Автор Тема:  Хепатит B и бременност - статия  (Прочетена 2887 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Мери_

 • Администратор на форума - немедицинско лице
 • Степен на активност - Доцент
 • *******
 • Публикации: 2373
 • Пол: Жена
  • Профил
  • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
 • Вид лечение: Интерферон
 • Резултати: В момента съм на лечениe
 • Статус: Хроничен хепатит B
Хепатит B и бременност - статия
« -: Юли 20, 2010, 20:22:58 »
Дата на създаване: 17 юли 2010
Дата на последно обновяване: 17 юли 2010

Въведение
 
Вирусът на хепатит B (HBV) е двойно-верижен ДНК вирус. Той е представител на семейство Hepadnaviridae. HBV съдържа няколко антигенни компоненти, включително хепатит B повърхностния антиген (hepatitis B surface antigen - HBsAg), хепатит B ядрения антиген (hepatitis B core antigen - HBcAg), и хепатит B “е” антигена (hepatitis B e antigen - HBeAg). Вирусът е бил открит през 1963 година от д-р Барух Блумберг, който първи изолира хепатит B повърхностния антиген (HBsAg). Повърхностният антиген е бил изолиран от серум на австралийски абориген, поради което HBsAg бил наречен „австралийски” антиген.
 
Хората са единствените гостоприемници на HBV, въпреки, че някои видове примати са били заразявани в лабораторни условия. Вирусът на хепатит B е сравнително устойчив, като ако попадне върху повърхности, може да остане заразен за повече от 7 дни при стайна температура. Вирусът на хепатит B е причината за възникването на остър и хроничен хепатит B. От всички хронично инфектирани с HBV, 15-40% (средно 20-30%) развиват хронично чернодробно заболяване и цироза. Голяма част от пациентите с цироза (4-5% годишно) развиват първичен чернодробен рак (хепатоцелуларен карцином). Рискът от първичен чернодробен рак е 200 пъти по-висок при HBV инфекция в сравнение с останалото население. Хепатит B е причината за около 80% от случаите на първичен рак на черния дроб според данни за Западна Европа и САЩ.
 
Хепатит B е глобален здравен проблем. Според различни източници, в световен мащаб между 2 и 2.5 милиарда души са се сблъсквали с вируса, а между 350 и 400 милиона от тях са хронични носители на HBV. Според Световната здравна организация (СЗО) всяка година повече от 600 000 души в целия свят умират от остро или хронично заболяване, свързано с хепатит B.
 
Нивото на разпространение на HBV инфекцията в България я поставя в зоната на средната ендемичност. Носителство на HBsAg се доказва средно при 3%-5% (което прави между 225 000 и 375 000 хронични HBV носители) до 6%-8% от населението на страната, а в ромския етнос – 16%. У нас HBV инфекция се установява в 7.9% от лицата употребяващи наркотици. Много малка част от хроничните HBV носители (< 10%) знаят за състоянието си, поради липсата на симптоми на хроничната инфекция, като много често диагностицирането на заболяването при тези лица става едва в крайните фази на болестта.
 
Делът на лицата със серологични маркери за прекарана HBV инфекция (положителен резултат за anti-HBc IgG или anti-HBc total) общо за страната е около 30%, но в някои региони е чувствително по-висок. Според проучване, направено в болница „Св. Иван Рилски” върху здрави кръводарители в София, е установено, че 29% от тях са се срещали с вируса, като при хората над 40-годишна възраст, този процент достига 43%.
 
В сравнение с 1987 година през 2005 година у нас значително е намаляла заболеваемостта от остър B хепатит при децата между 8 и 14 години и почти е ликвидирана в по-малката възраст, причина за което е задължителната имунизация на новородените за хепатит B, въведена в България от 1992 година. Най-големият относителен дял на случаите на остър хепатит B се регистрира в неимунизираните възрастови групи 15-19 и 20-29 години.
 
Въпроси, които тревожат майката
 
Всички бременни жени с хепатит B имат много притеснения и въпроси, свързани със заболяването си и здравето на бебето им:
·        Може ли да се зарази бебето?
·        Каква е правилната имунизация, която трябва да се направи на бебето, за да се предотврати предаването на вируса?
·        Може ли да се кърми бебето?
·        Има ли опасност да се влоши хепатита на майката преди или по време на бременността?
·        Има ли опасност от влошаване на хепатита на майката след раждането?
·        Опасни ли са антивирусните лекарства за плода, ако майката се подложи на антивирусно лечение по време на бременността?
·        Как се прави ваксината за хепатит B и има ли опасни странични ефекти?
·        Как може да се намери хепатит B имуноглобулин?
·        Може ли да се постави БЦЖ ваксината едновременно с хепатит B имуноглобулина?
 
Тази статия се опитва да даде отговор на тези и много други въпроси, като се позовава на съвременни и сериозни международни и български медицински източници.

Цялата статия може да прочетете в сайта на сдружение ХепАктив: Хепатит B и бременност
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org


Неактивен Мери_

 • Администратор на форума - немедицинско лице
 • Степен на активност - Доцент
 • *******
 • Публикации: 2373
 • Пол: Жена
  • Профил
  • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
 • Вид лечение: Интерферон
 • Резултати: В момента съм на лечениe
 • Статус: Хроничен хепатит B
Re: Хепатит B и бременност
« Отговор #1 -: Юли 20, 2010, 20:41:03 »
Искам да благодаря на Ради за прекрасната статия, която е изцяло негово дело! :clap:

Надявам се, че тя ще даде отговор на въпросите на много бъдещи и настоящи майки. Статията трябваше да бъде написана още при пускането на сайта на сдружението, но многото задавани въпроси във форума и обширните дискусии по тази тема забавяха нейното написване.

Ето, че най-после статията е факт и според мен обхваща всички задавани въпроси и разисквания по темата.

Още веднъж - Благодарности на Ради! :clap: :clap: :clap:

Поздрави,
Мери
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org


 


СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007