Автор Тема:  Моля за мнение относно резултати  (Прочетена 27053 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен bradata

 • Немедицинско лице
 • Степен на активност - Първолак
 • *
 • Публикации: 22
 • Пол: Жена
  • Профил
 • Вид лечение: Не е провеждано
 • Резултати: Не е провеждано лечение
 • Статус: Хроничен хепатит B
Моля за мнение относно резултати
« -: Февруари 03, 2011, 17:38:44 »
Здравейте на всички! Не съм очаквала, че някога ще ми се наложи да пиша тук, но и това ми дойде на главата :ashamed: При набора от изследвания, които си правих поради бременността ми, получих едно хубаво плюсче срещу HBsAg, което направо ми преобърна целия свят, тъй като не знаех почти нищо за болестта... Сега след доста четене, вече знам, че не е опасно за бебето ми и малко се кротнах. Днес получих и последните резултати от пуснатите ми изследвания и тъй като Бургас не се слави като град с каквито и да било кадърни лекари, предпочитам да питам вас като доста по-сведущи по въпросите с хепатита. Та имам 2 положителни резултата за австралийския антиген от 2 различни лаборатории (за всеки случай), а половинката е с отрицателен. Другите ми изследвания са за:
АСАТ             - 21,18
АЛАТ             - 29,34
общ белтък  - 79,70
албумин        - 44,88 , които резултати ми изглеждат наред или поне всичко си е в нормата.
От самата вирусологична лаборатория в ХЕИ, където правих повторното изследване за HBsAg, лекарката там ми препоръча още 3 изследвания и тук малко се озадачавам в момента. На фактурата ми за плащане единият показател е изписан като "определяне на Anti-HBc  (Total ) по ЕЛИСА (не ми работи латиницата за да го напиша това специално), а в резултатите фигурира като Anti-HBcor IgM ?! Не ми изглежда да е едно и също, като разглеждах тук... Иначе по спомен, самата лекарка като казваше на лаборантките какво да пишат за изследване, спомена нещо с "кор". Та този показател ми е отрицателен. Отрицателен ми е HBeAg, а Anti-HBe ми е положителен.
По думите на лекарката в лабораторията, нямам активна инфекция в момента (така си беше и според мен, защото нито имам, нито някога съм имала някакви оплаквания, типични за хепатита), тази, която имам е стара и е поне отпреди 1 година, носител съм на вируса и мога да го предавам по кръвен, полов или дори битов (???) контакт. За бебето май бях по-запозната от нея, защото тя твърди, че не трябва да се слага имуноглобулин след раждането, а само обичайната ваксина за хепатит В до 12 часа и че няма значение много как ще се ражда. А аз пък съм разбрала оттук, че е желателно раждането да е със секцио, да се постави ваксина до 6 часа, както и имуноглобулин, който вече може се открие и в България. За мен - трябвало само да си изследвам един път годишно АСАТ, АЛАТ и Anti-HBe и ако имало нещо притеснително, да отида при гастроентеролог.
Половинката пък трябвало да се изследва дали има антитела и ако няма, то да се ваксинира за всеки случай, тъй като това би означавало, че не е боледувал и организмът му няма изградена защита.
Та моля скромно и за вашето мнение относно тези мои резултати - мога ли вече да се успокоя и да се кротна или ще трябва да давам още пари за още изследвания  :ashamed2:

Неактивен Аника

 • Топ потребител на форума - немедицинско лице
 • Степен на активност - Доктор на хепатитните науки
 • *****
 • Публикации: 1162
 • Пол: Жена
 • генотип 1
  • Профил
 • Вид лечение: Софосбувир + Даклатасвир
 • Резултати: Успешнo
 • Статус: Хроничен хепатит C
Re: Моля за мнение относно резултати
« Отговор #1 -: Февруари 03, 2011, 17:51:44 »
Здравей,

от това което прочетох в постинга ти и от това, което знам за хепатит В правилно си се ориентирала относно имуноглобулина, който трябва да се постави на бебето веднага след раждането му, заедно с ваксината за хепатит В.
За половинката ти - също си се оринтирала правилно. Изследване за антитела Anti-Hbc total и ако няма изградени антитела задължително пълн курс на ваксинация - 3 дози по схема.
За теб самата - нищо не мога да кажа, в смисъл дали това следене ще е достатъчно, може би трябва да се направи и тест за вирусно натоварване?
Ще се включат с мнение със сигурност разбиращите от хепатит В - на мен ми е все още трудно да се ориентирам.

Късмет и лека бременност
"Спри да живееш за това, което е зад ъгъла и започни да се наслаждаваш на разходката по улицата."

Неактивен Радослав Русинов

 • Администратор на форума - немедицинско лице
 • Степен на активност - Професор
 • *******
 • Публикации: 5569
 • Пол: Мъж
  • Профил
  • My Home Page
 • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
 • Резултати: Успешнo
 • Статус: Хроничен хепатит C
Re: Моля за мнение относно резултати
« Отговор #2 -: Февруари 03, 2011, 22:48:28 »
Здравей,
Тук нещо тотално са те объркали с тези изследвания. Няма как изследването за HBsAg да ти е положително, а anti-HBc total да ти е отрицателно. Anti-HBc IgM е компонент на anti-HBc total и може да се измерва отделно. Изследването anti-HBc IgM е релевантно само в първите 6 месеца след заразяването с хепатит Б. В момента, в който той хронифицира, anti-HBc IgM става отрицателно, а anti-HBc IgG става положително. Изследването anti-HBc total измерва и двата компонента anti-HBc IgM и anti-HBc IgG. Затова е по-правилно да се пусне anti-HBc total. В тази статия можеш да прочетеш повече за изследванията при хепатит Б и какво значат: Диагностика на Хепатит В.
От това, че имаш HBeAg-отрицателен хепатит и заради ниските чернодробни ензими (АЛАТ и АСАТ) може да се предположи, че има шанс хепатита да ти е неактивен. Но за да се установи това, са нужни допълнителни изследвания, както и е абсолютно задължително те да бъдат пуснати и разтълкувани от лекар-специалист в областта на хроничните вирусни хепатити. Ето оттук можеш да вземеш контактите на оторозираните центрове, където работят такива специалисти: Центровете за лечение на хронични вирусни хепатити в България. Абсолютно задължително е максимално бързо да си запишеш час при някой от тези лекари. Това, което те е консултирала лекарката във вирусологичната лаборатория не е много съществено и явно неадекватно.
Това, че нямаш симптоми на хепатита не значи нищо, повечето хора с хроничен вирусен хепатит нямат никакви видими симптоми и се чувстват прекрасно - до момента, в който не научат, че имат цироза. Така, че твоето субективно усещане за състоянието ти не е никакъв критерий за това какво се случва реално с черния дроб. Черният дроб не боли, той може да се разпада и пак няма да разбереш, че имаш проблем с него.
А това за заразяването чрез битов контакт е супер глупост. Ако заразяването ставаше толкова лесно, защо съпруга ти не се е заразил!? Заразяването по полов път е възможно и наистина, хепатит Б се предава по полов път, но това не е задължително да се случи в 100% от случаите (което е видимо и в твоя случай). Вероятността да заразиш партньора ти по полов път нараства с увеличаването на активността на вируса в кръвта. Това, че не си заразила приятеля/съпруга си е още един аргумент в полза на това, че има голяма вероятност да си неактивен носител на вируса, което е много добра новина, в случай, че бъде потвърдено от лекаря, при който ще отидеш на преглед.
Слагането на имуноглобулин не е задължително за всички новородени, родени от майки с хроничен хепатит Б. То зависи от това дали вируса е бил активен и в какви количества се е срещал в кръвта (констатира се с ПСР изследване) в последните месеци на бременността, като и от HBeAg статуса (който при теб е отрицателен, което е по-добрия вариант).
Изключително важно е да се запознаеш с цялата информация по темата бременност и хепатит Б, затова мога да ти препоръчам една статия от нашия сайт, на която сме се опитали да съберем на едно място цялата нужна информация: Хепатит B и бременност.
Допълнително, мога да ти препоръчам да изчетеш една тема във форума на бг-мама, която също ще ти бъде много полезна: Това е недопустимо и СКАНДАЛНО.

Много е важно да научиш всичко за предпазването на бебето, защото в немалка степен здравето му зависи от това доколко насериозно ще приемеш нещата по време на бременността и ще направиш всички необходими стъпки преди раждането. Затова, отдели си време да прочетеш статията на нашия сайт и темата във форума на бг-мама (в нея са писали двама много добри лекари, както и има и споделен опит от майки с хепатит Б). Тук във форума, в раздела Превенция и заразяване също има няколко теми, в които сме обсъждали тази тема.
Щом прочетеш тази информация, следващата много важна стъпка е да отидеш при лекар-специалист, който да ти пусне ПСР, да ти види всички изследвания, да пусне и други изследвания ако трябва, и да те посъветва как трябва да постъпиш.
Когато си подготвена и вземеш нещата в свои ръце, съм сигурен, че всичко ще се нареди и всичко ще е наред с бебето, а и ти ще бъдеш спокойна, че си направила всичко необходимо!

За съпруга ти - поставянето на ваксина не е препоръчително, а абсолютно задължително.
Не забравяй да накараш всички твои близки да си пуснат изследвания за хепатит Б (а и за хепатит C), защото е вероятно и някой от тях също да има хепатит. Допълнително, тази поредица от статии може да ти е полезна, за да научиш повече за хепатит Б като цяло: Хепатит В: Лист факти.


Поздрави,
Радо
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org


Неактивен Vancheto

 • Модератор на форума - немедицинско лице
 • Степен на активност - Доктор на хепатитните науки
 • *******
 • Публикации: 1558
 • Пол: Жена
  • Профил
  • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
 • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
 • Резултати: Повторно лечение
 • Статус: Хроничен хепатит B
Re: Моля за мнение относно резултати
« Отговор #3 -: Февруари 04, 2011, 15:34:44 »
Anti-HBc IgM е компонент на anti-HBc total и може да се измерва отделно. Изследването anti-HBc IgM е релевантно само в първите 6 месеца след заразяването с хепатит Б. В момента, в който той хронифицира, anti-HBc IgM става отрицателно, а anti-HBc IgG става положително. Изследването anti-HBc total измерва и двата компонента anti-HBc IgM и anti-HBc IgG. Затова е по-правилно да се пусне anti-HBc total.

При обостряне  на хроничния хепатит, anti-HBc IgM от отрицателно пак може да стане положително и след преминаването в неактивна фаза, пак anti-HBc IgM става отрицателно.
Точно така се получи по време на моята бременност.
Не виждам смисъл въобще да и го правят това изследване или anti-HBc total , просто трябва да и се следи виремията и ако се налага в последния триместър да пие нуклеозид.
HBV DNA - това трябва да ти се пусне,  bradata !
Гледай най-късно до седмия месец да го направиш за да имаш време да намалиш вирусния товар, ако това се налага.
Късмет  :good:
 
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org


Неактивен Радослав Русинов

 • Администратор на форума - немедицинско лице
 • Степен на активност - Професор
 • *******
 • Публикации: 5569
 • Пол: Мъж
  • Профил
  • My Home Page
 • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
 • Резултати: Успешнo
 • Статус: Хроничен хепатит C
Re: Моля за мнение относно резултати
« Отговор #4 -: Февруари 04, 2011, 16:14:20 »
Мерси, Ванче!
Сега се разрових и научих нещо ново, което ми беше убягнало досега. Възможно е anti-HBc IgM да стане положителен при реактивация в някои от случаите. Има нещо такова записано и в една от статиите:
Цитат
Маркери за хепатит В инфекция
...
IgM антитяло за хепатит B ядрен антиген - (Anti-HBc IgM или HBc IgM Ab)
•   Този тест е скъп и трябва да се използва преди всичко ако в много голяма степен се съмняваме, че пациента се намира в ранен период на възстановяване след инфекция (от 2 до 16 седмици след инфекцията), когато HBsAg е изчезнал, но все още нивата на anti-HBs не се откриват.
•   Положителен е резултата при пациенти, които са също HBsAg положителни и обикновено означава, че те имат остра инфекция.
•   Обикновено се открива от 3 до 12 месеца.
•   В зависимост от прагът на чувствителност, ниски нива могат да бъдат открити при пациенти с хронична инфекция и реактивация.
...
Ще трябва и да изпратя доуточняващ имейл на отговор, който изпратих точно днес, във връзка с едно запитване за случай на хепатит Б във фаза на реактивация  :pardon:


Поздрави,
Радо
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org


Неактивен bradata

 • Немедицинско лице
 • Степен на активност - Първолак
 • *
 • Публикации: 22
 • Пол: Жена
  • Профил
 • Вид лечение: Не е провеждано
 • Резултати: Не е провеждано лечение
 • Статус: Хроничен хепатит B
Re: Моля за мнение относно резултати
« Отговор #5 -: Февруари 07, 2011, 09:59:31 »
  Благодаря ви за отговорите и съветите. Няма да лъжа, че са ми харесали, защото тайничко се надявах на потупване по рамото и успокоителни приказки, че всичко ми е наред... Но лошото е, че човек не може или по-точно не трябва да живее в неведение, макар че то е къде-къде по-блажено и колкото и да ми е мъчно, трябва да приема реалното положение. Затова се радвам въпреки всичко, че реших да се допитам тук, защото ако се оставя на кадърните ни доктори, така и ще си замина тихо и кротко сигурно :angry3:

  Потресена съм от всичко прочетено (уикенда се занимавах основно с четене и сега още ми е каша в главата и ми се мержелее пред очите) и от изнесените факти - не мога да проумея как при такъв голям брой хора, които са заразени и при сериозността на болестта, все още цари такова безхаберие и невежество сред лекарите и как са единици тези от тях, които са запознати с хепатита и които могат да предложат адекватни съвети и лечение!!! Това е наистина безумие просто :fool3: ! Но това са въпроси и дискусия, които не са за тази тема и които със сигурност са разисквани, така че да си мина на въпросите.

  От прочетеното дотук разбирам, че засега изследванията ми показват що годе оптимистично състояние, което обаче не може да се приеме за сигурно, преди най-малкото да си направя въпросния HBV DNA тест и да се консултирам със специалист?! Което със сигурност значи, че трябва да пътувам поне 2 пъти до някой от центровете - един път за консултация и даване на кръв за изследване и втори път за консултация относно получените резултати. И това е най-оптимистичният вариант... От списъка с центровете виждам, че само на един лекар е отбелязано, че приема по здравна каса и това е доцент Антонов? А и в тази клиника има лаборатория, в която може да ми се направи този ДНК тест. Така че май това е най-добрия вариант за човек от провинцията? Теста ще ми е платен най-вероятно и трябва да приготвя колко - 150-200лв? Питането ми е дали ми трябва някакво специално направление от личната лекарка или трябва просто да поискам направление за гастроентеролог с отбелязана диагноза носител на хепатит Б? И след като доцентът приема по здравна каса само в четвъртък, някой има ли представа за след колко време бих могла да се уредя с час най-рано, че ако е след няколко месеца, май ще ми е късничко (сега съм горе-долу в средата на третия месец)? Дали резултатите стават бързо т.е. мога да преспя някъде в София и на другия ден да ги взема и да отида при лекаря или като съм по каса, пак ще трябва да чакам до някой четвъртък и пак да съм записана... Извинявам се, че питам толкова, но хем ми е притеснено и искам по-бързо да имам някаква яснота по въпроса, хем пък съм в доста незавидно финансово състояние в момента и всеки лев ми е от значение и затова гледам да си планирам всичко, че да знам какъв заем да търся като сума.

  И още нещо, преди да се ваксинира половинката, да си пуска ли все пак anti HBs, за да се види дали има имунитет или направо да питам в аптеката за ваксина? И има ли различни такива ваксини, та да ми препоръчате определена или си е само една за тази цел?
Благодаря ви пак, че ви има и че сте толкова отзивчиви :clap2:!

Неактивен Vancheto

 • Модератор на форума - немедицинско лице
 • Степен на активност - Доктор на хепатитните науки
 • *******
 • Публикации: 1558
 • Пол: Жена
  • Профил
  • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
 • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
 • Резултати: Повторно лечение
 • Статус: Хроничен хепатит B
Re: Моля за мнение относно резултати
« Отговор #6 -: Февруари 07, 2011, 15:12:22 »
При условие, че си с нормални ензими в момента не съм сигурна, че ще ти пуснат ПСР, па макар и да си с направление.
По-добре си го направи за своя сметка, вземи си резултата и тогава може да посетиш специалист с направление №3
Аз съм изпращала кръв по куриер като предварително се уговориш с лабораторията и сега резултатите се получават с парола и по интернет.
Половинката ти може да си пусне anti HBs и после да се ваксинира по схема.
Трябва и близките ти да се изследват-майка, баща, брат, сестра.......
 
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org


Неактивен bradata

 • Немедицинско лице
 • Степен на активност - Първолак
 • *
 • Публикации: 22
 • Пол: Жена
  • Профил
 • Вид лечение: Не е провеждано
 • Резултати: Не е провеждано лечение
 • Статус: Хроничен хепатит B
Re: Моля за мнение относно резултати
« Отговор #7 -: Февруари 07, 2011, 16:08:16 »
Да, аз така или иначе преглътнах и приех факта, че ще трябва да си платя сама това изследване, колкото и да ми е мъчно :crying2: Но това, че може да стане и пращайки кръв оттук ми прозвуча добре. Току-що говорих, обаче, с лабораторията в УМБАЛ "Свети Иван Рилски" за да попитам каква е точно процедурата и лекарката след като ме поразпита за направените ми изследвания и резултати, ми препоръча да отложа този тест за 7-8 месец, когато е най-възможно да се активизира вирусът (ако реши да го прави гадинката де). Не, че и сега не мога да го направя пак, но според нея просто ще дам над 150лв на вятъра без да мога да разчитам на тези резултати в момента, тъй като в 7-8 месец е напълно възможно, те да са напълно различни и именно тогава ще са решаващи в случая  :ashamed2: Но все пак според нея било добре да се консултирам със специалист сега и той да реши дали и кога да се изследвам ???
Пак съм пред дилема какво да правя :angry3:

Иначе, ще предупредя родителите и брат си, че е добре да се изследват - тях поне мога да ги пратя на безплатното анонимно тестване в кабинета в ХЕИ, нали?
Половинката пък ще си провери антителата и тогава ще питам за ваксина евентуално :)

Неактивен stefani

 • Немедицинско лице
 • Степен на активност - Ученик
 • **
 • Публикации: 27
 • Пол: Жена
 • печели този ,който се бори
  • Профил
 • Вид лечение: Не е провеждано
 • Резултати: Не е провеждано лечение
 • Статус: Хроничен хепатит B
Re: Моля за мнение относно резултати
« Отговор #8 -: Февруари 07, 2011, 16:38:11 »
Здравей!Първо искам да ти кажа ,да не се притесняваш-за плода не е полезно.Аз бях в същата ситуация като теб.По време на
бременноста ми откриха хепатит б и аз се притеснявах,но в крайна сметка родих нормално,не секцио и бебето ми не е заразено.
Съпругът ми също.Така,че относно секциото не ги слушай.Първите минути  след като родих с очите си видях,че му биха ваксината
Аз също съм с нормални асат и алат и вирусен нисък товар,и съм благодарна на Радо ,че ме просветна да не се лекувам.Пропуснах
да пиша,че лекарят пуснал изследванията ми искаше да се лекувам на всяка цена,дори ми бяха подготвили документите за
здравната каса.Моят съвет е отиди в София там където си се насочила.

Неактивен Vancheto

 • Модератор на форума - немедицинско лице
 • Степен на активност - Доктор на хепатитните науки
 • *******
 • Публикации: 1558
 • Пол: Жена
  • Профил
  • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
 • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
 • Резултати: Повторно лечение
 • Статус: Хроничен хепатит B
Re: Моля за мнение относно резултати
« Отговор #9 -: Февруари 07, 2011, 16:58:18 »

Иначе, ще предупредя родителите и брат си, че е добре да се изследват - тях поне мога да ги пратя на безплатното анонимно тестване в кабинета в ХЕИ, нали?
Половинката пък ще си провери антителата и тогава ще питам за ваксина евентуално :)

В кабинетите на КАБКИС изследват безплатно за СПИН и хеп.С, хеп.В не е включен в безплатния пакет.
Имаше момент, в който правеха и HbsAg безплатно, но вече не е така.
 
 
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org


Неактивен Радослав Русинов

 • Администратор на форума - немедицинско лице
 • Степен на активност - Професор
 • *******
 • Публикации: 5569
 • Пол: Мъж
  • Профил
  • My Home Page
 • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
 • Резултати: Успешнo
 • Статус: Хроничен хепатит C
Re: Моля за мнение относно резултати
« Отговор #10 -: Февруари 07, 2011, 18:57:50 »
Здравей,
Има резон, в това, което са ти казали, защото важното изследване е ПСР-а, който се прави в третия триместър на бременността. Според неговите резултати се взема решение за евентуално лечение в този триместър, както и за това дали е нужен имуноглобулин.
Но, мисля, че е едно добро начало да си запишеш час за преглед при лекар-специалист, който си си избрала, за да те наблюдава по време на бременността. Нека решението за изчакването с ПСР-а да го вземе той. Хубаво е да отидеш на лекар и той да поеме твоя случай, колкото е възможно по-рано. Може резултата от идването ти до София (виждам, че си се спряла на София) да е само това, че лекаря ще ти каже неща, които знаеш и си прочела, и че ще ти пусне само някакви по-дребни изследвания, и ще отложи ПСР-а. Но за теб по-важното ще е, че знаеш, че си прегледана от специалист, че той е видял изследванията, дал ти е компетентен съвет и е поел наблюдението на бременността ти по отношение на хепатит Б.

Относно прегледите по Здравна каса, мисля, че повечето лекари от списъка ги правят, независимо, че не са обявени в нашия списък. Избери си лекар, звънни и попитай. Ако държиш на прегледа по Здравна каса, трябва да имаш предвид, че ще трябва да почакаш поне няколко седмици. Но мисля, че повечето лекари правят и такива прегледи.


Поздрави,
Радо
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org


Неактивен bradata

 • Немедицинско лице
 • Степен на активност - Първолак
 • *
 • Публикации: 22
 • Пол: Жена
  • Профил
 • Вид лечение: Не е провеждано
 • Резултати: Не е провеждано лечение
 • Статус: Хроничен хепатит B
Re: Моля за мнение относно резултати
« Отговор #11 -: Февруари 08, 2011, 12:56:14 »
Благодаря отново!

Първо се бях ориентирала към София заради доцент Антонов и приема му по здравна каса, както и наличието на лаборатория правеща ПСР теста. После се замислих дали да не отида във Варна при проф. Коцев - най-близко ми е и дори с таксата му за преглед в частния кабинет, пак щеше да ми излезе малко по-евтинко от ходенето в София. Но пък след още четене и отзиви за двамата, както и след препоръката на един приятел, чиято сестра е преминала успешно лечение на хепатит С при доцент Антонов, определено везните се наклониха към него и реших да е той. Подготвих се психически и за доста чакане, но... като звъннах днес, ми дадоха час за 17-ти! Попитах 2 пъти за кой месец, да не би да не съм разбрала :mocking:, но наистина имам късмет и часът ми е за другата седмица :clap3: Сега "кандидатстваме за заем" от шефа на половинката, че най-бързо той ще отпусне :ashamed2: и ще разучавам координати и карти, че София ми е тъмна Индия :laugh: Надявам се на добри новини или поне най-малкото ще мога най-накрая да се успокоя, че съм направила всичко, което е трябвало - благодаря за което на вас :flowers:

Неактивен qiqi

 • Топ потребител на форума - немедицинско лице
 • Степен на активност - Докторант
 • *****
 • Публикации: 845
 • Пол: Жена
  • Профил
 • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
 • Резултати: Успешнo
 • Статус: Хроничен хепатит C
Re: Моля за мнение относно резултати
« Отговор #12 -: Февруари 08, 2011, 21:20:09 »
Радвам се че си решила да се довериш на доц.Антонов,стрхотен човек е.
От централна автогара може да хванете автобус 74,а с такси е около5-6лв.

Неактивен tedi

 • Топ потребител на форума - немедицинско лице
 • Степен на активност - Доктор на хепатитните науки
 • *****
 • Публикации: 1168
 • Пол: Жена
  • Профил
 • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
 • Резултати: Успешнo
 • Статус: Хроничен хепатит C
Re: Моля за мнение относно резултати
« Отговор #13 -: Февруари 09, 2011, 08:56:37 »
Ако решиеш да ползваш такси от гарата много внимавай,гледай тарифите внимателно,да не ти излезе 50-60кинта до болницата.

Неактивен bradata

 • Немедицинско лице
 • Степен на активност - Първолак
 • *
 • Публикации: 22
 • Пол: Жена
  • Профил
 • Вид лечение: Не е провеждано
 • Резултати: Не е провеждано лечение
 • Статус: Хроничен хепатит B
Re: Моля за мнение относно резултати
« Отговор #14 -: Февруари 09, 2011, 17:34:04 »
  Благодаря за получените съвети тук и на лични :flowers: И с риск да си самооспамя съвсем темата (моля за извинение за което :ashamed2:) да си кажа чуденките, пък ако някой има възможност и желание да помогне - няма да го върна ;)

  Ще ходим с кола до София, тъй като сега съм още в периода на гаденето и честото пишкане и пътуването с влак или автобус ще е мисия невъзможна и непоносима и въпреки по-високите разходи ще разходим возилото дотам. Уговорихме и навигация назаем. Дотук добре... ама като чета в сайта на болницата упътвания за намирането ѝ и виждайки, че е сравнително в центъра, веднага изниква въпроса с разкопаните и затворени за движение улици - някой има ли идея дали в района има такива в момента? Питане второ - до болницата или нейде в района има ли къде да се остави паркиран автомобил, че това също е въпрос с повишена трудност? Опитах се да намеря мястото на клиниката в Гугъл Мапс или сайт с карта на София и ми дава за този адрес една изключително гъсто населена с болници и клиники област и се чудя дали се открива лесно от смотан провинциалист или да се въоръжим със схема и търпение? И последното, което ме терзае - ако докторът реши да правим в момента някакви изследвания, то това посмъртно няма да има как да стане в същия ден и тогава каква би била процедурата според вас - да търсим хотел наблизо за преспиване и да чакаме резултатите за да ги види доц. Антонов (което пък води до другия въпрос - кога и как аджеба пък ще успея да го видя ако приема само в четвъртък такива като мен и то без записан нов час ??? ) или ще си се прибираме в Бургас, а за резултатите да питаме по телефона и после да звъним (или идваме пак) на доктора? То много хипотетично стана, ама ми се иска да имам някаква нагласа предварителна, че под пара трудно мисля, а и пак е свързано с финанси да му се не види...

  Ще ми простите, надявам се, аборигенските въпроси, ама се оправдавам с това, че съм бременна и че съм полублондинка, така че ми е простено :ashamed2:

Неактивен tedi

 • Топ потребител на форума - немедицинско лице
 • Степен на активност - Доктор на хепатитните науки
 • *****
 • Публикации: 1168
 • Пол: Жена
  • Профил
 • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
 • Резултати: Успешнo
 • Статус: Хроничен хепатит C
Re: Моля за мнение относно резултати
« Отговор #15 -: Февруари 09, 2011, 17:56:45 »
http://www.kartasofia.com/свиван-рилски-tags.html
Един въпрос,че нещо се обърках-Иван рилски на бул.Несторов ли е?или Гешов?
Според картата в нета е на Гешов,а аз го знам като Несторов

Оффф,не ми се получава да ти дам картата с улицата,в която може да паркирате,щото там наистина това е голям проблем.

Нищо,значи улицата,в която може да паркираш и там не е синя зона е ул.Хан Пресиян,тя е пряка на бул.акад.Гешов на който се намира Иван Рилски.
« Последна редакция: Февруари 09, 2011, 18:14:49 от tedi »

Неактивен anita

 • Топ потребител на форума - немедицинско лице
 • Степен на активност - Доцент
 • *****
 • Публикации: 2988
 • Пол: Жена
  • Профил
  • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
 • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
 • Резултати: Успешнo
 • Статус: Хроничен хепатит C
Re: Моля за мнение относно резултати
« Отговор #16 -: Февруари 09, 2011, 21:09:55 »
Аз последния път паркирах на ул.Св.Георги Софийски и си платих с СМС. За софийските понятия това е на една крачка разстояние.  :smile: Как се оправям в Сф обачè само аз си знам. Имам някаква невероятна интуиция за ориентация.


Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org


Неактивен Аника

 • Топ потребител на форума - немедицинско лице
 • Степен на активност - Доктор на хепатитните науки
 • *****
 • Публикации: 1162
 • Пол: Жена
 • генотип 1
  • Профил
 • Вид лечение: Софосбувир + Даклатасвир
 • Резултати: Успешнo
 • Статус: Хроничен хепатит C
Re: Моля за мнение относно резултати
« Отговор #17 -: Февруари 09, 2011, 21:48:27 »
Бул. "Акад. Иван Гешов" е бившият бул. "Димитър Нестеров".
Рано сутрин наистина може да се паркира на ул. "Хан Персиян". Тя е успоредна на бул. "България" и перпендикулярна на самия бул. "Акад. Иван Гешов".

Важно е в GPS-а да въведете точен адрес и го следвайте. В момента няма разкопки около болницата.
Звънкай без да се притесняваш  :girl_wink:
"Спри да живееш за това, което е зад ъгъла и започни да се наслаждаваш на разходката по улицата."

Неактивен ralka

 • Немедицинско лице
 • Степен на активност - Дипломант
 • *****
 • Публикации: 366
 • Пол: Жена
  • Профил
 • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
 • Резултати: Успешнo
 • Статус: Хроничен хепатит C
Re: Моля за мнение относно резултати
« Отговор #18 -: Февруари 09, 2011, 21:57:50 »
Синя зона е ул. Св. Георги Софийски, както ти е писала Анита, също и ул. Здраве- и двете не са далече от клиниката пеш. Да също няма и планирани ремонти в този район,а и щом сте  с навигация няма да имате проблем.

Неактивен tedi

 • Топ потребител на форума - немедицинско лице
 • Степен на активност - Доктор на хепатитните науки
 • *****
 • Публикации: 1168
 • Пол: Жена
  • Профил
 • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
 • Резултати: Успешнo
 • Статус: Хроничен хепатит C
Re: Моля за мнение относно резултати
« Отговор #19 -: Февруари 10, 2011, 08:55:10 »
Оооо,Рали,на ул.Здраве е ад и мисия невъзможна да се дореди да паркира,там е една лудница заради Майчин Дом.Освен ако не е  в късния следобед,вече може да се дореди за място там.
Аз винаги и по всяко време съм намирала място на ул. "Хан Персиян", някъде до Белодробната не е  синя зона,и спокойно може да си оставиш колата.Само че трябва да се влезне от бул.Гешов.

Неактивен stefani

 • Немедицинско лице
 • Степен на активност - Ученик
 • **
 • Публикации: 27
 • Пол: Жена
 • печели този ,който се бори
  • Профил
 • Вид лечение: Не е провеждано
 • Резултати: Не е провеждано лечение
 • Статус: Хроничен хепатит B
Re: Моля за мнение относно резултати
« Отговор #20 -: Февруари 10, 2011, 16:14:22 »
Здравей отново! Мога да ти помогна само с това,че точно до клиниката има платен паркинг.Мисля тарифата беше 1 лев на час.

Неактивен bradata

 • Немедицинско лице
 • Степен на активност - Първолак
 • *
 • Публикации: 22
 • Пол: Жена
  • Профил
 • Вид лечение: Не е провеждано
 • Резултати: Не е провеждано лечение
 • Статус: Хроничен хепатит B
Re: Моля за мнение относно резултати
« Отговор #21 -: Февруари 10, 2011, 20:23:04 »
Благодаря на всички за полезната информация :flowers: Другата седмица ще докладвам :girl_wink:

Неактивен bradata

 • Немедицинско лице
 • Степен на активност - Първолак
 • *
 • Публикации: 22
 • Пол: Жена
  • Профил
 • Вид лечение: Не е провеждано
 • Резултати: Не е провеждано лечение
 • Статус: Хроничен хепатит B
Re: Моля за мнение относно резултати
« Отговор #22 -: Февруари 12, 2011, 20:12:08 »
Пак семоа :ashamed2: Я вижте, моля ви, дали правилно съм се ориентирала коя точно е сградата на клиниката (червено хиксче праснах на предполагаемото място)
Неактивен sunshine

 • Топ потребител на форума - немедицинско лице
 • Степен на активност - Докторант
 • *****
 • Публикации: 710
 • Пол: Жена
 • генотип 3
  • Профил
 • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
 • Резултати: Успешнo
 • Статус: Хроничен хепатит C
Re: Моля за мнение относно резултати
« Отговор #23 -: Февруари 12, 2011, 21:41:59 »
Брада, Иван Рилски е на самия булевард -  Г-образната сграда вдясно от 'В'-то, до което те е завела картата.  :girl_wink:Неактивен anita

 • Топ потребител на форума - немедицинско лице
 • Степен на активност - Доцент
 • *****
 • Публикации: 2988
 • Пол: Жена
  • Профил
  • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
 • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
 • Резултати: Успешнo
 • Статус: Хроничен хепатит C
Re: Моля за мнение относно резултати
« Отговор #24 -: Февруари 12, 2011, 22:13:19 »
Почти си нацелила, но малко по-вляво трябва да е хиксчèто. :smile:


Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org


Неактивен bradata

 • Немедицинско лице
 • Степен на активност - Първолак
 • *
 • Публикации: 22
 • Пол: Жена
  • Профил
 • Вид лечение: Не е провеждано
 • Резултати: Не е провеждано лечение
 • Статус: Хроничен хепатит B
Re: Моля за мнение относно резултати
« Отговор #25 -: Февруари 13, 2011, 09:46:23 »
 :flowers: Благодаря ви пак!

Неактивен bradata

 • Немедицинско лице
 • Степен на активност - Първолак
 • *
 • Публикации: 22
 • Пол: Жена
  • Профил
 • Вид лечение: Не е провеждано
 • Резултати: Не е провеждано лечение
 • Статус: Хроничен хепатит B
Re: Моля за мнение относно резултати
« Отговор #26 -: Февруари 14, 2011, 16:47:29 »
Дали правилно разбирам, че този резултат на половинката е положителен?

anti-HBs - 31.22 mIU/mL    Реф. граница < 10.0

Тоест някога се е срещал с вируса и се е изчистил, оставайки с имунитет?

Неактивен Радослав Русинов

 • Администратор на форума - немедицинско лице
 • Степен на активност - Професор
 • *******
 • Публикации: 5569
 • Пол: Мъж
  • Профил
  • My Home Page
 • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
 • Резултати: Успешнo
 • Статус: Хроничен хепатит C
Re: Моля за мнение относно резултати
« Отговор #27 -: Февруари 14, 2011, 16:59:56 »
Положителен е. Но само от това изследване не може да се разбере дали имунитета му е придобит вследствие на ваксинация, или вследствие на прекаран хепатит B.
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org


Неактивен bradata

 • Немедицинско лице
 • Степен на активност - Първолак
 • *
 • Публикации: 22
 • Пол: Жена
  • Профил
 • Вид лечение: Не е провеждано
 • Резултати: Не е провеждано лечение
 • Статус: Хроничен хепатит B
Re: Моля за мнение относно резултати
« Отговор #28 -: Февруари 14, 2011, 17:04:32 »
Ами той не е ваксиниран, така че би трябвало да е от среща с хепатит някога ??? И щом е отрицателен за австралийския антиген, а положителен за антитела, то тогава ваксина не му трябва, нали?

Неактивен Радослав Русинов

 • Администратор на форума - немедицинско лице
 • Степен на активност - Професор
 • *******
 • Публикации: 5569
 • Пол: Мъж
  • Профил
  • My Home Page
 • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
 • Резултати: Успешнo
 • Статус: Хроничен хепатит C
Re: Моля за мнение относно резултати
« Отговор #29 -: Февруари 14, 2011, 17:05:39 »
Да  :smile:
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org


Неактивен bradata

 • Немедицинско лице
 • Степен на активност - Първолак
 • *
 • Публикации: 22
 • Пол: Жена
  • Профил
 • Вид лечение: Не е провеждано
 • Резултати: Не е провеждано лечение
 • Статус: Хроничен хепатит B
Re: Моля за мнение относно резултати
« Отговор #30 -: Февруари 14, 2011, 17:08:51 »
Юпииии :dance: Една хубава новина - поне него да не го мисля :clap:

Неактивен bradata

 • Немедицинско лице
 • Степен на активност - Първолак
 • *
 • Публикации: 22
 • Пол: Жена
  • Профил
 • Вид лечение: Не е провеждано
 • Резултати: Не е провеждано лечение
 • Статус: Хроничен хепатит B
Re: Моля за мнение относно резултати
« Отговор #31 -: Февруари 23, 2011, 11:03:12 »
Такааа, да взема да докладвам след толкова питания, каква я свършихме :smile: Успешно открихме клиниката (не и платения паркинг, но си намерихме безплатен :girl_wink:), с малко лутане открихме и кабинета на доцента и дори нямаше кой знае колко хора. Въпреки това минахме доооста набързичко и за 5 минути ни изпратиха от кабинета. В резюме - потвърди се това, което знаехме до момента (тоест стара инфекция, неактивна в момента), отхвърли се друго, което уж беше препоръчително (примерно препоръката за поставяна на ваксина за хепатит А при хроничен хепатит Б, доцентът отхвърли категорично, макар и без да обяснява защо). И в крайна сметка това, което ми бяха казали от лабораторията, че не е нужно сега да си правя ПСР тест, защото инфекцията би се активирала (ако реши) едва към края на бременността, също се оказа погрешно, защото докторът изрично поиска да си пусна изследването сега и въз основа на резултатите от него, щяло да се види дали в момента няма да правим нищо и едва година след раждането да се видим и продължим с изследванията или пък ще се наложи медикаментозно лечение от 6-ия месец и съответно забрана за кърмене на бебето. Е, с малко повече късмет хванахме тръгващата си жена от лабораторията и дадох кръв и днес ми излязоха резултатите... С огромно съжаление, обаче, отчитам че май ще е втория вариант, поне съдейки от това:
Цитат
Затова е актуално правилото – да се лекуват само пациентите с активна чернодробна болест. А те отговарят на следните изисквания:

   1....
     
   2.  Активно вирусно размножаване – ... а при HBeAg (-) отр. пациенти  HBV ДНК трябва да е над 10 000 copies/ ml (> 2 000 IU/ml).
и от резултатите ми, които са 76 900 копия :sad3: :crying2:

Май ще трябва да тегля заем от банката (поредният...) и да се приготвя за още ходене по мъките :unsure: :sad2:

Неактивен tetibulka

 • Топ потребител на форума - немедицинско лице
 • Степен на активност - Доцент
 • *****
 • Публикации: 2317
 • Пол: Жена
 • Осем години.
  • Профил
 • Вид лечение: Софосбувир
 • Резултати: Повторно лечение
 • Статус: Има близък с хепатит C
Re: Моля за мнение относно резултати
« Отговор #32 -: Февруари 23, 2011, 18:41:36 »
Само не разбрах заем защо ще теглиш?

Дани
Hang in there.

Неактивен Радослав Русинов

 • Администратор на форума - немедицинско лице
 • Степен на активност - Професор
 • *******
 • Публикации: 5569
 • Пол: Мъж
  • Профил
  • My Home Page
 • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
 • Резултати: Успешнo
 • Статус: Хроничен хепатит C
Re: Моля за мнение относно резултати
« Отговор #33 -: Февруари 23, 2011, 20:17:49 »
И аз.
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org


Неактивен bradata

 • Немедицинско лице
 • Степен на активност - Първолак
 • *
 • Публикации: 22
 • Пол: Жена
  • Профил
 • Вид лечение: Не е провеждано
 • Резултати: Не е провеждано лечение
 • Статус: Хроничен хепатит B
Re: Моля за мнение относно резултати
« Отговор #34 -: Февруари 24, 2011, 14:58:33 »
Такааа, да помисля защо... Както съм писала, опасявам се, да не е втория вариант (лечение от 6-ия месец и пр.) и затова е умуването за заем. Защо ли - защото доцентът няма да дойде до Бургас да ми прави тук консултациите, а едно ходене до София ми излиза 150лв, при това не мисля, че ще се размина с по-малко от няколко; защото лечението не би могло да се проведе, предполагам, в бургаска болница и това пак е ходене до София, а и си е свързано с допълнителни разходи; защото на бебето ще му трябва хепатит Б имуноглобулин, който за мен не е евтин; защото след това вместо безплатната кърма, ще трябват пари за не особено евтиното АМ и разните допълнителни анджаклами, свързани с този начин на хранене; защото при това положение ще се налага по-често проследяване на вирусното натоварване, а то нито се прави в Бургас, нито е евтино, нито има кой да ми го види като специалист тук в Бургас, а това води пак до онези около 900км до София и обратно... И това е ако няма проблеми със здравната каса и лечението е безплатно. А аз за сведение съм безработна от 5 години, с половинката живеем на квартира и плащаме приличен наем, изплащаме и приличен заем към банка, а с една заплатка това си е доста трудна еквилибристика и без хепатит и бебе на път... Например само дотук разходите покрай диагностицирането на този хепатит надхвърлят 600лв, което ми беше бюджета за количка и кошарка, даден от пенсионирани родители за бебето уж.
Та чудно ли ви е още защо си мисля за кредит, ако се стигне до лечение по време на бременността?


Ани

Неактивен Rumi_

 • Топ потребител на форума - немедицинско лице
 • Степен на активност - Доктор на хепатитните науки
 • *****
 • Публикации: 1544
 • Пол: Жена
  • Профил
 • Вид лечение: Алтернативно
 • Резултати: Успешнo
 • Статус: Хроничен хепатит C
Re: Моля за мнение относно резултати
« Отговор #35 -: Февруари 24, 2011, 16:18:00 »
Да Ани, напълно си права за многото разходи, които ще се наложи да направиш покрай лечението.За нас от провинцията, дори и да сме на работа, дори и да нямаме кредити/това е почти не рално/ ходенето и връщането до/от София е доста неизгодно. Нямаме избор, консултациите по телефона са неефективни.
Все пак лечението  трябва да започне и да се проведе. За всичко се намират  решения, понякога и неочаквани. За това споко и  горе главата! :bravo2:

Неактивен Радослав Русинов

 • Администратор на форума - немедицинско лице
 • Степен на активност - Професор
 • *******
 • Публикации: 5569
 • Пол: Мъж
  • Профил
  • My Home Page
 • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
 • Резултати: Успешнo
 • Статус: Хроничен хепатит C
Re: Моля за мнение относно резултати
« Отговор #36 -: Февруари 24, 2011, 17:25:26 »
Ани, за тези неща си права, но съм сигурен, че ще се справите!
Ние просто си помислихме, че говориш за някакъв заем, с който ще си плащаш сама лекарствата за лечението, и затова така се зачудихме  :smile:

Имай предвид, че този вирусен товар, който имаш в момента, въпреки, че не те прави неактивен носител, е много нисък. Така, че ако той не нарасне значително в последния триместър на бременността, няма да се наложи да се подлагаш на някакво антивирусно лечение през този период. Тъй като си с HBeAg-отрицателен хепатит Б, той се води по-малко заразен, и имайки предви пак какъв е вирусния ти товар, може би доц. Антонов няма да ти препоръча да сложиш хепатит Б имуноглобулин (HBIG) на бебето, защото ще е излишно. Но все пак, слагайки HBIG в твоя случай (HBeAg-отрицателен хепатит B и нисък вирусен товар), ще можеш да вдигнеш шансовете бебето да не се зарази на 100%.
Така, че може би разходите ти няма да са толкова големи, колкото си мислиш в момента.


