Автор Тема:  Хепкарсил при проблеми от черния дроб  (Прочетена 10188 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Силвана Лесидренска

 • Global moderator
 • Степен на активност - Доцент
 • *******
 • Публикации: 2987
 • Пол: Жена
  • Профил
  • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
 • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
 • Резултати: Повторно лечение
 • Статус: Хроничен хепатит B
Хепкарсил при проблеми от черния дроб
« -: Февруари 02, 2008, 20:50:41 »
източник: http://www.health.bg/lang_bg/listtopics.php?sw=%D1%85%D0%B5%D0%BF%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%82%20%D0%B1&search=1&atype=6&aid=434


Най-честите вредни фактори, които предизвикват остро, а при продължително въздействие и хронично възпаление на черния дроб, наричани съответно остър или хроничен хепатит и цироза са: хепатитните вируси A, В, С и D, както и продължителната или прекомерна употреба на концентиран алкохол и вино.

По-рядко може да възникне токсичен хепатит след някои лекарства или отравяне от гъби. През последните години тези случаи зачестяват поради все по-широката употреба на потенциално токсични за черния дроб медикаменти. Такива са: кортексните хормони (кортизон), анаболните хормони използвани от спортисти, както и метилтестостерон употребяван от младежи за т.н. "боди билдинг" или изграждане на телесна мускулна маса. При жените рискът идва от противозачатъчните хормонални препарати и от заместителната хормонотерапия по време на климакс. Продължителното приемане на тези препарати увеличава риска от увреждане на черния дроб. Противотуморните лекарства, използвани при т.н. химиотерапия, безспорно имат силно токсично въздействие върху кръвотворенето и черния дроб. В практиката нерядко се съчетават два и повече вредни фактори, което води до по-тежко чернодробно увреждане.

Най-често широко рекламираните диети за отслабване чрез "лечебно" гладуване се провеждат без компетентен лекарски контрол от специалисти и водят до белтъчен глад и разграждане на собствените белтъци на пациента от активната телесна маса, както и до дистрофични дегенеративни промени в органите. В резултат на това се появява ацетон, нарушават се киселинно-алкалното равновесие и водно-солевия баланс на организма, което крие сериозна опасност за гладуващия

Честото преяждане и небалансирано хранене с недостатъчен прием на пълноценни животински белтъци, млечни продути и витамини, "компенсирано" с повишена консумация на животински мазнини и повече въглехидрати (хляб) е обичайно за нас. Това води до натрупване на мазнини в черния дроб - стеатоза, която уврежда органа. Такава се наблюдава също и при някои обменни заболявания, които са широко разпространени като захарен диабет от ІІ тип, затлъстяване, нарушена мастна обмяна с висок холестерол и триглицериди.

Хепатопротективно лечение на чернодробните заболявания с продукта Хепкарсил

Хепкарсил е лекарствен продукт под форма на капсули, производство на „Медика“ АД. В една опаковка се съдържат 40 капсули.

Активната съставка на Хепкарсил - силимарин е натурален продукт - стандартизиран екстракт от плодовете на Белия трън или Silybium marianum. Силимаринът се използва с успех повече от половин век в комплексната терапия на чернодробните заболявания, която включва също чернодробна диета и по възможност отстраняване или силно ограничаване на вредния за черния дроб агент. Така напр. спиране консумацията на алкохол или приемането на лекарството довели до токсичен хепатит, промивка на стомаха след ядене на отровни гъби.

Лечебният ефект на Хепкарсил, съдържащ силимарин е резултат на неговото фармакологично действие. Последното се осъществява посредством комплекс от следните фармакологични ефекти:

* стабилизира мембраната на чернодробната клетка и намалява пропускливоста є за токсични агенти
* антиоксидантен ефект - свързва и обезврежда свободните кислородни радикали, които увреждат клетките и предизвикват възпалителна реакция * стабилизирането на клетъчната мембрана и антиоксидантния ефект обуславят антитоксичното действие
* стимулира регенерацията - въстановяването и обновлението на чернодробните клетки
* потиска образуването на колаген и забавя развитието на чернодробна фиброза и хронифицирането на хепатита

Описаните фармакологични ефекти на силимарина определят клиничното приложение на Хепкарсила:

Хепкарсил е показан за лечение както на острия, така и на хроничния хепатит, независимо дали се касае за вирусен, алкохолен или медикаментозен хепатит. Хепатопротективният ефект на силимарина е неспецифичен и затова Хепкарсил може да се използва еднакво успешно при различните видове хепатит. Така напр. Хепкарсил е показан при лечение на неалкохолния стеатозен хепатит, който се среща често при захарен диабет ІІ тип и затлъстяване, но се наблюдава също след продължителна употреба на анаболни хормони, метилтестостерон или естроген-заместителна терапия.

Медицинската практика показва, че лечението с продукти съдържащи силимарин като Хепкарсил повлиява благоприятно клиничните прояви на чернодробното заболяване, субективните оплаквания като слабост, чувство на тежест в дясното подребрие, загуба на апетит, сърбеж на кожата, гадене, подобряване самочувствието на болния. Същевременно се наблюдава нормализиране на повишените стойности на чернодробните ензими.

Обичайната доза е три пъти по една капсула. По препоръка на лекар може да се приема три пъти по две капсули. Поддържащата доза е два пъти по една капсула. Продължителността на курса е три месеца. Добрата поносимост на Хепкарсил позволява дневната доза да бъде увеличена до 600 мг в зависимост от състоянието на болния. За приложение при деца няма достатъчно клинични данни, поради което не трябва да се прилага при деца под 12 години.

Дългогодишният клиничен опит със съдържащи силимарин хепатопротективни продукти в т.ч. Хепкарсил, от една страна потвърждава неговата ефективност, а от друга показва много добрата поносимост на продукта и липсата на сериозни нежелани лекарствени реакции.

Отличният профил на безопасност, добрата ефективност и липсата на лекарствени взаимодействия представя Хепкарсил като гарантирана терапия при широк кръг от чернодробни заболявания.

 


СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007