Автор Тема:  Поредното нищоказващо интервю на д-р Добринка Атанасова  (Прочетена 10313 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен d`essie

 • Немедицинско лице
 • Степен на активност - Кандидат-студент
 • ***
 • Публикации: 76
 • Пол: Жена
  • Профил
 • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
 • Резултати: Релапс на хепатита след лечение
 • Статус: Хроничен хепатит C
...защо въпросната докторка никога не борави с конкретика???[/i][/i]


http://www.blitz.bg/article/22584д-р Добринка Атанасова При хепатит задължително търсете добър специалист
19 януари 2011, 11:56

 Ние живеем в епохата на епидемиите и трябва да се съобразяваме с това. Вероятността от заразяване с хепатит В е сто пъти по-висока от възможността да пипнете СПИН.
Ситуацията със заболяванията от вирусните хепатити В и С е дотолкова сериозна, че се нуждае от специален разговор. Затова ви предлагаме интервю със специалист - нашия консултант д-р Добринка Атанасова, гастроентеролог.

- Д-р Атанасова, попаднахме на данни от Световната здравна организация, според които всеки трети жител на планетата е заразен с вирусен хепатит. Не смятате ли, че това е преувеличено?

- Съществува нагледна статистика: годишно се разболяват нови 50 милиона души. Та ние живеем в епохата на епидемии и трябва да се съобразяваме с това. Ето, всички се страхуваме от СПИН, защото разбираме, че е опасен. Но вероятността от заразяване с хепатит В е сто пъти по-висока. В рисковата зона са наркоманите; тези, които водят безразборен полов живот; както и тези, които си правят татуировки и пиърсинг
Често заразяване става например при преливане на кръв. Уж се вземат мерки, но понякога и това се случва. Не е безопасна и всяка една хирургична операция, както и посещението при стоматолог. Вярно, че вече се използват еднократни инструменти, но все пак има и такива, които се нуждаят от стерилизиране. В резултат на това ние зависим и от човека, провеждащ стерилизацията; от това дали концентрацията на стерилизиращия препарат е достатъчна и т.н.

- Съществуват ли ваксини против вирусните хепатити?

- В западните страни ги правят вече от 20 години, при нас по-отскоро започнаха да ваксинират новородените. Но изкуственият имунитет не е вечен, той работи до 10 години, след това се налага нова ваксина. Веднъж на осем години задължително се прави ваксина абсолютно на всички - и на децата, и на възрастните. Дори ако човекът е здрав, не знае откъде може да му дойде - като отиде на маникюр или зъболекар например. Не се съмнявайте в ефикасността на ваксината. Тя е стопроцентова защита против хепатит В.

- За да определят състоянието на черния дроб, специалистите правят биопсия - страшна ли е тази процедура? Не съществуват ли по-слабо травматични методи?

- Сега вече се появи нова методика, нарича се еластометрия, която дава по-точна картина от биопсията. При пункцията за биопсия, при която с тънка игличка се извлича само една 50-хилядна част от черния дроб, не може да се получи пълна представа за целия орган. Може да се попадне в точка, където фиброзата е по-изразена и така се получава пресилване степента на заболяването. И обратното, разбира се. Докато новият апарат само за пет минути, и то без да се травмира болният, дава пълна представа за степента на фиброзата. И това не е субективна оценка на конкретен лекар, който винаги може да сбърка. А тук състоянието се преценява от самия апарат.

- А достъпни ли са тези апарати за всички болни?

- Може би не навсякъде, но да се надяваме, че всеки болен ще намери възможност да се изследва точно на такъв апарат и тогава хепатитът няма да се смята за присъда.Лечението е задължително. Настоявайте за това, ако лекарят се колебае и неглижира проблема

- Какви са шансовете за оцеляване, в случай че открият вирус?

