Автор Тема:  5-ти месец от лечение с Виреад и завишаване на ензимите  (Прочетена 5859 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен feline

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Първолак
  • *
  • Публикации: 5
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
  • Резултати: Не е провеждано лечение
  • Статус: Има близък с хепатит B
Здравейте!
Половинката ми е на лечение с Виреад от началото на годината досега. На 28 години е. Всеки месец пускаме АСАТ, АЛАТ, Гама и Алкална фосфатаза по заръка на проф. Антонов. При започване на лечението стойностите на ензимите му бяха:

АсАТ - 28.30 (реф. стойности М<40)
АлАТ - 83.70 (реф. стойности М<41)
Гама - ГТ - 24 (реф. стойности М<60)
Алкална фосфатаза - 42 (реф. стойности М 40-130)

Болестта я открихме преди повече време, но изчаквахме, понеже той е с HBeAg положителен. Лечението го започнахме януари, когато копията бяха стигнали над 3 млрд. (т.е. доста се бяха покачили в сравнение с началото когато открихме болестта, тогава бяха 100-200млн. като се меняха но не са стигали милиарди).

Сега е 5-тия месец от лечението с Виреад и стойностите на чернодробните ензими са:

АсАТ - 68 (реф. стойности М<40)
АлАТ - 201 (реф. стойности М<41)

Гама - ГТ - 30 (реф. стойности М<60)
Алкална фосфатаза - 43 (реф. стойности М 40-130)

От миналия месец и АсАТ-а е извън норма, а досега винаги е бил в норма. АлАТ-а е изключително висок. Последното замерване на вируса (което беше на 3-тия месец от лечението) показваше спад на вируса на 180млн. копия.

При една от първите ни консултации професора е споменал, че в процеса на лечение има момент в който вируса рязко спада и ензимите се повишават (така твърди половинката, аз не помня толкова подробно...).
Ако някой е запознат дали това е нормално, моля да даде мнение. Аз, разбира се, ще побързам да запиша час за консултация още за другата седмица ако има възможност да се видим с него, ще пуснем още едни изследвания в друга лаборатория, защото последните 2 месеца пускаме ензимите в Синево и от тогава се наблюдават сравнителни завишавания (не че поставям резултатите под съмнение, просто съм малко недоверчива в това отношение).

Неактивен Spuko

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Студент
  • Публикации: 147
    • Профил
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
  • Резултати: В момента съм на лечениe
  • Статус: Хроничен хепатит B
Спокойно - нормално  явление   :good: 

Късмет  :doubleup:

Неактивен Силвана Лесидренска

• Global moderator
  • Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 3247
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Резултати: Повторно лечение
Здравей,

доколкото разбирам стартовия му ПСР е 3 млрд, а на трети месец от лечението е 180 млн?
Един въпрос- пие ли си редовно хапчето? Правил ли е пропуск, по-голям от един ден?

И да, мисля че една консултация няма да навреди. Алат-а  е висок.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен feline

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Първолак
  • *
  • Публикации: 5
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
  • Резултати: Не е провеждано лечение
  • Статус: Има близък с хепатит B
Да, стартовия ПСР беше 3 млрд. и нещо, на третия месец от лечението беше 180млн.
Сега предстои второ замерване на 6-тия месец и съответно консултация с професора и удължаване на протокола. Не е пропускал да пие хапчето досега.

Откакто започна лечението се чувства по-добре (не чувства тежест в областта на черния дроб, която казваше че я има преди това... пък дали е била на психическа основа вече незнам...). Стреми се да се храни здравословно и да не яде тежки и мазни храни, спортува (без да се натоварва прекалено).

Но високите стойности на АлАт-а, а вече и на АсАт-а ме притесняват, защото до колкото знам продължително завишените ензими могат да доведат до развиване на рак на черния дроб, нали така?

Неактивен Силвана Лесидренска

• Global moderator
  • Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 3247
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Резултати: Повторно лечение
Здрасти отново,

самите завишени стойности няма как да доведат до рак, те са просто белег  за даден процес.
Не знам на какво би могло да се дължи това завишаване на ензимите- може би е наистина един от нормалните пикове, които се случват в началото на лечението, аз също го имах, макар да не съм стигала до тези стойности. При всички положения медикамента е добър, без резистентност, така че това не би могло да е причина.
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007