Вирусен хепатит - Лечение > Предстои ми лечение

 Защо интерфероните са толкова скъпи? Има ли цинична фармацевтична мафия?

(1/4) > >>

back to work:
Виждам, че тук е мястото за разни "политически" теми.
(моля погледнете и темите за делата срещу НЗОК)

Та в началото да ви представя една сметка:
Съгласно това че съм генотип 3, на мен ми е преодставен 6 месечен курс за лечение.
Това са 24 инжекции с Пегинтрон и 5 кутии с Ребетол.
Общата им цена е 17 100 лв за този 6месечен престой или прибл 8500 евро .
Следователно генотип 1 с 12 месечен курс за лечение е 17 000 евро.
Според СЗО в света има 170 000 000 души -  носители на вируса.
Позволете ми да изключа 20 000 000 или малко повече от 10% като неподходящи за интерфероново лечение.
Така остават 150 000 000 души, които СЕ НУЖДАЯТ от интерферони и рибавирин!
Това е гарантиран пазар за фармацевтичната индустрия!
Нещо повече!
Разходите за медикаменти навсякъде се покриват от ДЪРЖАВНИТЕ СРЕДСТВА от системите за здравно осигуряване на развитите държави.
Тоест фармацевтичната индустрия основно се захранва с държавни пари! В световен мащаб разбирай от осигуровките на всички работещи от цял свят.

(Забележка: под фармацевтична индустрия разбирам двете фармацевтични компании Рош и Шеринг Плау, които  произвеждат и търгуват заедно с третата команията, която държи лиценза за производство на интерферони и рибавирин)

Нека направим едно елементарно умножение, но преди това условно да приемем че от всички нуждаешщи се 150 млн, около половината пациенти се нуждаят от 6 месечен курс за лечение, а другата половина от 12 месечен.
Значи очаквания оборот на тази индустрия е приблизително:
75 000 000*8500 евро + 75 000 000*17 000евро = 1 912 500 000 000 евро - чете се 1 трилион 912 милиарда и 500 милиона евро. Може да се прочете и като 1192 милиарда евро, ако ви е по-ясно.

Тези сметки ги правим за да опиша интересите на фармацевтичната индустрия в източчването на финансов ресурс от държавните бюджети по цял свят.

Колко е себестойността на интерферона?
Колко милиона са получили изследователския екип учени (те наистина си ги заслужават)
колко струва едрото серийно произвоство на милиони дози интерферони и рибавирин?
И КОЛКО Е ПЕЧАЛБАТА ЗА КОМПАНИЯТА ДЪРЖАЩА ЛИЦЕНЗА И ДРУГИТЕ ДВЕ ДЕТО ПРОИЗВЕЖДАТ И ТЪРГУВАТ?!
Резултатите от тази алчност са ви пред Вас - забавяне с години на лечение, лишаване от лечение на милиони, нерви и ядове за бюрокрация да контролира разходването на тези средства.

Не е ли време за реформа във фармацевтичната индустрия?
Държавен контрол върху крайната цена!, схеми за възнаграждения на научните екипи, гарантиращи тяхното справедливо получаване на голямо възнаграждение.

Ние издържаме тази индустрия - време е да поискаме обяснение за печалбите й!

(а междувременно ако имате излишни пари се замислете за закупуване на акции от въпросните компании  :mocking: )

tedibon:
След като започнеш лечение ,вероятно няма да имаш възможност да мислиш и смяташ толкова,защото разстройването на умствения процес и концентрацията е сред често срещаните ефекти! :laugh:
Може би ако представител на някоя от посочените фармацевтични компании чете,би ти започнал лечението на момента!

Иначе,съм съгласна напълно с потока на мисли и сметки в главата ти! :congrats:


Поздрави,Тедибон

sunshine:
Димитраков,
абсолютно и напълно съм съгласна с теб!

Колкото и скъпи да са разработката, лиценза, производството и дистрибуцията на интерферон и рибавирин, съм сигурна, че себестойността им не надхвърля 1/10 от продажната цена в най-песимистичните сметки на фармацевтичните мастодонти.

Това е грозна и безскрупулна индустрия, която пирува за сметка на човешкото страдание.

Ако някой разполага с достоверна информация за реалната печалба от тази 'търговийка', само тогава потребителите могат да се вдигнат обосновано на бунт.
Не че това не е работа на държавата, но нашата държава си е знаем колко струва, хех..

Buba:
Абсолютно! Същите мисли ми минаваха многократно през главата през последната година, макар и без да съм се задълбавала в математическата част, но не е зле че някой го е направил. Чудех се как може цената на тези лекарства да е такава – златен прашец ли слагат в тях или диамантени стърготини?!  Или пък себестойността на труда на участващите в изработването им е 10 пъти по-висока от заплащането за всяка друга нормална професия  в съответната държава?  Ако държавата не поемаше разходите за лечение аз и 90% от болните от хепатит никога нямаше да имат шанса да се лекуват, щяха да си живеят и умират от това, или в краен случай от глад след като са похарчили наличните си и и бъдещи пари за лечението.  Лечението извън здравна каса щеше да е напълно недостъпно не само на фона на нашите смешни заплати, и бедната ни държава, но според мен и на фона на доходите на хората в далеч по-развитите страни. Да не говорим че чух, че цената на лечение в Белгия е 40 000 евро (не знам дали е вярно) , а тук например 40 000 лева (някъде към 160 минимални работни заплати). Интересно как  става така, колко всъщност е действителната стойност на лечението + нормална печалба  е как се определя пазарната цена – максимума който могат да изкопчат сътответния потребител ли? И някак си колкото по-застрашаваща и увреждаща е болестта толкова по-скъпи са лекарствата ,  и е толкова по-малък избора ти дали да прибегнеш до тях.
От друга страна – да, знаем, че ако нямаха солиден финансов интерес тези компании нямаше да си правят труда да разработват все по нови и сложни лекарства за тези сложни болести, защото 100 % те не са водени от алтруистичната цел да съхраняват здравето на жителите на планетата, от това съображение би трябвало да се водят държавните правителства.
На мен дори перспективата да давам по минимум 200 – 300 лева всеки месец за хепатопротектори, антиоксиданти и какви ли не лекарства,  съхраняващи черния дроб ми се струва доста натоварваща и чувствам как скоро ще и тегля една на фармацефтичната индустрия... :)

tedi:
Доста хора си дават сметка и знаят какви пари печели тази индустрия.И това не е в състояние никой да го промени.Веднага се сещам за Продан Христов и лекарството му за лечение на рак.Преди няколко дни гледах предаването ''Емигранти'' на много уважаваният от мен Мартин Карбовски,та човека има лек за рака от преди 10г..Аз лично съм чувала за това преди няколко години,така..... този човек има доказателства за твърденията си,а не като някой да си предписва незаслужени и въздухарски твърдения.Никой толкова време не обръща внимание на това откритие,ма и как ще го направят,като загубите ще са умопомрачителни!

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия