Автор Тема:  Какво измерва количественото HBsAg изследване  (Прочетена 5794 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен sisa

 • Немедицинско лице
 • Степен на активност - Ученик
 • **
 • Публикации: 48
 • Пол: Жена
  • Профил
 • Вид лечение: Интерферон
 • Резултати: В момента съм на лечениe
 • Статус: Хроничен хепатит B
Здравейте,
преди време си пуснах изследване в Hepabiolab /София/ за HBsAg количествен. Всичко хубаво, но неможах да схвана разликата между това изследване и ПСР в Ив. Рилски. Едното е на цена 50 лв, а др. около 200лв. Едното измерва повъхностния антиген а др какво в 1 мл? Има ли разлика между думата повърхностен антиген и думата вирус?
Явно има, но аз не мога да я схвана...
Може да е ставало въпрос и в някоя тема, но аз неможах да открия нищо.

Предварително благодаря за отговорите!

Неактивен Радослав Русинов

 • Администратор на форума - немедицинско лице
 • Степен на активност - Професор
 • *******
 • Публикации: 5569
 • Пол: Мъж
  • Профил
  • My Home Page
 • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
 • Резултати: Успешнo
 • Статус: Хроничен хепатит C
Re: Какво измерва количественото HBsAg изследване
« Отговор #1 -: Април 01, 2010, 01:38:22 »
Здравей, Сиса!
Признавам, че с този въпрос ме измъчи и пак не знам доколко приемлив отговор ще дам. Не съм сигурен, че това изследване, за което говориш, е истинско количествено изследване за HBsAg. В България почти няма лаборатории, които да го правят, но тъй като тази лаборатория не съм я чувал (а и не откривам нищо на сайта им: www.hepabiolab.com), то ще приема, че това е това изследването, за което си мисля. Още повече, че цената е 50 лева, което също ме навежда на мисълта, че може би наистина правят такова изследване. Ако е така, това е находка, защото до момента не знаехме лаборатория, която да го прави.

Първо, трябва да направим разлика между HBV вируса и HBsAg. HBsAg е антиген, който е основна съставна част на обвивката на вируса. Така, че те са две различни неща. За да подплатя това, което казвам, с реална информация, пускам два цитата:
Цитат
Клинична вирусология
...
Хепатитни вируси и хепатити - Хепатитен B вирус
...
Зрелият вирион на HBV е с големина 40-42 nm (никрона) и се състои от липопротеионова обвивка и ядро (нуклеокапсид), съдържащо вирусната ДНК. Има четири гена (S, C, P, и X), кодиращи структурните и неструктурните белтъци на вируса.
Основна съставна част на обвивката на вируса е повърхностния антиген (HBsAg), кодиран от S гена. Всеки участък от гена кодира протеини, съществуващи в гликолизирана и негликолизирана форма. И трите протеина, голям, среден, и малък (L, M, и S), участват във формирането на обвивката на вируса в различно съотношение съобразно зрелостта на вирусната частица.
Нуклеокапсидът се формира от 180 копия на протеина HBcAg, кодиран от C гена. Той представлява сферична структура с големина 27 nm, съдържаща вирусната ДНК. Същия ген кодира от pre-C участъка си протеин, наречен HBe антиген (HBeAg), който въпреки, че е сходен по аминокиселинен състав с HBcAg, не участва във формирането на вириона, но се открива при активна вирусна репликация.
...

Цитат
Клинична хепатология
...
Хроничен хепатит B
...
Основната съставна част на вируса е повърхностния (австралийски) антиген (HBsAg). Повърхностния ген (pre-S/S) кодира HBsAg. S-генът има три кодиращи региона - S, pre S1, и pre S2. Тези региони кодират респективно големи (L), средни (M), и малки (S) протеини на обвивката. И трите протеина формират обвивката на вируса, но съотношението им е различно съобразно зрелостта на вируса.
Нуклеокапсидът представлява нуклеотид, заобиколен от предпазваща го белтъчна обвивка - капсид. Нуклеокапсидът се формира от 180 копия на протеина HBcAg, който се кодира от C-гена (precore / core ген - pre-C/C). Той представлява сферична структура с размери 27 nm и съдържа вирусната ДНК. Същия ген кодира HBeAg, който въпреки, че е сходен по аминокиселинен състав с HBcAg, не участва във формирането на вириона (целия вирус), но се открива при активна вирусна репликация.
X-генът е отговорен за продукцията на вирусната ДНК. Той има регулаторна функция върху вирусното размножаване.
...
Репликация на HBV. Заразяването с HBV започва след като HBsAg се свърже с рецептора на хепатоцита. Повърхностния антиген (HBsAg) осигурява навлизане на вируса в клетката, след което вирусът се освобождава от него. HBsAg постъпва в серума при вирусна репликация или от ендоплазматичния ретикулум и апарата на Golgi, но самият той не участва в процеса на размножаване. След като HBV се освободи от HBsAg, нуклеокапсидът се прикрепва за хепатоцитната мембрана и чрез клетъчния цитозол се транспортира до ядрото на клетката.
...
С две думи, HBsAg антигена е само една част от вируса, чието наличие съответно е индикатор, че и вируса е в кръвта.
За да може да се определи какви са способностите за размножаване на вируса, е нужно микробиологично изследване, което да установи как се рамножава (репликира) вируса. По разпространения (по-наложилия се) подход за откриване на HBV ДНК в кръвта, е чрез т. нар. полимеразна верижна рекация (PCR). При този метод се изолира ДНК на вируса и се оставя да се рамножава, като същевременно се прави т. нар. броене, което именно установява колко копия ще направи вируса в единица кръв/серум. Така накрая в резултатите от ПСР изследването пише, че вируса има еди колко си копия на милилитър кръв. В крайна сметка от това изследване научаваме доколко вируса е способен да се рамножава в нашето тяло. Ако нашата имунна система успява да го потиска, то ПСР ще е отрицателен или ще има много ниска стойност, и ако не е така, съответно вируса ще може да се размножава в милиони и милиарди копия и съответно ще увеличи риска от развиване на чернодробно увреждане.
Така, че ПСР-а е много важен тест и без него не може да се мине.
Докато количественото измерване на HBsAg антигена не може да даде същата информация. За момента това изследване може да се използва за предсказване на отогвора от лечението при лечение с интерферон. В тази статия можеш да прочетеш как то може да бъде използвано при лечение с интерферон: Наръчник за траен отговор при лечение с peginterferon алфа-2а при HBeAg-отрицателен хроничен хепатит В.
След цялото това писане не успях съвсем да обясня разликата и каква е точно разликата в диагностичните стойности на двете изследвания, но се надявам поне донякъде да съм го направил  :smile:


Поздрави,
Радо
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org


 


СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007