Автор Тема:  Отзиви от научната конференция EASL, Амстердам 24-28 април 2013  (Прочетена 5134 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Силвана Лесидренска

 • Global moderator
 • Степен на активност - Доцент
 • *******
 • Публикации: 3171
 • Пол: Жена
  • Профил
  • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
 • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
 • Резултати: Повторно лечение
 • Статус: Хроничен хепатит B
Здравейте приятели,

От 24 до 28 април в Амстердам се проведе ежегодната конференция EASL (European Association for the Study of the Liver), на който присъства и нашето Сдружение. В рамките на 4 дни бяха представени последните разработки, доклади от клинични проучвания и актуални методи за лечение на хроничните хепатити и други чернодробни заболявания.
Накратко, някои от по-интересните новини са:

Хепатит В:

Изнесените данни за наскоро  приключило 5 годишно проучване на няколкостотин пациента с хепатит В,  които са на лечение с Тенофовир (Виреад), са повече от чудесни.

За какво става дума:

HbeAg + пациенти (169 бр)
- нормализиране на ALT - 73%
- вирусен товар под 400 cop/ml- 97%
- загуба на HbeAg- 49%
- сероконверсия на HbeAg ( т.е. появяване на anti-Hbe)- 40%
- загуба на HbsAg - 10 пациента
- сероконверсия на HbsAg ( т.е. появяване на anti-Hbs)- 8 пациента


HbeAg - пациенти (277 бр)
- нормализиране на ALT - 85%
- вирусен товар под 400 cop/ml- 99%
- сероконверсия на HbeAg ( т.е. появяване на anti-Hbe)- -0
- загуба на HbsAg - 0
- сероконверсия на HbsAg ( т.е. появяване на anti-Hbs)- 0

Освен посочените резултати, при повторните биопсии ( на 5-та година) е установено, че повечето от пациентите са успели да понижат фиброзата с поне 2 пункта ( по Ishak score.) Пациентите с цироза са съставлявали 28% от групата, като  на 5-та година при 74% от тях е установена липса на цироза!!

При наличието на няколко нуклеозидни препарата, които дават стабилни резултати, без поява на резистентност (Виреад, Адефовир и тн), логично разработките на нови препарати са останали заден план и самите фармацевтични компании насочват усилията и финансите си към нещо много по-интересно, а именно..

Хепатит С

В момента, по думи на лектори от конференцията, се извършва ''революция'' в лечението му и до няколко години на пазара ще има препарати, които ще дават 100% успеваемост при генотип 1!

Бяха изнесени данни за проучването ''Late breakers", при което пациенти, с предишни неуспешни лечения за хепатит С ( в тази точка и лекували се с Боцепревир и Телапревир) постигат 100% SVR при комбиниране на Daclatasvir с Sofosbuvir ± Ribavirin. ( inteferon free).
Повече информация:
http://www.natap.org/2013/EASL/EASL_22.htm
http://www.aidsmeds.com/articles/sofosbuvir_daclatasvir_1667_23846.shtml

Sofosbuvir е разработка на Gilead Sciences, а Daclatasvir- Bristol-Myers Squibb. В продължило 24 седмици клинично проучване, 41 души са приемали двата препарата, а някои от тях и Ribavirin, като 100% от тях на 6-ти месец след приключване на терапията са имали SVR (sustained virologic response, т.е. отсъстие на вирус, което се приема за излекуване).

Това е наистина сензационна новина, защото дава шанс на хората с предишни неуспели лечения, или пък появила се резистентност(Боцепревир, Телапревир), да постигнат 100% излекуване при генотип 1.

Друг препарат, чието име се чува все по-често е Аlisporivir ( inteferon free) на Novartis. В момента е във 2-ра клинична фаза на проучване с пациенти, преживели неуспешни лечения в миналото. Дава 40% вирусологичен отговор на 12 седмица при пациенти с цироза; 89% при останалите пациенти.

Като допълнение, мога да отбележа, че десетки препарати са в различни фази на клинични проучвания, с и без inteferon, и е въпрос на време в близките 2,3 години да имаме на пазара комбинации, които да постигат резултати, които в момента ни изглеждат невероятни- 100% успеваемост, по-леки странични ефекти, и кратки срокове на лечение- от 2 до 6 м.

Диагностика:

Апаратът за неинвазивно установяване степента на фиброза Fibroscan е получил официално одобрение на 5 април от FDA ( Federal Drug Administration), което го прави важна част от диагностицирането и проследяването на пациенти с хронични заболявания. Към момента с такива апарати разполагат 70 държави. В България до края на м. юни може да се изследвате безплатно в болница ''Св. Иван Рилски''. гр. София.

Друг интересен метод за валидиране на чернодробно заболяване е APRI (Ast to Platelet Ratio Index)- формула на съотношението АСАТ:ТРОМБОЦИТИ, който се препоръчва от EASL  за клинично проследяване на пациенти с хепатит С, особено в държави с лимитиран бюджет за здравеопазване, тъй като е изключително икономична- необходимо е пациента да има само тези два показателя, за да се прецени състоянието му. Авторите все пак посочват, че тази формула дава ориентировъчна информация, и е необходимо да се направят множество такива ''изчисления'' с течение на времето за даден пациент, за да се установи една средно аритметична стойност стойност.

Дихателният тест C-ABT, който търси наличие на C-aminopyrine е ново изобретение, отново за диагностика и проследяване на прогресията на чернодробната фиброза, без обаче да е одобрен от  EASL, тъй  като до момента  тестовете показват, че не е толкова надежден в сравнение с еластографията (Fibroscan), или кръвните тестове (APRI, Fibrotest).

Разработените от Abbot тестове за репликация при хепатит В и С са високочувствителни и са постигнали нива на засичане на вируса 10 iu/ml(хепатит В) и 12 iu/ml(хепатит С).
Снимка постер:
http://img708.imageshack.us/img708/3204/p5192644.jpg
http://img5.imageshack.us/img5/5893/p5192645.jpg

Беше официално представено устройство, за което се доста разпалено се говореше в последните 2 години. То е разработка на проф.Гамал Шиха и колеги от Египет. Те са открили, че вирусът на хепатит С излъчва постоянно електромагнитна енергия, чиято честота може да бъде засечена. Те изобретяват C-Fact, с което пациентът може да бъде ''сканиран'' посредством лъч от устройството, което да засече тази електромагнитна енергия. Звучи невероятно, но истината е че това устройство дава над 95% успеваемост, което го прави евтин и бърз начин за ''засичане'' на пациенти, особено в общества, където заболеваемостта е висока, а възможностите за ПСР разходи ниски.
Статия:
http://www.guardian.co.uk/science/2013/feb/25/scientists-divided-device-hepatitis-c
Снимка постер:
http://img89.imageshack.us/img89/3244/p5192637.jpg

Лечение:

Беше представено устройство за имплантиране, с чиято помощ пациентите само могат да извършват парацентеза, без да се налага да постъпват в болница. Парацентезата е процедура, при която се премахва насъбралата се течност в стомаха при асцит.
Повече информация може да видите тук:
http://www.sequanamedical.com/professionals.html#alfapump_system

От фирмата Vital Therapies са разработили изкуствени чернодробни клетки, които при нужда чрез специален апарат се вливат в кръвния поток на пациенти със спешни нужди ( цироза, или бързо развиващ се остър хепатит), отмиват и извеждат токсините, произвеждат албумин,трансферин и кръвосъсирващи фактори и повишават преживаемостта. Клетките са базирани/култивирани въз основа на човешки като техният живот е 17 дни.

 http://vitaltherapies.com/technology.html
Снимки постер:
http://img266.imageshack.us/img266/7315/p5192641.jpg
http://img27.imageshack.us/img27/6435/p5192640.jpg

Други:
Създадено е  безплатно мобилно приложение в помощ на  лекари/пациенти. В него има информация за всички чернодробни заболявания, признаци, лечения, като базата данни се обновява периодично. Може да го свалите от тук: http://www.iliver.eu/

Годишният доклад на  EASL  за разпространението на чернодробните заболявания в Европа е изключително интересен. Там например може да прочетете, че Унгария държи първенството по смъртност, свързана с чернодробни заболявания; че годишно в Европа се извършват средно по 5000 чернодробни трансплантации; че България е на второ място по заболеваемост от хепатит А ( след Румъния) и тн.
Онлайн версия: http://www.easl.eu/assets/application/files/54ae845caec619f_file.pdf

И малко четивa за вечер,преди лягане :):

- '' The silent pandemic- tackling hepatitis C with policy innovation''  http://www.janssen-emea.com/sites/default/files/The%20Silent%20Pandemic%20-%20Tackling%20Hepatitis%20C%20with%20Policy%20Innovation%20FINAL_0.PDF
- Journal ot hepatology, May 2013 http://www.jhep-elsevier.com/current


С пожелание за здраве,
Сдружение Хепактив
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен eli13

 • Топ потребител на форума - немедицинско лице
 • Степен на активност - Доктор на хепатитните науки
 • *****
 • Публикации: 1188
 • Пол: Жена
  • Профил
 • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
 • Резултати: Релапс на хепатита след лечение
 • Статус: Хроничен хепатит C
Силви, много ти благодаря за изключително информативния пост, а и за добрите новини!
Да живее вестителят!
 :flowers:

 


СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007