Автор Тема:  Кога се разваля фабричната (преработената) храна  (Прочетена 1867 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Радослав Русинов

  • Администратор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Професор
  • *******
  • Публикации: 5569
  • Пол: Мъж
    • Профил
    • My Home Page
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
Почти всичко, което си купуваме в днешни дни, всъщност представлява преработена храна (или т.нар. фабрична храна). Производителите се опитват да постигнат максимално дълъг срок на трайност, за да си гарантират това, че продукта им ще се продаде, преди да се развали. Това от своя страна е търсено и от супермаркетите, защото те също губят от малотрайните продукти, които не се продадат навреме. Това също спомага за оптимизиране на транспортните разходи при снабдяването на магазините.
В резултат, храната, която ядем е нещо отдалечено на стотици години от естествената храна и е по-скоро химичен продукт. Причината да започна тази тема е информация за един експеримент на Sally Davies (фотографка и художничка), който се казва Happy Meal Project. В него тя снима през една или две  седмици един бургер и картофки, купени от Макдоналдс. В момента последната снимка е от 137-ия ден и всичко изглежда така, както е изглеждало в деня, в който е било купено. Тук можете да видите поредицата от снимки: Happy Meal Project - Slideshow. Засега не е ясно дали и кога те ще се развалят  :pardon:
Ето и статия, в която се пише повече за проекта и има и анализ каква може да е причината за голямата трайност на храната в заведенията за бързо хранене: Тайната на безсмъртните Maк-бургери.

Сещам се за един друг експеримент на наша почва, направен от Еленко Еленков, който се казваше "Вечния домат":
Вечният домат: 7 ден
Вечният домат: ден 73 и последен
Това пък е по темата за плодовете и зеленчуците, които не са фабрична храна, но излиза, че след като бъдат напръскани или обработени след брането, се превръщат отново във фабрична такава, и съответно отново с трайност от поне няколко месеца. Днешните ябълки са много хубав пример, могат с месеци да не променят външния си вид, дори не изсъхват.

Преди година си направих експеримент с няколко вида кисели млека от различни марки. Изкараха в хладилника средно 2 месеца и половина след крайния им срок на трайност, като накрая вместо да се вкиснат, мухлясаха. През цялото време вкуса им оставаше все същия, благ и мек, без никакъв намек за вкисване.

Темата я повдигнах точно сега след като научих за прословутия бургер и картофки, но тя се прокрадва от почти всичко около нас, а също и от рафтовете на магазините.
Някак си се научихме да се мръщим, когато например лютеницата е с трайност по-малка от 1 година, без да се питаме как е възможно и нормално ли е всичко, с което се храним да издържа с години, и какво трябва да има в него, за да постигне тази трайност.
И каква пък съответно е причината един продукт, който хората очакват да има малка трайност (и съответно такава е записана на етикета), да издържа месеци след края на срока на годност, и да не променя вкуса и изгледа си...

Темата е много дълга, но имах нужда да споделя малко мисли на глас  :smile:
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org


Неактивен anita

  • Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Доцент
  • *****
  • Публикации: 2988
  • Пол: Жена
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
Re: Кога се разваля фабричната (преработената) храна
« Отговор #1 -: Септември 09, 2010, 21:17:47 »
Ради, Теди излезе най-умна от всички ни. Отиде да живее здравословно на село. Има да й се молим за еко доматки и краставички.
Едно време по комунистическо корабите ги зареждаха веднаж на 6 месеца с месо, мляко и яйца. Месото ставаше като подметка. Млякото на шести месец беше такъв киселяк, а яйцата непосмях да ям. Всички обаче оживяхме :laugh:
Аз съм късметлийка, че имаме ранчо и от години първо, баба ми, а сега баща ми ни снабдяват с плодове и зеленчуци от градината. 


Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org


 


СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007