Здравейте,
Не знам дали тук е подходящото място да задам моя въпрос, но все пак ще публикувам като се надявам да се отзовете с мнение или съвет. Миналата седмица разбрах,че мой близък човек е влезнал в болница с хепатит А. Знам, болестта не е опасна и перманентна, по-скоро досадна заради дългия процес на възстановяване. Мен това ме притеснява малко обаче. От скоро живея в чужбина заради работа и едно такова заболяване ще ме прати обратно вкъщи за цяла година. Не мога да си позволя да изпускам и 2 седмици тук. Та,така. С приятеля ми се видяхме на 12 септември последно. Аз имах възможността да се прибера в България миналата седмица и на 14 октомври (неделя) си пуснах изследвания за АЛАТ, АСАТ, билирубин, антитела на хепатит А и Б. Резултатите излязоха на другия ден и всички показатели бяха в нормата. Тестовете за хепатит А и Б бяха отрицателни също. Този резултат ме зарадва, разбира се, но нещо не ме убеди напълно. Работата е там,че от известно време бях почнала да чувствам някаква тежест в района на черния дроб. Тази седмица започнаха да се появяват и други симптоми с интензивност, която не съм усещала преди. Силна болка в корема, тъпи болки в дясната част на тялото,горната и долната част на гърба. Замислих се пак за хепатит А.
Та, в този ред на мисли, искам да попитам дали има възможност нивата на АЛАТ и АСАт да не са били повишени все още поради ненапреднала фаза на хепатит. Кога точно се повишават чернодробните показатели,преди поява на симптоми или по време?Това играе ли някаква роля в диагностиката на жълтеницата с кръвни тестове?
Другият ми въпрос е дали е възможно да нямам в наличие антитела за хепатит А 30 дни след контакт със заразения?
Ами, ако резултатите са объркани? На това няма как да с еотговори сега,знам

Аз ще ходя да се пробвам да се уредя за изследване тук, но доста се чака, а на мен ми става все по-лошо май, и това ме натъжава.

Искам просто да знам добре ли съм, не съм ли добре, за да знам дали да си се прибирам на болница в България :/
Вашето мнение по въпроса ще бъде оценено. Мерси за прочита