Автор Тема:  60-та годишна среща на Американската асоциация за изучаване болестите на черния  (Прочетена 3299 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Мери_

 • Администратор на форума - немедицинско лице
 • Степен на активност - Доцент
 • *******
 • Публикации: 2373
 • Пол: Жена
  • Профил
  • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
 • Вид лечение: Интерферон
 • Резултати: В момента съм на лечениe
 • Статус: Хроничен хепатит B
Оценка на най-добрите практики при терапията на НВV
 
Автор: Медицински център на Университета Ръш
Дата: ноември 2009 г.
 
УВОД
 
60-тата годишна среща на Американската асоциация за изучаване болестите на черния дроб (American Association for the Study of Liver Diseases) се състоя в Бостън, Масачузетс от 30 октомври до 3 ноември 2009 г. Представените материали на тази конференция, която е първа по рода си в областта на научната и практическата хепатология, дават ново и значимо вникване в терапиите на пациенти, заразени с вируса на хепатит В (НВV), най-важните от които са изложени накратко в този бюлетин. 
 
НВV ТЕРАПИИ ПРИ ТЕРАПЕВТИЧНО-НАИВНИ ПАЦИЕНТИ
Предсказване отговора на Пегинтерферон Алфа-2а
 
Развитието на неактивен хроничен хепатит В (chronic hepatitis B - СНВ) - дефиниран като НВV ДНК ≤ 10,000 копия/mL и нормализиране на аланин аминотрансферазата (ALT) - се свързва с намален риск от цироза и хепатоцелуларен карцином  (HCC) и се характеризира с ниски нива на повърхностния антиген на хепатит В (HBsAg). За да помогнат да се предскаже кои пациенти ще постигнат такъв благоприятен отговор, изследователите са направили ретроспективен анализ на изходните характеристики на пациенти с или без неактивен СНВ, 5 години след терапия с пегинтерферон алфа-2а (PegINF) в едно 3-етапно изследване [Abst. 387]. Изследването обхваща 230 пациенти с отрицателен “е” антиген на хепатит В (HBeAg-негативни), които са получавали PegINF (180 µg/седмично) ± ламивудин (LAM 100 мг/дневно) в продължение на 48 седмици, след което са се включили в дългосрочно проследяващо изследване с наблюдение. Общо 72 пациенти (31%) са развили неактивен СНВ пост-терапевтично, 28 (12%) са постигнали изчистване на HBsAg. И докато генотипът на НВV и нивото на НВV ДНК не са се оказали предиктори от особена важност, то по-ниското изходно ниво на ALT (OR 1.004, p=0.002) и по-ниско изходно ниво на HBsAg (OR 0.477, p=0.0036) са значими предиктори на неактивен СНВ, а по-ниското изходно ниво на HBsAg (OR 0.434, p=0.0093) e значителен предиктор на HBsAg изчистване (Таблица 1). Общо 62% от пациентите, които са имали HBsAg < 1000 IU/mL 6 месеца след края на терапията, са имали неактивен СНВ 5 години след края на терапията, в сравнение с 21% от хората с HBsAg > 1000 IU/mL. Тези резултати показват, че изходните фактори, които се свързват с траен неактивен СНВ, включват висока изходна ALT и ниски нива на HBsAg. Пациентите с ниски нива на HBsAg 6 месеца след края на лечението им, са имали по-голям шанс да постигнат неактивен СНВ 5 години след терапията.

.......................

Цялата статия може да прочетете на сайта на сдружение ХепАктив: 60-та годишна среща на Американската асоциация за изучаване болестите на черния дроб (AASLD)
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org


 


СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007