Автор Тема:  След края на шестмесечно лечение на генотип 3  (Прочетена 21726 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен avgustina09

  • Немедицинско лице
  • Степен на активност - Студент
  • ****
  • Публикации: 219
  • Пол: Жена
    • Профил
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешно завършенo - чака резултати
  • Статус: Хроничен хепатит C
Ето ме тук, в раздела "Завършено лечение".

Когато започвах темата си в раздела  "Нов член" струваше ми се нереално някога да попадна тук.  Но ето че съм тук.

Та така...

Понеже лечението ми мина почти неусетно без много странични ефекти, посттерапевтичния период от 40 дни също не показа драстични промени. Е, няма онази тежест в плешките и неприятната сухота по цялото тяло, не тичам за изследвания... Общо взето се чуствам по-добре.

Някои неща искат особено внимание:

КОСАТА - не, не спира да пада. Станала е нежна и мекичка като на бебе - така си вкармам позитив. :smile: Иначе изпадам в депресия, когато се оглеждам в огледало.

Кожата се възстановява много по-бързо, но не вярвам да си завърне предишната еластичност.

Апетитът се завърна малко по-късно, трябваше да минат около 3 седмици след последната инжекция. Но пък се завърна успешно - качила съм около 1кг за един месец.

Но най-много ме тревожи кръвното налягане - започна да се качва.

За първия път ми се случи една ранна сутрин, когато ми се препи вода. В кухнята усетих че ми се вие свят, в следващия момент усетих удар в гърба си и седалището - падайки назад бях се ударила във вратата на съдомиялната. Тя на своя ред вдигна олелия, а аз се опитах да се изправя, но отново се озовах на пода, и разбрах че нямам сили дори да помръдна. Съдомиялната беше пълна за моя радост, и именно тя събудила съпруга ми. Беше най-щастливия момент в моя живот откакто съм омъжена, когато първо видях сянката, после стъпалата на съпруга ми пред лицето си - не бива човек да живее сам. Колкото и да е силен, всеки може да се превърне в абсолютно безпомощен. 

В момента кръвното ми се движи около 125/85, усещам страхотен натиск в слепочията и в ушите. Не съм ходила на лекар, надявах се да отшуми. По някое време пада до 100/70, но натискът не ме отпуска. Дори ми прилича на състоянията в които бях някои вторници, когато бях на лечение. Дишам някакси повърхностно, без да вкарвам кислород.

Само в поста на Анита бях чела за този проблем, където Цветна, Тита и Теди също бяха споделили за инцидентите с кръвното. Но за мое съжаление темата не продължи и ще бъда признателна, ако някои от момичета сподели как се развиха нещата при тях.
 



Неактивен tedi

  • Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Доктор на хепатитните науки
  • *****
  • Публикации: 1168
  • Пол: Жена
    • Профил
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
Re: След края на шестмесечно лечение на генотип 3
« Отговор #1 -: Януари 29, 2011, 17:04:59 »
Здравей Августина,
Много си права,че е кофти да живееш сам.По едно време/доста често даже/получавах много гадни кризи,и ако Крум бе на бачкане,все съм си мислила 'ей ся си пукнах сам самичка тука',ужасно кофти е,и тази мисъл те панира тотално.Да чукна където трябва,отдавна не са ми се случвали,и дано не се случат повече.
При мен проблема и с кръвното се нормализира,добре си е.Сигурно се чустваш така кофти от резките промени,от високо на ниско,поне при мен така бе,до колкото забелязах.
По време на лечението имах ниско кръвно 100/70/за мен това е ниско/,след края съм дигала в порядъка на 136/93.Тези промени ми действаха зле,защото аз винаги/дори и през бременеенето/имам заковано кръвно на 120/80
Не съм ходила на лекър,не съм пила нищо.Всичко чаках само да си се подреди и нареди,така и стана.


