Автор Тема:  Кратка история на хепатит С  (Прочетена 20964 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Мери_

• Администратор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 2373
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Вид лечение: Интерферон
  • Резултати: В момента съм на лечениe
  • Статус: Хроничен хепатит B
Кратка история на хепатит С
« -: Септември 30, 2009, 17:13:06 »
Автор: Alan Franciscus
Дата: януари 2009 г.

Управлението и грижите за хепатит C изминаха дълъг път през последното десетилетие. Въпреки, че все още има много въпроси без отговор, ние имаме много по-добро разбиране относно предаването на хепатит C, превенцията, прогресията на болестта, и лечението. Този лист факт, ще се направи кратък преглед на историята на хепатит С и на най-важните крачки относно лечението на HCV, след откриването на вируса.
Древна история 
Невъзможно е наистина да се знае произхода на хепатит С, тъй като няма съхранени кръвни проби, които да се изследват за наличие на вируса, които да са по-стари от 50 години. Въпреки това, като се има предвид характера на еволюцията на вируса, хепатит C най-вероятно е съществувал още преди стотици хиляди и повече години, преди да се развият сегашните щамове на вируса.

Някои експерти спекулират, че поради това, че вируса HGV/GBV-С, е близък роднина на HCV, който произхожда от примати от Стария и Новия свят, то появата на HCV може да бъде датирана 35 милиона години назад. Все пак, това е просто спекулация и за момента е невъзможно да се потвърдят тези теории. Основните предположения са, че различните подтипове на HCV произлизат приблизително от преди 200 години, и че 6-те основни генотипа на HCV най-вероятно са имали общ прародител приблизително преди 400 години. Все пак, също така се смята, че е трудно да се ограничи произхода на HCV до такъв кратък период на човешката история, тъй като вирусът е открит в отдалечени райони по целия свят. Както е добре известно, вирусът се разпространява главно чрез директен контакт на кръв с кръв, което не позволява той да се разпространява и развива бързо - особено като се има предвид, че главните пътища за предаването му (използване на кръвни продукти, както и използването и употребата на игли) съществуват само от кратък период от време.

1957 
Учените открили антивирусните свойства на интерферона, естествено вещество, през 1957 година. Той е наречен с името интерферон, тъй като има способността да "пречи" на вирусната репликация. Три различни видове интерферон били идентифицирани - алфа, бета и гама. Установено било, че има само една форма на бета и гама интерферона, е открито, че има много форми на алфа интерферона. Интерферонът беше одобрен за лечение на различни нарушения, включително клетъчна левкемия, и Капози саркома (Kaposi’s sarcoma). 

1960-1970 
Учените разработили кръвни тестове, за да се идентифицира хепатит Б (1963) и хепатит А (1973), но много от кръвните проби, взети при заболяване след кръвопреливане, се оказват негативни за хепатит А и хепатит Б.
 ..............................
Цялата статия може да прочетете на сайта на сдружение ХепАктив -Кратка история на хепатит С
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен cvetna

• Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Докторант
  • Публикации: 584
  • pure pleasure seeker
    • Профил
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
Re: Кратка история на хепатит С
« Отговор #1 -: Септември 30, 2009, 22:12:45 »
Интересна и полезна статия, голямо Благодаря!  :flowers:

колкото и да е сериозна темата обаче, последното изречение ме разсмя :)

Неактивен anita

• Публикации: 2988
    • Профил
« Отговор #2 -: Септември 30, 2009, 22:14:49 »
На мен ми подейства успокояващо :dance:

Неактивен pamche

• Публикации: 980
    • Профил
« Отговор #3 -: Септември 30, 2009, 22:51:50 »
3009 година

Хепатит Ц и В не се срещат от около 990 години по земята освен в България - там местната Здравна Каса отпусна лечение на поредните 2 - ма души . Двамата щастливци (избрани м/у хилядите) които великата Здравна Каса ще лекува тази година,  успяха да изпълнят условията на Касата  и да покрият всичките и изисквания ...... намериха :
1. От пиле мляко
2. Косъм от брадата на Дъмбалдор
3. Маратонките на Васко Кеца
4. Непубликувана снимка на Бойко Борисов
5. ........
Добавка от Дани:
5. Документацията, събрана по време на процедурата по подготовка за лечение, трябва да тежи точно 7654 грама.
6. Всеки един отделен лист трябва да носи поне три различни подписа и печата в допълнение към подписа и пръстовия отпечатък (на средния пръст на дясната ръка) на съдържателката на лафката в съответното болнично заведение.
7. Не се приемат документи на пациенти, които не са приложили надлежно заверено и подпечатано доказателство, че лелята на баба им по майчина линия не е боледувала от рахит.

