Автор Тема:  HCV обзор – март 2011  (Прочетена 984 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Радослав Русинов

 • Администратор на форума - немедицинско лице
 • Степен на активност - Професор
 • *******
 • Публикации: 5569
 • Пол: Мъж
  • Профил
  • My Home Page
 • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
 • Резултати: Успешнo
 • Статус: Хроничен хепатит C
HCV обзор – март 2011
« -: Октомври 20, 2011, 18:51:07 »
HCV обзор – март 2011

Автор: Lucinda K. Porter, RN
Дата: 1 март 2011

 
Този месец НСV обзорът съдържа статии, публикувани в притурката към Liver International, посветена на 4-та Конференция за хепатит (4th Paris Hepatitis Conference), проведена в Париж през м.януари 2011 г.

Статия: Ролята на тройната терапия с протеазни инхибитори при терапевтично-наивни (нелекувани) пациенти с вируса на хепатит С, генотип 1- David R. Nelson.

Източник: Liver International януари 2011; т. 31, Притурка, стр. 53 - 57.
 
Поради предстоящото разглеждане на протеазните инхибитори от FDA (американската Агенция за храни и лекарства), д-р Nelson обсъжда потенциалното въздействие и други въпроси, свързани с тези нови медикаменти за лечение на хроничната инфекция с вируса на хепатит С (HCV). Своя ред очакват телапревир (telaprevir) и боцепревир  (boceprevir), и всеки от тях се употребява с пегинтерферон и рибавирин като тройна терапия.
 
Резултатите от научни изследвания на тройна терапия, използваща телапревир или боцепревир, показаха по-висок процент на излекуване при всички опитни групи и по-кратка продължителност на лечението за някои пациенти. Терапевтично-наивните пациенти с генотип 1, които са лекувани с тройна терапия, имат значително по-висок процент на излекуване в сравнение с тези, лекувани с пегинтерферон и рибавирин. Най-интересната особеност на тройната терапия е концепцията за терапия, ръководена от отговора [response guided therapy (RGT)]. Това означава, че пациенти, реагирали (отговорили) бързо на лекарствата (неоткриваем вирус след 4-седмична употреба на лекарства) отговарят на критериите за по-кратка продължителност на лечение -  понякога само 24 седмици вместо обичайните 48 седмици за пациентите с генотип 1. Този бърз и ранен отговор се нарича бърз вирусологичен отговор (RVR).
 
Недостатъци на тройната терапия са повече странични ефекти, както и един нов проблем - лекарствена резистентност. Обрив, сърбеж и анемия се срещат по-често при употребата на телапревир.  Пациентите, употребяващи боцепревир, имат значително по-голяма честота на анемия и извращение на вкуса (дисгеузия). Следва да се отбележи, че проучванията на боцепревир допускат използването на фактори на растежа (еритропоетин) за управление (контролиране) на предизвиканата от лечението анемия, докато проучванията на телапревир ограничават употребата на еритропоетин, така че вероятно анемията може да се управлява по-добре ако се използват фактори на растежа.
 
Заключение: Бъдещето на лечението на НСV изглежда още по-обещаващо. Да видим какво ще реши FDA.
 
Редакционен коментар: Дейвид Нелсън, авторът на тази статия коментира, че използването на водена от отговора терапия като тройна терапия, използваща боцепревир, е неясно. Намирам изследователския замисъл и резултатите от проучванията на боцепревир трудни за дешифриране. При наличието на два протеазни инхибитора в процес на утвърждаване, за потребителите би било по-полезно, ако можем да направим  успоредни сравнения.

...

Целият обзор може да прочетете в сайта на сдружение ХепАктив: HCV обзор – март 2011
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org


 


СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007