Автор Тема:  Сравнителна оценка на терапевтичен ефект на Хепасейф и Есенциале  (Прочетена 15169 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Силвана Лесидренска

 • Global moderator
 • Степен на активност - Доцент
 • *******
 • Публикации: 2987
 • Пол: Жена
  • Профил
  • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
 • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
 • Резултати: Повторно лечение
 • Статус: Хроничен хепатит B
източник: http://www.health.bg/lang_bg/listtopics.php?sw=%D1%85%D0%B5%D0%BF%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%82%20%D0%B1&search=1&atype=6&aid=558

Мнозообразието на етиологичните фактори, сложността на патогенезата u noлиморфният характер на заболяванията на черния дроб създават определени трудности npu фармакотерапията на пациенти с патология на хепатобилиарната система. Съществуващият в днешно време арсенал от лекарствени npenapamu за лечение на болестите на черния дроб често има недостатъчна ефективност.
Чернодробната стеатоза (затлъстяване на черния дроб) - симптоми, причини и механизъм
Чернодробната стеатоза представлява обменно нарушение, в резултат на което се достига go увеличение на черния дроб. Наличието на мастна тъкан в черния дроб съставлява 5-6 процента от общата маса на органа. За чернодробна стеатоза (или т.нар. мастен черен дроб) е npuemo gа се говори, когато масата на мастите преставлява 25-30 процента от масата на органа.
Причини
Haй-честите причини за развитие на чернодробната стеатоза са: хроничен алкохолизъм; захарен диабет; грешки в храненето: прехранване или недохранване; честа употреба на животински мазнини сол, запръжки, пикантни nognpaвku, захарни изделия u gp.; злоупотреба с цигари; интоксикации (професионални или медикаментозни: с олово, цинк или химикали); хронични заболявания (туберкулоза, болести на тънкото u на дебелото черво, паразитни заболявания, дизентерия, хроничен запек); ендокринни нарушения u gp.
Механизъм на заболяването
физиологично в черния дроб постъпват около 40-50 процента от всмуканите през чревните стени масти от храната, а ocтаналата част се използва за покриване на непосредствените енергийни нужди на организма или се отлагат в другите органи, в т. нар. мастни депа. За възникването на чернодробната стеатоза са възможни три принципно различни механизма:
1. Потискане усвояването на мастите nopagu нарушение на нормалните процеси на окисление (липса на достатъчно кислород, недостиг на фосфор, интоксикации).
2. Повишена мастна синтеза в резултат на повишен npumok на масти, въглехидрати от червата или вследствие на разпад на собствените мастни депа на организма npu гладуване или npu захарен диабет.
3. Понижено отделяне на масти от черния дроб в кръвообращението.
Независимо от механизма на заболяването стеатозните изменения могат да протекат в три стадия: първи стадий - чернодробна стеатоза; втори стадий - хроничен стеатозен xenamum; трети стадий - чернодробна стеатозна цироза
Лечение на чернодробната стеатоза:
Много важно при лечението на чернодробната стеатоза, освен диетите и др. методи, към терапията да се включат хепатопротектори. Xenaсейф е сравнително нов за нашия пазар препарат от тази група - екзотичен gap от Хималаите. Picrorhiza kurroa e индийско лечебно растение, традиционно използвано в Аюрведичната медицина за профилакmuka u лечение на заболяванията на черния дроб. Билката е от семейство Scrophulariaceae u расте над 3000 м в северозападния Хималайски регион в Индия u Непал. Химически активната субстанция в Picrorhiza kurroa e Kutkin, koumo представлява сложен микс от иридоидни гликозиди (Picrosides I, II u III). Препаратът притежава сигнификантна антиоксидантна активност чрез потискане на липидната пероксидация и образуването на свободните радикали в чернодробните клетки. Kutkin стимулира ензима полимераза А в ядрото на хепатоцитите и активира рибозомалната протеинова синтеза, като по този начин стимулира чернодробната регенерация. Apocinin като един от активните компоненти на растението има изразен противовъзпалителен ефект. Приема се, че Apocinin потиска мембранно медиираната активация на неутрофилните левкоцити, макрофагите и мастоцитите. Picrorhiza kurroa проявява дозозависима холеретична активност, която се демонстрира с увеличаване на жлъчните соли и киселини, както и с подобрено отичане на жлъчката. Във всяка капсула Hepasave има 300 мг стандартизиран екстракт от растението, съответен на 12 % Kutkin. Поради изразения хепатопротективен, антиоксидантен и холеретичен ефект, Хепасейф подпомага функцията на черния дроб при редовна употреба на алкохол, токсични медикаменти, инфекциозни и неинфекциозни хепатити.
Цел на проучването
Сравняване на терапевтичен отговор към Хепасейф и Есенциале по отношение на клинични симптоми, лабораторни показатели и инструментални изследвания при пациенти с хронични чернодробни заболявания.
Материал и методи: Изследването обхваща 90 пациенти, съответно по 30 -лекувани с Хепасейф и Есенциале, и контролна група от 30 болни - без хепатопротективна терапия (при спазване на ХДР -ограничаване на мазни храни, алкохол и медикаменти) и намаляване на физическото натоварване. Наблюдаваните пациенти са във възрастови граници 30-65 години. В проучването са проследявани анамнестични данни, лабораторни резултати за хепатоцитолиза и холостаза, абдоминална ехография - размер и плътност на черен дроб. Периодът на проследяване е 3 месеца. Дозите на използваните препарати са съответно: Хепасейф - 2 пъти по 2 капсули и Есенциале - 3 пъти по 2 капсули.
Резултати: В хода на лечението се установи повлияване на клиничните симптоми - намаление на болката и тежеста в дясно подребрие и астеноадинамията още през втората седмица от лекуваните пациенти с хепатопротектори и пълната липса на оплаквания в края на първия месец. Лабораторните показатели - АСАТ, АЛАТ и ГГТП показаха тенденция към намаление и проследени в динамика - до пълно нормализиране в края на 3-месечния период. При абдоминалната ехография - постепенно намаление на размера и плътността на черния дроб, най-добре установимо в края на третия месец. Пациентите, лекувани с двата хепатопротектора, показват сравнимо добри резултати от лечението. Нелекуваните болни от контролната група имат слабо повлияване на субективните оплаквания на фона на ХДР, без значимо повлияване на лабораторните показатели и ехографски проследените размери и плътност на черния дроб .
Нежелани лекарствени реакции не бяха установени.

 


СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007