- Ако потърсите помощ навреме, резултатите са обнадеждаващи. Но като цяло лечението на вирусния хепатит е сериозен проблем. Препаратите, даващи възможност да се получи реален резултат, имат много странични ефекти. Освен това са скъпи. Това не е някаква сладка таблетка, която човек да изпие и да се излекува. Лечението трябва да бъде претеглено и е важно да се попадне на опитен специалист. Недостатъчно квалифицираният лекар може да каже: “Късмет, това го имат почти всички, живейте си спокойно”. Или: “Това е вирус, който не се лекува”. И едното, и другото са изключително грешни препоръки. Лечението е задължително. Дори и да не настъпи пълно излекуване, винаги ще има противофиброзен, противоцирозен резултат - а това ще удължи живота ви за дълги години.

- Мастната хепатоза също води до развитие на цироза. Освен неправилното хранене, какво още предизвиква това заболяване?

- Мастната хепатоза най-често се предизвиква от нарушена обмяна на веществата и изисква лечение при гастроентеролог и ендокринолог едновременно. Тя възниква не просто затова, че човекът преяжда. Въпреки че правилното хранене е прекалено актуално за черния дроб. На човек му се струва, че не яде много. Но съществуват скрити мазнини, които не виждаме - в колбасите, кренвиршите, всички готови продукти - те трябва да се ограничават. Това е въпрос на стил на живот. Мазнината също е необходима, особено в растящия организъм. Тя съдържа незаменими вещества, влизащи в състава на клетъчните мембрани, като холестерол например. Но съотношението мазнини, белтъчини и въглехидрати в храната трябва да е 1:1:4. Има и фактори за наследствена предразположеност към формирането на фиброза и цироза. Може да се направи генетичен паспорт на човека, където да бъдат отбелязани неговите предразположености, за да може той в бъдеще да изключи от живота си всичко, което може да се превърне в тласък за проявяване на неблагоприятни генотипове. Доскоро това се смяташе за чудо, но сега е напълно реално.
Вирусите плюс алкохолът - това е сигурен билет за оня свят

- В масовото съзнание злоупотребата с алкохола и цирозата са неразделни понятия...

- Съществува статистика, която доказва, че приемът на алкохол предизвиква цироза при много малък процент от хората. Не се знае с какво е свързано това. По-опасна е съвкупността от вирус и спиртни напитки. Вижте каква е закономерността: алкохолът рядко е причина за цирозата, вирусът води до цироза бавно, а алкохолът плюс вирусът винаги предизвикват цироза, и то много бързо.

- Накрая да ви попитам нужно ли е да се извършва прочистване на черния дроб, т.нар. тюбаж? Някои медици уверяват, че тази процедура е необходима след 35-годишна възраст, други я смятат за вредна...

- Аз съм категорично против такова прочистване. Позовавам се на мнението и на много други специалисти, които смятат, че зад този термин нищо не стои. Всяка намеса в организма му нанася вреда - било то клизма или същият този тюбаж. Ако черният дроб е здрав, защо трябва да се чисти, ако е болен - е нужно да се лекува. И то непременно под наблюдението на лекар. Моят призив към всеки е: изследвайте се за наличие на хепатитни вируси. И ако нямате, веднага се ваксинирайте - и себе си, и децата си. След това ще живеете спокойно.

P.S.

 1. Ваксинирането на бебета у нас  за хепатит Б се прави още от 1992- Италия и България са първите страни, въвели задължителната имунизация.

2.  еластрометрията е по-точен метод? бих искала да попитам някой попадал ли е на тази докторка, къде практикува и въобще занимава ли се с хронични хепатити???
« Последна редакция: Януари 20, 2011, 20:38:20 от Мери_ »