След 2543 биопсии и над 5000 изследвания за да се увери касата, че двамата са действително носители на хепатит и няма да си хвърли парите на вятъра и евентоално  ще има отговор на лечението, реши да ги лекува : като въведе еднодневни протоколи, които трябва да се заверяват всеки ден за да не е скучно на лекуващите се , друга новост ще е : пускане на лекарствата в определени аптеки (всеки път различни) като няма да бъде обявявано къде,  за да може допълнително търсенето на лекарствата да създаде интерес сред лекуващите се.
и тн....

Амин  :sad3:
« Последна редакция: Октомври 01, 2009, 12:49:15 от Радослав Русинов »
Известен с това , че не е известен !

Неактивен Мери_

• Публикации: 2373
    • Профил
  • Резултати: В момента съм на лечениe
  • Статус: Хроничен хепатит B
« Отговор #4 -: Септември 30, 2009, 23:13:53 »
Пламене, да знаеш, че имаш талант за рубриката "Хумор, сатира и забава" във форума!
Назначен си за неин главен редактор от този момент нататък! :laugh: :laugh: :laugh:
Просто не мога да ти опиша как ме разсмя днес :bye2: :bye2: :bye2: :bye2:

Неактивен Радослав Русинов

• Степен на активност - Професор
  • Публикации: 5566
    • Профил
    • My Home Page
« Отговор #5 -: Септември 30, 2009, 23:16:42 »
Много свежо и точно на място, нямам думи  :laugh: :laugh: :laugh: :laugh: :laugh: :laugh: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap:
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.

Неактивен tedi

• Степен на активност - Доктор на хепатитните науки
  • Публикации: 1168
    • Профил
« Отговор #6 -: Октомври 01, 2009, 07:36:55 »
Друже,докато ти четях поста щях да се гътна,защото закусвах!
От много време не бях се смяла така!
Започвам да следя творчеството ти с трепет!
 :laugh: :laugh: :laugh: :wink2:

Неактивен tedibon

• Публикации: 1341
    • Профил
  • Резултати: Релапс на хепатита след лечение
  • Статус: Има близък с хепатит B
« Отговор #7 -: Октомври 01, 2009, 07:45:29 »
Е,ако имаше как да го прочете комисията ,която одобрява за лечение,колко весело ще им бъде?

Иначе ,и аз мисля ,че pamche е идеалния завеждащ хумора във форума! :clap: :laugh:

Поздрави,Теди

Неактивен tetibulka

• Публикации: 2318
  • Осем години.
    • Профил
  • Вид лечение: Софосбувир
  • Резултати: Повторно лечение
  • Статус: Има близък с хепатит C
« Отговор #8 -: Октомври 01, 2009, 07:55:51 »
Току що изпратих поредния кандидат за лечение на промоционалния му престой в болницата. Нали знаете, ако в рамките на една година влезеш ен пъти в болница и си пазиш касовите бележки - получаваш един престой на аванта.
Така че криво си ми беше, ама Пламене, ти ме развесели.

Добавям:
5. Документацията, събрана по време на процедурата по подготовка за лечение, трябва да тежи точно 7654 грама.
6. Всеки един отделен лист трябва да носи поне три различни подписа и печата в допълнение към подписа и пръстовия отпечатък (на средния пръст на дясната ръка) на съдържателката на лафката в съответното болнично заведение.
7. Не се приемат документи на пациенти, които не са приложили надлежно заверено и подпечатано доказателство, че лелята на баба им по майчина линия не е боледувала от рахит.

Хубав ден.
Дани

Hang in there.

