Автор Тема:  Предиктори на прогресията на болестта  (Прочетена 1810 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Мери_

 • Администратор на форума - немедицинско лице
 • Степен на активност - Доцент
 • *******
 • Публикации: 2373
 • Пол: Жена
  • Профил
  • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
 • Вид лечение: Интерферон
 • Резултати: В момента съм на лечениe
 • Статус: Хроничен хепатит B
Автор: Alan Franciscus
Дата: март 2010
 
Прогресирането на заболяването от хепатит С (НСV) е силно променливо, което означава, че е трудно да се каже при кого ще има прогресиране на тежко заболяване от хепатит С и при кого - не. Като цяло, при около 80% от хората с хроничен хепатит С темпът на развитие на болестта е бавен, което може и да не доведе до сериозни усложнения. При останалите 20% от хората с хроничен хепатит С има тежка прогресия на заболяването, което може да доведе до такива усложнения като тежка фиброза, цироза, чернодробна недостатъчност, рак на черния дроб и смърт.
 
Въпросът, който ни озадачава е защо някои хора с НСV имат сериозно прогресиране на болестта, а други - само лека прогресия. И въпреки че сме все още далече от пълното разбиране и даване на отговор на този важен въпрос, съществува достатъчно налична информация за някои от факторите, които най-вероятно увеличават риска от сериозно прогресиране на заболяването от хепатит С. Тази статия ще разгледа различните фактори, които увеличават вероятността от прогресиране на болестта и стъпките, които можем да предприемем за да сведем до минимум тези ефекти, поне що се отнася до тези фактори, които можем да контролираме до известна степен.
 
Нива на ALT
 
Аланин аминотрансферазата или ALT (наричана в миналото SGPT) е ензим, който се произвежда в черния дроб. Нивата на ALT са завишени когато чернодробните клетки са възпалени, увредени или унищожени от НСV, НВV, алкохол и някои лекарства. Постоянно повишените нива на ALT са сигурен знак, че е в ход увреждане на черния дроб, а ако остават завишени за дълъг период от време, това е индикатор за активно напредване на фиброза. Важно е да се знае, обаче, че и хора с постоянно нормални нива на ALT също могат да имат прогресия на фиброзата, въпреки че рискът е много по-малък.   
 
Възпаление

Размерът или степента на възпаление на черния дроб се намира е взаимосвързан с развитието на фиброза и цироза.  Размерът на възпалението може да се намали чрез медикаментозно лечение на НСV или като се избягват вещества, увреждащи черния дроб като алкохол и т.н.

...................

Цялата статия може да прочетете на сайта на сдружение ХепАктив: Предиктори на прогресията на болестта
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org


 


СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007