Поздрави,
Радо
« Последна редакция: Февруари 24, 2011, 17:34:02 от Радослав Русинов »
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org


Неактивен ellena

 • Немедицинско лице
 • Степен на активност - Кандидат-студент
 • ***
 • Публикации: 68
  • Профил
 • Вид лечение: Не е провеждано
 • Резултати: Не е провеждано лечение
 • Статус: Хроничен хепатит B
Re: Моля за мнение относно резултати
« Отговор #37 -: Февруари 24, 2011, 17:48:03 »
Здравей, Ани!
Аз също мисля, че няма да ти се наложи лечение в момента! Аз също съм бременна, вече в 8-ми месец, и моят резултат излезе току-що, 1500 м.ед., т.е. ок 7500 коп. Да, доста по-нисък е от твоя, но си мисля, че все пак попадаме в една и съща графа! Защото аз преди бях с 9500 м.ед., близо 50 000 коп., и също беше достатъчно ниско, за да не се налага лечение! Виж, за имуноглобулина, моята лекарка, д-р Балабанска от Токуда, го препоръчва на всяка цена и аз ще го сложа! А сложиш ли него, няма причина да не кърмиш (още повече с такъв вирусен товар!). В момента струва 221 лв., но не се колебай, защото това е най-доброто, което можеш да направиш в твоя случай!
Стискам палци!

Неактивен tetibulka

 • Топ потребител на форума - немедицинско лице
 • Степен на активност - Доцент
 • *****
 • Публикации: 2317
 • Пол: Жена
 • Осем години.
  • Профил
 • Вид лечение: Софосбувир
 • Резултати: Повторно лечение
 • Статус: Има близък с хепатит C
Re: Моля за мнение относно резултати
« Отговор #38 -: Февруари 24, 2011, 18:09:09 »
Да, така си помислих и аз - че се стягаш да си покриваш сама лечението, защото съм чела за всякакви експерти, които плашат хората "че трябва да си приготвят много пари".

Сега пък си мисля, как ли ще се спретне ЗК да отреагира достатъчно бързо, ако (не дай, Боже) се наложи лечение в последния триместър.

Все пак мисля, че трябва да чуеш мнението на доцента за ПСР и тогава да правиш сметки.

Да, имуноглобулинът е доста пари, но пък не се налага утре да ги даваш.

Дани
Hang in there.

Неактивен bradata

 • Немедицинско лице
 • Степен на активност - Първолак
 • *
 • Публикации: 22
 • Пол: Жена
  • Профил
 • Вид лечение: Не е провеждано
 • Резултати: Не е провеждано лечение
 • Статус: Хроничен хепатит B
Re: Моля за мнение относно резултати
« Отговор #39 -: Февруари 25, 2011, 09:16:04 »
Руми, уви за съжаление, ние от прованса (дори и от големите градове) сме ощетени откъм специалисти и всяка консултация ни излиза солено :scream: Ама пусто като няма какво да направим - ще търсим пари и ще ги даваме за пътни, отправяйки разни пожелания на ум към роднините на отговорните за това положение хора :fight2:

Радо, Дани, не помислих, че така сте ме разбрали и затова ми стана чудно на вашето учудване пък :smile: Все пак горещо се надявам засега да не се налага нищо, още повече че половинката има спомени, че цифрата спомената от доцента е доста по-голяма и е била поне в милиони (аз самата само помня, че каза цифра до която няма да се прави нищо в момента, но посмъртно нямам спомен каква е била) и всичките ми опасения и притеснения да са неоснователни. Не, че в бъдеще няма да ми се налагат периодични посещения на столицата за вирусното натоварване и консултации с доктора, но си е друго да знам, че е един вид профилактика и проследяване само (пу-пу - това да си остане само)... Иначе и аз като Дани се замислих как, аджеба, става номерът с безплатното лечение по време на бременност, след като е тромава процедура, изискваща доста бумаги и месеци чакане на становище от здравната каса :sad3: Но дано не се налага да узнавам. Ако не ни мине котка път, в понеделник имаме планове да пътуваме до София за резултатите и за среща с доцента (ако е тук и приема, за което трябва да се чуя пък със сестрата (много лъчезарен човек между другото)) и тогава поне да имаме малко повече яснота за това, което предстои. Интересно ми е, че на доста места (вкл. и тук) четох, че тест за вирусно натоварване се прави и към края на бременността, за да се види дали и как е повлияла тя върху вируса, а доцентът изрично ми каза, че ако сега резултатите ми са под едиколко си копия, то няма да правим нищо и ще се видим една година след раждането :fool2:

Ели,  имуноглобулина мисля да си го набавя и аз когато стане време, за да съм спокойна на 100%, че съм направила всичко за бебчо. Без значение дали ще ми го препоръчват или не - така или иначе може само да помогне, но не и да навреди... На теб ти желая леко и безпроблемно раждане когато му дойде времето и едно здраво бебе със здрава майка :flowers:

Благодаря за стиснатите палци - наистина имам нужда от това :doubleup:

Неактивен Радослав Русинов

 • Администратор на форума - немедицинско лице
 • Степен на активност - Професор
 • *******
 • Публикации: 5569
 • Пол: Мъж
  • Профил
  • My Home Page
 • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
 • Резултати: Успешнo
 • Статус: Хроничен хепатит C
Re: Моля за мнение относно резултати
« Отговор #40 -: Февруари 25, 2011, 09:26:08 »
Иначе и аз като Дани се замислих как, аджеба, става номерът с безплатното лечение по време на бременност, след като е тромава процедура, изискваща доста бумаги и месеци чакане на становище от здравната каса :sad3: Но дано не се налага да узнавам.
Не разчитай на това! Здравната каса не може да придвижи толкова бързо нещата. Не съм сигурен дали одобряват толкова бързо бременни, които се нуждаят от лечение в последните 3 месеца на бременността. Това може да стане само ако имат специална процедура за това. Аз не знам за такава, но можеш да питаш доц. Антонов, ако искаш.
Но по принцип при това лечение се касае за лечение с нуклеозидния аналог ламивудин (Зефикс), който на месец излиза около 100 лева. Така, че говорим за сума за 3-те месеца от общо около 300 и малко отгоре лева.Поздрави,
Радо
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org


Неактивен bradata

 • Немедицинско лице
 • Степен на активност - Първолак
 • *
 • Публикации: 22
 • Пол: Жена
  • Профил
 • Вид лечение: Не е провеждано
 • Резултати: Не е провеждано лечение
 • Статус: Хроничен хепатит B
Re: Моля за мнение относно резултати
« Отговор #41 -: Февруари 25, 2011, 09:36:32 »
Тоест правилно съм се замислила и съм се усъмнила, че трудно би станал номерът с уж безплатното здравеопазване :angry3: Ако се стигне дотам, няма начин да не се заинтересувам от възможността за лечение по каса, ако е възможно, защото и 300лв са си 300лв и те си се трупкат ли трупкат... Другото, което ме тревожи във връзка с евентуално лечение, е това, което четох за необходимостта от постоянен прием на на дадени медикаменти след като се започнат един път (тези, които се поемат само за 3 години от ЗК засега) - въпросният Зефикс спада ли към тази категория или е по-безобиден като медикамент?

Неактивен Радослав Русинов

 • Администратор на форума - немедицинско лице
 • Степен на активност - Професор
 • *******
 • Публикации: 5569
 • Пол: Мъж
  • Профил
  • My Home Page
 • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
 • Резултати: Успешнo
 • Статус: Хроничен хепатит C
Re: Моля за мнение относно резултати
« Отговор #42 -: Февруари 25, 2011, 09:47:15 »
Зефикс спада към тях (плаща се от Здравна каса), но не се препоръчва да се приема дългосрочно заради това, че много лесно към него се изгражда лекарствена резистентност. Уточнявам, преди да последва нов въпрос - 3 месеца не е дългосрочен прием, 5 години е дългосрочен прием  :smile:
Зефикса е много добър избор за третия триместър, защото може да свали много бързо вирусния товар, евтин е, и има опит с него при прилагането му на бременни жени, т.е. безопасен е при бременни. При този 3-месечен прием на Зефикс след това той се спира, а не се продължава с него дългосрочно. Целта е само сваляне на вирусния товар преди раждането. Може би след раждането трябва да се продължи още малко, но това ще го каже лекаря.
Когато се видиш с доц. Антонов, го попитай за това дали има схема и възможност тези 3 месеца лечение да минат по Здравна каса.
При този HBeAg-отрицателен хепатит и нисък вирусен товар, който имаш, се чудя защо продължаваме да обсъждаме лечение в последния триместър!? Нали видя в статията, към която ти пуснах линк и по-горе, при какви големи вирусни товари се обмисля лечение.


Поздрави,
Радо
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org


Неактивен bradata

 • Немедицинско лице
 • Степен на активност - Първолак
 • *
 • Публикации: 22
 • Пол: Жена
  • Профил
 • Вид лечение: Не е провеждано
 • Резултати: Не е провеждано лечение
 • Статус: Хроничен хепатит B
Re: Моля за мнение относно резултати
« Отговор #43 -: Февруари 25, 2011, 09:55:14 »
Защо ли, защото съм паникьорче и като съм в неизвестност направо се задушавам :ashamed2: Искам да знам предварително почти всеки възможен сценарий, за да съм подготвена психически и да не изпадам в кризи - затова разпитвам за всичко и много благодаря за изчерпателния отговор :love5:

Неактивен bradata

 • Немедицинско лице
 • Степен на активност - Първолак
 • *
 • Публикации: 22
 • Пол: Жена
  • Профил
 • Вид лечение: Не е провеждано
 • Резултати: Не е провеждано лечение
 • Статус: Хроничен хепатит B
Re: Моля за мнение относно резултати
« Отговор #44 -: Март 14, 2011, 14:15:11 »
Едно бързо (или не чак толкова бързо) отчетче да спретна. В София такова фиаско щяхме да претърпим...Предварително се бях обадила на сестрата на доцент Антонов, за да  потвърди дали е в страната и дали ще си приема нормално в понеделник (28 февруари), за да отидем при него, да вземем резултатите и да напише заключение и препоръки към АГ доктора ми, след което търчах да взимам билети за влака, че с тези студове и снегове никак не ми се рискуваше да пътуваме с колата пак. Натоварихме се в 5 и нещо сутринта и в 12 и нещо на бегом търчим в клиниката да издирваме доктора, само че сюрпрааайййз - нямало го и нямало да идва, защото се бил поразболял  :error: Ами аз, аджеба, като се мъкна бременна, притеснена, с гадене и 100 болежки и съм дала 100лв за пътни, какво да правя, бре хора???!!! И както ми е ревливо и без това напоследък, елате да видите как се разревах като магаре насред болницата и милото как се чудеше какво да ме прави. Добре поне, че ни насочиха към един друг доцент от екипа (Желев), който все още бил в приемния кабинет, че да му се помолим на него да ни консултира, тъй като за хепатит Б били взаимозаменяеми (според другата сестра на Антонов, която ни посрещна в кабинета и която ни сюрпризира "приятно"). И той не успя да устои на влажния ми поглед и потреперващият комплект от долна устна и брадичка и ни прие, милият. Честно казано, обърна ни много повече внимание от Антонов, изслуша ме и ми огледа доста подробно всички изследвания, обясни ни доста подробно положението, предложи ни направо в клиниката да се даде отново кръв от половинката заради оплесканите в Бургас резултати и лично ни съпроводи до лабораторията, където обясни какво и защо се иска и че пробите всъщност щели да се изследват в друга лаборатория, а оттам щели да ни пратят резултатите по имейл (което стана след около 2 часа още и успяхме да ги видим още във влака, пътувайки обратно). Не поиска да ни вземе и една стотинка, въпреки че нито направлението ми е виждал, нито съм регистрирана при него, нито нищо - евала на такива лекари и дано има повечко такива :clap: Та в крайна сметка пак сме в период на изчакване - до края на 7-ия месец, когато трябва да си направя нов ПСР и ако е зле, тогава ще се полекувам със Зефикс. Не съм го питала дали има схема да се поема от касата или не, но пък и горещо се надявам изобщо да не се наложи да ходя до София т.е. да са ми все още ниски бройките на гадния вирус и да не се налагат някакви специални мерки покрай раждането (е, имуноглобулинът съм твърдо решена да си го набавя и да го сложим на бебо, като се роди). Оттам нататък ще трябва на 6-ия месец след раждането непременно да си пусна ПСР, тъй като тогава бил най-рисковия период при хепатитните майки и да видим какво е положението. Пуснах си преди 3 дни АСАТ и АЛАТ проверовъчно (съответно 16,81 и 18,33) и съм доволна. Снабдих се и с Енжерикс Б за половинката, която се оказа, че все пак не е болна, никога не е била и няма имунитет и скоро ще направим първата доза. Та общо взето това е засега при мен (темата май тотално вече не е за този подфорум :oops:).

Имам питане още едно, за да е пълен спама от моя страна :smile: Какво ви е мнението за доцент Желев? Дали наистина е толкова добър колкото Антонов в диагностиката и лечението на хепатит Б (защото ако е, като че ли предпочитам да ходя по-нататък при него, поради доста по-доброто и задълбочено (спрямо мен) отношение)? Как стои при него въпросът с прегледи по ЗК, записване на часове и пр.?

Неактивен tedi

 • Топ потребител на форума - немедицинско лице
 • Степен на активност - Доктор на хепатитните науки
 • *****
 • Публикации: 1168
 • Пол: Жена
  • Профил
 • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
 • Резултати: Успешнo
 • Статус: Хроничен хепатит C
Re: Моля за мнение относно резултати
« Отговор #45 -: Март 14, 2011, 14:33:58 »
Бъди спокойна,д-р Желев е от екипа на доц.Антонов,работят заедно и също е много добър специалист.

Неактивен Радослав Русинов

 • Администратор на форума - немедицинско лице
 • Степен на активност - Професор
 • *******
 • Публикации: 5569
 • Пол: Мъж
  • Профил
  • My Home Page
 • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
 • Резултати: Успешнo
 • Статус: Хроничен хепатит C
Re: Моля за мнение относно резултати
« Отговор #46 -: Март 15, 2011, 00:57:10 »
Здравей,
Можеш да бъде спокойна - доц. Желев е много добър специалист и може да се каже, че специализира точно в областта на хепатит Б. Така, че според мен, няма за какво да се притесняваш.
Пожелавам ти лека бременност и дано не се налага лечение!


Поздрави,
Радо
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org


Неактивен tedi

 • Топ потребител на форума - немедицинско лице
 • Степен на активност - Доктор на хепатитните науки
 • *****
 • Публикации: 1168
 • Пол: Жена
  • Профил
 • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
 • Резултати: Успешнo
 • Статус: Хроничен хепатит C
Re: Моля за мнение относно резултати
« Отговор #47 -: Март 15, 2011, 10:54:00 »
Желев доцент ли е станал?

Неактивен Радослав Русинов

 • Администратор на форума - немедицинско лице
 • Степен на активност - Професор
 • *******
 • Публикации: 5569
 • Пол: Мъж
  • Профил
  • My Home Page
 • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
 • Резултати: Успешнo
 • Статус: Хроничен хепатит C
Re: Моля за мнение относно резултати
« Отговор #48 -: Март 15, 2011, 13:11:09 »
Да, доцент е.
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org


Неактивен bradata

 • Немедицинско лице
 • Степен на активност - Първолак
 • *
 • Публикации: 22
 • Пол: Жена
  • Профил
 • Вид лечение: Не е провеждано
 • Резултати: Не е провеждано лечение
 • Статус: Хроничен хепатит B
Re: Моля за мнение относно резултати
« Отговор #49 -: Март 15, 2011, 16:08:44 »
Благодаря първо за преместването на темата в наистина по-подходящия вече за това подфорум :girl_wink:

Благодаря ви и за мненията за доцент Желев - действа ми успокояващо да знам, че мога да ходя и при него и да му се доверявам напълно относно преценката му :girl_wink: А нещо относно
Цитат
Как стои при него въпросът с прегледи по ЗК, записване на часове и пр.?
да ми кажете?

