Автор Тема:  HCV обзор – октомври 2010  (Прочетена 3534 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Мери_

 • Администратор на форума - немедицинско лице
 • Степен на активност - Доцент
 • *******
 • Публикации: 2373
 • Пол: Жена
  • Профил
  • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
 • Вид лечение: Интерферон
 • Резултати: В момента съм на лечениe
 • Статус: Хроничен хепатит B
HCV обзор – октомври 2010
« -: Ноември 26, 2010, 13:33:54 »
Автор: Lucinda K. Porter, RN
Дата: 1 октомври 2010
 
Статия: Свързаните с вируса на хепатит С хронични чернодробни заболявания при възрастни пациенти: италианско изследване на моментното състояние от Gramenzi, A., Conti, F., Felline, F., Cursaro, C., Riili, A., Salerno, M., Gitto, S., Micco, L., Scuteri, A., Andreone, P., Bernardi, M.
Източник: Journal of Viral Hepatitis, май 2010 г.

 
Една група от хора, която привлича особено внимание, е застаряващата популация от т.н. бейби-бумъри (поколението, родено в годините след ВСВ, характеризиращи се с особено висока раждаемост) с хронична инфекция с вируса на хепатит С (НСV). С приближаването им към пенсионна възраст изследователите се интересуват как НСV влияе на възрастните хора и особено на тези, които са заразени от дълго време. Това италианско изследване сравнява НСV-позитивни възрастни хора под 65-годишна възраст (386 участници) с лица на 65 и повече години (174 участници). Резултатите показват, че в течение на две години 51% от хората над 65 години са имали напреднало чернодробно заболяване, дефинирано като цироза или рак на черния дроб (хепатоцелуларен карцином) в сравнение с 26% при лицата под 65 години. В групата над 65 години симптомите са повече отколкото в по-младата група, но приблизително половината от по-възрастните пациентите не знаят, че имат НСV. По-възрастните пациенти е по-малко вероятно да са преминали лечение за НСV, а тези, които са били подложени на такова лечение съобщават, че е било по-трудно поносимо.
 
Заключение: Със застаряването на населението образът на HCV се променя. По-възрастните пациенти са изправени пред по-голям риск да имат напреднало заболяване на черния дроб, което може да бъде по-трудно за лечение. Изследването за НСV и лечението му при по-младите пациенти може да помогне да се предотвратят бъдещи рискове от цироза и хепатоцелурарен карцином.   

Материал за размисъл: Изследвания като това водят до възникване на множество въпроси относно политиката на здравеопазването. Разумно ли е, а и дали е хуманно неосигурените лица да трябва да чакат навършването на определена възраст, за да могат да ползват Medicare, само за да установи, че имат свързана с НСV цироза, вместо да се намери начин да бъдат изследвани и лекувани докато са по-млади?   

Статия: Оценка на депресията като рисков фактор за неуспеха на лечението на хроничния хепатит C от Peter Derek Christian Leutscher, Martin Lagging, Mads Rauning Buhl, Court Pedersen, Gunnar Norkrans, Nina Langeland, Kristine Mørch, Martti Färkkilä, Simon Hjerrild, Kristoffer Hellstrand, Per Bech
 
Източник: Hepatology, август 2010 г.
 
Депресията е често срещана нежелана реакция на антивирусната терапия на хроничен хепатит С (НСV). Ако е достатъчно тежка, депресията може да доведе до ранно спиране на лекарствата срещу НСV. В това проучване изследователите са използвали скрининг инструмент за депресия, за да оценят депресията при пациенти, подложени на НСV лечение (комбинация от пегилиран интерферон алфа-2a и рибавирин). С помощта на въпросник, наречен Опис на тежката депресия [Major Depression Inventory (MDI)], 325 пациенти с HCV са били оценени за тежка депресия преди започване на приема на НСV медикаменти.  Тежката депресия се определя като наличието на пет или повече симптома в продължение на най-малко 2 седмици.  (За повече информация относно депресията виж HCV Advocate’s Fact Sheets and Guides.)
 
Преди започване на лечението 6% са имали тежка депресия. Още 37% са били диагностицирани с депресия по време на лечението, докато по време на медицинските интервюта само 32% са били записани като лица с депресия. С други думи, инструментът за скрининг MDI е посочил повече пациенти с депресия, отколкото са били диагностицираните по време на интервютата лице в лице.
 
Заключение: Изследователите стигат до извода, че a) депресията може да бъде пропусната по време на рутинни медицински прегледи, б) депресията потенциално застрашава изхода от лечението на НСV, ако пациентите са принудени да прекратят преждевременно терапията, и в) MDI може да бъде полезен инструмент за разпознаване на депресията при пациентите.

Материал за размисъл: Ако сте били или в момента сте лекувани за НСV извън клинично проучване, искал ли е вашият лекар да попълните въпросник за откриване на депресия?

Статия: PSI-7977 получава ускорено одобрение (назначение) от FDAза лечение на хронична НСV инфекция
 
Източник: комюнике наPharmasset, Inc.

Целият обзор може да прочетете в сайта на сдружение ХепАктив: HCV обзор – октомври 2010
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org


 


СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007