Поздрави,
Теди
« Последна редакция: Януари 29, 2011, 18:55:34 от tedi »

Неактивен anita

  • Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Доцент
  • *****
  • Публикации: 2988
  • Пол: Жена
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
Re: След края на шестмесечно лечение на генотип 3
« Отговор #2 -: Януари 29, 2011, 18:10:34 »
За високото кръвно след месец два без резултат от медикаментите на личния лекар отидох на кардиолог. Та на неговата кардиограма се оказа, че проблема ми не е от вчèра, а поне от година. Затова не се доверявайте на личните като ви кажат, че кардиограмата ви е добре.Изписа ми Тритейс плюс по една табл. сутрин. Сега кръвното е нормално,но долната граница не пада под 90. Та  като му разказах за лечението на хепатита ме прати и на ендокринолог и се оказа, че ТСХ е над нормата. За сега съм без медикаментите и чакаме да видим дали само ще влезе в норма. Тези дни трябва да повторя изследванията и ще разберем как са нещата.
Моя съвет е да не отлагаш и да идеш по скоро на специалист


Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org


Неактивен Rumi_

  • Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Доктор на хепатитните науки
  • *****
  • Публикации: 1544
  • Пол: Жена
    • Профил
  • Вид лечение: Алтернативно
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
Re: След края на шестмесечно лечение на генотип 3
« Отговор #3 -: Януари 29, 2011, 18:46:20 »
Здравей Августина, аз мисля че не е лошо да отидеш на кардиолог.
Аз съм хипертоничка и преди лечението пиех еналаприл. След първия месец от лечението,както при всички кръвното падна и спрях лекарствата. Сега, вече 7-ми месец по някога го засичам високо, по някога нормално. Нищо обаче не пия. Мисля, че варирането е временно, но при теб щом  6 м. след края на лечението е високо, мини през специалист. :doubleup:

Неактивен tita70

  • Немедицинско лице
  • Степен на активност - Дипломант
  • *****
  • Публикации: 397
  • Пол: Жена
    • Профил
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
Re: След края на шестмесечно лечение на генотип 3
« Отговор #4 -: Януари 29, 2011, 22:29:59 »

         Здравей avgustina09.
 
         Винаги съм била с ниско кръвно и ето,че миналата нова година, по време на лечението
         (бяха минали 5м от началото)се почувствах зле,измерих си го-беше 135/90.
         Беше празник,не ми се ходеше  в спешното,слязох до съседите-те са лекари.
         От паниката се беше вдигнало още но те ме посъветваха да вземам валидоли
         валериани и да си го следа как ще е една седмица.За мой късмет след няколко дни
         всичко се нормализира и някък си това мина на заден план.
         И така до преди два месеца.След лечението(август)заминах за Гърция
         Всичко си беше наред и изведнъж,ноември-бам пак високо 140/90
         Там вече отидох в спешното,измериха го, още по високо :shocked1:
         Докторът обаче каза-ааааа нищо няма,добре си и това беше.
         Един месец бях така,и го вдигах само вечер.
         Понякога имах тежест в сърдечната област и в плешката,друг път
         безпокойство и нервнос но никога главоболие.
         Така беше докато се прибрах в БГ.Откакто съм си тук не съм вдигала.
         И на лекар още не съм ходила-дано не ми се наложи,да чукна и аз където трябва.
         Все си мисля,че това е вследствие от лечението.В интерес на истината преди да го започна
         ходих на кардиолог понеже имах някои опасения но  всичко си беше наред.
         Съветът ми е да не бързаш с лекарства-следи си го известно време и ако не се нормализира
         потърси специалист.Стискам палци всичко да се оправи.           Успех :good:
         
Закъснява истината,но винаги идва при нас!!!

Неактивен avgustina09

  • Немедицинско лице
  • Степен на активност - Студент
  • ****
  • Публикации: 219
  • Пол: Жена
    • Профил
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешно завършенo - чака резултати
  • Статус: Хроничен хепатит C
Re: След края на шестмесечно лечение на генотип 3
« Отговор #5 -: Януари 30, 2011, 09:26:47 »
Благодаря момичета,

Беше много любезно от ваша страна, че толкова бързо се отзовахте на молбата ми.

