Автор Тема:  Привет и от мен!  (Прочетена 4416 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен andgi1

  • Немедицинско лице
  • Степен на активност - Първолак
  • *
  • Публикации: 1
  • Пол: Жена
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
  • Резултати: Не е провеждано лечение
  • Статус: Хроничен хепатит B
Привет и от мен!
« -: Март 04, 2011, 16:33:02 »
Предварително искам да се извиня,ако се повтарям с някого из форума в писанията и питанията си,но съм мн уплашена  и притеснена,и въпреки че изчетох доста неща из форума ми се струва,че още повече се обърках.
Моята история е следната:На 32 г. съм.Преди 12 г. преболедувах от остър хепатит В.Истината е,че тогава постъпих глупаво като не проявих по-голяма заинтересованост и загриженост като проуча повече неща за това заболяване,а след оздравяването си оставих болестта в миналото.Без да се оправдавам една от причините да не проявя интерес е,че лекуващата лекарка в Инфекциозно отделение,а също и личната ми лекарка отговаряха на вс ми въпроси с насмешка,че излишно се притеснявам,че вс вече е наред,че чернодробните ми ензими са в норма и това е.
Преди 3 години си правих превантивно изследване заедно с настоящия ми съпруг в КАБКИС Варна,където ни изследваха за Хепатит В,Хепатит С и ХИВ и резултатите бяха отрицателни.Имам дъщеря на 2 г и по време на бременността също са ми правени изследвания и също бяха отрицателни.
От известно време имам оплаквания за болки и тежест в дясно под ребрата,а понякога и в ляво,които последните дни много се засилиха.Освен това се оплаквам и от силно гадене.След доста изчетени неща в нета реших да си направя изследвания отново и изпаднах в ужас като видях че HBsAG е +.Сега не знам накъде,дали детето ми и съпруга ми са болни,дали тези болки които имам означават,че имам хроничен хепатит,който е увредил сериозно черния ми дроб,какво да правя оттук нататък.Аз съм от малък град и дори за изследвания ходя до Варна.Сега знам че трябва да се срещна с гастроентеролог,но мислите ли че има възможност да пусна някакви др изследвания предварително,които да ме ориентират дали хепатита е активен.Пропуснах да спомена,че си пуснах и следните изследвания,които са според мен в норма:
   Общ билирубин/Total bilirubin   7.90   възрастни 1.7-21.0 деца 3.4-17.0
   АСАТ / AST 10.80   М ( до 35 ) Ж ( до 31 )
   АЛАТ/ALT     7.67       М ( до 45 ) Ж ( до 34 )
   ГГТ/GGT  7.83          15 - 60
   Алкална фосфатаза/Alcaline phosphatase   59.49               50 - 170
   Албумин/Albumin  49.09                                                        33 - 50
Но това не ме успокоява,постоянно плача и си гушкам детенцето,защото не знам дали и на него не съм навредила,а освен това ми е мн мъчно че съпруга ми в момента е извън страната и ще се върне поне след 2 месеца,а не знам как бих могла да му кажа по телефона.
И накрая,благодаря ви че ви има, като чета как гледате ведро на живота независимо какво преживявате и сте преживели и се чувствам малко по-добре,а и ми давате сили че и аз мога да се справя.

Неактивен Аника

  • Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Доктор на хепатитните науки
  • *****
  • Публикации: 1164
  • Пол: Жена
  • генотип 1
    • Профил
  • Вид лечение: Софосбувир + Даклатасвир
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
Re: Привет и от мен!
« Отговор #1 -: Март 04, 2011, 17:44:18 »
Здравей, :)

трябва да се успокоиш! Паниката няма да ти помогне, само ще ти навреди!
Това са думи, които всички, които вече гледаме "ведро" на живота ще ти кажат.
Но и всички сме били като теб уплашени, невярващи че това ни се случва, незнаещи накъде да поемем, какво следва и т.н.
Чувствата, които изпитваш, страха да не е заразено детето ти и съпругът ти са напълно нормални. Няма човек, който да се е сблъскал той или негов близък с хепатита и да не е изпитал същото. Просто трябва да се проследи положението ти до край от добър специалист-хепатолог.
Можеш да си пуснеш ПСР изследване за това дали вируса е в кръвта ти и дали се размножава, но за това със сигурност ще се наложи да пътуваш до Варна.
Разбиращите от хепатит В ще се включат в темата ти и ще ти дадат насоки за стъпките които трябва да направиш.
Стискам ти палци и ти желая нещата да се развият по възможно най-добрия начин за теб и семейството ти!
 :flowers:
"Спри да живееш за това, което е зад ъгъла и започни да се наслаждаваш на разходката по улицата."