Неактивен anita

• Профил
« Отговор #9 -: Октомври 01, 2009, 08:49:06 »
Хора, моля ви не ме отчайвайте  :girl_angel: Аз тепърва почвам да се боря със системата :scream:

Неактивен pamche

• Профил
« Отговор #10 -: Октомври 01, 2009, 09:42:42 »
 :wink2: Радвам се ,че можем да се повеселим и усмихнем на фона на пълната некомпетентност, простотия и абсурди , които ни обгръщат всеки ден , мен много ми хареса едно изказване на цветна в темата и за 'порасналите ензими'  :smile: и на Радо за 'държането в асансьор' -смял съм се от сърце  ( решил съм в  петък като отида в Токуда - там има хубави асансьори - и да се повозя,  като казвам 'БУМ' всеки път като някои натисне копче) .

Анитке спокойно ,Касата предлага много изненади ,но след като вече знаеш какви са точните изисквания  (по горе аз и Дани сме ги обеснили ) няма начин да не се подготвиш и да земеш лечението ........ а сега сериозно - надявам се много скоро да си сред лекуващите се и да ни зарадваш с пълно излекуване.

П.С.  моля някой власт имащ в форума да  добави отличните добавки на Дани към критериите на Касата тъй като аз нямах време да ги опиша всичките и Дани (tetibulka ) ги е допълнила перфектно . :wink2:

Неактивен kitaeca1970

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Дипломант
  • Публикации: 272
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
  • Резултати: Не е провеждано лечение
  • Статус: Има близък с хепатит C
« Отговор #11 -: Октомври 02, 2009, 08:29:10 »
Кой беше казал:"Щеше да е смешно,ако не беше тъжно",предлагам това да стане мото на форума ,а публикацията на Пламен и Дани да предложим за нов консенсус относно лечението на хронични вирусни хепатити. :clap: :clap:

Неактивен tedi

• Публикации: 1168
    • Профил
« Отговор #12 -: Октомври 02, 2009, 10:38:32 »
3. Маратонките на Васко Кеца

Чудя се аз що не спах спокоино,и к'во ма човърка,знаех си че нередност има и заради нея ще ви върнат от Касата.Та поправката е че не са маратонки,а кецове-гуменки се дирят!
И тоя косъм,от коя част на брадата да е?
Друже,много ти неконкретни изискванията,я виж Дани чак рахитните болежки на бабата на лелята изисква. :laugh:

Неактивен pamche

• Профил
« Отговор #13 -: Октомври 02, 2009, 11:12:06 »
Хммм :wink2:
1. Значи има една теория според която Васко кеца е бил с .....маратонки , а не с кецове тъй като по комунистическо време имаше само китайски кецки и те бяха доста евтини и разпространени,  а Васко Кеца си е екстравагантен и не би обул нещо толкова масово....значи остава да са маратонки , по това време на пазара се предлагара : Адидас , Ромика и Тренинг. Той не  би обул Адидас , тъй като тогава пропагандата би била голяма , не би обул и Тренинг ,защото се водат най-евтините и народните маратонки - та остава Ромиката  или някои руски марки :laugh: ето и доказателлство : http://vbox7.com/play:b19c7106.

2. Отностно Косъма ..............при невероятно големия брой лекувани пациенти от НЗОК  , брадата на г-н Дъмбалдор силно оредяла и си става доста дефицитна стока..........няма значение от  де е - само косъм да  е  :laugh: ,  всъщноста като спре кола с БГ номер пред Хогуортс и на хората там лошо им става.

« Последна редакция: Октомври 02, 2009, 11:17:40 от pamche »

Неактивен anita

• Профил
« Отговор #14 -: Октомври 02, 2009, 11:52:55 »
Пламене, по повод разсъжденията ти по първа точка искам да ти кажа, че напразно си се хабил. Къде по лесно би било да питаш някой по на години като мене. Точно китайски кецове си бяха в началото.
На въпрос защо ходи с кецове беше отговорил, че са му много удобни.  Това обаче беше по времето когато  още не беше много популярен и пробиваше  в този жанр. После вече почна други обянения да дава  :laugh:

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007