Автор Тема:  HBV и HCV коинфекция  (Прочетена 2133 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Мери_

 • Администратор на форума - немедицинско лице
 • Степен на активност - Доцент
 • *******
 • Публикации: 2373
 • Пол: Жена
  • Профил
  • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
 • Вид лечение: Интерферон
 • Резултати: В момента съм на лечениe
 • Статус: Хроничен хепатит B
HBV и HCV коинфекция
« -: Юни 30, 2010, 19:54:59 »
Автор: Alan Franciscus
Дата: март 2010

Има много прилики между вирусите на хепатит B (HBV) и хепатит С (HCV). И двата вируса атакуват и увреждат главно черния дроб. Вирусите се предават по кръвен път и най-рисковите групи си приличат. Международните проучвания са установили, че честотата на срещане на коинфекцията с хроничен хепатит B (HBV) и хепатит С (HCV) варира някъде между 10 и 15%. Относно честотата на срещане на коинфекцията с хепатит B (HBV) и хепатит С (HCV) в Америка се знае малко, защото досега са провеждани само няколко изследвания. Едно ново изследване, наскоро публикувано в списание „Хепатология”, озаглавено „Хепатит В инфекция при американци  с хроничен хепатит С: Разпространение, расови/етнически различия и вирусни взаимодействия”1 ще ни предложи едно по-добро виждане за разпространението на ко-инфекцията с вирусите на хепатит B (HBV) и хепатит С (HCV) в САЩ и факторите, които повишават вероятността за заразяване с двата вируса.

Изследването

Това е едно независимо изследване, проведено от Администрацията за Ветерани New York Harbor Healthcare System и болница Bellevue, които се намират в Ню Йорк. Проучването се е провело от септември 1998 до юли 2004. Пациенти, които са ХИВ позитивни или такива, които предварително са лекувани от HBV или HCV, са изключени от изследването. В проучването са включени общо 1257 пациента с хроничен хепатит С. Повечето участници са били мъже, като включените пациенти се различавали по  расов и етнически признак.

Както се и очакваше, най-често срещаният рисков фактор за заразяване с HCV е венозният прием на наркотици. Около ½ от участниците в проучването са потвърдили, че са имали повече от 25 сексуални партньора и по-голямата част от участниците са били заразени с хепатит С, генотип 1.

Всички участници в проучването са изследвани за HBV - изследването включва вирусни маркери и маркери за антитела за предишни, настоящи и прекарани инфекции. При 773 души (61.5 %) е установено наличието на маркери от предишна HBV инфекция, но те са успели да изчистят HBV инфекцията, а при 73 души (5.8 %) е констатирана коинфекция с хроничен HBV и HCV. 

Факторите, които увеличават вероятността от наличието на хронична HBV и HCV коинфекция, включват пациенти на възраст под 40 години, представители на азиатската раса, венозна употреба на наркотици, и по-голям брой сексуални партньри.

Направени са чернодробни биопсии на 26 пациента с хронична HBV/HCV инфекция и на 658 пациента с хронична HCV моноинфекция. При хората, които са заразени с хроничен HBV и HCV, е установена по-тежка прогресия на болестта като при тях има по-голяма вероятност да достигнат по-бързо до по-висока степен на фиброза/цироза, по-тежка стеатоза, както и са с повишен риск да развият рак на черния дроб.

Конкретните ограничения на изследването са, че участниците са предимно мъже и че е проведено в една и съща географска област – Ню Йорк.

Дават се ясни съвети към хората с хепатит С - да се изследват за хепатит В, и ако е небходимо – да се ваксинират. Някак си е изненадващо, че се констатира заразяване с хепатит В при толкова много хора, които са HCV позитивни, особено в Администрацията на Ветераните, където стандартните изисквания за изследвания, грижи и лечение са по-добри отколкото тези, които се предоставят на останалата част от населението.

Авторите отчитат, чe „заразяването с HBV е сериозен здравен проблем и е основна причина за увреждане на черния дроб при американци с хроничен HCV”, и че няма съществуващи насоки и препоръки (guidelines) за контролирането и лечението на хронична коинфекция с хепатит В и хепатит С.

Авторите правят следните препоръки:

....................

Цялата статия може да прочетете в сайта на сдружение ХепАктив: HBV и HCV коинфекция
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org


 


СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007