Неактивен Радостена Куцарова

  • Немедицинско лице
  • Степен на активност - Кандидат-студент
  • ***
  • Публикации: 73
  • Пол: Жена
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
  • Резултати: Не е провеждано лечение
  • Статус: Хроничен хепатит B
Re: Привет и от мен!
« Отговор #2 -: Март 04, 2011, 18:27:05 »
Здравей andgi1!
Добре дошла във форума, въпреки че повода не е от добрите! Аз също съм от малък град на варненска област и за изследванията ходя до Варна. Трябва да си вземеш направление за гастроентеролог, който да ти назначи необходимите изследвания. Аз до сега ходех при д-р Кършаков в дом Младост, но той ми е пускал само ПКК, чернодробните ензими и нищо повече. Може би, защото е усетил, че не зная какви изследвания трябва да ми се направят. В момента състоянието ми проследява доц. Атанасова от Терапията, но тя не работи със ЗК.
На детето е поставена ваксина за хепатит В след раждането му, и предполагам, че не си му предала вируса, т.к. при изследванията по време на бременността не показват присъствие на вируса. Но за свое успоконие можеш да го изследваш и него. Прочети много внимателно Лист факти за хепатит Б от Статии за хепатит Б и си запиши какви изследвания да искаш да ти направят.
Поздрави,
Радостена.

Неактивен Радослав Русинов

  • Администратор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Професор
  • *******
  • Публикации: 5569
  • Пол: Мъж
    • Профил
    • My Home Page
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
Re: Привет и от мен!
« Отговор #3 -: Март 04, 2011, 21:10:06 »
Здравей!
Първо, опитай се да се успокоиш! Как можеш да се притесняваш за нещо толкова хипотетично, като това, че си заразила съпруга си и детето си, без преди това да са им правени изследвания?! Явно четенето, вместо да ти помогне да се ориентираш и да решиш как да постъпиш, единствено те е объркало и е предизвикало паника.
Първо, изобщо не съм убеден, че в момента имаш хроничен хепатит B! Ти си изкарала остър хепатит B преди години, след това поне два пъти си си пускала по различни поводи изследване за хепатит Б, и двата пъти те са били отрицателни. Така, че, първото нещо, което според мен трябва да направиш, е да си пуснеш отново изследването HBsAg в друга лаборатория, по възможност да е такава, за която си чувала добри думи и и имаш доверие. Нека първо да излезе резултата от повторното изследване и тогава пак ще го обсъдим. Даже, съветвам те заедно с това изследване, да си пуснеш и за антитела (anti-HBs).
За дъщеричката ти, съветът ми е да и направите изследване за антитела (anti-HBs), което ще покаже дали тя има имунитет (със сигурност е ваксинирана за хепатит Б, защото това е задължително за всички новородени в България). Имайки предвид стойностите на АЛАТ, които имаш, и които са проследявани през последните години (и които явно не са скачали през този период), това значи, че дори и да приемем най-лошия сценарий, който си представяш, то по време на бременността ти ти не си била силно заразна. Това автоматично значи, че реално само с помощта на ваксинацията, дъщеричката ти е получила достатъчно сериозна защита и не би трябвало да е заразена. Пак, дори и да приемем този сценарий, за това, че в момента имаш хроничен хепатит Б, то още едно доказателство за това, че не си много заразна, е съпругът ти, който най-вероятно изобщо не се е заразил от теб. Но пак, уточнявам, че разигравам най-лошия сценарий (в който изобщо не съм убеден), за да видиш, че дори и тогава пак притесненията ти са прекалено големи и неправилни.
За съпругът ти, съветът е подобен - ако той няма спомен някога да си е слагал ваксина за хепатит Б, нека да си пусне тези две изследвания: HBsAg и anti-HBs, и след това да си постави ваксина. Друга вариация на изследванията, които може да си пусне, е вместо тези двете, той да си пусне изследването anti-HBc total. Информацията за ваксинационните схеми и за ваксините като цяло, можеш да откриеш в раздела "Превенция и заразяване" на форума.
Не се притеснявай излишно, пусни тези изследвания, за които ти споменах, изчакай резултатите, пусни ги във форума, и ще ги обсъдим заедно. Но аз специално не виждам сериозни причини да се притесняваш. Имаш един положителен резултат от HBsAg изследването, който трудно мога да приема, имайки предвид цялата ти история, свързана с хепатит B и стойностите от предишните ти изследвания.



Поздрави,
Радо
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org


 


СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007