Автор Тема:  Изследване на състоянието на черен дроб с еластомер /без биопсия/  (Прочетена 11287 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен mpt95

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Първолак
  • *
  • Публикации: 2
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
  • Резултати: Не е провеждано лечение
  • Статус: Недиагностициран/а
Здравейте,
Имам проблеми с черния дроб.Много се страхувам от биопсия.Наскоро прочетох статия в в. Доктор бр 10-17.05.2010 стр.22 на д-р Радина Петрова -инфекционист за нов по ефикасен от биопсията метод за изследване на състоянието на черния дроб - еластометрия с апарат FrbroSkan
с който се разполага  в България.В статията нямаше никакви допълнителни данни да доктор Петрова, коя клиника разполага с горе цитирания уред FrbroSkan или телефон за връзка.
Ако някой разполага с такива,нека ми пише на Email или ми отговори във форума на Хепа актив
« Последна редакция: Януари 16, 2011, 14:25:29 от Радослав Русинов »

Неактивен Мери_

• Администратор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 2373
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Вид лечение: Интерферон
  • Резултати: В момента съм на лечениe
  • Статус: Хроничен хепатит B
Здравей!

Можеш ли да уточниш какви точно проблеми имаш с черния дроб?
Аз не знам за сега в България да има апарат FrbroSkan за неинванзивно изследване на черния дроб.
Можеш да се свържеш с редакцията на вестник Доктор и да поискаш координатите на Д-р Петрова.  След като тя е написала тази статия, значи тя би трябвало да има информация къде в България има такъв апарат.

Можеш да прочетеш тази тема от форума - Възможност за пътуване до Румъния за неинвазивно изследване на фиброзата

Поздрави,
Мери
« Последна редакция: Януари 09, 2011, 09:46:50 от Мери_ »
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен lyudmila

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Студент
  • Публикации: 103
    • Профил
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Релапс на хепатита след лечение
  • Статус: Хроничен хепатит C
здравей!
На мен ми правиха такаво изследване в Италия,но в никакав случай  не може да замести биопсията,която
за сега си остава единственото нещо, за да видят какво се случва с черният ти дроб.Даже и тя не е на
100% сигурна,но не е нищо страшно.Фиброскана е вид скенер,апарата е почти като ехограф и зависи
много от това как си сложена,поне така ми обясниха.Обикновенно я правят само за ориентир.
Направи си биопсията и си вземи мерки веднага,ако има проблеми.
Аз си правих вече  2 и най вероятно ще ми се наложи трета,но сега не ме страх от биопсията,а от
резултата от нея.
Действаи смело!
Поздрави и успех!
Люси

Неактивен Радослав Русинов

• Степен на активност - Професор
  • Публикации: 5566
    • Профил
    • My Home Page
  • Резултати: Успешнo
Ето го и интервюто на д-р Петрова: Д-р Радина Петрова: Не допускайте вирусният хепатит да премине в цироза! - взето е от Янка Бояджиева.
Поредният аматьорски опит за по-добра информираност относно хепатитите от страна на в-к "Доктор". На www.blitz.bg се препубликуват материалите от в-к "Доктор", така, че мисля, че това е интервюто, което си чел и в самия вестник.
Ети и информацията за FibroScan от самото интервю:
Цитат
Д-р Радина Петрова: Не допускайте вирусният хепатит да премине в цироза!
...
- Неприятна процедура, така ли?
- Да, точно така. За щастие, сега се появи нова методика - тя се нарича еластометрия с апарата FrbroSkan. Тя позволява в продължение само на 5-10 минути да се установи степента на фиброза в черния дроб по еластичността (плътността) на чернодробната тъкан.
И всичко това без да се травмира пациентът
Това изследване е много по-точно от биопсията, защото се изследва не малко откъснато парченце от черния дроб, а значителна част от него. Изключен е и субективният фактор, защото резултатът се анализира с апарат, не участват изследователи. Това е една много простичка и резултатна процедура. Достъпна е също колкото и изследването с помощта на ултразвук.
...
Д-р Петрова никъде не твърди, че тя има такъв уред и съм почти 100% сигурен, че тя не разполага с този уред (а и тя не го твърди в самото интервю). Доколкото имам информация, все още в България не е внесен такъв уред. Хубавото на интервюто е, че поне няма отново твърдения за невероятни алтернативни методи за лечение на вирусните хепатити, но пък начина на водене на интервюто е ужасен.
Да уточня за mpt95 - това не е метод, който в момента може да замести на 100% биопсията /въпреки, че е доста точен/ и той все още не е приет от медицинската общност като метод, който е по-добър от биопсията. Беше правилно и коректно д-р Петрова да уточни това, когато говори за ФиброСкан, да не говорим, че има и други добри поне колкото него неинвазивни методи. Друго важно уточнение е, че в случай, че се кандидатства за отпускане на лечение от Здравната каса, то само чернодробната биопсия е изследването, което се приема като показател за фиброзата.
Ето малко информация за неинвазивните методи за измерване на фиброзата от нашия сайт: Неинванзивни маркери за чернодробна фиброза, ще ти помогне да се ориентираш по-добре в темата "Неинвазивни изследвания на фиброзата на черния дроб".
Ако все пак искаш да се свържеш с д-р Петрова, със сигурност можеш да го направиш чрез редакцията на в-к "Доктор", както ние преди време взехме координатите на д-р Добрина Атанасова.

Поздрави,
Радо
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.

Неактивен mpt95

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Първолак
  • *
  • Публикации: 2
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
  • Резултати: Не е провеждано лечение
  • Статус: Недиагностициран/а
Благодаря ти Радо !!!!
За обширния отговор и за гражданската ти позиция.
Разбрах ,че засега биопсията е единствения легален метод
за пред Здравната каса.
И все пак.....
FibroScan е последна дума на техниката.С висока достоверност на изследването.
Има ли го в BG или не?
По последни сведения от главния редактор на в."Доктор"-Тодорка Николова
с такъв уред се разполага в частна клиника в Банкя на д-р Виргиния Георгиева
Клиниката работела със здравната каса.
Ако някой я е посещавал и е ползвал FibroScan,нека сподели впечатления във форума
или ми пише на Email.
Поздрави

Неактивен qiqi

• Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Докторант
  • Публикации: 845
    • Профил

Неактивен qiqi

• Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Докторант
  • Публикации: 845
    • Профил

Неактивен Радослав Русинов

• Степен на активност - Професор
  • Публикации: 5566
    • Профил
    • My Home Page
FibroScan е последна дума на техниката.С висока достоверност на изследването.
Има ли го в BG или не?
Здравей,
Аз не знам да има такъв уред в България. Ще се радвам да има, но не мисля, че това се е случило.

По последни сведения от главния редактор на в."Доктор"-Тодорка Николова
с такъв уред се разполага в частна клиника в Банкя на д-р Виргиния Георгиева
Ако някой иска, нека да звънне до клиниката на д-р Георгиева и да попита. Съдейки по линковете, които е пуснала Кики, става въпрос за съвсем различен уред, който е руски, но не и за FibroScan.

Клиниката работела със здравната каса.
Със сигурност, дори и да има такъв уред в България, изследването с него не минава по Здравна каса.

Мисля, че става въпрос за недоразумение. Ако направите малко проучване в Интернет, ще видите, че цената на този уред е около 70 000 евро.
Продължавам да мисля и да се убеждавам в това колко непрофесионално се пише и говори във в-к "Доктор", поне що се касае до всичко, свързано с хронични вирусни хепатити.

Поздрави,
Радо
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.

Неактивен tita70

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Дипломант
  • Публикации: 397
    • Профил

Брей,ма тя много напред тая д-р Георгиева :shocked1:
        До преди няколко години,когато бях пациент на така наречената клиника
        нямаха елементарни неща,пък сега................ква техника,а!
        Ама що се чудя-събрала ги е жената тия евра от балами като мен,които бяха уверявани
        и вярваха,че с глад ще бъдат излекувани от хепатит С :fool3: 
        Затова  mpt95-към тяхните оферти с повишено внимание.

П.П  И аз от в-к  Доктор и взех координатите тогава.

Тита

Закъснява истината,но винаги идва при нас!!!

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007