Автор Тема:  Дискомфорт в дясното подребрие  (Прочетена 128012 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Dzhambazov

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Първолак
  • *
  • Публикации: 13
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
  • Резултати: Не е провеждано лечение
  • Статус: Недиагностициран/а
Дискомфорт в дясното подребрие
« -: Декември 06, 2011, 14:07:46 »
    Здравейте,

от около година понякога усещам дискомфорт в дясното подребрие. Споделих с лекаря си и ми назначи изследвания на кръвта. Там не се забелязваха някакви аномалии. От две три седмици обаче дискомфорта се засили, сутрин като стана имам и болка отзад на гърба в същата част като от претоварен мускул. Боли ме и целият гръбнак. Днес си взех изследванията, АЛАТ и АСАТ са добре, билирубина е 29, холестерола е също малко над норма. Работата ми е свързана с доста напрежение и лекаря ми го отдава на нещо неврологично. Утре съм на ехография. От изчетеното в нета доста се притесних, три дни почти не съм се хранил. Започнах суровоядство със зехтин днес, а от утре започвам и фрешовете. От два дни бягам. Интересното е, че след бягане, няколко часа се чуствам добре. Иначе денят ми е лишен от всякакво движение. 181см, 88кг. съм. Алкохол пиех по около 50-100мл на вечер или чаша две червено вино, сега съм спрял всичко. Лекарят ми каза, че общите изследвания са добре, но аз все пак се притеснявам от това притискане отдясно.

Какво да правя?
« Последна редакция: Декември 09, 2011, 16:53:15 от Радослав Русинов »

Неактивен Силвана Лесидренска

• Global moderator
  • Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 3200
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
  • Резултати: Повторно лечение
  • Статус: Хроничен хепатит B
Re: Дискомфорт в дясното подбедрие.
« Отговор #1 -: Декември 06, 2011, 21:45:42 »
Пусни си изследвания за хепатит В и С.
Между 2 и 13 декември няма да бъда на линия. Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен Dzhambazov

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
Re: Дискомфорт в дясното подбедрие.
« Отговор #2 -: Декември 07, 2011, 14:08:38 »
   Тези изследвания ще ги пусна другата седмица заедно с още едно изследване на Билирубина, в друга лаборатория, за да изключа грешка.

Днес бях на ехограх, на най-добрия по много мнения в Бургас. След прегледа резултата е, че черния дроб, далака и панкреаса са добре, но имам прегъната жлъчка. Няма камъни в нея, но е S образна. Откри също и пясък в единият бъбрек. После бях при личния лекар който нищо не каза. Каза, че не се лекувало и да не ям яйца и пържено и да пия повече вода.

Днес започнах с един лимон с лъжица зехтин, минавам на суровоядство, по един фреш от ябълки и моркови на ден и всеки ден бягане. Спирам алкохола и кафето тотално.

Ехографиста ми каза, че ми трябва Вегетоневролог, но в Бургас нямало.

Сега седя, и се чудя накъде....

Неактивен Радослав Русинов

• Администратор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Професор
  • Публикации: 5566
    • Профил
    • My Home Page
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
Re: Дискомфорт в дясното подребрие
« Отговор #3 -: Декември 09, 2011, 17:00:31 »
Можеш да отидеш на преглед при някой от хепатолозите в София. Проблема наистина може да е от жлъчката, но това трябва да го каже лекар. Изследванията за хепатит B и C също са важни, може оттам да излезе нещо.

Поздрави,
Радо
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен Dzhambazov

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #4 -: Януари 13, 2012, 19:23:56 »
Здравейте отново,

има някакво развитие. Преди седмица направих отново билирубин, но в друга лаборатория и то след месец зверска диета. Голямо разочарование. Отново извън норми. При норма 17 в тази лаборатория, резултата ми бе 25. Записах час при двама гастроентеролози. Единият направи отново ехография и е на мнение, че няма проблем с черния дроб и жлъчката, а болката е от прищипване на някое черво. Той ми назначи и изследване на трите вида хепатит като препоръча да ги направя в ХЕИ, защото там били най-точни изследванията за хепатити.

Вторият лекар не прави ехограф, прегледа предните два ехографа, направи мануален преглед и не каза от какво според него е проблема, но предписа Цинарикс за две седмици. И след това отново тестове на билирубин.

Добрата новина за мен е, че резултатите от тестовете за хепатит са отрицателни. Аз продължавам диетата като при хепатит, пия по два до три литра вода на ден, поне по 30 мин всяка сутрин правя физически упражнения и се старая да се движа повече. Странното е, че тежеста премина в болка на моменти и отпускане на моменти. Отслабнал съм десетина килограма.

Неактивен proddy

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Студент
  • Публикации: 188
  • ЖИВИЯ човек може да се справи със всичко!
    • Профил
« Отговор #5 -: Януари 13, 2012, 23:21:06 »
Нека споделя опита си. При мене имах подобен проблем и се оказа, че е от тренировките. Оказа се че мускулите притискат черния дроб и около него. Самия черен дроб не боли доколкото знам, а болят тъканите и органите около него. В него няма рецептори за болка(ако греша нека ме ме поправи някой). Така, че ако няма видими причини за болка(изледвания, заключения, епикризи) просто спри да тренираш и виж как ще ти се отрази. Също така при тренировките се натоварва много функцията на черния дроб. Гликогена, който се изразходва по време на трениране и физически натоварвания, дроба се опитва да възстанови по най-бързия начин. Тогава се получава форсиране на чернодробната функция. Но да знаеш, че това става при продължителни и тежки натоварвания.
Надявам се проблема ти да е това. Все пак е нещо с което съм се сблъсквал и знам от опит, не е болка за умиране.
Старт на лечението: 25 Ноември 2011 Хепатит Ц, генотип 3

Неактивен Силвана Лесидренска

• Global moderator
  • Публикации: 3200
    • Профил
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
  • Резултати: Повторно лечение
  • Статус: Хроничен хепатит B
« Отговор #6 -: Януари 15, 2012, 10:09:40 »
.... поне по 30 мин всяка сутрин правя физически упражнения и се старая да се движа повече.

Ти сам си го казал- тренираш и се движиш много. Искам да се хвана на бас, че покачването на показателите е от това. Когато тренираш усилено, движиш се постоянно, кръвотока се усилва. Т.е. през черният дроб преминава по-голямо количество кръв/час. Т.е. ти го натоварваш по този начин. Намали темпото и изчакай с тренировките.

п.с. пусна ли си изследвания за хепатит В и С?
Между 2 и 13 декември няма да бъда на линия. Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен anita

• Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Публикации: 2988
    • Профил
« Отговор #7 -: Януари 15, 2012, 11:15:20 »
Цитат
Добрата новина за мен е, че резултатите от тестовете за хепатит са отрицателни.

Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен Dzhambazov

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #8 -: Януари 15, 2012, 20:14:50 »
Ами показателите бяха високи и преди да тренирам, като тогава си имах постоянно тежест. Сега с тренировките пак са високи, но поне имам моменти когато не ме боли. Тренировките не са ми тежки. Сутрин е гимнастика и разтягащи упражнения, малко коремни преси и лицеви опори. Вечер са аеробни, 25 мин на велоергометъра, отново малко коремни и лицеви.

Даже не се чуствам уморен след тренировката.

Неактивен Dzhambazov

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #9 -: Януари 19, 2012, 20:29:03 »
Вече 4рти ден с Цинарикс и не усещам някаква промяна. От десетина дни не съм бягал и сякаш оплакванията са ми повече от когато бягах. Днес започнах отново да бягам, не повече от десетина минути и то на топло. От днес също така спрях и млечните продукти. Ще направя проба да не ги консумирам две седмици, за да проверя дали нямам някаква непоносимост към лактоза. Чудя се вече какво ми е.... Тежеста в дясно е повече, и болките в гърба също. Спазвам си диетата. Ям само плодове, заленчуци и пилешко, основно бяло месо и само на скара и не повече от веднъж на ден. Мазнината е само студено пресован зехтин. От как започнах тази диета на 5 декември и с движенията съм отслабнал 12кг. От тогава не консумирам кафе, захар, алкохол и всякакви подобни дразнители. Но консумирах много  млечни продукти...до днес.

