Автор Тема:  Важни предизвикателства пред управлението на НВV при бременни жени  (Прочетена 1986 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Мери_

 • Администратор на форума - немедицинско лице
 • Степен на активност - Доцент
 • *******
 • Публикации: 2373
 • Пол: Жена
  • Профил
  • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
 • Вид лечение: Интерферон
 • Резултати: В момента съм на лечениe
 • Статус: Хроничен хепатит B
Дата:  януари 2010
Автор: Maureen Jonas, M.D., Children’s Hospital Boston
 
Инфекцията от хепатит В по време на бременност поставя една уникална серия от въпроси, свързани с управлението на болестта. Някои аспекти на грижите, които трябва да бъдат разгледани, включват въздействието (последиците) на хепатит В върху майката и плода, влиянието на самата бременност върху хода (развитието) на инфекцията от хепатит В и усложненията от нея, лечението на хепатит В по време на самата бременност и предотвратяване на перинатална инфекция. В допълнение към обичайните въпроси, свързани с лекарствената ефикасност и безопасност на засегнатите лица, трябва да бъдат взети под внимание и последствията за развиващия се плод.
Възприемчивите (уязвими) жени, които развиват хепатит В по време на бременността, могат да имат заболяване, което не се различава от заболяванията в общото население. Острата НВV инфекция трябва да бъде разграничавана от други остри чернодробни заболявания, които се появяват по време на бременност. Острата НВV инфекция като че ли не увеличава смъртността по време на бременност, нито пък изглежда да причинява родилни дефекти или рак. Съобщава се, обаче, за по-широко разпространение на раждания на недоносени деца или на такива с ниско тегло. В допълнение, острият хепатит В в началото на бременността е свързан с 10% перинатална трансмисия, като този процент нараства значително, ако НВV инфекцията възникне през третото тримесечие.
 
Влияние на хроничната НВV инфекция върху бременността
 
Ефектът на хроничната НВV инфекция върху изхода на бременността не е ясно дефиниран. Едно голямо изследване показва липсата на различия в гестационната възраст при раждане, теглото при раждане, честотата на недоносени раждания, неонатална жълтеница, вродени аномалии или перинатална смъртност при сравняване на HBsAg-позитивни жени с неинфектирани жени.
 
От известно време се знае, че част от жените имат пристъпи на хепатит В с или без HBeAg сероконверсия през първите месеци след раждането. Описана е и сероконверсия от 12.5% до 17%. Въпреки, че обикновено това се понася добре, описани са и случаи на обостряне на хепатита и дори на фулминантна чернодробна недостатъчност през околородовия период (peripartum period). Изглежда разумно заразените с НВV жени да бъдат следени отблизо в продължение на няколко месеца след раждането за пристъпи на хепатит В и сероконверсия.
 
..........................
Цялата статия може да прочетете на сайта на сдружение ХепАктив: Важни предизвикателства пред управлението /контролирането/ на НВV при бременни жени
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org


 


СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007