Автор Тема: Конференция във Варшава, посветена на хепатит C  (Прочетена 799 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Радослав Русинов

• Администратор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 3739
    • Профил
    • My Home Page
  • Статус: Хроничен хепатит C
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешнo
На 14-ти октомври във Варшава се проведе международна конференция, посветена на хепатит C. Конференцията беше под надслов "HCV – The Quiet Epidemic" и беше регионална среща на експерти и пациенти от Източна Европа "Preventing, Diagnosing and Treating Hepatitis C: Best Practice and Issues in Eastern Europe and Eurasia".
На конференцията бяха поканени делегати от България, Хърватия, Чехия, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Сърбия, Словакия, Словения, Унгария, и Естония. От българска страна имаше 10 представители:
•   доц. Людмила Матева, ръководител на Клиниката по гастроентерология, отделение по Вътрешни болести в болница "Св. Иван Рилски"
•   доц. Диана Николовска, Клиника по гастроентерология, Медицински институт – МВР
•   проф. Станка Маркова, председателят на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи
•   д-р Елена Тотева, HCV експерт в НЗОК
•   д-р Даниела Дариткова-Проданова, депутат от парламентарната група на ГЕРБ, член на Здравната комисия
•   д-р Станка Лалева, депутат от парламентарната група на ГЕРБ, член на Здравната комисия
•   д-р Мария Замфирова, главен експерт от Дирекция "Превенция на ХИВ/СПИН, туберкулоза и болести, предавани по полов път" в Министерството на здравеопазването
•   Диана Тенчева, журналист от в-к "Труд"
•   д-р Станимир Хасърджиев, секретар на Национално сдружение за борба с хепатита "Хепасист"
•   и аз, като представител на сдружение "Хепактив"

Домакин на събитието беше неправителствената организация "Institute  for Patient Rights and Health Education". Организатор беше PR агенцията "Mmd Corporate, Public Affairs & Public Relations Consultants", а спонсор фармацевтичната компания Schering-Plough. Събитието беше организирано и с подкрепата на полската професионална организация "Polish HCV Experts Group" – обединение на лекари, професионалисти в областта на хепатит C.
.....
Цялата информация може да прочетете на блога на Хепактив: Конференция във Варшава, посветена на хепатит C

Поздрави,
Радо
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен Buba

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Студент
  • Публикации: 177
    • Профил
  • Резултати: Неуспешно
Re: Конференция във Варшава, посветена на хепатит C
« Отговор #1 -: Октомври 19, 2009, 09:43:23 »
Искам да поздравя сдружението, за това което прави, браво че сте отишли на тази конференция, надявам се да продължавате да посещавате такива международни срещи и да ни информирате за последните новини относно хепатита и възможностите за лечение, ще чакам с интерес още подробности.

• Профил
    • My Home Page
« Отговор #2 -: Октомври 20, 2009, 11:29:33 »
Това е статията във вестник "Труд", публикувана днес в Здравната им рубрика, писана от Диана Тенчева, която беше на срещата във Варшава:
Хепатит С се пипва и на маникюр
В края на статията е публикувано и интервю с доц. Матева.

Поздрави,
Радо

• Профил
    • My Home Page
« Отговор #3 -: Октомври 23, 2009, 01:54:52 »
От ПР агенцията, организатор Mmd Corporate, Public Affairs & Public Relations Consultants вчера (22 октомври) разпространиха прессъобщение до медиите с информация за срещата във Варшава и за данните от "Бялата книга" за България.
Това са новини в различни медии, публикувани, вследствие на разпространеното прессъобщение:
С 42% по-евтино излиза ранното лечение на хепатит С
400 000-500 000 българи са заразени с хепатит С и В
Ранното лечение на хепатит С – 42 пъти по-евтино от преодоляване на последиците
400 000 - 500 000 българи са заразени с хепатит С и В
500 000 българи заразени с хепатит С и В

Поздрави,
Радо

Неактивен anita

• Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Доктор на хепатитните науки
  • Публикации: 1759
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Резултати: Успешно завършенo - чака резултати
« Отговор #4 -: Октомври 23, 2009, 08:33:11 »
Потресоха ме коментарите под тази статия http://dnevnik.bg/bulgaria/2009/10/22/803354_s_42_po-evtino_izliza_rannoto_lechenie_na_hepatit_s/
Излиза, че колкото да се опитваме да просветлим, ограмотим , информираме и т.н хората относно хепатита
докато не им дойде до главата не искат и да знаят, че може да им се случи.
Невежеството е нещо много страшно.

Неактивен kitaeca1970

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Студент
  • Публикации: 200
    • Профил
  • Статус: Има близък с хепатит C
  • Вид лечение: Не е провеждано
  • Резултати: Не е провеждано лечение
« Отговор #5 -: Октомври 23, 2009, 09:36:58 »
Да ,за съжаление такава е представата на по-вечето хора за хепатита.Аз самата обяснявах на всички приятели,за какво става дума и нито един от тях не отиде да си пусне ей така за всеки случай едни маркери,което за мен е показателно,че болестта не се приема на сериозно.Вече казвам ,че хепатит ц е като СПИН ,дори много по-опасен.Преди години ,когато се появи СПИН имаше много голяма информираност,беседи се провеждаха на всякъде ,дори в училищата и сега всеки знае ,че това е много сериозна болест.Така трябва да се подходи и относно хепатита ,но не знам защо не се прави.

Неактивен anita

• Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Публикации: 1759
    • Профил
  • Резултати: Успешно завършенo - чака резултати
« Отговор #6 -: Октомври 23, 2009, 10:03:34 »
Хората продължават да си мислят, че хепатита е онази жълтеницата за която се знае от едно време. Как да им го обясним, че освен тая жълтеница има и друга много по опасна и трудно лечима. Оня господин си живее със заблудата, че прахчетата от Гигинци са го излекували.

Неактивен Силвана Лесидренска

• Модератор на форума - немедицинско лице
  • Публикации: 1221
  • Няма да мога да пиша във форума от 3.08 до 6.09.
    • Профил
  • Статус: Хроничен хепатит B
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
  • Резултати: Повторно лечение
« Отговор #7 -: Октомври 23, 2009, 11:21:47 »
Ани, това е мнението на обикновените,незапознати с болестта хора; а какво да кажем за заблудените здравни работници?
Днес отивам да ми вземат кръв в Цибалаб за ежемесечните изследвания- лаборантката без ръкавици. Помолих я да сложи... изгледа ме като че ли поисках да направо салто мортале и да се превърти два пъти.  :shocked1: "Ама не е необходимо, аз само вземам кръв,нямам контакт с нея" . При което й казах ,че нито искам аз да й предам хепатита си, нито искам тя неволно да ми лепне нещо друго. Познай дали сложи? Познай и дали аз ще отида втори път там?  :fool2:

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007