Жоро, честито за отрицателния ПСР и за пълната победа над гадината!
В крайна сметка, всичко е добре, когато свършва добре

За ензимите, според мен лекарите си прилагат стандартен метод на презастраховане. Официално се приема, че щом минат 6 месеца, си "излекуван". Пиша го в кавички, защото термина не е точен, заради долната граница на ПСР изследванията. Най-вероятно може би някой от тях е имал и някой случай на излекуван пациент, който след време се е връщал с положителен ПСР, и заради това предпочитат този по-консервативен подход. Но наистина, ако има регистрирани такива случаи, те са по-скоро случаи на повторно заразяване например. Това пък, от друга страна, е още един повод лекарите да се презастраховат.
Аз също съм склонен да размишлявам по този начин. Знам, че за теб е много по-лесно да теглиш чертата и да кажеш, че си приключил с хепатита, и да продължиш напред. Но според мен, ще е абсолютна грешка, който и да е човек, успешно "излекуван" от хепатит C, да си каже "край" и повече да не прави нищо по темата "хепатит C". Тук отново стои въпроса, че е предизвикателство да си продължиш нормално живота занапред, но с едно наум, и периодично да си правиш проследяващи изследвания, и да не позволяваш мисълта за болестта да те обсебва и да ти пречи.
За момента нищо и никой не може да ме убеди да спра да си пускам периодично ПСР изследвания (например, веднъж на 2 години), както и чернодробни ензими от време на време. Бих посъветвал всички, които са минали успешно лечение на хепатит C, да правят същото. Другото нещо, което задължително ще направя в един момент, е да проверя какво става с фиброзата на черния ми дроб, но това го препоръчвам само след като са минали поне 4-5 години след лечението.
Поздрави,
Радо