показатели, както и пълна кръвна картина. Този лист факт цели да ви помогне да разберете тези кръвни тестове. Неговата цел не е да дава медицински съвети. Всеки с хепатит C трябва да говори с лекаря си, за да се увери, че има HCV и да получи информация за възможностите за лечение.
Важно е да се запомни, че лабораторните резултати може да са различни в различните медицински лаборатории. Именно заради това трябва да бъде използвана една и съща лаборатория, стига това да е възможно. Резултатите от изследванията с течение на времето ще определят и ще покажат някакъв модел или тенденция, като по този начин ще се улесни проследяването на пациента. Медицинските решение обикновено не се взимат на базата само на един резултат.
 
Три вида лабораторни тестове се използват, за да се провери общото състояние и състоянието на черния дроб на пациента:
 
1.      Тестовете за чернодробна биохимия/функции измерват различни ензими, които се освобождават от черния дроб в кръвния поток в тялото. Тези тестове също измерват и други чернодробни функции. Чернодробните ензими може да са повишени, когато черния дроб се уврежда.
2.      Пълна кръвна картина (Complete blood counts - CBC) измерва три вида клетки в кръвта: червени клетки (червени кръвни телца), бели клетки (бели кръвни телца), и тромбоцити (platelets).
3.      Химически показатели (Chemistry panels) измерва минерали (електролити), захар (глюкоза) и мазнини (липиди) в кръвта. Те също измерват как функционират черния дроб и бъбреците.
 
Резултатите от лабораторните изследвания дават информация, която може да ви каже, коя е нормалната (референтна) граница за всяка една от измерваните функции. Тази информация най-често се записва в дясната страна на листа с резултатите. В много лаборатории резултатите, които са извън референтната граница се записват в отделна колона. Това позволява бързо да се видят проблемните области. Един резултат, който е извън референтна граница може да разкрие проблем, който да изисква по-нататъшно внимание и проследяване.
Този документ ще се опита да даде повече информация за това какво съдържа всяка една секция в листа с лабораторните резултати. Той също ще даде информация за това какво може да значат различните изследвания, когато са извън референтна граница.
 
Тестове за чернодробна биохимия/функции
....................

Повече по темата може да прочетете тук: Как да разчетем лабораторните си изследвания

Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org


 


СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007