Неактивен Радослав Русинов

 • Администратор на форума - немедицинско лице
 • Степен на активност - Професор
 • *******
 • Публикации: 5569
 • Пол: Мъж
  • Профил
  • My Home Page
 • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
 • Резултати: Успешнo
 • Статус: Хроничен хепатит C
бих искала да попитам някой попадал ли е на тази докторка, къде практикува и въобще занимава ли се с хронични хепатити???
Деси, нали заради предишното интервю на д-р Атанасов във в-к "Доктор" ходих да взимам интевю от нея.
Ето го и интервюто, аз си мислех, че си го чела: Интервю с д-р Добрина Атанасова.
"Кабинетът" на д-р Атанасова се намира в една стаичка в една билкова аптека. В него има единствено кушетка и слушалки. Това е. Тези неща ги спестих, когато публикувах предишното интервю с нея, от уважение към това, че тя е лекар, но вече ми писна от глупостите на този вестник.
По отношение на професионализма на д-р Атанасова в областта на хроничните вирусни хепатити - когато я попитах за ПСР, се оказа, че тя не знаеше какво е това ПСР!?!
Мисля да спра дотук.

Надявам се най-накрая да спрем да коментираме тези тъпи интервюта във в-к "Доктор", защото на мен ми омръзна.
Ето едно друго, което коментирахме само преди няколко дни: Изследване на състоянието на черен дроб с еластомер /без биопсия/.
Само не мога да разбера журналистката ли е прочела нещо за Фиброскан та не спира да пита всеки лекар, който интервюира, или те са научили скоро за него. Фиброскан съществува от доста години и не се явява революционен заместник на биопсията, както се опитват да ни убедят, а един много добър метод, който обаче още не е приет за заместник на биопсията от медицинската общност.
Както и да, предлагам да спрем да обсъждаме повече тези "сензационни" интервюта от в-к "Доктор".Поздрави,
Радо
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org


Неактивен tetibulka

 • Топ потребител на форума - немедицинско лице
 • Степен на активност - Доцент
 • *****
 • Публикации: 2317
 • Пол: Жена
 • Осем години.
  • Профил
 • Вид лечение: Софосбувир
 • Резултати: Повторно лечение
 • Статус: Има близък с хепатит C
Сега, че докторката не е много точна, е ясно. Но пък интервюто й не е публикувано в Журнал по хепатология, а във вестник за широката публика. С оглед на повишаване на общата информираност на обществото по въпросите, свързани с вирусните хепатити, а не с оглед на отговор на въпросите, измъчващи всички нас, страдащите, намирам няколко отлични момента в интервюто.


Но изкуственият имунитет не е вечен, той работи до 10 години, след това се налага нова ваксина. Веднъж на осем години задължително се прави ваксина абсолютно на всички - и на децата, и на възрастните. Дори ако човекът е здрав, не знае откъде може да му дойде - като отиде на маникюр или зъболекар например. Не се съмнявайте в ефикасността на ваксината. Тя е стопроцентова защита против хепатит В.

При пункцията за биопсия, при която с тънка игличка се извлича само една 50-хилядна част от черния дроб, не може да се получи пълна представа за целия орган. Може да се попадне в точка, където фиброзата е по-изразена и така се получава пресилване степента на заболяването. И обратното, разбира се.

Ако потърсите помощ навреме, резултатите са обнадеждаващи. Но като цяло лечението на вирусния хепатит е сериозен проблем. Препаратите, даващи възможност да се получи реален резултат, имат много странични ефекти. Освен това са скъпи. Това не е някаква сладка таблетка, която човек да изпие и да се излекува. Лечението трябва да бъде претеглено и е важно да се попадне на опитен специалист. Недостатъчно квалифицираният лекар може да каже: “Късмет, това го имат почти всички, живейте си спокойно”. Или: “Това е вирус, който не се лекува”. И едното, и другото са изключително грешни препоръки. Лечението е задължително. Дори и да не настъпи пълно излекуване, винаги ще има противофиброзен, противоцирозен резултат - а това ще удължи живота ви за дълги години.


Съществува статистика, която доказва, че приемът на алкохол предизвиква цироза при много малък процент от хората. Не се знае с какво е свързано това. По-опасна е съвкупността от вирус и спиртни напитки. Вижте каква е закономерността: алкохолът рядко е причина за цирозата, вирусът води до цироза бавно, а алкохолът плюс вирусът винаги предизвикват цироза, и то много бързо.