Неактивен Радослав Русинов

 • Администратор на форума - немедицинско лице
 • Степен на активност - Професор
 • *******
 • Публикации: 5569
 • Пол: Мъж
  • Профил
  • My Home Page
 • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
 • Резултати: Успешнo
 • Статус: Хроничен хепатит C
Re: Моля за мнение относно резултати
« Отговор #50 -: Март 16, 2011, 09:32:50 »
Пробвай пак да използваш сестрата на доц. Антонов, г-жа Бонева. Тя би могла да ти каже как стоят нещата с доц. Желев, защото май във форума никой не е давал конкретна информация как стои въпроса с прегледите при него.


Поздрави,
Радо
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org


Неактивен angy

 • Немедицинско лице
 • Степен на активност - Ученик
 • **
 • Публикации: 36
 • Пол: Жена
  • Профил
 • Вид лечение: Не е провеждано
 • Резултати: Не е провеждано лечение
 • Статус: Хроничен хепатит B
Re: Моля за мнение относно резултати
« Отговор #51 -: Март 16, 2011, 12:12:47 »
Първо , здравей и от мен !
Ами резултатът от ПСР теста излиза след 2 седмици някъде , така че ще си попиташ по телефона и после лекарят ще ти каже какво следва.
А за обикалянето из София не се притеснявай, ще се оправите.Ние също сме от провинцията и се оправихме доста бързо.Само че ние до Александровска болница ходим , но съм сигурна , че ще се справите.Като е голям зора , неволята те учи много бързо  :congrats:
И аз наскоро разбрах , че с тези вируси се иска голямо търпение , докато се изясни ситуацията, но тъкмо се калява и търпението на човек !
Стискам ти палци , всичко да е наред и ти пожелавам успех!
Поздрави , Анджи   :flowers:
Истинските неща могат да се видят само с очите на душата !

Неактивен bradata

 • Немедицинско лице
 • Степен на активност - Първолак
 • *
 • Публикации: 22
 • Пол: Жена
  • Профил
 • Вид лечение: Не е провеждано
 • Резултати: Не е провеждано лечение
 • Статус: Хроничен хепатит B
Re: Моля за мнение относно резултати
« Отговор #52 -: Юни 29, 2011, 15:28:36 »
Привет отново от моя милост :smile:
Включвам се да докладвам настоящото положение. Бременност - съвсем в началото на 8-ия месец. Рискова и трудна, но поради други заболявания и проблеми (високо кръвно, съмнения за прееклампсия, дископатия). Ежемесечните засечки на АСАТ и АЛАТ са с добри резултати - все са към 18-20 при референтни стойности 40-42. На 10.06 успях да пратя кръвен серум в лабораторията в "СВ. Иван Рилски" за очаквания важен ПСР и най-накрая дългото чакане (поради липса на реактиви в лабораторията :shocked1:) свърши днес и преди 2 часа си получих резултатите. Ами отдъхнах си общо взето, че много се притеснявах да не са скочили бройките на гадното вирусче:
HBV DNA cop                                  86 000 copies/ml
HBV DNA copHBV DNA log             4.9 log 10
HBV DNA logHBV DNA iu                16 000 IU/ml
HBV DNA iuHBV DNA                      4.2 log 10

От четеното и запомненото отпреди, си мисля че резултатите са добри за мен и за бебо, тъй като нивото на вируса ми е ниско (предишните копия бяха 76 900), а и аз съм HBeAg отрицателна, та имам надеждата че с бебо всичко ще е наред и няма да го заразя при раждането :ashamed2:
Лошото е, че въпреки предишното ми желание, май няма да мога да "уредя" бебчо с имуноглобулин, защото така и нямам гаранции от лекарите в моята болница, че ще се сложи след раждането, както аз искам. Моят АГ не знае, 3 пъти обещава да попита някой от неонатолозите дали е запознат и дали би се сложил при наличието му и желание от мощ страна, ама нъцки. Дори да измоля рецепта от някой бургаски гастроентеролог и да успея да събера пари за Хепатект, няма и грам гаранция, че нашите бургаски "спецове" ще се съгласят да го поставят и че няма просто да си ми остане, както съм чела тук във форума :sad3: Така че тези допълнителни нерви смятам да си ги спестя и уповавайки се на ПСР-а и другите изследвания, както и на прочетеното тук, да смятам, че за бебо почти няма риск, а след слагането на стандартната ваксина съвсем да е защитен :unsure:
Искаше ми се за всеки случай да чуя пак и мнението на специалист, но ми е абсолютно невъзможно пътуването докъдето и да е както сега, така и до раждането, така че тълкувайки си последните препоръки, получени от доцент Желев (ако вирусния товар се вдигне много при този ПСР да ходя в София на лечение преди раждането, а ако не - да си пусна нов ПСР 6 месеца след раждането), ще си седя тихо и кротко на задника и ще се изследвам пак в началото на другата година, за да видя какво е положението при мен. Предполагам, че някъде тогава ще може да се разбере и дали дребоса е придобил имунитет, та да се кротнем вече и само мама да се проверява...
Та така - рапорт даден и се надявам да съм разбрала и разтълкувала всичко правилно и решенията ми също да са такива :good:
Благодаря ви, че ви има :flowers:

Неактивен Радослав Русинов

 • Администратор на форума - немедицинско лице
 • Степен на активност - Професор
 • *******
 • Публикации: 5569
 • Пол: Мъж
  • Профил
  • My Home Page
 • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
 • Резултати: Успешнo
 • Статус: Хроничен хепатит C
Re: Моля за мнение относно резултати
« Отговор #53 -: Юли 26, 2011, 16:18:58 »
Здравей,
Мисля, че ако този вирусен товар се запази, риска наистина е минимален. Важно е, че си се насочила към специалисти и те са направили професионално проследяването на хепатита ти по време на бременността.
Сега най-важното, което трябва да знаеш и направиш, е да се подсигуриш (да се увериш), че първата доза от ваксината срещу хепатит B ще бъде сложена в първите 12 часа след раждането. А също и да спазиш стриктно поставянето на 2-рата (на първия месец след раждането) и на 3-тата доза (на 6-ия месец след раждането) на ваксината.
Пожелавам ти леко и успешно раждане и всичко с детенцето да е наред!


Поздрави,
Радо
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org


Неактивен bradata

 • Немедицинско лице
 • Степен на активност - Първолак
 • *
 • Публикации: 22
 • Пол: Жена
  • Профил
 • Вид лечение: Не е провеждано
 • Резултати: Не е провеждано лечение
 • Статус: Хроничен хепатит B
Re: Моля за мнение относно резултати
« Отговор #54 -: Август 29, 2012, 13:58:09 »
Привет от нас след толкова много време!
Бебко се роди не точно според заплануваното и въпреки желанието ми да има колкото се може по-малко досег с моята кръв, взех че отлепих плацента, получих масивен кръвоизлив и той доста е "поплувал" не в каквото трябва :sad3: Сложиха му ваксината и Хепатект , но сърцето ми беше свито до днес... Той е вече на годинка и 2 седмици и днес му пуснах HBsAg и AntiHBs - първият показател е отрицателен, а вторият - положителен. От лабораторията ме увериха, че щом има отчетен сигурен резултат, значи стойностите не са близки до границите и мога да съм спокойна (тук правят само качествено изследване, не и количествено)  :dance: . Надявам се да е така и детенцето ми да е наистина здраво и способно да се пази от тази коварна болест! Тук прочетох, че е достатъчно да се изследват тези 2 показателя и дано да е така (ако съм в грешка, моля поправете ме). Благодаря ви :yahoo:

Неактивен Радослав Русинов

 • Администратор на форума - немедицинско лице
 • Степен на активност - Професор
 • *******
 • Публикации: 5569
 • Пол: Мъж
  • Профил
  • My Home Page
 • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
 • Резултати: Успешнo
 • Статус: Хроничен хепатит C
Re: Моля за мнение относно резултати
« Отговор #55 -: Август 29, 2012, 21:33:06 »
Здравей,
Да, аз мисля, че всичко е наред с този резултат.
Не знам дали обаче в един момент изследването за антитела anti-HBs също не трябва да стане отрицателно. По принцип при майки с хепатит C се случва така, че детето им може да дава положителен резултат за антитела anti-HCV през първата година и половина след раждането (който след това става отрицателен), защото това са антитела предадени от майката при раждането (всички хора с хроничен хепатит C са с положителен резултат на anti-HCV изследването).
Тук обаче не знам дали е точно същата логика, тъй като пък ти реално нямаш антитела срещу хепатит Б, значи няма как да му ги предадеш. От друга страна, на него му е поставен хепатит Б имуноглобулин (което са антитела срещу хепатит Б) и най-вероятно заради това anti-HBs изследването му е положително.
По-важното обаче е, че той има отрицателен HBsAg, честито за резултата!  :clap:


Поздрави,
Радо
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org


 


СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007