Неактивен blueline

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Ученик
  • **
  • Публикации: 40
    • Профил
« Отговор #10 -: Януари 23, 2012, 10:31:48 »
Джамбазов здравей,

Ясно е че много си се притеснил и се чудиш какво да правиш. Това от което се оплакваш както и високия билирубин (завишението ти не е много голямо - може дасе каже че е почти в нормата) са следствие на нещо във вътрешните органи. Подобна болка може да е причинена от проблеми в не един орган, например чревни възпаления, апендисит, жлъчка, черен дроб, панкреас, бъбреци и др. Тези проблеми може да са предизвикани от огромен брой причинители - вируси - грипни и др. включително хепатит, но може да е и спин и какво ли не, паразити - тении,маларии, глисти и др., кисти тумори и какво ли не. Също така стресът води до увреждане на много органи и нарушаване на функциите на много вътрешни жлези и евентуално до голям брой автоимунни и кръвни и др. болести.
 Това от което се нуждаеш не е да седиш в интернет и да си скубеш косите какво да направиш, а колкото се може по-скоро да накараш личния лекар да те изпрати на гастроентеролог и евентуално на хематолог. Ако в Бургас няма - тогава отиди в София. Нуждаеш се от специалист интернист който да направи диагноза - какво точно причинява проблема ти и кой орган точно трябва да се лекува.
Разбира се всеки лаик като мен ще се хване за най-очевидното и ще ти каже че най-вероятно са ти болни или жлъчката ( съгласно ехографа възможно е тя да те боли) жлъчката боли толно в тази област и то доста силно, или  също так може да е тръгнало някое камъче или песъчинка от тези които са видели в бъбрека ти - болката от това също е в тази област и е доста силна. Но може да е колит или дори модерния за хора с висок стрес  иритабъл бауъл синдром - не знам как е на български - той също боли в тази област. Много много неща можеш да срещнеш в интернет от които да ти настръхнат косите.
А в същото време може би си абсолютно здрав или да е нещо съвсем дребно.
Един познат например беше спешно опериран от апендисит, а в последствие се оказа че имал бъбречна криза. Било погрешна диференциална диагностика.
Важното според мен е все пак да не чакаш и да се опиташ да изясниш какво точно ти има.
Докато нямаш диагноза не е  разумно според мен да се подлагаш на някакви строги диети, още по-балко на гладуване. Правилно е да щадиш органите от алкохол и от повече желязо и всяко  прекалено нещо, както и прекаленото отслабване е много много вредно гредай да си запазиш и без това доброто тегло.
Най-вече да намалиш стреса. Влеми си почивка отиди на планина - на ски или на плаж.
с една дума - не се самолекувай и не вярвай на личния лекар  - иди на специаристи. А интернет ползваи замо за допълнителна информация.
Стискам ти палци и дано се окаже нещо мижаво.

Неактивен Dzhambazov

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #11 -: Януари 23, 2012, 20:37:02 »
    Съгласен съм с по горното. Аз съм специалист и професионалист в своята област и затова се обърнах към двама гастроентеролози, и един ехографист. Тримата не откриха нищо. Диетата ми не е гладуване в никакъв случай, от глад също се вдига билирубина, по скоро ям супер здравословно. Сега мисля позитивно и наблюдавам себе си. Когато се притесня болката идва и тежеста се увеличава. Вече няколко дни съм без никкаво мляко, не мога да усетя разлика, но мисля поне две седмици да не консумирам нищо млечно. Килограмите съм ги свалил до 80, аз съм 182см и мисля, че тези са ми здравословните, преди не можех да клекна или да си вържа връзките на обувките, притискаше ми корема, сега си клякам съвсем нормално. Аз лично се уплаших от диагнозите в нета. Сега съм спрял да чета другаде освен тук. тази тежест ме тормози. Има и нещо друго.
Имам болки в гърба, на точно определен прешлен ги усещам при натиск който е в тази зона и се чудя дали не може тежеста да се предава от този прешлен и всъчност там да е проблема, а повишеният билирубин да е отделен проблем. Търся решение просто. Тази тежест ми действа на нервите...