Да разбирам, че трябва да направя изследвания за урина и ТСХ и да посетя кардиолог. Дори да ми няма нищо, за момента май няма да ми се размине.

Тедка, от 1 седмица си меря кръвното 4-5 пъти на ден. Много варира, сутрин и вечер е ниско, около 100/70 - 110/75, след първото кафе и през деня стига 120/80 - дори веднъж стигна 130/85. Наясно съм че стойностите не са тревожни, но ме тревожи самата  тенденция към покачване.

Пулсът преди лечението ми се движеше около 68-70, по време на лечение го поддържах над 80, и още си е така - може би преди ляане спада до 78. Непосилно ми е  да понасям какъв да е шум, дори собствения си глас едвам понасям. Тъкмо бях станала спокойна като пън, отново стигам до онзи момент когато имам усещане че се побърквам.



Неактивен tedi

  • Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Доктор на хепатитните науки
  • *****
  • Публикации: 1168
  • Пол: Жена
    • Профил
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
Re: След края на шестмесечно лечение на генотип 3
« Отговор #6 -: Януари 30, 2011, 09:41:34 »
Здравей,Августина!
Аз на твое място преди всичко бих си пусната TSH.
Всъщност ти по време на лечението имаше ли проблем с хормоните?

Поздрави,
Теди

Неактивен anita

  • Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Доцент
  • *****
  • Публикации: 2988
  • Пол: Жена
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
Re: След края на шестмесечно лечение на генотип 3
« Отговор #7 -: Януари 30, 2011, 09:56:45 »
И аз бих те посъветвала като Теди, При мен точно след края на лечението ми се появи раздразнителността. Оказа се ТСХ-то виновно.


Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org


Неактивен avgustina09

  • Немедицинско лице
  • Степен на активност - Студент
  • ****
  • Публикации: 219
  • Пол: Жена
    • Профил
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешно завършенo - чака резултати
  • Статус: Хроничен хепатит C
Re: След края на шестмесечно лечение на генотип 3
« Отговор #8 -: Януари 30, 2011, 15:47:06 »
Тедка,  по време на лечението ТСХ-то се движеше в норма, като че ли беше нисичко, но в граници. Както и 10 дни след последната инжекция е било 1,6. Нищо чудно този показател да е претърпял  промяна, и точно затова утре сутринта смятам първо да мина през лабораторията.

Благодаря още веднъж за отзивчивостта!



Неактивен cvetna

  • Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Докторант
  • *****
  • Публикации: 578
  • Пол: Жена
  • pure pleasure seeker
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
Re: След края на шестмесечно лечение на генотип 3
« Отговор #9 -: Януари 30, 2011, 21:49:45 »
Здрасти :)

За кръвното - при мен се нормализира от само себе си. В момента нямам никакви оплаквания, не съм го и мерила от едно известно време, ама като не го усещам високо, не го и мисля  :pardon:

За стягането в гърдите и трудното поемане на въздух - при мен също го имаше, появява се и сега от време на време. Като се изнервя или претоваря с работа, което не се случва рядко... та съм си решила, че е от нерви... и малко ми е писнало от лекари вече, затова си я карам така  :baby3:

Стискам палци да се нормализират нещата скоро  :girl_wink:
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org


Неактивен avgustina09

  • Немедицинско лице
  • Степен на активност - Студент
  • ****
  • Публикации: 219
  • Пол: Жена
    • Профил
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешно завършенo - чака резултати
  • Статус: Хроничен хепатит C
Re: След края на шестмесечно лечение на генотип 3
« Отговор #10 -: Февруари 01, 2011, 08:05:57 »
Кръвната картина не се променила много, очаквах по-бързо възстановяване.

