Автор Тема:  Конференция на Американската асоциация за изучаване на чернодробните заболявания  (Прочетена 3264 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Мери_

 • Администратор на форума - немедицинско лице
 • Степен на активност - Доцент
 • *******
 • Публикации: 2373
 • Пол: Жена
  • Профил
  • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
 • Вид лечение: Интерферон
 • Резултати: В момента съм на лечениe
 • Статус: Хроничен хепатит B
Автор: Alan Franciscus, Editor-in-Chief
Дата: 1 декември 2010
 
В края на октомври Американската асоциация за изучаване на чернодробните заболявания (AASLD) проведе своята годишна конференция - най-голямата и най-важна конференция по проблемите на черния дроб, провеждана в Съединените щати. През тази година бе осигурена много информация за директно-действащите антивирусни (ДДА), изследвани за лечение на хепатит С. Всъщност имаше над 50 презентации и постери за ДДА.  Тези презентации и постери включваха резултати от първоначалните изследвания на ДДА при здрави доброволци, а на по-късен етап - изследвания при лица, заразени с хепатит С. Първата част на доклада на AASLD ще се фокусира върху тези лекарства, които действително са били проучени при хора с хепатит С. В допълнение към ДДА, изброени по-долу, има и доста изнесени данни за телапревир и боцепревир - новата информация ще бъде включена в нашите лист факти (HCSP Fact Sheets).  Очаква се боцепревир и телапревир, които вече са преминали изпитанията, фаза ІІІ, да бъдат одобрени от Агенцията за контрол на храните и лекарствата (FDA) в средата на 2011 година.
 
ДДА медикаменти за лечение на хепатит С са лекарства, които действат чрез намеса в или блокиране на процеса на репликация на вируса на хепатит С. ДДА, които са в процес на проучване, включват НСV инхибитори като полимераза, протеаза и един нов, първи в своя клас НСV NS5A инхибитор. Изследванията по-долу представляват комбинирани изпитания на ДДА с настоящия стандарт на лечение (пегилиран интерферон плюс рибавирин) и ранни проучвания на комбинации от ДДА с и без интерферон/рибавирин.
 
Забележка:  Пегилиран интерферон плюс рибавирин ще бъдат описани по-долу като Стандарт на лечение [Standard of Care (SOC)], тъй като при комбинирането им с лекарства в процес на проучване или като група за контрол или сравнение, са дадени стандартните дози. Обаче периодът на лечение по SOC е различен за различните изследвания. 
 
RG7128
#81: RG7128 е полимеразен HCV инхибитор, който е бил даван на 408 терапевтично-наивни пациенти с хепатит С, генотип 1 и 4, в дози от 500 или 100 мг два пъти дневно (BID) в продължение на 8 или 12 седмици в комбинация с SOC.  Ако пациентите са били отрицателни за HCV РНК (<15 IU/mL) от 4-та до 22-та седмици, то на 24-та седмица е било прекратено всякакво лечение. Пациентите, които не са отговаряли на горните критерии, са били рандомизирани в една RG7128 група или SOC група и лекувани с обща продължителност на лечението от 48 седмици.  Шейсет и осем (68%) до осемдесет и седем (87%) процента от хората са били HCV РНК отрицателни на дванадесетата седмица (cEVR) в сравнение с 49% в SOC групата.
 
Коментар:  Тройната комбинация изглежда много обнадеждаваща по следните причини:  (1) давана в продължение на дванайсет седмици на пациенти с или без цироза, комбинацията се е оказала безопасна и с добра поносимост; (2) RG7128 е с висока бариера на резистентност, което ще го направи добър избор за бъдещо лечение и евентуално за използване с друг HCV инхибитор; (3) има възможност за по-кратка продължителност на лечението от 24 седмици в сравнение с настоящия SOC; и (4) резултатите са по-значими, тъй като съществуват относително големи групи пациенти.
 
Vaniprevir (MK-7009)
# 82:  Vaniprevir (MK-7009) е протеазен HCV инхибитор.  В проучването са включени 94 терапевтично-наивни пациенти с HCV генотип 1, на които е прилагана една от 5-те схеми - 300 мг BID (два пъти дневно), 600 мг BID, 600 мг QD (един път дневно), 800 мг QD или плацебо в комбинация със SOC в продължение на 4 седмици, последвани от още 44 седмици на пегилиран интерферон.  Трайният вирусологичен отговор или SVR (неоткриваема HCV РНК 24 седмици след спиране на лечението) е от 61% до 84% в групите, получавали ванипревир.  Не са наблюдавани сериозни нежелани реакции - повръщане има повече в групите, приемащи vaniprevir, но не е довело до прекратяване на лечението.
 
