Здравей, Лина!
Първо, за т.нар диагноза, която са ти поставили - "умерена хепатомегалия от типа НАСХ". Просто са казали, че дъщеря ти има леко увеличен черен дроб и най-вероятната причина е това, че има някаква форма на наслагване на мастни образувания в черния дроб (стеатоза). Така, че това като диагноза не носи нещо кой знае какво освен една констатация въз основа на предположение.
Това, от което се нуждаеш ти като майка, е лекар, който да проследява дъщеря ти и който да е педиатър, специалист по гастроентерология. По принцип, в повечето случаи при деца с хроничен хепатит Б, не трябва да се прави нищо повече освен да се проследява детето, докато навърши 18 години, и едва след това да се мисли за някакво лечение. Така, че ти правилно подхождаш с това, че тя трябва да се проследява, но сега ти предстои трудната задача да намериш подходящия лекар. Четейки за лекарите, при които досега си била в България, определено не мисля, че си открила подходящия лекар.
Тъй като са ти изписали Урзофалк и ти се притесняваш да го започнеш, и за теб е важно да чуеш мнение и за него, ще кажа какво мисля. Не мисля, че нещо налага спешно сега да се прави такъв курс на лечение. Относно това дали той може да увреди черния дроб при двуседмично лечение, и четейки
листовката на Урзофалк, не мисля, че трябва да се притесняваш от такова действие на лекарството. Наистина няма как да знам какви са причините, които са накарали лекаря да го изпише, и по принцип във форума избягваме да даваме съвети за дози и за лекарства и начина им на приемане. Тук не сме лекари и не можем да говорим за дозировки и да одобряваме или отхвърляме изписани лекарства. Но можем да кажем на човек да си смени лекаря. Лина, смени си лекаря! И не само го смени, ами и намери най-добрия за специфичния проблем на детето ти. Аз бих взел предвид съветът на Ванчето, защото тя също има дете с хепатит Б и говори от собствен опит. Освен това Ваня е от Стара Загора, защо просто не си направиш една среща с нея на живо и не си поговорите за проблемите, които имаш.
Относно стеатозата, която явно се вижда на ехографа (поне така предполагам, заради изписаната абревиатура НАСХ, която би трябвало да значи "неалкохолен стеатохепатит") - най-доброто което можете да направите е да смените хранителния режим на дъщеря ти и тя да започне да спортува. Нека да започне да се храни по-здравословно и да спортува някакъв спорт - това са най-нормалните начини, с които човек би трябвало да се опитва да се бори със стеатозата.
Още едно допълнение - ако правилно съм разчел, че съкращението НАСХ идва от "неалкохолен стеатохепатит", то определено и задължително имате нужда да смените лекаря. Неалкохолен стеатохепатит е напреднала фаза на "неалкохолен мастен черен дроб", или на т.нар. стеатоза. И само мога да гадая как този лекар, само гледайки детето ти на ехограф, е успял да постави тази диагноза!?!
p.s. Моля те да се постараеш още малко с писането и да не пишеш с четворки и шестици.
Поздрави,
Радо