Автор Тема:  Лечение на хепатит C: Как да се справим с резистентността  (Прочетена 1499 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Радослав Русинов

 • Администратор на форума - немедицинско лице
 • Степен на активност - Професор
 • *******
 • Публикации: 5569
 • Пол: Мъж
  • Профил
  • My Home Page
 • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
 • Резултати: Успешнo
 • Статус: Хроничен хепатит C
Лечение на хепатит C: Как да се справим с резистентността

Дата: 1 юли 2011
Автор: Lucinda K. Porter

 
 
Агенцията по храните и лекарства (FDA) одобри наскоро две нови лекарства за лечение на хроничната инфекция с вируса на хепатит С (HCV) за пациенти с генотип 1. Victrelis (боцепревир) се произвежда от Merck, Incivek (телапревир) се произвежда от Vertex. И двете лекарства трябва да се използват заедно с пегинтерферон и рибавирин като част от троен терапевтичен режим.
 
Victrelis и Incivek са протеазни инхибитори и са класифицирани като директно-действащи антивирусни средства (DAAs), наричани още специфично насочена антивирусна терапия за хепатит С [specifically-targeted antiviral treatment for hepatitis C (STAT-C)]. Използването на DAAs за лечение на HCV е интересно развитие, тъй като рязко подобрява шансовете за постигане на целта - траен вирусологичен отговор (SVR) или вирусно излекуване на пациенти с генотип 1. Другата полза може да е намалената продължителност на лечението на тези, които отговарят на изискванията.
 
Колкото и да е прекрасно всичко това, DAAs (на български – ДДА) носят и един нов риск, който не беше преди това проблем при лечението на НСV - развиване на резистентност. Този проблем е потенциално сериозен, но до голяма степен предотвратим. Този месец колонката разглежда вирусната резистентност и как да я избегнем.
 
Основната теория и новите лекарства за HCV
 
За да разберем вирусната резистентност нека да разгледаме базисната еволюция и по-специално теорията на Дарвин за естествения подбор. Дарвин забелязал, че понякога най-слабите представители от даден вид умират преди да успеят да се възпроизведат. Същевременно най-силните оцеляват и предават гените си на бъдещите поколения.
 
Ето един пример за теорията на Дарвин: представете си, че имате нашествие от хлебарки. Опитвате се да ги смачкате с крак, но по-бързите успяват да избягат. Оцеляват най-бързите хлебарки и имат бързо потомство. Опитвате с органични пестициди, но те избиват само най-слабите хлебарки и отново се възпроизвеждат най-силните хлебарки. Накрая прибягвате до възможно най-силните отрови, но няколко от най-упоритите хлебарки успяват да избягат. При възпроизводство тяхното поколение наследява устойчивите гени на родителите си и стават устойчиви на тези силни инсектициди. Всички бъдещи поколения сигурно ще бъдат резистентни на тези отрови, завещавайки ви ново нашествие от хлебарки, които няма начин да унищожите.

...

Цялата статия може да прочетете в сайта на сдружение ХепАктив: Лечение на хепатит C: Как да се справим с резистентността
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org


 


СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007