Здравей Деси , аз много добре мога да разбера колко ти е тъпо и ти е тъжно в момента, защото преживях нещо сходно, но ще го преодолееш и ти сред време. Наистина не е обичаен твоя случай, но и в моя случай терапията ми след 6 месеца интерферон завърши (макар и преждевременно) с вирус около 1 200 000 UI/ml, като някъде в средата и беше паднал до 40 000, но пък никога не съм видяла сакралното „не се открива”, така че със сигурност твоето разочарование е много по-голямо.
Отговорът на лекарката ми беше, че явно интерферонът просто не ми действа, или в определен момент е спрял да ми действа - дори и намаляването на вирусът не било сигурно дали е от лечението или си е обичайно вариране на натоварването, което се случвало и без лечение . Лично за себе си си дадох обяснение, след доста четене на статии за хепатита, че организмът ми е започнал да произвежда антитела срещу интерферона, които са блокирали действието му защото го е възприел за „враг”. Мисля че интерферонът принципно винаги убива този вирус, стига нещо да не му попречи да го направи.
Другото обяснение което ми хрумва в момента е, че може би и вирусът на хепатита също мутира, както грипните на които след време определени антибиотици спират да им действат, и в случая - интерферона, но това са си мои свободни интерпретации... Стеатозата също била фактор намаляващ ефекта на лечението...
Надявах се (и все още се надявам ...). че лекарите ще съсредоточат изследванията си върху въпроса защо не действа интерферонът в случаите, когато не действа, за да може да се елиминират тези фактори. За сега явно обаче медицината не е намерила обяснението.
При всички случаи обаче тези показатели на чернодробните ти ензими трябва да те радват много. Изглежда че по същата необяснима причина по която интерферонът не ти действа, така и вирусът няма особено вредно въздействие върху теб, или най-малкото дори тези 3 месеца без присъствието му на били достатъчни на черния ти дроб да се възстанови в нормалното си състояние е и да те върне много напред в увреждането. Показателите са ти перфектни, като на здрав човек, не прочетох никъде какви са ти били резултатите от биопсията, но ако са добри определно мисля, че е по-добре да почакаш включването на трети компонет към терапията преди повторно лечение
ПС: Да се допълня: много пъти ми повториха, вкл. и днес че големината на вирусното натоварване няма особена връзка с интензитета и степента на увреждане на дроба, ако това ще те успокои поне малко.