HBV Journal – март 2015

Автор Тема:  HBV Journal – март 2015  (Прочетена 980 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Силвана Лесидренска

 • Модератор на форума - немедицинско лице
 • Степен на активност - Доцент
 • *******
 • Публикации: 2759
 • Пол: Жена
  • Профил
  • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
 • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
 • Резултати: Повторно лечение
 • Статус: Хроничен хепатит B
HBV Journal – март 2015
« -: Май 03, 2015, 20:45:35 »
Автор: Christine Kukka
 
 
Лекарствата за понижение на холестерол и за диабет тип 2 намаляват риска от развитие на рак при пациенти с хепатит B
 
Голямо проучване, обхващащо 71 824 пациента с хепатит В в периода 2000 -2008 г. е открило, че тези, които приемат средни до високи дози на метформин/статини, имат чувствително по-ниски нива на чернодробен и друг тип рак. Тези данни са публикувани от тайвански учени във февруарския брой на Journal Medicine.
Налице са някои проучвания, които показват, че статините намаляват риска от рак на черния дроб при пациенти с хепатит В, но това мащабно изследване, която е продължило осем години намира доказателства, за  определено понижение в развитието на рак при пациенти, които са приемали тези лекарства, особено в по-високи дози. Макар че точните механизми, които предпазват от рак не са известни, изследователите подозират, че статините и метформинът намаляват възпалението, причинени от HBV инфекция чрез понижение нивото на липидите (мазнините) в кръвта.
"Промени в липидния метаболизъм могат да повлияят на множество ракови процеси, включително и на растежа на ракови клетки, пролиферация, диференциация и подвижността." пишат изследователите. Лекарствата изглежда предотвратят или забавят развитието на рак на черния дроб, дебелото черво, на гърдата, на белия дроб и  панкреаса. Пациенти с хепатит В, които са приемали само статини имат 52% намаление на риска от всички видове рак и 28% намален риск от рак на черния дроб, в сравнение с останалите пациенти с хепатит В, които не приемат статини. При пациенти, приемащи само метформин, е регистрирано намаление с 82% за всички видове рак и намаляване с 97% опасността за рак на черния дроб. По-високите дози метформин, осигуряват и по-висока защита. Комбинираното използване на статини и метформин намалява колоректалния рак, рака на гърдата и други видове рак при младите пациенти с хепатит В на възраст между 20 и 49 години. Лекарствената комбинация намалява и рискъа от развитие на рак на белия дроб, стомаха, и цервикален рак при пациенти на възраст 50 и повече години. „Резултатите от нашето изследване показват, че честотата на рак при пациенти с HBV инфекция може да бъде намалена чрез използване на превантивни стратегии……Това е и първата статия, която доказва, че има зависимост между дозата на статините и метформина за намаляване честотата на всички видове рак.", заключават изследователите.

Цялата статия може да прочетете на сайта на Сдружение ХепАктив: HBV Journal – март 2015

Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org


 


СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007