Автор Тема:  HCV обзор – януари 2011  (Прочетена 1231 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Радослав Русинов

 • Администратор на форума - немедицинско лице
 • Степен на активност - Професор
 • *******
 • Публикации: 5569
 • Пол: Мъж
  • Профил
  • My Home Page
 • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
 • Резултати: Успешнo
 • Статус: Хроничен хепатит C
HCV обзор – януари 2011
« -: Февруари 06, 2011, 16:17:56 »
HCV обзор – януари 2011

Автор: Lucinda K. Porter, RN
Дата: 1 януари 2011

 
Статия: пегилиран интерферон плюс оптимизирано според теглото дозиране на рибавирин обезсилва влиянието на теглото и индекса на телесна маса върху ранната вирусна кинетика и трайния вирусологичен отговор при хроничен хепатит С, V. Pattullo, N. C. Ravindran, T. Mazzulli, D. K. H. Wong, E. J. Heathcote.
Източник: Journal of Viral Hepatitis т. 17, бр. 12, стр. 834–838, м.декември 2010.
Целта на това ретроспективно проучване е да се определи дали теглото или индекса на телесна маса [body mass index (BMI)] влияе върху отговора на лечението на хепатит С. Проучването разглежда пациенти с хроничен вирус на хепатит С (HCV), които са били лекувани с пегинтерферон плюс дозиран според теглото рибавирин. Проучени са резултатите на 134 лица по отношение на бързия вирусологичен отговор (RVR) и трайния вирусологичен отговор (SVR). Изследваната група е била предимно с генотип 1 (57%), BMI 26.7 ± 4.5 kg/m2, с доза на рибавирина от 13.9 ± 2.6 мг/кг/ден.
 
Заключение: Данните показват, че нито телесното тегло, нито индексът на телесна маса (BMI) влияят върху RVR или SVR. Когато е предписан дозиран според теглото (weight-based) рибавирин, RVR е по-вероятен положителен предиктор на SVR отколкото генотипа, вирусния товар или BMI.
 
Редакционен коментар: Въпреки, че това съобщение противоречи на предишна информация относно ИТМ (BMI) и отговора на лечението,  проучването е ограничено в своята убедителност. Първо, това е малко проучване, така че са необходими още данни. Второ, изследването е по-скоро ретроспективно отколкото проспективно. Събирането на данни от рандомизирани, двойно слепи, плацебо контролирани изследвания има по-голяма тежест отколкото данните, събрани когато изследователите разглеждат минали резултати. Представете си разликата между това да ви кажат, че в къщата ви има ковчеже със съкровища и че в дома ви има някаква ценност. Ако търсите ковчежето, то ще търсите само на места, които са достатъчно големи, за да скрият едно ковчеже, но рискувате да пропуснете сертификат за акции, скрит на по-малко място. Учените се стараят да бъдат обективни, но това е още по-трудно ако се гледа назад в наличните данни.
 
Статия: Предиктори на ранно прекъсване на лечението сред пациенти с хепатит С, генотип 1 и предпоставките за изчистване на вируса, Lauren A. Beste, George N. Ioannou, Meaghan S. Larson, Michael Chapko, Jason A. Dominitz.
Източник: Clinical Gastroenterology and Hepatology, т. 8, бр. 11, стр. 972-978, ноември 2010.
Това изследване разглежда рисковите фактори, довели до ранното прекъсване на лечението на пациенти с хроничен вирус на хепатит С (HCV), генотип 1, които са били предвидени за 48-седмична терапия. Изследването ползва ретроспективно събрани данни за всички HCV пациенти с генотип 1, които са били лекувани със стандартен пегилиран интерферон и рибавирин през периода 2002–2007 от Veterans Affairs. В него има 11,019 участници.
 
Повече от половината пациенти са завършили 80% от предписаните 48 седмици. Почти 17% не са отговорили и са прекъснали рано; приблизително 31% са прекратилите по други причини.

...

 Целият обзор може да прочетете в сайта на сдружение ХепАктив: HCV обзор – януари 2011
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org


 


СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007