Неактивен blueline

• Немедицинско лице
  • **
    • Профил
« Отговор #12 -: Януари 23, 2012, 20:53:09 »
Джамбазов здравей пак.
Моят опит показва че ехографът не винаги е надежден защото има стари с много слаба разделителна способност. Щом не ти се ходи повече при гастоентеролози - започни сам да елиминираш възможните засегнати органи-като искаш от личния лекар да те прати да ти направят повече изследвания. Аз бих започнал с колоноскопия за да елиминирам съмненията за полипи или нещо лошо там. Но може би по-добре да отидеш на невролог за болките в кръста - може би това е първото нещо което трябва да започнеш - ако си в София отиди при д-р Божанов от Пирогов. Също жлъчката трябва да се види от специалисти по-подробно.
След това елиминираш апендицита, след това по-обстойно бъбреците - ехографа не е достатъчен - там трябва по-обстойни изслидвания и даже рентген. После фиброскопия на стомаха - за да отпадне съмнението за  язвата или полипи или друго лошо нещо. Не е лошо да те види хематолог който да ти проследи всички кръвни показатели освен билирубина и така докато не откриешпричинителя на болките. И повече спокойствие по-малко напрежение.

Неактивен Dzhambazov

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #13 -: Януари 23, 2012, 21:29:16 »
Не ме разбирай погрешно. Не че не ми се ходи. Напротив, бих ходил на колкото трябва, само да открият причината. Проблема е, че никой не казва на какво трябва да отида. Благодарение на четеното в нета си пуснах билирубин, иначе нямаше да знам за него. Не ми го пусна личния лекар. За изследвания досега съм дал над двеста лева, с прегледите стават четиристотин, и това за петдесетина дена и нямам нищо насреща. Личния лекар ме прати на гастро след мое настояване и втори билирубун потвърждаващ повишението. И двамата гастроентеролози казаха, че толкова малко над нормата билирубин не бил показател за нещо страшно, защото тогава скачал със стотици единици. Странното е, че ехографистката ми каза, че ми трябва "невровегетолог", но в Бургас такъв нямало. Бих си направил и колоноскопия, но като свърша Цинарикса ще пусна отново билирубин и отивам на невролог, не искам ако ми изпише и той лекарства да ги комбинирам. След невролога ще си направя и по хард изследванията.

Неактивен blueline

• Немедицинско лице
  • **
    • Профил
« Отговор #14 -: Януари 24, 2012, 10:52:06 »
Радвам се че държиш нещата под контрол. Това с ценарикса вероятно е правилно. Моето мнение е че това е така нареченото лекуване по принципа "проба-грешка". Както например ако ти изгори някой бушон  първо сменяш първия бушон, ако не светне - следващия и т.н.
Също смятоам че това е лекуване на симптимите, а не на причината (защото не се знае - или само се предполага коя е тя) или налучкване. Това лечение ти е назначил гастролога по предположение, че най-вероятната причина е проблеми в жлъчката. Ама сигурно ли е това сто на сто. Докато се налучква по този способ истинския причинител може да нанесе поражения. Дано не е така. Но затова е важно да има човек точна диагноза.
Примера е моят случай: при мен също така личния ми лекар пробва различни лекарства за корем и чревни проблеми, против газове и т.н., защото и аз имах болки в областта на дясното подребрие. Направи ми и колоноскопия. И ми  постави накрая диагноза - иритабъл бауъл синдром и така ме остави няколко години. Докато един ден сам не си направих кръвни проби на чернодробните ензими и не се установи че са ми завишени - тогава чак ми пусна проба за хепатитите А, Би С. Минаха междувременно няколко години. Аз си го обяснявах с напрежението в работата и стреса, и в алкохола и храненето. Оказа се че съм заразен с хепатит, но и до ден днешен не знам как. Най-вероятно при зъболекаря.
Зотова моят съвет беше да търсиш първопричината и да направиш всички възможни изследвания колкото се може по-скоро за да не минат като при мен години. Освен това доколкото разбирам болката ти пречи на комфорта на живот. Така че правилно си решил съвсем скоро да отидеш на невролог. При това търси добър, който да ти обърне внимание и да те прегледа обстойно, а не да те претупа.
Поздрави и Успех.

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007