Автор Тема:  Рискови фактори за инфекция по време на лечението на хроничен хепатит С  (Прочетена 3082 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Мери_

 • Администратор на форума - немедицинско лице
 • Степен на активност - Доцент
 • *******
 • Публикации: 2373
 • Пол: Жена
  • Профил
  • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
 • Вид лечение: Интерферон
 • Резултати: В момента съм на лечениe
 • Статус: Хроничен хепатит B
Дата: 17 октомври 2010
 
Неутропенията по време на лечението на инфекция с вируса на хепатит С с пегинтерферон алфа и рибавирин е често срещана причина за намаляване на дозата на пегинтерферон алфа.
 
Намаляването на дозата се прави с цел предотвратяване на бактериални и гъбични инфекции, които се срещат често по време на лечение на вируса на хепатит С и могат да бъдат вследствие на неутропения.

Д-р Robert de Knegt и колеги от Холандия изследват появата на инфекции и връзката им с неутропения като идентифицират потенциални рискови фактори за инфекции по време на лечение на вируса на хепатит С.

В това едноцентрово, кохортно проучване 2,876 посещения, направени от 321 пациенти, лекувани с пегинтерферон алфа и рибавирин, са били оценени за неутропения, инфекции, намаляване на дозата, и потенциалните рискови фактори за инфекция по време на лечението на хепатит С.

Изходният среден абсолютен брой на неутрофилите (ANC) е 3420 клетки/μL, а 16 пациенти са имали изходен ANC под 1500 клетки/μL.

Изследователският екип е наблюдавал неутропения, дефинирана като ANC по-малко от 750 клетки/μL, при 30% от пациентите и ANC под 375/μL при 5% от пациентите.

Изследователският екип е установил, че 22% имат инфекции.

Екипът отбелязва, че 14% от инфекциите са били определени като тежки.

Инфекциите не са обвързани (не се намират в корелация) с неутропения по време на лечението.

Екипът констатира, че намаляването на дозата не е довело до намаляване процента на инфекциите.

Многовариантният логистичен регресионен анализ показва, че възрастта над 55 години и изходната хипергликемия са свързани с повишен риск от инфекция по време на лечението на хепатит С.
 
Цирозата и хроничната обструктивна белодробна болест не са рискови фактори за инфекция.
Екипът на д-р Knegt заключава: "Бактериалните инфекции по време на лечение с пегинтерферон алфа и рибавирин не са свързани с неутропения."

.......................

Цялата новина може да прочетете в сайта на сдружение ХепАктив: Рискови фактори за инфекция по време на лечението на хроничен хепатит С
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org


 


СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007