Автор Тема:  Чернодробна трансплантация: повторна поява и лечение на HCV  (Прочетена 1355 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Радослав Русинов

 • Администратор на форума - немедицинско лице
 • Степен на активност - Професор
 • *******
 • Публикации: 5569
 • Пол: Мъж
  • Профил
  • My Home Page
 • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
 • Резултати: Успешнo
 • Статус: Хроничен хепатит C
Чернодробна трансплантация: повторна поява и лечение на HCV

Дата: 1 април 2011
Автор: Liz Highleyman

 
 
Хепатит C е водеща индикация за чернодробна трансплантация в Съединените щати. Както е описано в мартенското издание на HCV Advocate, напредъкът в хирургичните техники и медицинските манипулации са подобрили резултатите от трансплантациите, но лицата с вируса на хепатит C (HCV) все още не се справят така добре както пациентите, които получават нов черен дроб по други причини.
 
Повторна поява (рецидив) на HCV
 
В повечето случаи HCV заразява чернодробната присадка (трансплантант) на донора, обикновено наскоро след операцията. Също както и при оригиналния черен дроб, вирусът (или по-скоро реакцията на организма на вируса) може да доведе до фиброза, цироза, и хепатоцелуларен карцином.
 
Изследванията показват, че прогресията на болестта, средно взето, е по-бърза при реципиентите с чернодробна трансплантация. Около 25% до 30% заразените с HCV пациенти с трансплантация развиват цироза в рамките на пет до десет години - един процес, който обикновено отнема десетилетия при хората с оригинален черен дроб. При някои пациенти с трансплантация, обаче, липсва агресивно прогресиране на болестта.
 
Редица фактори, присъщи на вируса и реципиента, са свързани с бързото прогресиране на фиброзата, включително генотипове 1 или 4 на НСV (за разлика от 2 и 3), етническа принадлежност/раса различна от бялата, по-напреднала възраст на донора и реципиента и по-дълъг период на исхемия (времето от изваждането на присадката от донора и поставянето й в реципиента, през което трансплантантът остава без кислород).
 
В Journal of Experimental Medicine от 30 август 2010 г. френски изследователи съобщават, че само най-ефективните преди трансплантацията щамове на НСV могат да избегнат имунната защита и повторното заразяване на новия черен дроб. Друг екип съобщава в броя на Virology отм.юли 2010 г., че при пациенти с по-малко генетични разновидности на НСV е по-голяма вероятността от лоши пост-трансплантационни резултати.
 
Неотдавнашни изследвания установиха, че генетичните фактори на приемника също играят роля. Проучване, представено пред конференцията на Американската асоциация за изучаване на заболяванията на черния дроб (AASLD) през 2010 г. показва, че вариации в ген IL28B, свързан със спонтанно изчистване на HCV и отговора на интерферон-базирана терапия, също влияят върху времето на повторната поява на НСV след чернодробна трансплантация.  M. Charlton и колеги от Mayo Clinic са установили, че при реципиентите с трансплантация, които имат защитната структура rs12979860 C/C, повторната поява на НСV е по-късно.

...

Цялата статия може да прочетете в сайта на сдружение ХепАктив: Чернодробна трансплантация: повторна поява и лечение на HCV
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org


 


СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007