Коментар:  Увеличените проценти на отговор при комбинирането на ванипревир със SOC са обнадеждаващи, особено процентите на SVR при дозата 800 мг един път дневно. Със сигурност и придържането (adherence) към схемата ще е по-лесно отколкото при приема три пъти дневно, но да се надяваме, че ще бъдат проведени повече изследвания, които да разгледат използването на ванипревир за намаляване продължителността на лечението чрез терапия, ръководена от отговора, и/или в комбинация с друг ДДА.
 
PSI-7977
# 806:  PSI-7977 е полимеразен HCV инхибитор, дозиран веднъж дневно (100, 200 и 400 мг) в комбинация със SOC. В проучването участват 63 терапевтично-наивни пациенти с НСV, генотип 1. Осемдесет и осем (88%) до деветдесет и четири (94%) процента от пациентите, приемали PSI-7977 плюс SOC в продължение на 28 дни постигат неоткриваема HCV РНК на 4-та седмица в сравнение с 21% в групата, получавала SOC,  но без PSI-7977.  Не е наблюдавана разлика в отговора между генотипи 1a или 1b (подвидове).  Лекарството е безопасно и обикновено се понася добре.
 
Коментар:  Въпреки че това е едно малко проучване, резултатите са впечатляващи.  За отбелязване е също, че PSI-7977  е пангенотипен, т.е. има антивирусно действие срещу всички генотипи.  Планира се едно по-голямо, 12-седмично изследване, което, да се надяваме, ще дублира тези резултати и ще даде повече информация относно продължителността на лечението, антивирусния отговор и безопасност.
 
TMC435
#LB-5:  Междинните 24-седмични резултати от едно проучване на TMC435 (75 и 150 мг QD), протеазен HCV инхибитор, комбиниран със SOC и прилаган в продължение на до 24 седмици на терапевтично-наивни пациенти с HCV генотип 1, показват значително намаление на вирусния товар. От 130 пациенти, завършили 24-седмичен курс на лечение, и пациенти, прекратили по някаква причина лечението преди 24-та седмица, 88% до 97% са постигнали SVR12 (неоткриваема HCV РНК 12 седмици след спиране на лечението). Засега процентът на вирусен пробив е нисък и като цяло лекарствата са безопасни и се понасят добре с няколко случая на предварително прекратяване на лечението, а нежеланите реакции са сходни с тези в групата, получавала.
 
Коментар: Междинните резултати от 88% до 97% са много впечатляващи в групите, получавали TMC 435 в продължение на 12 или 24 седмици плюс SOC и са продължили SOC до 24-седмици обща продължителност на лечението.  До момента лекарството показва добър профил на безопасност, нисък вирусен ребаунд ефект, а повечето пациенти са прекратили лечението на 24-та седмица, тъй като са били HCV РНК отрицателни във времевите точки, установени в плана на проучването.
 
Сродни новини:  През ноември 2010 бяха оповестени най-важните междинни 24-седмични резултати за оценка на TMC435 при доза или 100 мг, или 150 мг QD в продължение на 12, или 24, или 48 седмици в комбинация със SOC за лечение на 462 пациенти с HCV генотип 1,  които не са постигнали SVR (рецидивирали, частично отговорили и нулеви респонденти) с предишен курс от пегилиран интерферон плюс рибавирин.  След първоначалния период с TMC и SOC, участниците в изследването продължават със SOC с обща продължителност на лечението от 48 седмици.  Процентите на пациентите, постигнали неоткриваема HCV РНК ( <25 IU/mL) са дадени в таблицата по-долу:
 
TMC435 се е показал като безопасен и с добра поносимост със сходен профил на безопасност като при изследването на  TMC435 при терапевтично-наивни пациенти.
 
Коментар:  Оповестената важна информация е обнадеждаваща за една група хора с хепатит С, които имат най-голяма нужда от ефективно лечение.
 
...........................

Цялата статия може да прочетете в сайта на сдружение Хепактив: Конференция на Американската асоциация за изучаване на чернодробните заболявания (AASLD 2010) 1-ва част

Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org


 


СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007