Автор Тема:  Безопасно ли е да се чака?  (Прочетена 2012 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Мери_

 • Администратор на форума - немедицинско лице
 • Степен на активност - Доцент
 • *******
 • Публикации: 2373
 • Пол: Жена
  • Профил
  • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
 • Вид лечение: Интерферон
 • Резултати: В момента съм на лечениe
 • Статус: Хроничен хепатит B
Безопасно ли е да се чака?
« -: Октомври 12, 2010, 14:46:31 »
Автор: Alan Franciscus
Дата: 01 юли 2010
 
Предполага се, че през 20201година ще има един милион случая на цироза, дължаща се на НСV - да, това са един милион души с НСV, който ще прогресира в цироза - опасно за живота заболяване. Можем ли да изчакаме да бъдат одобрени по-нови терапии за да започнем енергично лечение на населението с НСV? И дали докато чакат одобрение за новите лекарства всъщност хората с НСV не си играят с тиктакаща бомба? Отговорът е НЕ, не можем да чакаме и ДА, това е хазарт, който хората с НСV трябва да вземат много на сериозно.   
 
Големият въпрос е, че за да се намали броя на случаите на цироза, тежка прогресия на заболяванията и смъртните случаи, които се очаква да се проявят през следващите десет години, ние трябва да предприемем още сега един по-агресивен подход за идентифициране, управление и лечение на хората с НСV, а не когато се появят новите терапии. Но от гледна точка на едно лице, което живее с вируса на хепатит С, въпросът с изчакването е много по-сложен.
 
Lucinda K. Porter обсъжда този месец в рубриката HealthWise един друг аспект на проблема - самото изчакване. 
 
Ценовата обосновка за лечение на хората с цироза е доказана в проучването Saab, но аз смятам, че по-важният въпрос е, че трябва да лекуваме хората с хепатит С (НСV) по-рано отколкото късно, за да предотвратим прогресията на това сериозно заболяване и усложненията, които могат да възникнат в резултат от заразяването с НСV. 
 
Почти всички са съгласни, че хората с умерена до тежка фиброза и компенсирана цироза трябва да бъдат лекувани на момента, но за хората с леко увреждане решението за лечение не е толкова просто (недвусмислено). В миналото се смяташе, че прогресията на заболяването от хепатит С е бавен процес, който отнема много години или десетилетия. За някои тази хипотеза е доказан факт, но това не е истина за всички хора, решили да изчакат. Например, на много хора, които живеят с НСV им е казано да отложат лечението докато станат достъпни по-добри терапии, и че здравето им няма да бъде застрашено. Сега вече научаваме, че това не е точно така, след като все повече хора установяват, че черният им дроб е станал по-увреден през годините, в които са изчаквали новите лекарства. Това отношение “да изчакаме и да видим” все по-бързо бива замествано от по-внимателно наблюдение и по-настойчиво обмисляне на съществуваща (общоприета) НСV терапия. 
 
По отношение на хората с малко или никакво увреждане на черния дроб, подходът “лечение сега” е труден и крие опасности. В един идеален свят всеки трябва да бъде лекуван - това е едно вирусно заболяване, което потенциално може да бъде ликвидирано. Но истината е, че някои хора имат такава работа, застраховка и/или проблеми с подкрепата, които ги възпрепятстват да пристъпят към лечение. Ако към това се добави нежеланието на пациента и/или лекуващия лекар да лекуват поради многото нежелани лекарствени реакции при НСV терапията, то не е изненадващо, че толкова много хора и техните лични лекари решават да отложат лечението до появата на нови и по-съвършени терапии.

............................

Цялата статия може да прочетете в сайта на сдружение ХепАктив: Безопасно ли е да се чака?
« Последна редакция: Октомври 12, 2010, 16:55:06 от Мариана Стефанова »
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org


 


СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007