Вирусен хепатит - Лечение > Предстои ми лечение

 Възможно ли е лечение на хепатит C при хемоглобинопатия (наследствена анемия)

(1/5) > >>

pavlinaboneva:
Прочетох,че на един потребител,не са му отпуснали лечение заради таласемиата.На някои правили ли са му такова изследване?На мен при парвиа прием в болницата ми взеха 4 спринцовки кръв,но въоще незнам какви изследвания са ми правили

Забележка от модераторите: Дискусията е стартирана в тази тема: До вчера бях здрава и щастлива, след което е обособена като отделна тема в раздела "Предстои ми лечение".

joro:
Оф как да кажа по български таласамията е противопоказна на лечението, в целия свят ги лекуват, също така тук както Дани те съветва по български да се чака да се гледа и тнт. В другата част на света при липса на допълнителни заболявания, които са противопоказни, се прави ехография (при липса на цироза), се прибягва към незабавно лечение, дори нечакат биопсия, правят я след лечението. Има и други хора в форума дето могат да потвърдят това, аз лично съм се консултирал и говора за Франция а тази страна е мотора в борбата и новостите при нашата болест, така че това дето ни убеждават нашите доктори не е съвсем така, аз не съм толкова малоумен та като съм здравно осигурен да си хвърлям парите на вятъра, самия доцент Антонов не е подръжник на проследяването също така е на мнението на световните специалисти които казват, че генотип 3 е противопоказен за биопсия. Мнението на професор Чернев е, че непречи (за него е ясно, той пък трудно приема новостите), в Токуда са твърди привърженици на проследяването (не ми е чудно нали е частна болница). Преди да взема решение за моето лечение, първо се консултирах с френски хепатолог после в Токуда минах и през Чернев и накрая при Антонов, имено той се оказа в час с всички световни тенденции и неотричаше всичко защото той си има негово мнение, за него проследяването се налага единствено ако има подозрения в не доброто психическо състояние на пациента, когато го попитах ако той лекува е франция как би постъпил, той явно ме разбра а и знаеше, че съм минал през доста специалисти и спря да увърта, каза- ПСР, кръвни изследвания, ехография и незабавно лечение, след всичките ми обиколки неговото мнение съвпадна напълно с френското.
   Дани преди дето ми се дразнеше, че неслушам съвети, това не е вярно, чета и изслушвам всички, и за един кратък период разбрах какво е най-добре за нас от здравословна гледна точка а не според здравната каса, ако тя се лекува в Токуда, проследяване ще има, при Чернев с фиброза 2 няма да се следи с по малка ще се следи, в Рилски ако покаже здрав разум и отговорно отношение към болестта, по време на изследванията, проследяване няма да има. А иначе в Рилски дори да си плаща лечението видят ли малко неадекватност в постъпките, изчакват, дори една от лекарките ми каза, когато бях за първа инжекция, че ако не ми я били поставили с това ми нетърпение и прибързаност (да не стоя 3 дни в болница за първа инжекция) биха препоръчали изчакване.
  Според мен, всеки лекар интерпретира проследяването по различен начин, едни го правят за пари други вярват в смисъла му (да не се окаже хепатита остър и случайно да се самоизчисти  пациента, та здравната каса да се набута напразно), трети пък вярват, че единственото правилно решение е най-доброто за пациента, за това препоръчвам на всички Антонов 
   Това е мое мнение от наблюденията ми върху лекарите и болниците в които съм бил, не се заяждам с никои просто си изказах мнението               
   Само да допиша, че лошите ми впечатленията за Токуда са от Чавушан за която ми е трудно да напиша, че е лекар

avgustina09:

--- Цитат на: pavlinaboneva в Ноември 05, 2010, 23:54:54 ---Прочетох,че на един потребител,не са му отпуснали лечение заради таласемиата.На някои правили ли са му такова изследване?
--- Край на цитат ---
Таласемията е противопоказана на лечение с рибавирин, т.е. в такъв случай се изписва монолечение с интерферон, което намалява шанса за постигане на SVR. 

   Аз имах нисък хемоглобин преди лечение, поради което доцент Антонов ми препоръча да си направя  изследването за таласемия. За мое щастие резултатът излезе отрицателен и вече  4 месеца  с радост се тъпча с рибавирин, който на своя ред ми изяде почти цялата коса.  А при твоя хемоглобин  147!!! на никой няма да хрумне  че може да имаш таласемия. :smile:

   Споко, ще ти отпуснат лечение, и то много по-бързо отколкото беше при нас. Нещата в България вървят все към по-добре.   Успех!

Радослав Русинов:

--- Цитат на: avgustina09 в Ноември 06, 2010, 08:21:14 --- А при твоя хемоглобин  147!!! на никой няма да хрумне  че може да имаш таласемия. :smile:

--- Край на цитат ---
Можеш да имаш хемоглобин в нормата и пак да имаш таласемия минор (други наименования, които се използват са: бета-таласемия минор или бета-таласемия хетерозиготна). По принцип други показатели са по-важни индикатори за налична таласемия:
- MCV (среден обем на еритроцитите)
- MCH (средно съдържание на хемоглобина в един еритроцит)
Когато тези стойности са под нормата, и се изключи желязодефицитна анемия (като се направи изследване на желязото и то се окаже в норма), то тогава това са индикатори за налична таласемия. Разбира се, възможна е и комбинацията от желязодефицитна анемия плюс таласемия минор (както е случая при съпруга на Дани).
Също така при таласемия минор е възможно еритроцитите да са над нормата.
Много често това заболяване дори не се открива, така че съм сигурен, че много пациенти се лекуват без изобщо да разберат.
Разбира се, тук не говорим за по-тежката форма на заболяването - таласемия мажор, но тя няма как да не се диагностицира още в ранна възраст.
Не мисля, че таласемия минор е проблем някой да се лекува (дори и с комбинираното лечение), но ако човек е диагностициран, разбира се, трябва да си следи внимателно показателите.
Доколкото мога да проверя в момента, рибавирина е противопоказен само при случаите на таласемия мажор, поправете ме ако греша.


Поздрави,
Радо

Аника:
Абсолютно съм съгласна с Радо!
При мен например разгледахме ПКК в период от 2000 г. - до последните ПКК, преди да започна терапията. Hgb винаги е бил от 120 до 135, докато MCV  и MCH са били винаги далеч от референтните граници. RBC винаги са били над горна граница, благодарение на лечението спаднаха и влязоха в норма, но от последните 2 ПКК се качват и отново са на горна граница.
Изследвахме HbA, HbA2 и Ferritin - всичко е изван границите, а желязото в случаите, когато е изследвано е високо, даже и над горната граница, за което си има и друго обяснение, но то не засяга таласемията.
За сега продължавам и с рибавирина, при по-строго следене. Таласемията ми е в лека форма.

Поздрави

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия