Автор Тема:  Моля за помощ, завишени АЛАТ и АСАТ  (Прочетена 5989 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Ani78

  • Немедицинско лице
  • Степен на активност - Първолак
  • *
  • Публикации: 8
  • Пол: Жена
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
  • Резултати: Не е провеждано лечение
  • Статус: Недиагностициран/а
Моля за помощ, завишени АЛАТ и АСАТ
« -: Февруари 12, 2015, 15:33:14 »
Здравейте! Нужен ми е  съвет или просто успокоение. В края на януари тази година при ппрофилактика ми установииха завишени АСАТ - 35 при норма 4 - 31  и АЛАТ - 56 при норма от 0-33. На 36 години съм, жена, не употребявам алкохол и лекарства. За последно боледувах през ноември 2014 /бронхит/,пих два антибиотика тогава. Всички показатели от кръвната картина са в норма, ГГТ - също - 14. След като се установиха тези завишени показатели пуснах изследвания за хепатит В, С, циталомегаловирус и инфекциозна мононуклеаза.Всички са отрицателни. Повторих една седмица по-късно АСАТ , АЛАТ и ГГТ. ГГТ отново в норма, асат и алат почти същите. Посетих гастроентеролог и направих ехография на коремни органи. Всичко е наред от ехографа. Изследвах триглицериди - 0,57 и холестерол - 4,95 -в норма. Гастроентеролога ми изписа "хепасейф" за един месец и това беше всичко, не ми каза от какво би могло да бъде, а аз много се притеснявав, защото диагноза нямам. При последната профилактика от септември миналата година АСАТ и АЛАТ бяха съответно16 и 18. Къде да търся причината? Ще бъда много благодарна, ако някой ми помогне. Благодаря Ви!

Неактивен Силвана Лесидренска

  • Модератор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Доцент
  • *******
  • Публикации: 2716
  • Пол: Жена
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
  • Резултати: Повторно лечение
  • Статус: Хроничен хепатит B
Re: Моля за помощ, завишени АЛАТ и АСАТ
« Отговор #1 -: Февруари 12, 2015, 21:21:59 »
Здравей,

ензимите не са много завишени, предполагам че имат връзка анибиотиците, които си пила. При положение, че няма хепатити, и не са открити проблеми при ехографията, мисля че няма причина за тревога. Най - добре е да се повторят асат и алат след месец.
Ако няма правена ваксина за хепатит В, е добре да се направи като превенция.

Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org


Неактивен Ani78

  • Немедицинско лице
  • Степен на активност - Първолак
  • *
  • Публикации: 8
  • Пол: Жена
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
  • Резултати: Не е провеждано лечение
  • Статус: Недиагностициран/а
Re: Моля за помощ, завишени АЛАТ и АСАТ
« Отговор #2 -: Февруари 13, 2015, 10:28:50 »
Огромно БЛАГОДАРЯ за отговора! Антибиотиците ги пих в средата на ноември, струва ми се много време за да окажат влияние чак сега или поне да не са се нормализират от тогава. Притеснено ми е, защото за себе си не мога да намеря логика за тези резултати. Предполагам, че страховете и притесненията ми са "смешни", на фона на сериозните болести, с които са се сблъскали повечето от вас.
Днес, рано сутринта бях при позната, която работи във вътреболнична лаборатория и пуснах там изследвания. За съжаление почти нищо не мога да разбера от тях, защото са със съкращения. АЛАТ  - отново извън норма.
СУЕ - 12

WBC  4.70  /3.5 – 10.5/
RBC  4.27  /4.5 – 5.5 /
HGB  139  /120 – 180/
HCT 0.417 / 0.360 – 0.500/
MCV 97.7  /82 – 92/  - този показател, винаги, от години е над горната граница
MCH  32.6  /26 – 35/
MCHC  333 /295 – 360/
PLT 181  /140 – 400/
RDW–SD 46.3 /37 – 54/
RDW-CV 13%  /11 – 16/
PDW 12.3  /9 – 17/
MPV 10.6  /7.5 – 11/
P-LCR  30.4%  /13 – 43/
PCT 0.19 %  /0.17 – 0.35/
NRBC 0.0%  /0.0 – 0.0/
NEUT 53.2% /34 – 71.1/
LYMPH 34.7% /19.9 – 53.1/
MONO 8.5% /4.7 – 12.5/
EO 3.4%  / 0.7 – 7.0/
BASO 0.2% /0.0 – 1.2/
IG 0.2% /0.0 – 0.6/

GLU  4.9  /3.8 – 6.0/
CREA 77  /58 – 130/
UREA 6.2 / 2.8 – 8.3/
TPROT 61 /63 – 85/
ALB 47 / 35 – 52/
TBIL 14  /5 – 21/
URIC 252  /154 – 428/
CHOL 4.86  /1 – 5.2/
TG 0.73  /0.3 – 2.1/
AST 34 /5 – 40/
ALT 61  /5 – 40/
CK 80 /15 -180/
AMYL 75 /30 -100/
AP 144 /64 -300/
GGTP 15 /10 – 50/
CHE 7.2 /3.9 – 11.5/
CA 2.32 / 2.1 – 2.8/
Ca++ 1.11 / 1.10 – 1.30/
Na 139 /136 – 150/
K 3.9  /3.5 – 5.5/
Cl 106.7 / 98 – 110 /

Неактивен Ani78

  • Немедицинско лице
  • Степен на активност - Първолак
  • *
  • Публикации: 8
  • Пол: Жена
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
  • Резултати: Не е провеждано лечение
  • Статус: Недиагностициран/а
Re: Моля за помощ, завишени АЛАТ и АСАТ
« Отговор #3 -: Февруари 13, 2015, 10:35:05 »
Извинявам се - не успях да подчертая или да сменя цвета на тези, които са извън норма

Неактивен Силвана Лесидренска

  • Модератор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Доцент
  • *******
  • Публикации: 2716
  • Пол: Жена
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
  • Резултати: Повторно лечение
  • Статус: Хроничен хепатит B
Re: Моля за помощ, завишени АЛАТ и АСАТ
« Отговор #4 -: Февруари 13, 2015, 18:18:52 »
Не знам каква би могла да бъде причината за повишения алат... ако пиеш като цяло повече лекарства, или се храниш с по- мазна храна, или пиеш алкохол... Няма да навреди да пиеш един месец хепатопротектор и след това да пуснеш отново контролни изследвания.

Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org


Неактивен Ani78

  • Немедицинско лице
  • Степен на активност - Първолак
  • *
  • Публикации: 8
  • Пол: Жена
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
  • Резултати: Не е провеждано лечение
  • Статус: Недиагностициран/а
Re: Моля за помощ, завишени АЛАТ и АСАТ
« Отговор #5 -: Февруари 13, 2015, 20:18:22 »
Да - това ме притеснява и мен, че за себе си не съм на ясно от какво може да е провокирано. Лекарства рядко ползвам - аналгин или беналгин , ако ме заболи глава 1 - 2 пъти в месеца. Алкохол - отново 1 или два пъти в месеца, на някой празник, чаша червено вино. Мазничко обичам наистина, но все пак смятам, че не прекалявам, а и холестерола и триглицеридите са в норма. Висока съм 1,68, тежа 63 кг. Лекарят, който ме гледа на ехограф ми изписа хепасейф за 1 месец - това хепапротектор ли е ? Нямам никакви оплаквания, освен дискова херния в лумбалната област, която ми причинява постоянна болка. Дали е възможно тази дискова херния да причинява някаква  мускулна травма? Прочетох, че АЛАТ се покачва и от мускулна травма. И възможно ли е ако има какъвто и да било проблем с черния ми дроб ГГТ да е в норма?.........и последен въпрос, вече ми е неудобно алкалната фосфатоза от изследването не е ли висока - 144? Виждам, че влиза в референтната граница, която е посочила лабораторията, но горната граница от 300, дали не е за деца?

Неактивен Ani78

  • Немедицинско лице
  • Степен на активност - Първолак
  • *
  • Публикации: 8
  • Пол: Жена
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
  • Резултати: Не е провеждано лечение
  • Статус: Недиагностициран/а
Re: Моля за помощ, завишени АЛАТ и АСАТ
« Отговор #6 -: Февруари 15, 2015, 18:08:05 »
Явно никой няма идея каква е причината за изолирано повишения алат :sad3: А може ли някой да ми каже, дали при това положение мога да си поставя комбинирана ваксина за хепатит А и Б?

Неактивен Аника

  • Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Доктор на хепатитните науки
  • *****
  • Публикации: 1160
  • Пол: Жена
  • генотип 1
    • Профил
  • Вид лечение: Софосбувир + Даклатасвир
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
Re: Моля за помощ, завишени АЛАТ и АСАТ
« Отговор #7 -: Февруари 15, 2015, 18:59:30 »
Здравей,

аз мисля, че можеш да се ваксинираш. Аз лично бих ти препоръчала ваксина само срещу хепатит В. Освен, ако работата ти например не е свързана с висок риск от заразяване с хепатит А?!
Все пак е редно да чуеш личния ти лекар, той какво мисли.
При публикуваните от теб резултати, аз не виждам причина да отлагаш ваксинацията :)
Следи си ензимите през няколко месеца дали ще има раздвижване.
Успех!

П.П. Алкалната фосфатаза ти е в норма, спрямо реф.гр. на лабораторията. Обикновено, когато се посочват за деца, има и реф. стойности и пише, че са за деца. Щом не са упоменали, че са за деца, значи е в норма. Коя е лабораторията?
« Последна редакция: Февруари 15, 2015, 19:11:39 от Аника »
"Спри да живееш за това, което е зад ъгъла и започни да се наслаждаваш на разходката по улицата."

Неактивен Ani78

  • Немедицинско лице
  • Степен на активност - Първолак
  • *
  • Публикации: 8
  • Пол: Жена
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
  • Резултати: Не е провеждано лечение
  • Статус: Недиагностициран/а
Re: Моля за помощ, завишени АЛАТ и АСАТ
« Отговор #8 -: Февруари 15, 2015, 19:45:45 »
Що се отнася за ваксините - нямам доверие на личния си лекар. Ваксинирала съм дъщеря си преди няколко години за хепатит А, тъй като тя /сега е на 7 г/ е ваксинирана за Б по задължителния имунизационнен календар. Та личната лекарка дори не знаеше след колко време трябва да й се сложи втората доза. Затова реших тук да попитам :smile:. За лабораторията - тя е вътреболнична лаборатория във ВМА и не съм сигурна дали изрично ще са посочени кои референтни стойности за за мъже, жени и деца.

Неактивен Ani78

  • Немедицинско лице
  • Степен на активност - Първолак
  • *
  • Публикации: 8
  • Пол: Жена
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
  • Резултати: Не е провеждано лечение
  • Статус: Недиагностициран/а
Re: Моля за помощ, завишени АЛАТ и АСАТ
« Отговор #9 -: Февруари 15, 2015, 19:52:29 »
.....и още нещо, аз съм го споменала по горе, че след като ме гледаха на ехограф и всичко е наред, доктора ми изписа хепасейф за 1 месец. След това отново ще пусна изследвания. Дали обаче е възможно този хепасейф да нормализира ензимите и да замаскира проблема?

Неактивен Силвана Лесидренска

  • Модератор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Доцент
  • *******
  • Публикации: 2716
  • Пол: Жена
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
  • Резултати: Повторно лечение
  • Статус: Хроничен хепатит B
Re: Моля за помощ, завишени АЛАТ и АСАТ
« Отговор #10 -: Февруари 15, 2015, 20:34:39 »
Като потърсих в интернет, открих че алкалната фосфатаза я дават с различни стойности, в зависимост от лабораторията. Като цяло горната граница за възрастни е около 290.

Ако приемаш хепатопротектори и ензимите спаднат, и се задържат така, значи всичко е наред. Ако се качат отново, трябва да потърсиш второ лекарско мнение.

Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org


Неактивен Ani78

  • Немедицинско лице
  • Степен на активност - Първолак
  • *
  • Публикации: 8
  • Пол: Жена
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
  • Резултати: Не е провеждано лечение
  • Статус: Недиагностициран/а
Re: Моля за помощ, завишени АЛАТ и АСАТ
« Отговор #11 -: Февруари 15, 2015, 20:53:57 »
Благодаря Ви за отговорите! :flowers: За съжаление, често лекарите не обичат да обясняват, а личните лекари понякога не са достатъчно компетентни. Не смятам, че професията ми е рискова за хепатит А / работя в офис/, но не е ли по-добре да са постави комбинирана ваксина? Или само за Б? И какво да бъде ? Сега са разрових и срещнах за хепатит Б - енжерикс и комбинирана за А и Б - туинрикс. Има сериозна разлика в цената между двете. Какво ще ме посъветвате да избера?

Неактивен Силвана Лесидренска

  • Модератор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Доцент
  • *******
  • Публикации: 2716
  • Пол: Жена
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
  • Резултати: Повторно лечение
  • Статус: Хроничен хепатит B
Re: Моля за помощ, завишени АЛАТ и АСАТ
« Отговор #12 -: Февруари 15, 2015, 21:25:32 »
Само за В. Комбинирана се слага само при хора, които работят във високо рискови среди, където биха могли да се заразят по орално- фекален път с хепатит А.

Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org


 


СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007