Вирусен хепатит - Обща дискусия > Как да живеем с хепатита

 Защо хората с хепатит стават все повече

(1/5) > >>

desi:
Не мога да си обясня какво става напоследък - забелязали ли сте колко нови хора има с хепатит ? Чета и направо се плаша - това е много тъжно. Не мога да си обясня особено за хепатит С - нали той се предава само по кръвен път. Тези доктори или зъболекари защо не си гледат работата ? Не ги ли интересува здравето на хората, не се ли изследва кръв преди кръвопреливане ? Все пак сме в ЕС, да не повярваш, ама сме си българи....

Емануил Денков:
 За хепатит С тенденцията е световна! Не е само за България. Няма страна в която броят на болните да намалява. Напротив - страните се делят на две - страни с висок рейтинг на разпространение - България, Русия, Беларус, Китай и пр. и страни с нисък но пак с растяща тенденция - САЩ, Германия, Франция, Швейцария.....
 И все пак си говорим за официялни данни. Колко хора по света нямат идея, че са болни от хепатит С....

 Човек ако съди по хепатитите може да разбере колко е заблудено и наивно човечеството като цяло. Като съберем хепатитие от А до G и се замислим за всичките неща - симптомни безсимптомни преболедувания, начини на предавания и пр. предполагам че от всички хора на земята около 50% ще бъдат инфектирани от който и да е вирус. Само за хепатит В СЗО твърди че 2 милиарда човека са били инфектирани с този вирус - тоест всеки трети. Като прибавим към 200 мил болни от хеп С още няколко стотин милиона нямащи си идея, няколко милиона дето са се изчистили от вируса, 100-ците милиони по света преболедували хепатит А и Е - цифрите стават необятни.

 Два от хепатитите с едно усилие могат да бъдат изкоренени и след 70 години човечеството само да си спомня за това бедствие тормозело хората. За хепатит С не се отделят достатъчно средтства и усилия за преборване с него. Но иначе за СПИН/ХИВ.... тази тема много ми е болезна.

 За тези които гледат телевизия сега постояно виждат за едни клипчета по водещите медии в кратки клипчета Зуека да обяснява различни неща за СПИН. За интеграцията, за толерирането на хората, начин на предаване и пр. И това се спонсорира от МЗ. Ами тези от МЗ не знаят ли че българското население е пропито от хепатитните заболявания и процента на болните от хепатит В и С общо е доста над 5% и приближава към 10%. А за СПИН/ХИВ си говорим за 0,001-0,002% от населението. Аз ли само виждам че проблема с хепатитите в България е с хиляди пъти по-сериозен.

migle:
Емо мисля, че тук става въпрос за пари. Имам в предвид, че ако направят кампания за хепатитите може много хора да решат да се тестват и тогава какво ще ги правят. Нали трябва да ги лекуват, а както ни е известно парите и сега не стигат така, че е по изгодно да не се шуми много много по въпроса.

pumuckl:
Много чудно наистина. Хеп. Б ще го овладеят, но за Ц ще видим.

Някой има ли представа какъв е точно проблемът с ваксина за Ц? Защо не може да има такава? Все пак ваксините са горе долу на няколко едни и същи принципа, както и вирусите и антигените. Защо за А и Б може да има, а за Ц не може? ???

Радослав Русинов:
Много е трудно да се отговори еднозначно. Определено липсва целенасочена политика в България по отношение на хепатитите и като че ли никой няма интерес да се направи кампания. Кампания, която да бъде разяснителна и да призовава хората да си направят изследване.
Голям процент от хората с хепатит C продължават да не знаят, че са болни. Както и да го погледне човек, може би едва след 10-ина години тук в България ще се разбере истинския размер на епидемията, и не случайно се говори и за пандемия, т.е. нещо чийто размери тепърва предстои да се видят.
След 10-ина години ще са минали 25-30 години от края на 80-те години и тогава много хора ще започнат да проявяват симптоми и да бъдат диагностицирани със силно чернодробно увреждане вследствие на хепатит.
Въпреки изследванията, които се правят, все още много хора продължават да се заразяват. Заразяването продължава да се случва и всички знаем, или поне можем да предположим откъде основно се случва. Говорили сме си и за зъболекари, и за татуировки и т.н.
В профилактичните изследвания не са включени хроничните хепатити и хората продължават да си живеят спокойно и да заразяват неумишлено и други хора. Тук можем да добавим и тоталната неинформираност, която цари в България - на всички нива.
Мисля, че в доста държави наистина се прави много по темата за информираността и запознаването на хората с болестта, като за това помагат и фармацевтичните компании - производители.
Проблемът е световен, не е характерен само за България. Но в допълнение, в България на никой не му пука, нито го интересува, което го прави още по-тежък и непреодолим. Видимите последствия от всичко това ще видим едва в следващите 5-10 години, според мен.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия