Автор Тема:  Да разберем по-добре терминологията, свързана с клиничните изпитвания  (Прочетена 2320 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Мери_

 • Администратор на форума - немедицинско лице
 • Степен на активност - Доцент
 • *******
 • Публикации: 2373
 • Пол: Жена
  • Профил
  • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
 • Вид лечение: Интерферон
 • Резултати: В момента съм на лечениe
 • Статус: Хроничен хепатит B
Да разберем по-добре терминологията, свързана с клиничните изпитвания и медицинската литература

Автор: Lucinda K. Porter
Дата: юни 2010
 
Тази информация, предоставена от Hepatitis C Support Project, не е медицински съвет. Мисията на Hepatitis C Support Project е да осигури подкрепа на хората, засегнати от хроничната инфекция с вируса на хепатит B (HBV) или C (HCV, както и на тези с HIV/HCV коинфекция. Подкрепата се осъществява по много начини, както чрез информация и обучение, така и чрез достъп до групи за подкрепа. Проектът цели да служи както на HCV общността, така и на широката общественост.
 
Предговор
 
Едно заглавие във вестник гласи, “Открито е ново лечение за хепатит C.” Интернет сайт твърди “повече пациенти са отговорили на лекарството А, отколкото на лекарството Б.” Вашият лекар Ви предписва ново лекарство, а в листовката му са описани почти 50 различни странични ефекти за него. Вие посещавате конференция за хепатит C и всяка една фармацевтична компания Ви убеждава защо тяхното лекарство е по-добро – като всяко твърдение е подкрепено от проучване.
 
Как да знаете кое е вярно? И по-специално, кое е вярно за Вас? Ако нямате опит с научни изследвания, може да Ви е трудно да разберете статистиките или научния език. Все пак, изследванията са моста между болестта и здравето. Вашата способност да преминете през този мост може да повлияе на Вашето бъдеще.
 
Учейки се да живеете с HCV, Вие ще вземете множество решения. Те ще включват избор за стила на живот, управлението на заболяването, и лечението му. Вашият лекар ще Ви дава съвети, но в крайна сметка, Вие избирате какво е правилното за Вас. Информираните решения обикновено водят до по-добри резултати.
 
Как някой, който живее с HCV се информира? Нужно е обучение, любознателност, и търпение. Има прости инструменти, които могат да Ви помогнат да преминете дори и през най-сложното научно изследване. Фактът, че Вие четете това показва, че Вие сте любознателен. Добавете малко търпение и останалото ще си дойде на мястото. Това ръководство няма да Ви превърне в HCV експерт. Все пак, то ще Ви помогне да подобрите Вашите умения в областта, в която Вие вече сте експерт – Вашето собствено здраве.Хепатит C
 
Хепатит C е най-разпространения вирус, разпространяван по кръвен път в САЩ (www.cdc.gov). Повече от 4 милиона американци са имали досег с вируса на хепатит C, като 3.2 милиона от тях не са успели да се преборят с вируса и имат хронична инфекция.
 
Въпреки, че HCV съществува от много отдавна, познанията за него са относително нови. Преди да бъде точно идентифициран, той е бил нарична не-А, не-Б хепатит. През 1989 година, Michael Houghton и колеги успяват да изолират вируса, и не-А, не-Б хепатита, е бил преименуван на хепатит C.
 
Лечението на хроничната HCV инфекция е нова разработка. Терапията за хроничен хепатит C става достъпна през 1991 година, чрез одобрението на интерферон алфа от Американската агенция по храните и лекарствата (FDA). Това е генетично създаден синтетичен интерферон, създаден да имитира естествения интерферон на тялото. Въпреки, че учените не разбират напълно как работят интерфероните, те вярват, че една от техните функции е да влияят на размножаването на нови вируси, познато още като вирусна репликация.
 
Преди края на 90-те години на миналия, е постигнат още един напредък в HCV лечението. Чрез добавянето на рибавирин към интерферона, процентите на излекувалите се, се подобрил. Въпреки, че не е напълно разбрано, рибавирина отслабва HCV, като прави репликацията му трудна за осъществяване. Рибавиринът трябва да бъде използван заедно с интерферон, за да бъде ефективен.
 
Най-значителният напредък в HCV лечението е постигнат през 2001 година с одобрението на пегилирания интерферон (пегинтерферон). Пегилацията е процес, който използва полиетилен гликол за да покрие протеин, за да може да подсили и разшири неговата активност в тялото. Използването на пегинтерферон плюс рибавирин увеличи процента на успешно лечение до около 50%.
 
Тези медицински открития са само началото. Нашето разбирае за HCV, и как да го лекуваме, нараства много бързо. Нови терапии и вариации на сегашните лекарства увеличават надеждите на милиони хора по целия свят.
 
Медицина, базирана на доказателства (доказателствена медицина) е практиката да се използват солидни изследвания за да се формулират препоръки за дадено лечение.
 
Клинични изследвания
 
Всеки ден, лекарите взимат много решения, свързани с управлението на техните пациенти. Всяко решение включва претеглянето на ползите и рисковете и определянето на посоката на действие, за която той смята, че е в най-голям интерес на пациента. Лекарите използват своя клиничен опит, заедно с данни от медицинската литература, за да управляват тези свои решения. Един важен въпрос е, въз основа на какви доказателства се прави препоръката за лечение? Това е доказателствена медицина (evidence-based medicine). Най-доброто доказателство идва от солидни, строго контролирани изследвания.
 
Научното изследване се опитва да отговори на въпроси относно това как да се лекува дадено заболяване. Клинични изследвания (clinical research), изследователски проучвания (research studies), и клинични изпитвания (clinical trials) са близки термини, които описват процедурата, чрез която може да се отговори на тези въпроси. Изпитване (trial) е проучване, проектирано да отговори на специфични въпроси относно потенциална нова терапия или нови употреби на вече съществуваща терапия, като употреба “извън-предписанието” (off-label). Най-често оценяваните въпроси са относно безопасността и ефикасността. Безопасността е свързана с токсичността на лекарството или неговите странични ефекти. Ефикасността е свързана с ефективността на лекарството, например, дали то действа.

..........................

Цялата статия може да прочетете в сайта на Сдружение ХепАктив: Да разберем по-добре терминологията, свързана с клиничните изпитвания и медицинската литература
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org


 


СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007