Хайде, да си говорим по същество - 1000 човека да прочетат това и 100 от тях да потърсят специалст, вместо да вярват на джипките си, берекет версин - свършило си е работата това интервю.

Дани
Hang in there.

Неактивен Радослав Русинов

 • Администратор на форума - немедицинско лице
 • Степен на активност - Професор
 • *******
 • Публикации: 5569
 • Пол: Мъж
  • Профил
  • My Home Page
 • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
 • Резултати: Успешнo
 • Статус: Хроничен хепатит C
Да, само че те не търсят лекарите-специалисти, а търсят лекарите от интервютата, които им прилагат техните си методи. Д-р Атанасова се похвали, че след интервюто и във вестника имало голям интерес към нея и от всички краища на България идвали хора при нея.
Дани, няма как да ме убедиш във великата мисия, която изпълнява този вестник. Защо те не вземат интервю от някой от истинските специалисти. Да не би да не могат да вземат интервю с някой от тях, на което да се говори на език, достъпен за масовата публика.
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org


Неактивен tetibulka

 • Топ потребител на форума - немедицинско лице
 • Степен на активност - Доцент
 • *****
 • Публикации: 2317
 • Пол: Жена
 • Осем години.
  • Профил
 • Вид лечение: Софосбувир
 • Резултати: Повторно лечение
 • Статус: Има близък с хепатит C
Нямам и намерение да те убеждавам, Радо.

Защо те не вземат интервю от някой от истинските специалисти. Да не би да не могат да вземат интервю с някой от тях, на което да се говори на език, достъпен за масовата публика.

Като знам колко от истинските специалисти вчера отсъстваха, за да отговорят на въпросите на пациентите си, няма да се учудя и просто да не могат хората от "Доктор". А и специалист в туй масово издание, някак не върви, не си струва, нали?

И в крайна сметка, Деси търси отговорите за релапса си и накъде да поеме оттук насетне - естествено, че д-р Атанасова нищо не й казва. Интересно ми е Деси защо въобще чете "Доктор".

Но пък във връзка с бума на хепатит А едно детенце авторитетно ме информира, че според майка му от хепатит А се оправяш, с хепатит В можеш да живееш, но от хепатит С умираш много бързо и трябва да си миеш ръцете, за да не хванеш хепатит, който от А да стане на С. Дано мамчето прочете "Доктор".

Дани
« Последна редакция: Януари 20, 2011, 23:36:28 от tetibulka »
Hang in there.

Неактивен d`essie

 • Немедицинско лице
 • Степен на активност - Кандидат-студент
 • ***
 • Публикации: 76
 • Пол: Жена
  • Профил
 • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
 • Резултати: Релапс на хепатита след лечение
 • Статус: Хроничен хепатит C
искам само да вметна, че това не е в-к Доктор, а ИНФОРМАЦИОННА АГЕНЦИЯ

http://www.blitz.bg/

и със сигурност го чете доста народ, доста повече от въпросния "Доктор".

Неактивен Радослав Русинов

 • Администратор на форума - немедицинско лице
 • Степен на активност - Професор
 • *******
 • Публикации: 5569
 • Пол: Мъж
  • Профил
  • My Home Page
 • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
 • Резултати: Успешнo
 • Статус: Хроничен хепатит C
Може, но оригинала си остава в-к "Доктор", те само препечатват статии оттам.
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org


Неактивен tetibulka

 • Топ потребител на форума - немедицинско лице
 • Степен на активност - Доцент
 • *****
 • Публикации: 2317
 • Пол: Жена
 • Осем години.
  • Профил
 • Вид лечение: Софосбувир
 • Резултати: Повторно лечение
 • Статус: Има близък с хепатит C
искам само да вметна, че това не е в-к Доктор, а ИНФОРМАЦИОННА АГЕНЦИЯ

http://www.blitz.bg/

и със сигурност го чете доста народ, доста повече от въпросния "Доктор".

Още по-добре, ако питаш мен.

Дани
Hang in there.

 


СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007