Хемоглобин (HGB)  - 112
 Еритроцити (RBC) -  4.40
 x 10^12/l м. 4.5 - 6.0; ж. 3.9 - 5.3
 
 Хематокрит (HCT)  - 0.337
 l/l м. 0.400 - 0.540; ж. 0.360 - 0.470
 
 Среден обем на еритроцита (MCV) -  76.6 fl 82.0 - 98.0
 
 MCH  - 25.5 pg 27.0 - 33.0
 
 MCHC - 332
 g/l 300 - 360
 
 Левкоцити (WBC)-  3.4 x 10^9/l 3.5 - 10.5
 
 Тромбоцити (PLT) -  252
 x 10^9/l 140 - 400
 
 СУЕ, Westergreen -  8
 mm/h до50г.м.<15,ж.<22; над50 г. м.<20, ж.<28; П-ков:м.
 
дори пуснах и тези, но те са в норма:  

Креатинин (CREA) - (s) 61 umol/l м. 74 - 134; ж. 44 - 99
 
 Урея (UREA) - (s) 3.1 mmol/l м. 3.2 - 8.9; ж. 2.6 - 7.2
 
 Хормонът отново е добре: :dance:
 
 Тиреостимулиращ хормон (h TSH) 1.31
 mUI/l 0.34 - 5.5
 
   
 AлAT (ALT) - 11 -  I like it!
 U/l м. 0.0 - 49; ж. 0.0 - 33
 
 AсAT (AST) 17
 U/l 0.0 - 36
 
Причината за повишено кръвно налягане още ми убягва. Остава да потърся добър кардиолог  :sad3:



Неактивен tedi

  • Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Доктор на хепатитните науки
  • *****
  • Публикации: 1168
  • Пол: Жена
    • Профил
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
Re: След края на шестмесечно лечение на генотип 3
« Отговор #11 -: Февруари 01, 2011, 09:42:14 »
Здравей,Августина!
Да,кръвната картина  е добре,хормона е чудесен,а АЛАТа и аз го харесвам много :girl_wink:
Сега  ти остава кордиолог,за съжаление не мога да ти препоръчам някой.И ако там няма проблем,остава да е нещо на психична основа,я прекалено много нерви,стрес,напрежение....
Поне при мен бе така,защото аз тия кризи ги получавах и преди лечението и преди да ми се разбишкат хормоните.
Дано не е нещо сериозно и се оправиш бързо!
Да ни държиш в течение.


Поздрави,
Теди

Неактивен Rumi_

  • Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Доктор на хепатитните науки
  • *****
  • Публикации: 1544
  • Пол: Жена
    • Профил
  • Вид лечение: Алтернативно
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
Re: След края на шестмесечно лечение на генотип 3
« Отговор #12 -: Февруари 01, 2011, 11:03:31 »
Здравей Августина, кръвната ти картина е добре наистина. Не вярвам да има нещо сериозно, защото кръвното ти налягане не е толкова високо. По принцип до колкото знам то също варира и зависи от възрастта. Кардиолога би трябвало да ти пусне холестерол, триглицериди и др.изследвания за сърцето. Високо кръвно е над 90/140.

 

Неактивен anita

  • Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Доцент
  • *****
  • Публикации: 2988
  • Пол: Жена
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
Re: След края на шестмесечно лечение на генотип 3
« Отговор #13 -: Февруари 01, 2011, 20:08:21 »
На тези резултати всеки би завидял :shocked1: Перфектни са. Остава срещата с кардиолога да разнищи високото кръвно.


Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org


Неактивен pamche

  • Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Докторант
  • *****
  • Публикации: 980
  • Пол: Мъж
    • Профил
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
Re: След края на шестмесечно лечение на генотип 3
« Отговор #14 -: Февруари 03, 2011, 18:37:38 »
Здрасти, след лечението показателите бавно се нормализират , даже при мен хемоглобина най бавни се дигна  , реално маи поне 6 месеца трябват за да може човек да си влезе в кожата от преди лечението

Успех
Известен с това , че не е известен !

 


СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007